Zdravím.Záleží hodně na velikosti voliéry.Někdo sice nedoporučuju chovat něco se zpěvákama dohromady ale chovatel, od kterého mám své zpěváky je měl dohromady s andulkama a vše bylo bez problémů.V takovém složení(zpěváci + andulky) měl několik voliér a ve všech bez problému.
měl jsem zpěváky ve velké kleci 2*4*2 m a měl jsem tam 4páry a strašně se řezaly a kamarád měl andulky a dal k nim zpěváky a o dvě andulky přišel do rána a voliéru má velkou
sejček
Já nedoporučuju já měl anduly se zpěvákama a když sem tam ráno přišel tak sem tam našel 3mrtvý a ostatním uštípali drápky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Možná ste nepochopili můj názor.Ten chovatel měl vždy jen jeden pár zpěváků a několik párů andulek.Když dáte více páír zpváků dohromady tak určitě budou problémy.U zpěváků existuje v hejnu i mimo dobu hnízdění nadřazenost a podřazenost.Proto se budou prát.Ale zkuste dát do větší voliéry jeden pár zpěváků a více pár andulek.A uvidíte.
právě můj akmarád to měl 5 páru andul a k nim dal 1 pár zpěváků a nedopadlo to dobře ale záleží na ptákách jak si na sebe zviknou u každého ptáa je to individualní
sejček
Souhlasím.Je to ptákem a tím jak byl uvyknut a v čem vyrostl.Pokud byl zvyklý na společnost andulek tak nebude mít problém s něma vyžít i v budoucnu ovšem když byl chovám po páru tak po páru zřejmě bude chtít být chován.Ovšem někdy se stane také výjimka a i zpěvák odchován ve smíšené voliéře potom nesnese jiné ptáky v době hnízdění ve svém teritoriu.
Já mám 4 páry andulek ,pár korel, a páru p.zpěvavého všechno
mladí ptáci z 2007 které jsem dal do společné voliéry naráz začátkem října 2007 voliéra cca.3,5m d 1,6 š v 2,2 venkovní prostor a + cca to samé ještě vnitřní zděná část ..nezaznamenal jsem nejmenší problém všichni spolu vychází bez problémů dokonce se při krmení ani neodhánějí od jídla ,zpěváci přiletí k misce jako první pak andulky naposled korely ...bez problémů ..... uvidíme jak se situace vivine po předložení budek ,,chci je po voliéře rozložit tak aby měl každý svou část voliéry a při krmení mladát si pro jídlo nelítali k misce pře teritorium jiného...já jsem optimista a myslím že to bude dobré snad :-)) ...jinak v časopise PAPoušci L/Unor 2008 je na str.16 článek o společném chovu kde je v jedné voliéře 4xpár korel,2xpár králováků,pár nádherných,pár červenokřídláků,pér rozel,a horáků ..20 ptáků d5xš3xv2,8m
a jak pan chovatel uvádí předkládá 10 budek pro 10 párů a všichni se snesou i odchovávají mladé..
četl jsem to ale jám 4 páry andul a 2 roky jsem měl v jedné voliéře a nevivedli ani jedno mládě protože mi tam lítali ostatní andulky do budek teď mi zase jedna sedí uvidíme co vyvedou
sejček
Někde jsem četl o společném chovu andulek ve vícero párech že je dost důležité aby nebyla žádná lichá samička .
Bratranec chová asi v 20 voliérách nejruznější papoušky všechny po páru samostatně převážně teda.. a konkrétně andulky v poměrně malé volieře odhaduji tak 10 párů a každoročně bezproblému odchovává spousty mladých ... i ted tři páry už zas sedí na vajíčkách a nijak je ostatní neotravujou ...hollt je to mezi zemí a nebem ....co jednomu funguje druhý může mít jen problemy a musí chovat jinak...
znám jednoho chlapa a ten má doma 15 páru andulek a pět let mu bez problému viváděli mladé a poslodní dva roky neměl ani andulku a já tam nemám luchou samici ani samce
sejček
S názorem, že nikdy nenchávat lichou samici ve voliéře nesouhlasím.Výjimka potvrzuje pravidlo a náhoda je blbec.Tak by se to dalo říct.Já měl ve voliéře o délce 150cm, výšce 170cm a šířce 80cm, 4 páry andulek + lichou samici.Ve voliéře bylo 5 budek a samice co měli samc si vybrali kterou budku chtěli a ta co zbyla taky nezůstala prázdná, protože se do ní nastěhovala lichá samička.A žádné problémy jsem neměl.Tak to bylo dvě sezóny a bez problému.
Kdy už je chceme chovat ve skupině tak v opravdu velké voliéře.A voliéra by měla být jakoby dělena na části aby si ptáci mohli hájit své teritorium ale přitom by nikoho nenapadali.Ovšem já doporučuji zpěváky mít samostatně.