Šreku máte pravdu, až na to že tam sa hovorí slivkám - trnky. Je nanajvýš zaujímavé, že z trniek napálite slivovicu a nie trnkovicu. Na Slovensku sú slivky , slivy, durandie a divo rastúce trnky, ktoré sa zberajú až po prvom mraze a robí sa z nich víno.
Slivovicí se na Moravě rozumí všeobecně domácí alkohol z líhu a ovoce. Pak po ochutnání se znalci dohadují, z čeho je vlastně udělán, jestli opravdu ze slív (švestek), nebo z mirabelek, třešní, jablek, atd.
Pro zajímavost posílám odkaz na článek z wikipedie o švestkách :-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
nějak si myslím že v pojmenovávání těchto produktů nastal zmatek, u nás na severní moravě to máme jednoduchý:
-slivovice jen a pouze ze švestek
-trnkovica z trnek
-hruškovice z hrušek
-jablkovice z jablek
jen tak na okraj - víte z čeho se vyrábí "terkelica"? :-) setkal jsem se s tím na východním slovensku
U nás sa robí slivovica zo sliviek, belovica z bielych sliviek, hruškovica, jabĺčkovica a špecialit a - oskoruškovica z oskorúš. Viete čo sú oskoruše ?
Jenom taký malý příspěvek pro Moniku.
Slivovice je na jižní Moravě jenom z trnek nebo z duranzi.
a pak je to jak to napsal kolega o příspěvek níže. Já vím ,že u vás na severní Moravě vypijete kdejakou slivovici.Jak píšete slivovice je vše co má + - 50% lihu. Měl jsem tu možnost tam prodávat.Ale neberte to osobně Moniko.
Šrek
Oskoruše jsou česky nějak hniličky ne? nebo tak něco :) U nás na jižní Moravě taky vše zkapalníme, ale i na ptáčky se ujde, ne teda kapalné, oni raději čerstvě utrhlé, přesný opak co já :D
A jinak ohledně původního dotazu, trnky dávám zralé, ale myslím že jim neublíží i zelené či nezralé, ulomila se mi doma větev s nezralými broskvemi, tak jsem je dal papouškům, a zlikvidovali to tak, že na zemi zůstali jen pecky a třísky, mám austrálii :)
Oskeruše jsou jeden z mnoha druhů jeřábu - jeřáb oskeruše / slov.oskeruše domáca /.
smůla je že nide v mém okolí neroste, papouškům jinak hodně chutná, no ale já ji neměl příležitost ochutnat v tekuté podobě
šreku co to tvdíš o severní moravě? :-)