Aktuálně: 3 709 inzerátů210 261 diskuzních příspěvků18 251 uživatelů

žako nás vydiera krikom

Peter (neregistrovaný) 15.07.2012, 13:28:59 xxx.xxx.117.52
Prosím o radu skúsených. Čítali sme na stránkych istého chovateľa , že žako by mal mať určitý režim a mal by byť púšťaný z klece vždy priblžne v určitú hodinu a nie ísť z klece von kedy sa mu zachce. My sme asi niekde urobili chybu lebo sme ho púšťali kedykoľvek si zmyslel a teraz tam nechce byť a vydiera nás revom. Keď je na svojom stojane je ticho, hrá sa. Keď je v kleci kričí, vyzerá to ako čisté vydieranie, lebo keď odídeme z miestnosti je po chvíli ticho, až keď nás znovu vidí, kričí., lebo si myslí, že mu vyhovieme a pôjde von. Chcem sa opýtať ako dlho sú vaši papouši mimo klece, púšťate ich kedykoľvek chcú alebo majú nejaký pevný režim. Ako ho naučiť, že občas tam musí byť a že je to jeho domov. Ten chovateľ ešte písal, že problém môže byť v umiestnení bidla, ak nie je bidlo na úrovni očí človeka papouch sa môže cítiť ohrozený, naše bidlo je nižšie ale neviem či problém by bol v tom, pretože ako som už písal, keď odíme z miestnosti žako po chvíli stíchne.
anonymní (neregistrovaný) 15.07.2012, 14:16:19 xxx.xxx.248.34
Od momentu, kdy si papouška přineseme domů, musí mít pevný režima, a to takový, jaký nám bude do budoucna vyhovovat. Někdo si myslí, že když si papouška přinese domu a vezme si týden dovolenou, aby nebyl sám, že to je to nejlepší, co pro něj může udělat. Přitom je velmi špatný postup! Tyden se mu věnujete skoro ve dne v noci a pak ho náhle opusítte!! Takto to vnímá. Já papoušky pouštím vždy k večeru, tak na 1 hodinu, pravidelně a poton nepravidelně přes den KDY CHCI JÁ. Většinou když jsou v klidu a hodní, tak je pusítm. V žádném případě si puštění nemohou vynucovat. Zkuste to změnit a vydržet, hlavně nastolit určitý režim a pravidla.
Eva (neregistrovaný) 15.07.2012, 22:41:50 xxx.xxx.81.125
Zdravím Peter, záleží na tom co znamená"kedykolvek si zmyslel". Pokud to bylo tak, že jste ho pustili vždy když začal křičet, třeba proto aby ztichl, tak to byla chyba a to si nyní vynucuje. Pokud ne, tak se třeba jen nudí a když Vás vidí, křikem Vám sděluje, že chce lepší zábavu, než je v kleci. Co se týká té pravidelnosti, tak já papoušky vždy pouštím a pouštěla jsem téměř přes celý den kdykoliv, podle toho jak dlouho jsem v pokoji (pracuji doma) kde jsou. Je to dost nepravidelné, takže někdy se stane, že dopoledne vůbec není puštěn, za to pak lítá celé odpoledne až do večera, kdy si sám vleze na spaní do klece. A žádný problém nemám. Pravidelnost udržuji pouze u doby krmení, tam je důležitější. Zkuste mu dopřát když je v kleci ve vaší přítomnosti nějakou zábavu. Třeba mu dejte nějakou větvičku na okus nebo ořech, prostě něco, čím se chvíli bude zabývat, co mu dá trošku práce. Moji papoušci milují korkové špunty, ty moc rádi rozcupovávají a zabaví se jimi na dýl. Také by to mohlo být nepohodlným bidlem v kleci, zkuste dát stejné jako má venku. Samozřejmě nic nezabere ihned, musíte se obrnit trpělivostí.
Lenka (neregistrovaný) 15.07.2012, 22:49:28 xxx.xxx.11.157
Od malička pouštíme po ránu (před prací, nebo když se vzbudíme), cca 20-30min. Pak nám papoušek spí, i když jsem s ním denně celý den v místnosti. Neozve se ani pípnutím do 13hod, to se jakoby probouzí, začíná si hrát, rejdí v miskách a pravidelně před 14hod už se dožaduje z klece, kdy pouštím podruhé, cca na 1hod. Pak jde papoušek opět v pohodě do klece. S tímto režimem nemáme od malička vůbec žádný problém. V zimních měsících chodí spát se stmíváním (cca 16hod), v letních je pouštěn někdy i k večeru okolo 17hod, spát chodí po 19hod sám. Je takto naučen, ráno vstává a ozývá se, až jak nás vidí vzhůru nebo nás někde slyší. Takže pohoda klidně do 10h ráno. Někdy se samozřejmě stane, že si pouštění vynucuje křikem nebo různými průpovídkami, kterými nás láká, abychom mu otevřeli. Jsme neoblomní, raději mu dáme nějakou hračičku nebo dobrotku a on dá pokoj, protože zrovna není čas pouštění, aj. Co se týče toho bidla, mělo by být zřejmě umístěno tak, aby byl papoušek očima v úrovni vašich očí. Pokud bude níže, cítí se ohrožen. Pokud je výše, cítí se nadřazen a může kousnout nebo se povyšovat.
Orina (neregistrovaný) 16.07.2012, 04:27:28 xxx.xxx.42.0
Já sice žaky nechovám, ale mám doma pár amazoňanů. Taky potřebují určitý režim. Ale mají ho velmi nepravidelný z důvodů když musím náhle odjet z domu brzy ráno ještě před svítáním. Nebo se nepravidelností zase pojišťuji, kdybych náhodou nebyla den nebo dva doma aby nebyli ptáci zvyklí na určitý čas kdy jdou z klece. Je to snad pro ně lepší, že navyknout papouška na určitý režim a pak ho z nějakého vážného důvodu nedodržet, tak je pták náhle ve stresu co se děje a tím se i naučí nějakým nešvarům jako je křik nebo kousání. Je to ale jen postřeh ode mne a záleží na každým jak si vše uzpůsobí , aby nebyl pták třeba po roce nebo po dvou postaven náhle z vážných důvodů člověka do jiné situace než je každodenně zvyklý.
anonymní (neregistrovaný) 16.07.2012, 08:34:47 xxx.xxx.248.34
Pro Lenku: z Vašeho krátkého příspěvku si myslím, že nemáte žaka, ale mníška, je to tak? Ještě bych dodala, že u našeho papouška máme ne až takový režim, ale postupy. Asi to špatně říkám, ale vždy musí vědět, co se děje a jka to bude dál. Takže když odcházíme musíme se rozloučit přesně jak je zvyklý. Pusinky, utvrzení, že zase přijdu, apod. Pak je celé dopoleden, i déle v klidu. Pokud bych nestíhala se rozloučit dle pravidel, řve celé dopoledne, i když jinak vůbec nekřičí, pouze když se něčeho lekne. Mám to vyzkoušeno. ALe nikdy ho nepouštím, když si to vynucuje křikem. To si němu sednu a povídáme si, proč křičí. ALe jak říkám, to je tak jednou za týden.
Lenka (neregistrovaný) 16.07.2012, 09:42:53 xxx.xxx.11.157
Z mého krátkého příspěvku usuzujete špatně, mníška nemám. Není vůbec podstatné, kdo co teď má, protože režim je důležitý naprosto vždy. Spousta lidí papouška jen rozmazluje, bere ho jako dítě a pak ho nezvládají, protože křičí a terorizuje je. S takovou je jeden za druhým nabízený jako "prodej z důvodů alergie na peří", apod. Režim pro papouška měl být trošku promyšlen již před koupí papouška a bezprostředně po ní. Takže pokud teď v domácnosti není, zavést ho a to co nejrychleji.
anonymní (neregistrovaný) 16.07.2012, 10:08:09 xxx.xxx.248.34
Souhlasím. Oni totiž ten režim právě chtějí mít. Pokud neni, rozhodí je to a neví "čí jsou".
Peter (neregistrovaný) 16.07.2012, 21:03:01 xxx.xxx.117.52
Ďakujem za odpovede. Bohužiaľ sme si papoucha asi rozmazlili. Snažili sme sa od začiatku nejaký režim zaviesť, ale asi sme neboli dôslední. Cez týždeň sa vraciame z práce tak okolo 15.00-15.30 a papoucha potom pustíme, ale nie na celé popoludnie, je vonku hodinku a potom ide zas do klece a za nejaký čas je zase pustený. Syn študuje a je často doma, tvrdí, že papouch je celé dopoludnie v kleci celkom spokojný, hrá sa a je aj pomerne ticho, Syn ho ani z klece nepúšťa. Zlé je to cez víkendy, to sa pýta z klece hneď ráno a kričí, tak sme urobili chybu a pustili ho. Vreští príšerne hlavne keď vidí alebo počuje mňa. Už ma pozná aj podľa krokov a hneď je tu pzdrav Ahoooj a potom pralesný rev... Takže máme zrejme čo naprávať ak sa to ešte dá... Pani v PetCentre, ktorá má doma tiež žaka radila, že jednoducho nemáme poľaviť a keď je rev, z klece nepustiť, až keď je papouch dobrý. Tak dúfam že to vydržíme, len sa trochu bojíme susedov....
anonymní (neregistrovaný) 17.07.2012, 09:58:11 xxx.xxx.248.34
Vidíte, jak pozná, co si ke komu může dovolit. Viz syn. Hlavně, že si uvědomujete, co děláte špatně a určitě se to časem spraví, jen je třeba vydržet. Já jsme dokonce docílila toho, že papoušci, i když ráno chtějí jíst, tak počkají, až se nasnídáme a až potom dostanou oni. Je to děsná sranda, jak jsou všichni ticho, přilepený na kleci a sledují, kdy už dáme poslední sousto do pusy. Pak spustí křik , jakože "Tak teď my!!" Zpočátku samozřejmě chtěli žrádlo hned ráno, ještě před námi.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.