Mám 4 letého žaka dokrmeného od chovatele jako domácího mazlíčka. Vše bylo naprosto OK (asi 2 roky) dokud jsme nevyjeli na týden bez papuška na dovolenou (starali se o něj u nás doma přátelé). Po návratu z dovolené půl roku zvracel, hubnul, veterinář i chovatel konstatovali, že nevidí žádné příznaky nějaké nemoci - oči čisté, trus dobrý,potravu přijímá, ale zvrátí. Přičetli to oba stresu z naší nepřítomnosti. Od té doby se sice trochu zlepšil, zvracení ustalo, ale je více apatický, přes den pospává, málo létá, málo mluví (i když to umí-občas se "vyhecuje" a mluví o sto šest.) Má problémy s rovnováhou. Teď mu vypadla ocasní pérka. Ten apatický stav trvá asi rok - je pořád stejný, váhově stejný, nehorší se, nevím, co s tím. Oči, nozdry čisté, trus dobrý, potravu přijímá, ale je jako bez nálady a zdá se mi, že se mu horší pěří. Prosím, neumíte mi někdo poradit, co s tím dělat, jak mu pomoci, aby byl zase jako dříve? Do styku s jinými ptáky nikdy nepřišel a do té nešťasné dovolené byl úplně úžasný.
Zeptejte se také oněch známých, jestli mu nepodšoupli k jídlu něco, "aby si přilepšil", ale přitom mu to mohlo něco poškodit (žaludek, ...). Jestli ho stravovali opravdu jen a jen ptačí stravou (ovoce, zelenina, ořechy, zrniny...) a ne něčím z talíře, protože škemral nebo byla legrace ho sledovat apod. Tohle hodně lidí dělá, protože nemají ponětí, jak s papouškem zacházet. Jinak jak píše Zdeněk, navštivte veterináře, který se zaměřuje na exotické ptactvo, nejlépe předem po telefonu zjistěte, zda je schopen vám pomoci a ví, o čem mluví... Před rokem byl vytvořen i tento seznam veterinářů, který se stále rozrůstá: http://www.poicephalus.eu/ostatni/veterinari-osetrujici-exoticke-ptactvo/, naleznete ho na cca dalších 2 partnerských webech. Někteří jsou schopni základního ošetření, jiní jsou přímo specializovaní, proto se nejprve předem zeptejte, abyste nemuseli jezdit zbytečně. Přeji hodně zdaru.
PS: Zdá se mi, že papoušek začal psychicky strádat od oné dovolené. Např. i dospělý člověk nebo dítě, pokud zůstanou sami a psychicky strádají, mají žaludeční vředy, různé strachy a neurózy apod., aniž by se to dalo pořádně "hmatatelně" vyšetřit. Papoušek se možná dostal do podobné situace, kdy to bral prostě jako zradu, že jste ho opustili. Jestli nikdy nebyl učený např. na víkendy u návštěv apod., aby byl socializovanější, tak bych se tomu bohužel moc nedivila :-(
jestli jsete z Opavy nebo z Ostravy tak vam nedoporučuji ani jednoho ze seznamu co vam dala Lenka jenom svas budou tahat penize...ja jsem z Opavy a jezdim do Brna k dr.Tukačovi
myslím že jeden z mála, který může poradit i v daném regionu je MVDr Gajdošík z Hlučína, vet ostravské ZOO, mnoho mých známých jej se svými papouščími problémy navštěvuje.
případně vám na meil můžu dát kontakt
Moc ráda bych byla za kontakt, do Ostravy (i do Hlučína) bez problémů dojedeme i s papaouškem. Zatím jsem si domluvily domů návštěvu doktorky z Třince, tak uvidíme, jak dopadneme zde. přijít má v tomto týdnu.
děkuji
Viděla bych to na větší zdravotní problém. Ze stresu u něho mohlo dojít ke snížení imunity a mohl onemocnět závažnějším onemocněním, Opeření a rovnováha by tomu napovidaly. Nechci plašit, ale odborníka to chce.