Zdravím zkušené chovatele andulek. Potřebovala bych poradit co mám dělat. Mám mladou samičku, která snesla 3 vajíčka ale záhy poté co jí umřel partner. Ze začátku na vejcích seděla (asi), ale ted pozoruji že ať sedí v budce na vejcích to není. Nevím jestli to bylo ojedinělé, či jestli prostě ta vejce opustila. Pozoruji to od té doby, co jsem se jí, nevěda že v ní vejce má, vloudila do budky. Je možné vůbec jestli vejce jsou oplozená? a jestli se na snůšku řádně vrátí? Nebo je možné doma urobit inkubátor? Děkuji za jakékoliv rady.
Inkubátor je vám k ničemu potřebujete líheň, ale tu doma určitě nesestavujte, zaprvé je to náročené finančně, časově a hlavně to chce odborníka, většinou trvá i roky než se dopiluje a je použitelná. Vajíčka určitě můžou být oplodněná, pokud umřel až po snůšce, nechcte to na ní, buď na nich bude sedět a nebo ne, pokud už nesedí tak schládla a mláďata uvnitř jsou dávno mrtvé, nechte ji tak, případně pokud máte víc párů dejte vejce pod jinou samici,.
Děkuji za odpověď, nechám ji. Buď mladé vysedí, pokud jsou vejce oplozená, nebo je nechá. Za měsíc uvidím.
Ještě dotaz: mám pořídit pak samičce nového partnera, a po jak dlouhé době? děkuji
Tak vajíčka se nevilíhla, nejspíš ani nebyla oplozená, nebo prostě na začátku vychládla :( škoda, těšila jsem se. samice už dva dny na vejcích nechce sedět, tak jsem jí je odebrala a už pro ni mám potencionálního partnera od kamarádky.