kvočna na vejcích
Dobrý den chtěl bych se zeptat zda se vylíhlá kuřata mají kvočně odebírat nebo ponechat..loni se mi stalo že se vylíhlo jedno kuře a kvočna začala pobíhat okolo něj a slezla z hnízda..Děkuji za odpověď
... asi to záleží na kvočně. Ale pokud máte na to čas, tak asi neprohloupíte, když kuřátka v průběhu líhnutí budete kvočně dočasně odebírat a nechávat oschnout na teplém, proti průvanu chráněném místě, a až budou všechna vylíhlá, tak je kvočně vrátíte zpět. V průběhu líhnutí odebítejte a vyhazujte i prázdné skořápky, a nakonec zlikvidujte i neoplozená nevylíhlá vajíčka. Odhaduji, že by doba kvočny bez kuřat neměla být delší, než půl dne. Možná, že u ní v průběhu líhnutí i můžete nechat jedno nebo dvě nejsilnější nejdříve vylíhlá kuřata; ale jen tehdy, když jim nebude ubližovat. Chovu zdar.
Děkuji za odpověď..povedlo se na 50 procent ale je to jepší než loni..z 8 mi vajec jsou 4 kuřátka asi jsem udělal chybu že jsem neodebral skořápky..tak uvidíme příští rok..přesto děkuji za radu
Tak gratuluji 👍. Je to ÚSPĚCH . Padesátiprocentní líhnivost není špatná. A domnívám se, že neodebrání prázdných skořápek v průběhu líhnutí už procento líhnutí neovlivní. Chovu zdar !
Díky..kuřatům se daří..ještě bych měl dotaz..mám dvou-leté slípky a dvě jsou oškubané přitom mají všeho dostatek..zbytky, obilí, granule s vitamíny,skořápky i na zahradu chodí aby si nazobali..díky za odpověď
Pravidelně pelichají slepice obvykle pouze jednou do roka na podzim tj. v září, v říjnu. Teď v létě ztráta peří může být zapříčiněna různými důvody (možnosti):
- Vnější parazité např. čmelíci, perožrout, apod. Pokuste se zjistit, zda ty parazity slepice mají, a když ano, tak se je jich pokuste zbavit. Kupte sprej proti parazitům a slepice dle návodu postříkejte. Musíte současně dokonale vyčistit, vymýt, vypařit, případně vyplynovat kurník a jeho vybavení. Pak kurník pečlivě vyvětrat a teprve pak slepice pustit zpět do kurníku.
- Zbytky z kuchyně nedoporučuji zkrmovat. (Bezvadnou pšenici NEMOŘENOU !!! trochu pouze na noc). Skořápky buď pouze vlastní, nebo cizí pouze povařené a usušené, nebo krátce ponechané v mikrovlnce pod vlivem mikrovlnného záření. Hlavní, a hmotnostně nejvíce procent krmné dávky, by měla tvořit "Kompletní krmná směs pro nosnice v drobnochovu", krmit dle návodu.
- Určitě doplńte suchý čistý hrubší křemičitý říční písek, alespoň jedno kolečko jim nasypte pod kurník do vytvořeného popeliště.
- Občas můžete přidat trochu tvarohu, trochu maggi, trochu vařeného umletého neslaného nemastného libového hovězího masa.
- Trochu jemné mladé travičky nebo salátu. NEPŘEKRMUJTE TRÁVOU ZE SEKAČKY !
- Možná, že ztrátu peří slepic způsobila i současná velká vedra s teplotami 30°C až 35°C. Pokuste se slípkám vytvořit více stínu a měnit jim v napáječce v průběhu dne zteplalou vodu za čerstvou studenou pitnou vodu. Chovu zdar !
Díky za za rady..určitě se podívám..jen slepice jsou ok jen 2 ks mají asi o 30 procent méně peří..myslel jsem že jsou to třeba slabší kusy a že to vycítí..opravdu nevím když jsem na zahradě tak není vydět že by se škubali nebo napadali..ale diky za rady ten písek jim určitě dám..tak zatím
Není zač. Chovu zdar !