Dobrý den,prosím o rady zkušenější chovatele.u dvou vylétlých mladých andulek jsem zjistil že mají vyvinuté jen první 3 letky na křídlech.Další dvě z toho hnízda mají letky v pořádku.chtěl bych se zeptat jstli je to vada opeření nebo jim to po přepeření doroste?
Díky za odpověďi.
Ahoj, bohužel odpověďi nebudou příjemné. Pravděpodobně máte v chovu vážný problém zvany francouzské pelichání. Mláďata jsou tzv. skokani. Nemusí se projevit na celém hnízdě, ale bohužel je přes mláďata přenosné dál. V žádném případě nepoužívat dále do chovu. Další nepříjemné informace si snadno najdete na netu ve vyhledavačích. Je jich všude dost. Chováte i jiné papoušky než andulky?
Ahoj,díky za odpověď.Podobnou jsem dostal i na ifauně:-( Nezbývá mi než se s tím nějak poprat...Jen by mě zajímalo jestli stačí vyřadit jen tu konkrétní páru a její mladé nebo musím celé hejno?A jestli chovám i jiné papoušky tak ano...s andulkama jsou ve voliéře ještě korely,ve vedlejší rosely pestré rubina,pak agoši fisheri a pak pestré přírodní...může se to přenést i na ně?
Pokud by se jednalo o francouzské pelíchání, tak ANO, nejspíš by se to přeneslo na celý chov, i bez viditelných příčin. Je to nakažlivé a přenosné. Na internetu je mnoho článků. Ale nedělal bych zatím paniku. Obětoval bych nějaký peníz a zaslal vzorek na testy, zda se opravdu jedná o tuto nemoc. Může se stát, že vám je samice nebo samec obírá. Nebo to může být zapříčiněno nedostatečným genetickým materiálem, např křížení příbuzných andulek. S nikým se nechci o tom hádat, jen říkám svůj názor. Hodně štěstí