Ahoj, mě se strašně líbí, jak chcete radu, a přitom zadáte, jak by měla vypadat :-).
Jinak samozřejmě odpovím. Rozely jsou agresivní ptáci, takže dřív nebo později při společném chovu prostě zapláčete.
A vytahovat se tu, že se všichni pletou, že Vám andulky s kakariky dobře vycházejí, by bylo fajn až po několika letech společného chovu. Ono to některou sezonu vyjde a další budete zoufale psát, co dělat, když .....
A když nepotřebujete vidět ptáky létat, ale stačí Vám k radosti, že hopsají od budky k misce a páří se proto, že jinou aktivitu prostě nemají, můžete je přeci chovat třeba i v králíkárně. Těším se časem na nějaké fotky Vašich jistě krásných ptáků ve výborné kondici.
Slečna Peťula super príspevok, akoby ste mi hovorila z duše. Zadávateľka vôbec nechcela radu, ale požehnanie pre jej nápad, ako umiestniť tých úbohých vtáčikov. Osobne chápem, že niekedy nastane situácia, keď treba dať viac druhov do jednej voliéry,hoci som zastáncom chovu vtákov po pároch, okrem tých, ktoré si vyžadujú, alebo sa môžu chovať v skupinách,ale na to treba i primeranú kubatúru voliéry.
Ešte niečo. Uvedená voliéra je malá i pre jeden pár rosiel. Ten chovateľ s tou 40 ročnou praxou, ktorý jej dáva takéto rady, by zaslúžil "ručné vysvetlenie" aké veľke majú byť voliéry pre " lietavú austráliu"
Ještě také doplním něco k mníškovi. Zajímalo by mě, jak jste dospěla k závěru, že je chcete chovat společně? Když si nejste jistá, jak moc jsou hluční, mám pocit, že jste je neviděla. Proto bych si dovolila Vám poradit, a neberte to jako nějaké osočování. Najděte si na internetu někoho ve Vaší blízkosti, kdo mníšky chová, požádejte ho o návštěvu, a během půlhodiny budete o mníšcích vědět víc, než tady zjistíte za týden. Pro někoho jsou hluční a pro někoho ne, tzn, že je nejlepší udělat si sám vlastní úsudek ještě dřív, než za nový druh vynaložíte peníze.
A pro 74.6: Také miluji společný chov více druhů, pohled na takovou harmonizující volieru je úžasný, ale rozhodně ji není doré považovat za řešení úspory místa. Každý druh nejdřív pořídím samostatně a po seznámení se s jeho chováním a návyky v průběhu alespoň jedné celé sezony se pokouším ho spojit s dalším druhem, nebo od původního záměru upustím, a případně ho i přenechám dál.
Pro Peťula .... jj přesně jsi to vystihla jak jsem psal už výše paní jen čekala až jí ten pitomej nápad někdo pofouká....
Mě se teď z jara seřezali penanti 1 pár v 1 voliéře... a hezkej pohled to nebyl samici jsem musel nakonec usmrtit (po 14 dnech ji upadl celej zobák) ne že bych to někomu přál ale tito ptáci jsou nevyzpitatelní a co funguje jeden rok nemusí fungovat ten další....
Chtěla bych vědět, jestli křik papouška nadherného je větší než mníška.PN jsme měli doma a křičel takovou fistulí, že nás boleli uši (nepříjemná výška).Chceme si zakoupit mníška,ale jestli by byl někdo laskav a posoudil, zda jeho křik je také ve vysokých toninách.Papoušek n.nebyl ochočený,koupili jsme ho už vybarveného,takže byl starší, nebál se psů, to k nim slétl na zem, ale z lidí měl hrůzu a křičel.Nakonec si ho vzal znamý k chovu,protože mu uhynul sameček.Máme zájem si koupit mládě mníška, myslíme si, že by se dal "přemluvit", aby tak neřval.Co vy na to? Koukáme na prázdnou klec a nějaký rošťák nám v ní chybí.Děkuji za zprávu.Jana