Dobrý den. Mám dotaz,prosím nechte si řeči jestli jsem normální apod. Když jsem chtěla dát dohromady andulky a kakariki taky jste mě chtěly ukamenovat a ejhle,teď hnízdí oboje. Mám doma dvě rosely,dva kluky a teď si pojedu pro samičku,jakmile si samička vybere, zbylého samce prodám. Voliéra je velikosti na délku 2,2m,na šířku 1m a na výšku 1,8. Dle mého kamaráda chovatele který má asi 40 let praxe je to dostačující i pro dva páry,on sám je tak chová a má nádherná mláďata. A tak jsem přemýšlela že bych k nim dala mníšky šedé,jako pár. Jen jsem se chtěla jestli máte někdo zkušenost s roselami ve společnosti,jestli by se snesly nebo spíš jestli se to oplatí zkusit protože kakariki a andulky se bezvadně snesou. případně bych dala kakariki a mníšky a andulky dala za roselama. A ještě jeden dotaz,kdybych chtěla pro mníšky pořídit voliéru jaké velikosti,stačí na prolet 1,2 m na délku?Jde mi o to že bych je tam chtěla zimovat. Nechte si prosím hloupé komentáře,zatím nic nekupuju chci se jenom zeptat,a také by mě zajímalo jak moc řve,protože mám rosely a každé ráno v pět mě budí,tak jestli to je ještě horší,jinak díky ;)
Co takhle se o ptáčcích něco přečíst v chytrých knihách? to že vám to u kakariků a andulek vyšlo, ještě není nic, kvůli čemu byste mohla dělat závěry :) přeji sardinkám mnoho úspěchu :D to je můj názor já vám ho nenutím, ale nechtěl bych být ptáček u vás :D Hodně úspěchu, jsetli se to tak dá nazvat......A 40 let praxe? to už bude vážně kmet :)
Promiňte ale i přes to že voliéry pro andulky mají být minimálně 1x1x1 (pár andulek) hodně lidí i uznávaných chovatelů je chová v boxech o půlku menší,jen jsme se ptala jestli by to šlo,neřekla jsem že si je koupím ani nic podobného.
PODLE PŘÍSPĚVKU VÝŠE SI STEJNĚ DĚLÁTE CO CHCETE TAK PROČ SE VŮBEC PTÁTE? vŠICHNI ROZELOVITÍ JSOU ZVLÁŠTĚ BĚHEM TOKU VELICE AGRESIVNÍ NESNESOU SE OBYČEJNĚ ANI Z DALŠÍMI ROZELAMI NATOŠ S MNÍŠKY !!!! a CO SE TÝČE VELIKOSTI TĚCH VOLIÉR TAK ZŮSTAŇTE RADĚJI U TĚCH ANDULEK !!!!
A co kdyby pan lajzo dodal jak ma velkou voliéru.... !!!! Ono v 5 m voliéře se rozely snesou z kdečím ale ne vtěch krcálkách co popisujete!!!! A že vám neporadí ten váš odborník co trápí ptáky už 40 let a vyptáváte se tady.... Stejně jste čekala až vám někdo ten pitomej nápad pofouká.... a až se vám to seřeže tak bude jednoduchý říct oni mi to poradili....
Pane bože.. Víte ono je jednoduší říct "je pro ně malá" a hotovo. Než se tady rozčilovat. Ano,fůra starších chovatelů vám řekne že andulky se dá chovat v 60x30. Především mě zajímalo jestli by se snesly. Proboha..
Nestačilo by říct, že je malá!! Mniši a rozely se nesnesou ani ve velké! Jak jste si už mohla přečíst v příspěvku nahoře, ale to vy ve své ignoranci as ani i nevnímáte!!
A že se andulka dá chovat skoro v přenosce?!! Znala jsem "chovatelku", která chovala čivavy v králíkárnách!
Pan Michal vtacto uš chovam dost dlho a mam uš neake skusenosti .Voliera ma rozmery 3s 2d 2v plus zalet 2m.Dokonca tam zimujem ešte korely a spevavce a všetko v pohode.Podla mojej skusenosti ešte andulka je najvedči provokater.
Achjo,opět taková arogance a odsuzování. proto já už se tady ani na nic neptám. Buď neodpoví nikdo,nebo ta "rada" stojí za to. To nejde dát normální odpověď??
tak za mne-rosely s mníškama bych nezkoušela,oba druhy jsou celkem agresivní,rosely jedny z nejagresivnějších běžně chovaných druhů,ty vždycky odděleně a po jednom páru,tohle vážně nestojí ani za pokus. dejte si pozor i až pořídíte tu samičku a budete čekat na spárování,může dojít k nepěkným potyčkám,hlídejte a zavčasu je kdyžtak oddělte.
voliéra je pro více párů malá a to z toho důvodu,že tam musí být prostor pro únik,kdyby bylo potřeba a to v takovém prostoru nejde. když chce pár klid,hlavně v toku a při hnízdění,je potřeba oddělit prostor třeba stromem,křovím,dát budky na protější strany,to v té Vaší nelze.
A k tomu hluku-mníšci opravdu umí :D Hlavně po ránu,je to docela síla,jsou sice hlučnější druhy,ale řekla bych,že mezi středníma papouškama mníšek vede :)
Mnohokrát děkuji,na takovou odpověď jsem čekala. Ono je to jak kdo,někdo tvrdí že andulka v pohodě můžu chovat v rozměrech 60x30 (a s tím jsem se hodněkrát setkala) a někdo tvrdí že min. 1m x 1m x 1m je minimum. Právě se bojím té hlučnosti,já mám ložnici hned vedle nic,asi 3 m a nevadí mi to,vzbudí mě ale aspoň vím že žijou,ale bratrovy by to mohlo vadit =D jinak díky.
Berte to tak,že pokud je budete chovat v nevyhovujících podmínkách,tak to na nich poznáte,nebudou odchovy,ptáci budou oškubaní,nespokojení a celkově to na nich bude znát. já mám alexe rudohlavé,v chytrých knihách se píše,že pro odchov stačí klec 80 x 80 x 50,že nemají potřebu velkého prostoru,ale mám je ve větší a je to lepší pohled na ně :)