Dobrý den. Vždy jsem toužil po nějakém papouškovi, co bude mluvit. Před 2 lety jsem si pořídil amazoňana modročeláka. Patrně z netrpělivosti a hlavně nedostatku zkušeností jsme s manželkou pořídili odrostlé cca 3měsíční mládě vykrmené pod rodiči. Chovatel nás ujistil, že doma zkrotne. To se bohužel vyplnilo jen z části. Po docela dlouhé době neustálého kousání a štípání až do krve si na mě celkem zvykl, ale manželku absolutně neakceptuje a čas od času na ní dokonce zaútoč, ale není to nic hroznéhoí. I přes veškerou snahu se stále nebyl schopen naučit ani jediné slovo, pouze opakuje několik melodií. Jelikož jsem stále toužil po papouškovi, co bude mluvit a bude mazel, koupil jsem si před 2 týdny 10 týdenní mládě žaka, ručně dokrmované. Je to naprosto něco jiného, je to mazel a dá se s ním velmi dobře pracovat. Doufal jsem, že je budu moci dát s amazoňanem do společné klece, ale bohužel po několika krátkých pokusech jsem zjistil, že jsou na sebe navzájem dost agresivní. Nemohl by mě někdo poradit jak v tomto případě postupovat? Či alespoň sdělit názor, zda bude někdy možné dát papoušky bez obav do jedné klece? Mám trochu strach, že by žako mohl od polokrotkého amazoňana přebírat jeho negativní vzorce chování, kterých má celkem dost:-). Prozatím je držím odděleně v různých místnostech, aby se žako socializoval spíše podle nás než podle kolegy papouška. Jsem z nastalé situace celkem bezradný. Amazoňan je velmi žárlivý a čas od času zareaguje celkem agresivně i na mě. Někdy si už zahrávám s myšlenkou jej prodat nebo darovat na chov. Mám ho ale velice rád a k tomu dát ho do chovu nějakému chovatel mám dost velké morální zábrany. Také by mě zajímalo, zda by amazoňan v tomto případě touto změnou nějak výrazně psychicky netrpěl. Za všechny rady a názory předem děkuji.
Doporučuji prodat do chovu,,pokud není ochočený na voliéru si zvykne lehce. Většinou jak jsou dva je s nima těžší spolupráce,věřte že mu bude líp tam ve voliéře se svou "partnerkou" než sám a žárlit. Následovaly by jen další útoky.
dobrý den,
zaujala mě vaše formulace "a k tomu dát ho do chovu nějakému chovatel mám dost velké morální zábrany". copak všichni papoušci v dnešní době co skončí v kleci jako pet mazlíčci nepochází od "nějakého" chovatele? osobně mám problém jiný - jsem nesvůj, když vím, že můj odchov skončí někde v kleci jako mazlíček, myslím ale že kastování na mazličkáře a na chovatelé by asi dopadlo líp pro chovatele a je zcela nesmyslné, jen novému majiteli umožněte, aby si papouška koupil, nikoliv aby ho měl darovaného.
příjemný den a správné rozhodování
Myslím, že Váš amazoňan by touto změnou netrpěl vůbec. Ba naopak. My jsme sháněli k naší samici staršího samce a. xanth. a stářím, barvou se nám nejvíc líbil také chovaný v bytě. Pokousal majitelku a ta se ho potřebovala zbavit. Nakonec jsme ho vzali a teď po dvou letech mají poprvé plná vejce. Myslím, že v páru a v 6 metrové voliéře je mu určitě lépe , jak v metrové kleci v bytě.
Dobrý večer. Nakonec jsem se rozhodl s umístěním svého amazoňana ještě trochu posečkat, zda se situace třeba nějak nestabilizuje. Bohužel se tomu nestalo. Náš amazoňan je stále odměřenější, začal být mnohem hlučnější a začal být o něco málo agresivnější i vůči mě. Neměl by někdo z vás prosím tip na nějakého chovatele, který by o něj měl zájem a kde by se měl dobře? Nejde mi v žádném o peníze, ale o uzvíře. Preferoval bych chovatele ze Severních Čech. Za případnou pomoc děkuji.