Kakariki
Žádná literatura o kakaricích není, občas se v knihách o nich píše, ale jen velmi ve stručnosti.
V dnešní době je velká škála sortimentu zrnin, takže si myslím, že není problém. Slunečnici můžete nahradit Kardim, ale taky to sním nepřehánět. Teď jsem dělal pro střední papoušky svoji směs, kterou jsem zatím neodzkoušel. Že jste to vy, tak napíši složení směsi.
Směs pro střední papoušky: slunečnice(žíhaná)10- 15% , kardi 10 - 15 %, konopí (semenec) 5%, oves 20 %, prosa (červené, žluté, zelené) 30 %, lesknice 10 %, lněné semeno 3-4 %, Mohar 10%, čirok 7 %, bílá slunečnice 12 %, niger 5 %. Mohar příště nebudu kupovat, protože se mi nelíbí, ale třeba čirok je oblíben já mám červený a dá se koupit ještě černý. Abych to lépe objasnil, tak jsem to namíchal, tak, že jsem vzal nějakou odměrku a 10% byla jedna celá odměrka, 30 procent byli 3 celé odměrky, 5 procent bylo půl odměrky atd.
Zde přikládám fotky dneska vylíhnutého mláděte. a ještě by se měli 4 líhnout z 8 vajíček jedno rozbité, 2 neoplozeny a 5 jich je plných teď už jen 4 a jedno vylíhlé mládě
Jinak bych poradil, že ta rýže je lepší, když není úplně dovařená.
Musím říct, že jako první se sameček pustil do Kiwi a pak se pustil s chutí do mrkve a zbytek následoval.
Nechci dělat reklamu, ale napíši to. Nakupuji vždy ve slevě. Kiwi košík stojí 22 - 24 Kč v peny marketu. Nevím přesně kolik je kiwi v košíku, ale mám ten pocit, že 14 kiwi. Pomeranče ve slevě 10 Kč zaokrouhleně v peny marketu 5 -6 ks, teď jsem kupoval síťku za 16 Kč včera. Jablka, mám svoje ze zahrady, mrkev mám svoji ze zahrady. Kopřivy, šípky, jeřabiny, květy afrikánu mam nasušeny na půdě. Mandarinky podávám střídavě ty tolik taky nestojí. za dva banány dám něco cca do 5 Kč to je tak na dva dny ten mi ptáci moc nepřijímají. Podávám i jiné druhy krmení o kterých se nebudu více rozepisovat. Když si to tak vezmete například kakarici 4 - 5 mladých jedno v dnešní době prodáte v průměru za 350 Kč takže 5 x 350 Kč = 1750 Kč mínus projetý benzín dejme tomu 150 Kč a minus to krmení, tak vám musí být jasné, že neutratíte všech 1600 Kč za krmení. Pokud chováte ptáky musíte počítat s tím, že na nich nezbohatnete, jak si někteří začínající chovatelé myslí. Podrobně o krmení se rozepíši v dalším mém článku.
Přehnany se může zdát, ale oproti tomu co mají ptáci v přírodě je tato strava velice chudobná opriti té co mají v přírodě. Když něco chovám, tak to chovám pořádně.
Dostal se mi do ruky kus klády (z hrušky) a uvažuji, že bych z toho udělal kakarikům budku. Kolik musí mít vnitřní průměr? Já tak odhaduji cca 28cm, ale nejsem si jistý. Chtěl bych jim dopřát přírodní budky. Andulám už pozvolna taky měním budky za přírodní.