Dobrý den. Máme doma polodivokého žaka. Věk 3 roky. Polodivoký znamená, že po bytě má volný pohyb, jídlo si vezme z ruky. Když má dobrou náladu, tak si na ruku i sedne. Když chce, nechá se drbat na hlavičce. Ale to je všechno co si nechá líbit. A to jen od jedné osoby v rodině. Všeobecně je ale velice rád ve společnosti. Jelikož se přes léto budeme hodně zdržovat na zahradě, chtěla bych ho tam brát ssebou. Mám představu, že by se mu udělala venkovní voliera a tam by byl po dobu co jsme venku. Chci se zeptat jestli to taky takhle někdo máte a jak žaka přemisťujete. Nebo jestli teda nemáte nějaký lepší nápad jak to zařídit. S klecí ho denně přemisťovat nemůžu. Máme domů schody a sama klec po schodech ven nedostanu. A nechat ho venku ve volieře celé léto se mi moc nechce, neboť mám strach, aby se neoškubal. (Vzali jsme si ho právě kvůli škubání od jiného chovatele který na něho neměl čas.) Děkuji
nejjistější je přidělat volieru přímo k jednomu oknu z domácnosti, okenní rám překrý pletivem a umožnit mu pohyb z místnosti ven. Viděla jsem to tak u známého, fungovalo to tak bezvadně, jen mě napadlo, že se tak naučí hrnout do všech oken a zvýší se tak nebezpečí úniku z nepozornosti, byla jsem ujištěna, že papoušci jsou natolik konzervativní, že si cestu ven spojí pouze s jedním určeným oknem. Já zatím tahám senegalku ven s klecí, jen jsem si pořídila lehčí, protože tu domácí neunesu, můžu ji tak mít u sebe i na dece u bazénu. Rychle si na to zvykla, ale mám to jednodužší, je zvyklá na ruku a přendávání není problém.
ahojky Ori, ten známý měl přímo na zasklenném okně dobře patrné pletivo z obou stran. Pokud chtěl papouška nechat celý den venku v zastřešené volieře, prostě za ním zavřel okno, a naopak. Netvrdím, že je to ideální řešení, ale pokud papoušek není vysloveně kontaktní mazel, je to nejméně stresující.
Dobrý den a co zkusit koupit malou klec jen na přenášení, musí mít, ale velká dvířka (nebo si ji vyrobit - dřevo pletivo), sloužila by jen na přenos, tak to může být tak odolný materiál.
Pokud si žako, spojí vlezení do klece s výletem do venkovní voliéry, kde ho to bude bavit, tak se časem naučí na nějaký pamlsek do ní vlézt.
Stejně by bylo dobré mít přenosní klec, kdybyste např. museli k veterináři.
Myslím, že žakové jsou tak inteligentní, že pochopí malá klec= výlet do velké voliéry venku. Jestli se mu tam bude líbit a nebude raději konzervativně doma ve svém teritoriu.