Dobrý den, mám možnost si vzít ručně dokrméného žaka stáří 3,5 měsíců, jelikož známá získala práci v zahraničí. Problém je ten, že mám již doma dvouletého mnicha šedého jako mazla. Je to závislám, mluví, je velmi tichý. Chtěla jem se zeptat, co se stane, když k tomuto mníškovi přidám do vedlejší klece žaka. Každý má na to jiný názor, jeden že si zvyknou, druhý , že si nezvyknou a tichý mníšek začne křičet a přestane mluvit, atd. Vím, že se jejich případné chování nedá nějak paušalizovat a ni odhadnout, co papopušek to individualita. Přesto bych chtěla slyšet váš názor, alespoň trochu by mi to pomohlo v rozhodnutí. Nechci to nikterak hrotit, než abych nějak našeho mníška rozhodila, tak to bych se raději žakouna vzdala. děkuji moc za názory.
ahojky, myslím, že jste si v závěru příspěvku odpověděla sama, protože příchodem nového mazlíka svého mníška rozhodíte určitě, nic nebude stejné jako dřív, ať u v dobrém nebo horším slova smyslu. Pokud Vám současný vztah s mníškem klape a vyhovuje, neriskujte. Pokud přesto toužíte po dalším mazlíkovi, vezměte ho, ale rozhodně počítejte s tím, že se mníšek změní. Můžete mít dva veselé kamarády nebo taky proměníte svého kamaráda na nešťastného vzteklouna. Navíc je lepší, když už další člen party, tak stejný druh. Má stejné požadavky a mnohem lépe se sžije a doplňuje chováním a projevy.
Díky. Tak nakonec jsme si ho nevzala. Vzala jsem si od ní párek čtyřměsíčních pyrur. Ty budou spolu a přes léto ve venkovní volieře, v zimě na chodbě. Takže to by mníškovi vadit nemělo. Co myslíte?
Tak všechno je jinak. Známá nakonec do zahraničí nejede, tak si všechny papoušky nechává. Vrátila jsem jí tedy i párek pyrurek, ale za těch pár dní jsem poznala jak jsou fajn. Proto jsem si hned našla inzerát a dnes jsem si dovezla pyrurku . Je původem od Oriny, ale jsem už druhý majitel. Jsou jí přes 2 měsíce. Časem jí chci pořídit parťáka.
Takže po týdnu vlastnictví pyrury k mníškovi jako mazlovi. Mníškovi pyrura vůbec nevadí, jelikož neví, že je pták, tedy, že má něco společného s pyrurou. Takže absolutně nežárlí, taky proč, na psy taky nežárlí. Vše ok.
Díky za mail. Je smutné číst, že někdo pyruru prodává protože je to hrozný neochočitelný pták a druhý majitel si ochočí papouška během několika dnů a ještě mu zobe z ruky semínka. Nevím co k tomu dál napsat. Snad novému majiteli radost z papouška. Do člověka nikdo nevidí. Pyrura měl štěstí, že se dostal k někomu jinému, kdo se o něho umí postarat.