Rád bych založil vlákno s nápady jak lze vylepšit a usnadnit konstrukci voliér a klecí a jak zjednodušit manipulaci při krmení.
Moje "krmná police" vyrobená ze zbytků pletiva za pomocí pouze sponkovacích kleští a sponek na plerivo, nůžek na plech a svěráku.
- pohled zevnitř voliéry
Nevím jak to funguje ve skutečnosti. Já mám otočné krmné pulty a to co musím denně uklízet na plechu vedle misek je hrůza. Nevím jak se budou čistit jednotlivé dráty od zapatlaného ovoce, případně když si sedne papoušek stranou k misce, tak i od výkalů. Myslím, že čistit plech u otočných misek je jednodušší než čistit jednotlivé dráty. A to to čistím i 2x denně. Když vyčistím jen jednou, tak druhý den musím brát na čištění drátěnnou žínku, aby to vůbec šlo vyčistit. Ale každému vyhovuje něco jiného :-) V příloze misky po ránu,než jdu čistit. A to bylo odpoledne(okolo 4 hod.) uklizeno
Taky mi nevyhovují misky kulaté. Na dně většinou zůstane potrava, ke kterým se papoušek nedostane. Viděla jsem jednoho výrobce který měl podlouhlé misky v šuplíku a tak se tam ovoce i zrní lépe rozložilo na dno, než v miskách kulatých. Jenže to jsou vychytávky na které člověk příjde až když to používá.
kartáč a voda to určitě svede očistit, jen nemáš orino u svých otočných pultů zajistěny misky proti vytažení, což u některých podnikavých papoušcčích jedinců může činit proproblém, jejich největší snahou je po čase misky vysypat
obdélníkové misky v krmných pultech jsou určitě praktičtější než kulaté, kde navíc dno je menšího průměru než horní límec
Velice hezké ty podlouhlé misky.Nevíte prosím ,kde se dají koupit.Budu předělávat voliery a toto bych tam rád měl.Doopravdy moc šikovné a pěkné.Děkuji Jarda
Misky byly jednou na ifauně na inzerátech, ale výrobce jsem si nepoznamenala. Snad tam ještě někdo inzerát dá a nebo se na inzerátu poptejte. Fotka se dá tady z diskuze určitě stáhnout.
Misky proti vytažení jsou zajištěny vrchním plechem, který do misek přesahuje tak, že se s miskami nedá hnout. Už to moji koumáci zkoušeli, takže vím, že se jim to nepodaří. Když to nešlo vrchem tak si vlezli dospodu a snažili se to vypáčit zobákem i hlavou. Teď zjistili, že je to zbytečné a je pokoj.
žako nebo amazoňan takto upchycené misky při troše úsilí dokáže vytáhnout, normálně jsou misky zajištěny ještě na opačné straně zahnutím plechu do drážky
PS - jinak tohle téma má sloužit k propagaci toho, co lze snadno vyrobit doma, nikoliv ke komerční propagaci výrobků, na toto bych založil jiné vlákno
Tohle téma se mi zdá velmi povedené a souhlasím s Cone, proč sem zavádět komerci? Často hledá různě tipy a triky ohledně zařízení atd. Tady to bude vše pohromadě a bude se moct ještě o tom diskutovat :)
Když je to o nápadech, tak jsem taky vložím svůj, jsem zvědav kdo mi co na to řekne..
Jedná se o skládací klec na odchovy nebo pro případ nouze. Je udělaná z jednotlivých dílů které jsou potažené pletivem nebo sololitem a dole 10 - 15cm prkno okolo klece aby ptáci nedělali tolik bordel. Je rozkládací aby se dala rozšroubovat a udělat z ní jen krabici na výšku spodních prken. Je to bez šuplíku a čehokoli, je to opravdu jen nouzová klec na pár týdnů nebo měsíců aby bylo kam dát papouchy a přitom klec při nepoužívání nezabírala moc místa a dala se šoupnout pod postel.
Snad je to trochu pochopitelný, dám sem fotku ale nevím jestli nebude moc malá.
Zkusím ještě jednu fotku. Snad to bude trochu líp vidětrnJe to zatím jen návrh, bydlím ještě na Floridě tak jsem se stavbou nezačal, ale na léto budu v čr tak snad se mi povede jí sestavit a třeba sem dát další fotky jak moc je to funkční.
Zdravím, nyní jsem se díval na Novou Exotu a chovatel tam má dle mého zajímavě vyřešeno vedení lanka. Alternativní řešení, když není po ruce kladka. Jinak já se ke krmným pultíkům stále neodhodlal, i když v prvotní myšlence při realizaci voliér s tím bylo počítáno. Pořád uvažuji jaký styl úchytu misek, zdali nerez obroučky, pletivo, plech či pásky z PVC trubek anebo nějaké police a na ně kameninové misky bez otáčení, jen na vyklápěcí dvířka?? Doufám, že už se k nějakému řešení letos odhodlám.