Zdravím všechny chovatele, měl bych dotaz včera jsem přemístil pár zebriček do klece a dal misku k hnizdeni co by jste doporucili jako stavební materiál? Dal jsem trosku uschleho mechu a trosku z nej berou a jaka je pravděpodobnost k sednutí.
Hezký den
Zebřičky hnízdí v budkách o rozměrech 12x12 a v=12-15cm.
Materiál na hnízda používám seno i mech na to nejsou vybíravý.když nanesou a zasednou tak se musí opatrně i zelené podávat,aby nezastali snůšku.U mne pokud zahnízdily v hnízdě tak vždy neúspěšně,asi se budce cítí bezpečněji a mají větší klid. Namísto budek lze použít pletené košíčky podobných rozměrů jako u budek ,vletový otvor může být kruhový ale i 1/3 až 1/2odkrytá.
U nás zebřičky bez problému hnízdí v rozpůleném kokosovém ořechu :-) Takže myslím, že miska k hnízdění také postačí. Stavební materiál mech, jemné seno. Po snesení prvního vejce nespotřebovaný stavební materiál odstraňte-zastýlají již snesená vejce.
Taky mám jeden pár který klidně snese vejce do prázdného ořechu, mladé /2x 5 kousků/ :-) vyvedli v pořádku, takže jim to asi nevadilo.... A já měla jednoduché čištění, vymýt a hotovo :-D
Asi proto ,že se jedná o jeden samotný pár .ale když je víc chovných párů, tak se perou o jednu budku a určitě budku spíš uhájí než otevřené hnízdo.Byla to má rada ,samozřejmě ,že je na každém pro co se rozhodne .Přeji všem mnoho zdravých odchovů
Já jsem měl ve voliéře jeden pár, a spletli si hnízo tak husté a velké, že jsem přes něj vůbec neviděl mladé. Použil jsem klasickou budku pro rehky a konipasy. Mládě které vyvedli mám už 1,5 roku a stále není přepeřené do dospělého šatu. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?
4 astrild ano, zepřičky chovám po páru. V žádném případě to nebylo nic proti tvojí radě, jen moje zkušenost :-) Měli na výběr polootevřenou budku a košíček pro kanárky do budky chodily spát, ale vejce snesly do misky s krmením-potvory :-DDD pak jsem jim dala ten kokos a okamžitě se ujal.
Hezký večer bellina
nebral jsem to jako útok na mojí radu ,prostě každý má jiné zkušenosti a je dobře když se tu objeví různé rady alespoň je z čeho si vybrat.Já jsem to bral podle svých zkušeností více párů jsou vždy šarvátky , a jak jsem psal lépe se brání budka s kulatým otvorem než otevřená budka a ubránit otevřené hnízdo tak to asi je téměř nemožné.
Dnes jsem zjistil prvni dve vajicka u zebricek :) ale byli trosku schovany pod mechem myslite ze to nemam brat jako ze je zastavely? A mam to nechat tak jak to je? Dekuji
hezký den
vajíčka dejte na vrch a jestli mají dost naneseno na hnízdo tak už jim víc stavebního materiálu nedávejte .Pokud krmíte zelené tak opatrně ,aby sameček zase tu snůšku nezastlal..Natrhejte to zelené na malé kousíčky a dejte jenom trochu aby to hned snědli když to odnese do budky tak to hned odstraňte z budky i z klece.
Vejce jdou videt jsou jen trosku schovane pod mechem mam strach tam chytnout abych vejce nejak neposkodil a nebo ptacky nerusil. Hnizdo mam jako keramickou misku
Tak je zatím nech být ona už by na nich měla sedět a bude ještě nést až dokončí snůšku ta bývá 5až 6 ale i vice tak potom je musíš odkrýt .Možná že je odkryje sama, když je bude obracet.V každém případě odstraň mech,neboj se že je budeš plašit ,zebry jsou jedni z ptáčků kterým vůbec nevadí že se jim koukneš do hnízda.
Zdravim dnes jsem zjistil ze parek ma uz jen jedno vajicko nevim jak je to mozny :( ale docela me to zklamalo. Nevite cim by to mohlo byt? a taky po jake dobe snasi vajicka?
Taky zdravím,no může se to stát tak že vyletí z hnízda i s vajíčkem , vajíčko se rozbije a zebřičky ho sežerou.Zebřičky snáší každý den jedno vajíčko .No to se stává že vyletí i s vajíčkem ale někdy i s malým ptáčetem.Když hnízdí v budce tak se to stává méněkrát než v hnízdě(můj názor)
Dobrý den moje zebricky snasi malo vajicek nevim cim to muze byt ale vzdy snese 3 potom se za nejaky den vytrati zustane jen jedno a na tom skoro nesedi a nebo jen 4 dny nevim co mam delat myslite ze kdyz vejce oddelam ze zahnizdi znovu? I treba s vetsim poctem vajec. Dekuju za odpoved