dokrmovat určitě nemusíte, takovéto rozdíly ve velikosti jsou běžné, rodiče to zvládají. Mildovi musím odporovat, zda tam máte samce, netuším, ten s tou žlutou hlavičkou má i žlutá pírka na zádech, bude to nejspíš straka, ostatní jsou ještě malí, ale i tam vidím nějaké žlutavé náznaky opeření. Jací jsou rodiče?
Klidně ukliďte,korely nejsou citlivé na rušení. Já ale "uklízím", když se oba rodiče krmí na pultíku, určitě takovou chvíli vystihnete, než se u mladých vystřídají. Nikdy do budek nelezu, když jsou uvnitř, nechci chovný pár stresovat, mám otevírání zezadu z krmné chodbičky, a staří o mě ani nevědí. Hodně zdaru v chovu.
Tak to se mi teda u žádného páru nestalo, aby samec "seděl", ano, leze do budky v době páření, v době úpravy budky, spíš jsem ho viděla v otvoru, jako by budku "jistil", ne až dole - mám hluboké kmenové budky, ale nikdy, opravdu NIKDY neseděl dole se samicí na vajíčkách - pokud dobře chápu význam slova "SEDĚT". Teď mám asi tak 7. pár rozel pestrých, a nikdy to nebylo jinak. Pářit se mohou i jedinci stejného pohlaví. Nezbývá než počkat, jaká budou vejce, pokud oplozená, není co řešit a máte pár.
Já odpovídám za kakariki - S NIČÍM. Jsou to papoušci zvědaví a agresivní. Navíc nejsem zastáncem chovu bez zazimovacích prostor, kde teplota klesá pod víc než mínus 5°C. Z austrálie jsou nejodolnější rozely, ty ale potřebují prolet, naše mají 5 metrové voliéry, což myslím, že je tak akorát a taky nemůžete chovat více párů pohromadě, ani rozely s něčím. Já jsem zastáncem toho, že pokud už papoušky chovám, musím jim zajistit ty nejlepší podmínky :-) Hodně zdaru :-)
Nemusím vidět ani detailnější fotky, pokud sedí v budce OBA, jsou to dvě samice. Samec nikdy v budce nesedí, ani na vajíčkách, ani u mladých. Pořiďte si samce, buď výměnou, nebo rovnou dva a chovejte dva páry. Ale v samostatných voliérách! Rozely jsou při hnízdění agresivní. Zdravím a přeji hodně úspěchů v chovu :-)
Co vaše rozely? Jsou vajíčka oplozená? Máte pár? Naše penantice snesla celkem 13 vajíček, než zasedla. Protože by je samozřejmě nezahřála všechna, některé jsme podložili jinému páru a už se líhnou mláďata. Držím palce.
Samička má malou kulatou hlavičku, samec hranatou, velkou, široký zobák. Když vybírám z hnízda, je to jistota, ještě jsem se nespletla, i když už jsem byla na pochybách :-)
To,co píše Orina ohledně andul je naprostá pravda, taky nevěřím, když někdo říká, že jeho pár je na 100% spářený :-) Proto mladé jdou do světa. Já mám jinou zkušenost - mám ve voliéře oddělený pár chovných andulek, známí se potřebovali zbavit - údajně páru - který jim v bytě dělal kravál a vadil nejen jim, ale i sousedům. Protože ve velké voliéře zrovna andulky hnízdily, šoupla jsem tento údajný pár k nim. Ta nová samice ale toho svého samce íleně tloukla,což prý dělala i u nich doma,jak jsem se dodatečně dověděla. Oblíbila si zato mého již zadaného samce. Takže ten teď má samičky dvě, obě krmí, obě páří, už se líhnou andulata a ten druhý chudák jenom kouká, ani se nesmí přiblížit k budce. Takže v otcovství mám jistotu, táta je jen jeden. :-) Pro příště je musím oddělit :-)