Odpověď na příspěvek uživatele Vlasta z 16.03.2014, 16:53:02
Zdravím Vlasto,
měla jsem podobný problém s mým alexandrem. Byla jsem delší dobu nemocná, takže si zvykl, že jsem byla pořád s ním v pokoji a když jsem pak začala pokoj opouštět, tak hrozně křičel, dokud jsem se nevrátila. Protože jsem už měla zkušenost s korelou, jejíž křik je opravdu nepříjemný, zkusila jsem své "cvičení" i s ním. Jestli si všimnete toho křičení, tak není neustálé, to by za chvíli nemohl ani dýchat, jak by byl utahaný, ale jsou v něm malé přestávky. Někdy jsou i delší, když si třeba vzpomene, že si něco sezobne. A těchto malých přestávek jsem využívala. Připravila jsem si jeho oblíbenou pochoutku - dětský piškot - a schovala se za dveře tak, aby neviděl ani můj stín, na to pozor. Jakmile v křiku nastala ona malinká přestávka, tak jsem vešla do pokoje, chválila ho a dala mu odměnu. Takto jsem každý den strávila asi hodinu dopoledne a hodinu odpoledne "za dveřmi" a asi po týdnu, začaly být přestávky v křiku delší a asi po třech měsících si křičení po mém odchodu odvykl úplně. Je to hodně náročné na čas, ale fungovalo to jak na korelu, tak na alexandra. Neříkám, že si občas nezakřičeli, to potřebuje každý papoušek, ale nebyl to ten vynucovací křik. S mojí nynější amazoňankou zatím tento problém nemám, v pátek jí bude rok, tak doufám, že to nezakřiknu.
Co se týká ranního křičení, tak opět po zkušensti s korelou (ta mne toho hodně naučila), své papoušky na noc přikrývám tak, že mají zakrytu horní stranu klece, přední stranu a jednu boční stranu, která je směrem k našim postelím, takže na nás nevidí. Všichni papoušci bez rozdílu po ránu v tomto případě jen breptali, ale nekřičeli. U alexandra i amazoňana jsem s tím začala hned od první noci u nás a funguje to bez problému. Amálka (můj amazoňan) ráno přeříká celý svůj repertoár slov, které již umí. Musím říct, že je to občas velmi příjemné probuzení. Tiše vstanu a odejdu i se psy do kuchyně, kde jim dám snídani, připravím nám snídani a jdu se umýt. Pak jdu zpět do pokoje, pozdravím Amálku a odkryju jí. Pozdravíme se několikrát a v tu chvíli již začne brebentit "dáme papáníčko, jó, dáme čistou vodičku, jó". Dostane papání a nemá čas křičet, protože se jde najíst, zatímco já odcházím snídat. Jediné chvíle, kdy se projevuje hlasitěji jsou ty, kdy jdu se psy ven a když se vrátíme. To štěká. Ano, štěká 🙂. Protože naši psi radostí štěkají, tak se to naučila i ona. Ale to je spíš legrační a není to tak hlasité. Eva