Dobrý den Šárko. No ti jsou přímo k zulíbání, plyšáci jak vymalovaní, docela Vám je závidím(samozřejmě v dobrém :-))). Je vidět na první pohled, že jsou chovaní s láskou a velkou péčí.Ráda bych s Vámi mluvila, ale někde se mi podařilo ztratit Váš mail i tel. číslo. Pokud jste neztratila kontakt na mě, můžete se mi ozvat? Díky moc
Dobrý den. Mohu Vám poskytnout kontakty na chovatele malých i velkých kočkovitých šelem(vč. chovatelů lvů), v případě zájmu se ozvěte. Mail a tel. na mě najdete v kontaktech.
Dobrý den. Vaše nadšení pro kočkovité šelmy je evidentní a vůbec se Vámnedivím, i já jsem jim propadla. Je dobře, že uvažujete rozumně a zamýšlíte se i nad praktickou stránkou věci. Skleněný plot, jako inspirace ze ZOO, je jistě efektní, ale mám obavy, že celková částka, kterou jste si spočítal na pořízení výběhu nebude v tomto případě stačit. I já jsem o něm kdysi uvažovala. Pokud máte zájem o dalčí info ohledně malých i velkých kočkovitých šelem a jejich zázemí, ozvěte se mi. Můj mail i telefon najdete v kontaktech.
Zdravím Andrej. Docela jste mě pobavil a nelze než s Vámi souhlasit. Vzpoměla jsem si při čtení Vašeho příspěvku na svého ocelota. Demoliční četa je přesný název. Měl volnost po celém domě. Každé ráno byly u nás všechny květináče z parapetů na zemi, okolo akvária potopa, rozkousané šňůry od TV, roztrhané oblečení atd. Byly to pro něho zkrátka skvělé hračky. Postupně jsem všechno odstranila a rozhodla, že v noci bude pod dohledem, tedy se mnou v posteli :-)) To jsem si ale naběhla. Odmítal chápat, že já chci spát a ne s ním blbnout. Vydržela jsem to půl roku, pak už ze mě byl jen chodící stín. Dostal tedy svou vlastní "ložnici", ale hraní se dožadoval i přes den. Výsledek byl, že jsem na veřejnosti musela schovávat ruce do kapes, jak jsem je měla poškrábané a okousané. Rukavice byly k ničemu, jak zjistil, že to není moje vlastní kůže, kousal o to víc. Odnaučila jsem ho to celkem snadno, ale pár týdnů to trvalo. Byl odchovaný pod mámou a stal se z něho jediný ochočený ocelot v republice, později jsem totéž absolvovala s jeho samičkou. Ochočit ocelota není tak snadné jako ochočit servala, měla jsem možnost to posoudit, ocelot je dravější a temperamentnější. Ničeho ale nelituji, byly to krásné chvíle a oceloti se stali miláčky celé rodiny, zvlášť se synem měl samec přímo bratrský vztah. No já jsem zůstala tou mámou, co ho vychovala z dětských lumpáren až do dospělosti. Ale to už je jiný příběh.
Přeji Vám se servaly hodně radosti a budu ráda, když se mi ozvete na mail(v kontaktech ho najdete).
Pokud je mi známo, tak chov kočkovitých šelem už je zakázán v Belgii, Holandsku i Německu (informace pramení z ČIŽP), zákaz se bude pravděpodobně postupně týkat i dalších zemí EU, záleží to ale na každém konkrétním státě. U nás tohle zatím nehrozí, zvažuje se pouze zákaz chovu tygrů z důvodu genetiky. Takže, kdo nemá doma tygry, může být ještě minimálně pár let v klidu.
P.S. Pohlaďte za mě Sitah :-)
ZOO Ostrava už ukončila chov rysů kanadských z toho důvodu, že opakovanými odchovy již pokryla poptávku jak v ZOO v rámci Evropy, tak u soukr, chovatelů. Chov kanaďáků již , pokud jde o chovaný druh, nebyl zajímavý. Navíc kanadští rysi nejsou zařazení do Evropského záchranného programu. Ostravský pár už byl "v letech" a další odchovy se nečekaly, takže byl dán do deponace mému kolegovi, chovateli z Prahy, který má více druhů šelem, včetně ocelota ode mne. Ostrava nahradila chov kanaďáků levharty obláčkovými, dovezenými z pražské ZOO. Donedávna byla Ostrava jediná, která měla v chovu kanadské rysy, ale nově byl jejich chov založen před cca 2 lety v ZOO Brno a Plzeň. Jak brněnský, tak plzeňský pár odchoval vloni svá první mláďata.
Obláčci byli do Ostravy dovezeni ze ZOO Praha poté, co Ostrava ukončila chov rysů kanadských. Posílám Vám pár fotek těch pražských obláčků - snad Vás potěší.
Jsou to krásné a zvláštní kočky. Nedávno musel být v pražské ZOO uspán tygr Mauglis kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Pitva prokázala rakovinu střev. Když už ZOO přišla o tygra, tak mohou mít radost aspoň z odchovu jaguarundi.
Dobrý den. Musím Vám bohužel říct, že Vaše otázky ohledně chovu manula jsou bezpředmětné. Nelze ho totiž žádným způsobem získat. V soukromých chovech se nevyskytuje, několik jedinců najdete v zoo zahradách, ale ani odtud ho neseženete, protože manul patří do Evropského zachranného programu a případné odchovy končí opět v zoo někde v evropě, o čemž rozhoduje koordinátor. Ostatně odchovy jsou sporadické, pokud jde o naše ZOO, tak první a zároveň zatím poslední úspěšný odchov byl vloni v ZOO Jihlava.
Manul je kočka na chov velmi problematická, neboť se doposud neadaptoval na středoevropské podnebí a často trpí různými chorobami (nádory, FIP, virová respirační onemocnění atd.), které většinou končí smrtí zvířete. I kdyby byl dosažitelný, rozhodně, dle mého názoru, nepatří do rukou chovatele začátečníka. I tak zkušení odborníci, jako zoologové v ZOO s tímto faktem nic nenadělají a úmrtnost manulů je veliká. Vašemu příteli tedy nezbude nic jiného než se na tyto krásné a zajímavé kočky chodit dívat do ZOO a domů si pořídit nějakou jinou.
Dobrý den. Troufám si říct, že geparda může chovat i začátečník, pokud bude trvale v kontaktu s chovatelem, který má praxi v chovu a bude Vám poskytovat rady. Je dobré si taky zjistit něco dopředu a informovat se o způsobu péče o takové zvíře, protože gepardi jsou velmi nároční především na stravu. Při špatném krmení mohou vzniknout zdravotní potíže. Je to ale velká kočka a pokud nemáte žádné zkušenosti, je vždy lepší začít s něčím menším. Vše záleží na tom, kolik času a energie jste ochoten zvířeti věnovat.