Tak co jste kdo dostali na vánoce? :)
Já jsem dostal celý loňský ročník N. Exoty, knížku papoušci oceanie od M. Vašíčka, potom Arové a a Aratingy od M. Vašíčka, průvodce ručním odchovem, termo prádlo na lyže, staré už jsem měl malé, nové rukavice na lyže,flashku nějaké oblečení a to je asi všechny :) Tři dny před vánocema jsem měl narozeniny, takže jsem dostal jak jinak ještě knížky :) Amazoňané od R. Low a Amazoňané a Amazonci od M. Vašíčka :).
Matuš moc pěkné. U mě alexandři malí hnízdili loni poprvé. Budku měli od prosince, ale zahnízdili až v dubnu, když už byli puštěni do venkovních volier. Proto jsem se rozhodl že letos jim dám budku až na ten začátk dubna. Loni jsem před hnízděním krmil klíčeným, hodně ovoce zeleniny (to mají i mimo hnízdění) sušené jeřabiny, zavařované jeřabiny, kukuřice v mléčné zralosti a do vody promotor. První hnízdění nebylo nejlepší. Samice snesla v interválech co dva dny 4 vajíčka z toho byli 3 oplodněné a právě to neoplodněné samice rozbila. Vytáhl jsem ho a za dva dny se vylíhlo první mládě v interválech 2 dnů se vylíhli i další dvě. Všechny tři byli do 13 dnů dobře krmené, v třinácti dnech nejstaršího mláděte jsem chtěl kroužkovat, ale našel jsem nejmladší mládě ušlapané (od začátku bylo slabší a takové menší). Vyhodil jsem ho a zbylé 2 nakroužkoval. Rodiče dál dobře krmili, ale ve 30- ti dnech se mi rodiče mezi sebou porvali a samce jsem musel ošetřovat v malé kleci, protože měl oko hodně nateklé a téměř nešlo vidět (Myslel jsem že o něho přišel). Mazal jsem mu to oční mastí, která byla zároveň proti infekci. Tuto mast mi poradil Pan A. Bohuslav, protože se mu něco podobného stalo u senegalců. Po týdnu se samci oko zlepšilo a i oškubané části se začali zlepšovat. Hned po odstranění samce z voliery jsem skontroloval mladé a zjistil jsem že nejsou nakrmené (krmil je samec), tak jsem je odebral a dokrmil ručně, to se mi naštěstí povedlo, protože mi strejda půčil odchovné směsi a inkubátor.
Mladé už jsou teď úspěšně prodané. Jeden jako mazlík a jeden do chovu. V Přerově jsem je prodal toho na chov za 1 000 Kč a toho druhého jako mazlíka taky za 1 000 a musím říct že jsem s prodáním neměl problém i když mám přírodní alexandry.
Takže už se těším na jejich další odchov. Na jaře čekám i první hnízdění u králováků, kteří se už leot skrmili a samec se pokoušel pářit,ale byl ještě mladý.
Jinak jak tady Matuš psal že má zítra narozeniny, tak já jsem měl v úterý a dostal jsem knížky amazoňané od R. Low a Amazoňané a Amazonci od M. Vašíčka. Chtěl jsem ještě knížku o Afrických papoušcích od M. Vašáčka, ale tu mamka nesehnala a prý už se ani sehnat nedá, stejně jako Australští papoušci I od M. Vašíčka.
Taky přeju Veselé Vánoce a hodně štěstí v novém roce, hodně chovatelských úspěchů, ale i zdraví štěstí v osobním životě.
fylip
Dobrý den,
vhodných papoušků je hodně. Já zase, tak jako skoro vždycky doporučím senegalce, který je perfektní. Snadno se ochočím, jeho cena už není tak vysoká, je to klidný papoušek a dá se naučit i mluvit. Taky není uřvaný, takže to je taky výhoda.
Dál bych se možná podíval i po amazoncich. Já s nima zkušenosti nemám, ale z knížek od Rosemary Low, které mám přečtené jsou jako společníci taky perfektní, vystačí si sami, ale když si s nimi hrajete, tak jsou taky šťastní.
Druhů je ale hodně, tak se podívejte třeba i po amazoňanech, poicephgalusech, mníšcích šedých, Eklektusech atd. Stačí pohledat a potom se na vybraný druh zeptat, jestli je vhodný.
fylip
Taky se mi líní. Řekl bych že postavou jsou podobní spíš nádherným, na prvních fotkách jde vidět, že nejhsou tak mohutní jako horští a zbarvením spíš na horáky.
Jak tady všichni píšete o tom odhazování sněhu, tak jsme si dneska taky mákli :) Každý den odhazuju před domem a dneska jsme odhazovali s kámošema (bali jsme 4) celou ledovou plochu na bruslení, která má 40x20 m :) To dalo zabrat :) Předtím jsme jí ještě 3 dny stříkali aby tam byl dobrý led :)
Ještě doplním, že já bych ale alexandra malé pohomadě nedal. Mi se mezi sebou v době kdy měli v budce mladé porvali i rodiče a mladé jsem musel dokrmovat + samce ošetřovat a mazat mu oko, o které málem přišel.
Dobrý den,
Znám chovatele, který je chová pohromadě a úspěšně odchovává. V každé volieře má 2 páry a je to v ČR celkem známi chovatel mutací těchto alexandrů. Každá voliera má asi 3m na delku, 1 šířka a 2 výška + stejně velký zálet. Pohromadě chová i ve velké kolonie alexandry čínské a alexandry velké a to taky vpohodě, ale to je úplně jinak velká voliera.
Dál má ještě papoušky královaké, které taky chová v koloniích.
Já taky vytápím malým elektryckým peckem, protože mám zimoviště pod šopkou a ustřední topení je ve vyší poloze, takže jsem ho tam nemohl natáhnout, Je to ale malinká mistnost, tím že je pod zemí, tak je perfektně izolovaná a pecek zapnu na 20 minut a v zimovišti je celý den i noc 15 stupňu a to i když bylo venku -10
Dobrý den,
Tak jak píše Jakub, tak znám jednoho chovatele, který má Eklektuse, Amazoňany vějířové, Kubánské, Amazonky a hodně dalších velký druhů ve volie ře s venkovním výletem 1x1x1 m a záletem o delcé 3-4m a výškia 170-200 cm a téměř všechno odchovává v perfektní kvalitě aq má nádherné mohutné odchovy.
Nedávno jsem tady psal, že se nám staratila kočka. Taťka dneska jel k Babičce o vesnici dál a ona mu ukázala kočku která tam už asi 2 týdny chodí, tak jí dávali najíst atd. Je to uplné koťátko, tak ho taťka vzal domů. Zítra doložím fotky. :) Doufám že vydrží aspoň stejně dlouho jako Micka, která se nám stratila, ta byla o 2 měsíce starší jak já, to je přez 15 roků.
Jinak jak už tady bylo upřesněno, tak k chatu patří téma Pro chataře II a pokud by jste si chtěl přečíst i starší příspěvky, tak si vyhledejte téma Pro chataře, bylo už moc dlouhé, tak se založilo nové.
Že jste tam na nikoho nenarazil, je asi tím že nechodíte večer. Já tam taky chodím celkem často, i když je pravda, že už jsem tam asi týden nebyl, takže to budu muset zase napravit. :) Většinou tam jsou lidi po 20:00, zvlášť o víkendu, ale přez týden taky.
fylip