Honza: Já mám pro senegalce kmenovou budku vevnitř ve volieře přitisknutou zadkem přímo na pletivo, kde kám vystřiženou díru a v budce vyřezaný kontrolní otovor. Díru v pletivu mám zadělanou překližkou, v které je v každém rohu navrtaný šroubek a je zavěšená na pletivu. Je to spíš jen taková pojistka kdyby se náhodou pták dostal mezi budku a pletivo. Budku mám postavenou na nevykotlanem kmenu, protože už mi senegalci prokouseli 2 dna. Takhle si můžoklovat a zaroveň to je dobré podložení a postavení...
Jiří: Ta budka má odle mě více jak 150 cm. Já mám doma pro králováky budka 27x27x180 a loni mi jí samice navštěvovala, ale je ještě mladá. Doufám že letos tam budou mladé... :)
Jiří: Ta budka má odle mě více jak 150 cm. Já mám doma pro králováky budka 27x27x180 a loni mi jí samice navštěvovala, ale je ještě mladá. Doufám že letos tam budou mladé... :)
Ale zároveň souhlasím s Jaromírem. Sice jsem kupoval chovné páry, ale už bych to neudělal. Teď už jedině mladé, nebo starší a sestavit si pár. Teď právě sestavuji mladý pár Eklektusu solomon.
Souhlasím s 109.90. Někdy můžete trefit na chovné páry. Předloni jsem koupil chovný pár červenokřídlých. Hned po vypuštění do voliery se mi krmili a pářili, ale bylo už to pozdě nas podzim a i když bylo hezké počasi, tak jsem jim budku nedal. Samice mi brzo na jaře zemřela, přičinu nevím, ale povrchové zranění to nebylo, od pohledu byla naprosto vpořádku, takže zahnízdit mi nestihli. Taktéž jsem předpředloni koupil chovný pár kouřovích i s jejich odchovem. Z toho jsem si chtěl jeden kus nechat a druhý prodat. Bohužel jsem na novích volierách neměl dvojité pletivo a nějaká škodna mi utrhla nohy samci a jednomu mláděti, tak jsem dal oba do okrasné voliery známemu, a druhý odchov prodal. Samici jsem dopároval novím samce, s kterým měla loni 4 prázdné vajíčka, letos už jsem je ale viděl při krmení, tak doufám že to výjde. Pán od kterého jsem si je kupoval přecházel na poicephalusy, takže potřeboval místo. Pro ptáky jsem byl u něhop a měl krásné voliery hodně velké a to i pro afriku o které se tvrdí že se mají chovat v malých klecích. Taky tam měl opravdu nádherné konžské, to jenom tak mimochodem. S pánem jsem v kontaktu a zrovna v neděli jsem s ním mlujvil.
Fylip
Zbyňku gratuluju. U mě senegalci stejně jako u Honzi pořád nic. samice je pořád v budce, viděl jsem jak se se samcem krmí, berou klíčené, jeřaqbiny (ty mají hodně rádi) pomeranče, jabka, banány, mandarinky, černý bez, kukuřici (zavařenou) a klíčené.
Já mám pár z Holandska a tam jsem ho koupil za 380 Euro. U nás již od 3500 Kč za mladý kus, ale spíš od 4 000 - 5500 Kč. Přikládám foto mojic králováků. Samec už je teď plnš vybarvený, je to foceno těsně po koupení. Samec 08 a samice 09. Loni už se krmili a byli i pokusy o páření ale samec byl ještě mladý. Letos čekám první snůčku, ale moc si od toho neslibuju, v nejlkepším čekám že by mohla snést oplozené vajíčka, ale nebude se start. V takovém případě bych podkládal pod penanty.
Dobrý den,
Rosely jsou agreisvní, ale myslím že v tak velké volieře jak popisujete by neměl byt problém. Já mám penanty s zpěvákama ve volieře 4x1x2, ale musel by jste ze začátku pozorovt jak se budou chovat. Ve volieře by měli byt místo na schování, udělat tam rohy, aby se za ně dala dát budka, aby na ní neviděl druhý pár atd. Musíte si s tím prostě pohrát.
Rýži jsem napsal spíš tak mimochodem, protož jsem nevěděl, kam jinam jí mezi krmivo zařadit :-) Byl bych rád kdyby se ještě někdo zapojil se s výma zkušenostma.
Teď jsem ještě jednou hledal co psala Orina. Nqšel jsem taky úsek, kde autorka popisuje situaci, kde byla skupinka složená z několika druhů amazoňanů krmících se na palmě. Tato skupina spolu létala pravidelně. Jednou se jeden amazoňan oddělil a zaútočil na něho dravec. Papoušek se obrátil a letěl zpátky s velkým křikem. Jeho skupina jeho ´´hlas´´ rozpoznala obrátila se a dravce zahnali... Autorka popisuje že amazoňané opravdu pozbali jeho hlas a pomohli mu.
Dobrý den,
Zajímalo by mě, jak upravujete a podáváte luštěniny. Já dávám svím papouškům akorát hrášek a semtam rýži, ale zajímali by mě třeba i fazole, nebo čočka. V jakém stavu je podáváte, jak často a všechno kolem. Hodně jsem o nich četl, ale zkušenosti s jejich podáváním nemám.
Díky za odpovědi
Dobrý den,
Nedávno tady byla diskuze o tom samém co popisujete, akorát u samce alexandra velkého. Samec je i bez 2 drápků schopný pářit, samice je taktéž schopná se na větvi udržet. Měl jsem v chovu samici korely, která normálně vyváděla mladé, i když neměla jednu nohu, tu jí utrhla po útoku na volieru sova.
Takže vaše samička nebude mít problém s udržením.
Dobrý den,
Penanti hnízdí už od jednoho roku, ale spíš až ve dvou. Znám několik chovatelů, kterým sedli už v jednom roce, takže to není vyjímka. Jednomu chovateli vyvedli 3 mladé, druhému nekrmili, tak je podložil královákům.
Marty: Ano. jsou to ty hliníkové. které jsou do pravého úhlu. Je to měké, ale když to není dřevěné, tak si toho nevšímají. Mám to u austrálie - Králováků, Penantů, Horských, Zpěváků, Mnohobarvích, Kakariků. Uvidím, jak to bude odolávat Eklektům.
Cone: Říkal jsem, že OSB asi rozklovou, takže tetris by byl asi lepší. Navíc vím, že číňani jsou velcí dřevorubci. V tom nařezání bych ale zase takoví problém neviděl.