Daniel: Tak jak už psala Růža, klobouk dolů. Máte to opravdu krásné. Taky by jsme s taťkou chtěli něco takhle předělat, problém je, že nemáme žádný takoví objekt a ve sklepě už je tak málo místa. Ale příští rok možná bude nová voliera pro Eklektuse. Zálet by byl pod schodáma, tam je to asi 2x1,5x1,80 (d,š,v) a výlet by bl vlastně podél domu, přímo k pergole, kde je teď skalka, tento výlet by byl dlouhý 4m, široký 1,5 m a výška by se teprv dořešila, tam může být jakkoliv vysoká. Pokud se to povede, tak už se na to těším, chci tam hodně lan větví a to celé pro jeden pár Eklektusů. Jak už jsem ale říkal, máte to krásné a tak jako Cone Vám závidím takovou garáž na předělání. Téměř všechny domy kolem nás mají na zahradě nějaké staré budovy, šopky atd. a mají je prázdné, jen my ne, jak nachval.
Hodně štěstí v chovu a těším se na fotky výletů.
Taky jsem si říkal, že v těle ptáka musí být teplo, ale možná byli mysleni paraziti na peří, to už by možné bylo.
Petr: Taky mám teto dokument a je perfektní. Jde tam vidět že se tam papoušci pohybujou i ve sněhu. Doporučuju se na tento dokument podívat.
Pane Šiška, toto jsem někde četl (snad v nějakém starém čísle časopisu?) a myslí, že by to i mohla být pravda, ale jistý si tím nejsem, protože tomuto nerozumím, tak to nebudu nějak zarytě obhajovat. Moje austrálie si ale zimu opravdu vyloženě užívá, nevím jak u jiných.
Orina, výjmečně s Tebou nesouhlasím a to s tím, jak jsi psala, že člověk by taky venku nevydržel. Nemůžeš srovnávat lidi s papouškama. Třeba Lední medvěd žije ve velkých mrazech a nic mu to nedělá. Samozřejmě, papoušci nežijí tam kde on, ale za tu dobu, co jsou chováni ve volierách si Austrálie zvykla na zdejší klima a snáší ho podle mě docela dobře. Podle mě je i dobré, aby papoušci takto promrzli, protože to aspoň zlikviduje bakterie a červy. Kdyby jsi viděla venku moje penanty, tak by jsi podle mě změnila názor. I v největších mrazech se koupou a blbnou ve sněhu. Ve vodě se koupu hned jak jí vyměním a potom jsou naprosto zmrzlí, ale očividně jim to nevadí. Nejdřív jsem o ně měl strach, ale toto zimní koupání mají rádi. V pohodě byli venku i minulou a předminulou zimu, stejně jako teď. Nedělal bych to, kdybych viděl, že trpí, nebo něco podobného, ale opravdu jim to nevadí.
Fylip
Už nevím s kým, ale s někým jsem si už o tom psal na chatařích... :) Taťka má zítra 40 a naše partie, s kterou jezdíme na dovolené atd. si dělají na kulatiny naschvály. Vždycky příjdou přesně ten den, kdy jsou nározeniny a něcoudělají. Loni měl narozeniny strejda a má velkou zahradu, ale měl starou sekačku, která už skoro nefungovala, tak všichni věděli že chce novou a ze srandy mu koupili kozu, aby mu tu trávu spásla... :D Musím říct, že má nejpěknější trávu v vesnici a tak mu všichni po trávě rozházeli oves a větrákama rozfoukali polistyren :D A to je jenom to nejmenší, těch kulatin bylo víc. Už nevím, s kým jsem se o tom bavil, ale chtěl, abych tady potom napsal, co udělali taťkovi, tak zítra to napíšu.. :) Taťka už se bojí, asi příjdou dneska po půlnoci, protože už mu všichni přáli dobrou noc a ať se pěkně vyspí :)
Všichni střední australští papoušci, snad s vyjímkou neofem. Zkuste tady na stránkách pohledat, už jsem to tady několikrát psl a je to tady hodněkrát probrané.Kdyby jste nic nenašel, tak něco bude na ifauna.cz
To stejné se mi na podzim stalo u samce kakarika. Dal jsem ho do tepla a do klece jsem dal na dno hobloviny. Do žrádla jsem přidával rozdrscené skořápky a nadrcenou sepii. Stav se po týdnu hodně zlepšil, ale samec později uhynul.
Souhlasím s Jakubem. Pokud se bojíte vyčistit celou budku, tak aspoň vendejte mladé a nasypte novou vrstvu hoblovin. není to ale tak dobré jako celá vyčištěná budka. Vlhkost ze spodu postupně prostoupí i přes novou vrstvu hoblovin.
Matuš tak to gratuluju :) U mě zatím jen hrabou v budce, ale ještě mají čas, loni snášela samice až v polovině dubna.
Ještě k těm Eklektusům, prosímtě jaké byly ceny? Díky
Matuš, já jsem do Zwolle nakonec nejel, protože měl ještě nedávn zlomenou ruku a nějak ho to bolelo, tak to nechtěl zkoušet, aby se něco nestalo... Viděl jsi nějaké EKlektuse solomonensis, zvlášť samice? Jaká byla cena? A co poicephalusy?
Dobrý den,
Asi před třema rokama jsme se taky snžili chytit roselu penant, ale bezúspěšně. Asi o rok později nám létal po zahradě papoušek zpěvaví. Každý den jsme mu dávali na takovou zídku naproti našich volier zrní, ale když jsme se přiblížili, tak uletěl. Až jednou přišel na návštěvu strejda a seděli jsme na zahradě. Zpěvák zase létal k zrní a strejda, který je myslivec se na něho zeptal. Kdž jsme mu řekli, že ho neumíme chytit, tak řekl, ať mu přinesu rybářský prut. Urval háček a na konci udělal očko. To dal na roh misky, kde spozoroval, že zpěvák sedí nejčastěji, aby na nás viděl. Zase jsme si sedli pod pergolu a papoušek asi za 5 minut přiletěl. Když byl v určeném rohu, strejda jenom zasekl prutem a měl ho na silonu. Potom už jsme ho jenom vypustili do zrovna prázdné voliery.
Cone: Jsem rád, že jste mě Vy a ostatní na ten článek, kterýjsem napsal upozornili a že byl nakonec stažený. Bylo tam hodně nepřesností a už vím že jsem to po takto krátké době neměl psát a to platí o celkově všech druzích, o kterých jsem hlučnost zhrnul (snad s vyjímkou středních australských papoušků). Tak jako jste psal Vy, že si vážíte Oriny, tak si Vážím Vás a jsem rád že na toto forum chodíte, protože si myslím, že k hodně věcím máte co říct. Škoda, že sem nechodí víc zkušených chovatelů jako Vy, i když se jim při některých stále se opakujících dotazech ani nedivím.
Cone: Já jsem taky musel alexandry malé dokrmovat od třiceti dnů a taky to bylo hrozné. Nechtli pořádně otvřit zobak a téměř vše co jsem do nich dostal, tak vyblili, nebo jim to hned vyteklo ze zobáku. Nakonec to ale vyšlo.
Já dávám česnek jednou za týden, tak jako Jakub. I když ho mají pravidelně, tak 2x do roka odčervuju a to na jaře a na podzim.
Větve na okus měním každý víkend. Teď přez zimu ne, ale příští rýden už chci zase zajít. Dávám břízu, vrbu, smrk, borovici, modřín. Řekl bych, že nejvíc jim vyhovuje smrk, bříza a vrba. Smrkem maximálně prolézají a mají zábavu minimálně na půl týdne a o víendu jim větve opět vyměním. Tyto větve nedávám jen pro dobré zdraví ptáků, jak už jsem psal, tak je to i perfektní zábava, která je na dlouho zaměstná, zvlášť si to užívají králováci. To mi připomína, že dneska to je přesně rok, co jsem si je přivezl.
Fylip