Cone, teď nevím, co přesně myslíte, že nechápu.
Jinak taky bych nejdřív musel dát samozřejmě dohromady peníze. Na léto už mám zamluvenou brigádu a jestli se povedou letos nějaké odchovy, tak tok tomu taky hodně pomůže.
Zbyňku, taky gratuluju. U mě senegalci pořád nic. Upravují si budku už celý loňský podzim i letošní zimu, viděl jsem i vzájemné krmení, ale pořád nic. Teď když jsem je o víkendu přesunul ven, tak se mi zdá samec aktivnější. Zavěsil jsem jim tam tu stejnou budku a už jí zase navštěvují, tak uvidíme, možná se zadaří teď.
Mirku, úplně to chápu. Taky se mi nikdy nelíbili třeba žaci, ale poslední dobou se na ně strašně rád podívám. Nemají sice nijak pěkné barvy, ale postavou jsou úžasní. Celkově se mi poslední dobou líbí snad všichni papoušci a zdá se mi, že na každém je něco zajímavého a tím větší mám problém se rozhodnout, co nového popřípadě pořídit. Tak jako tobě, se mi strašně líbí celý rod poicephalus, ale také amazoňani, amazonci a jak už jsem říkal, i vše ostatní. Letos jsme měli stavět zároveň s prodlužováním taťkové dílny nové voliery, ale odložilo se to, takže zatím nic nového neplánuju. Pokud budou v budoucnu tyto nové voliery, tak bych si představoval nějaké zavěsbé klece ven, které by nezabírali moc prostoru a prolet by byl v záletu,. Tam bych později plánoval některé poicephalusy, možná nějaký menší druh amazoňanů, ale to je ještě daleko. Zase jsem se nějak rozepsal.
To je. U mě samec papouška kouřového i penanta nahánějí samice. U kouřovích se až o samici bojím. Obě samice už hrabou v budce. Alexandři už taky hrabou, ale takoví tok samce zatím není vidět.
Dobrý večer,
Asi Vám to neporadí, neofemy nechovám, ale známí je měl spolu s kouřovýma a vybrali si budku, která byla určený pro kouřové. Měla velikost na výšku okolo metru a ptáci z ní vyvedli mladé.
Fylip
Já jsem dal penantům budku přesně před týdnem a už hrabou. Horským, královským a alexandrům včera a taky už do budky lezou. Samec pap. kouřovích je v silném toku, tak jsem zvědaví, jak to dopadne. Loni měli 4 prázdné vajíčka.
Samice měla po přivezení lehce poničené peři, tím že byla v maé kleci. Po častém rosení se jí hodně lepší a dneska už lepší opravdu o hodně. Se samcem se k sobě chovají stále pěkně. Ještě čekám na trošku stálejší teploty, než je dám do venkovních volier a už se těším, až je uvidím létat ve velké volieře. Určitě tady potom dám fotky.
Sunflowersman: Tento názor už jsem od pár lidí taky slyšel. Určitě karantená není zbytečná, ale 100% taky není.
Mirku, děkuju snad se to povede, ale to by to ještě nějakou dobu trvalo, ještě nemají ani rok.
Já jsem okres Opava a už je venku mám, ale musíte to usousit sám, v kolika stupních jsem je měl. Já chci, aby mi hnízdili až na jaře, tak jsem jim udržoval nízkou teplotu a tím pádem to pro ně teď mnebyl šok, když jsem je dal ven. To si musíte usoudit podle sebe.
A vnitřní část bude vytápěná? Jestli ano, tak by jsi mohl třeba i nějaké amazoňany, třeba venezuelce, ti už se dají sehnat i za 5 500 Kč, nebo Ary nobilis, či jinou Ameriku, nebo i Afriku.
Dobrý večer,
Karantená nebyla. Znám hodně chovatelů, kteří karanténu taky nedělají a jeden z nich mi poradil dát je hned k sobě.
Ještě jsem zapoměl zhodnotit hluk. U mě jsou zatím naprosto potichu a vůbec o nich nevím. Řekl bych, že křičí jen, když chtějí něco přeřvat, jako třeba vysavač, myslím, že kdyby byli vedle hlučných papoušků, jako jsou aratingy, nebo alex, čínští, tak by se je taky snažili překřičet, ale je možné, že se to v budoucnu změní i u mě, popisuju jen aktuální situaci s hlukem.
Na začátku loňského léta jsem si koupil samce Eklektuse solomonensis (šalamounský) na dokrmení. Dokrmil mi ho strejda a já jsem si ho vzal domů. Původně jsem ho chtěl mít doma na ochočení, ale později mě taťka a další chovatelé přemluvili k dokoupení samice. Skoro půl roku jsem sháněl protějšek do páru a sehnal jsem až tento týden. Je to loňská samička, která je ovšem skoro z druhé strany republiky. Já jsem se tam neměl jak dostat, i když by mě tam taťka zavezl, tak strejda měl zrovna do tohoto města sl. cestu, tak jsme se s Pánem domluvili s strejda mi jí vzal. Po vypuštění z přensoky jsem zjistil, že samice nelétá. Hned jsem volal chovateli a ten mi řekl, že byla dlouho v malé kleci, ale že se rozlétá. Okamžitě jsem teda skontroloval i kroužek a zjistil jsem, že na něm není rok a po několika telefonech s zkušenějšími chovateli jsem zjistil, že to je kroužek citesoví. Cites na Eklektuse už je nějakou dobu zrušený, tak jsem volal Pánovi zpátky a ten mi řekl, že všechny papoušky kroužkuje citesovíma kroužkama, protože je má doma a kroužkuje tím, co je. Nechal jsem to být a řekl jsem si, že pokuď se samička rozlétá, tak si jí nechám, i když v budoucnu, kdybych potřeboval prokázat stáří, tak nebudu mít žádný důkaz. Samička je určitě mladá, jak podle nožek, tak špička zobáků je ještě světlá, toho jsem si nejdřív nevšiml, protože se od nás stále odvracela a nechtěla na sebe nechat ani šáhnout, tak tak jsem skontroloval kroužek. Dneska jí mám doma druhý den a už uletí i čtyři metry, akorát s manévrováním letu má pořád problémy. Se samcem se k sobě chovají pěkně. Jednou jsem je k večeru viděl, jak si probírají peří.
S krmením zatím nemám žádný problém. Na doporučení zkušenějšího chovatele krmím smíchanou směsí DN 64 a 62 půl na půl. Toto suché krmení tvoří asi 50% celého krmení a dalších 50% je ovoce a zelenina. S přijímáním krmení nemám problém, všechno berou beze zbytků. Z ovoce mi neberou jedině pomeranč, ale i tak ho dávám a uvidím, jestli jim časem nezačne chutnat. Včera jsem zkusil dát i vaječnou míchanici (vajíčko, mrkev, strouhanku, piškot, jogurt). Dal už jsem i trochu klíčeného a to moc nebrali, takže to začnu dávat, až později. Mimo ovoce a zeleninu dávám i jeřabiny, jak suché, tak zavařované. Samice je zatím nebere, ale samec je miluje. Dávám taky zavařovanou kukuřici, tu bere taky jen samec.
Každý den je dvakrát rosím rosprašovačem a jednou za týden sprchuju ve sprše ( Samici jsem zatím nesprchoval). Po rosení se jí ocas až neuvěřitelně rychle spravuje, takže si myslí, že předchozí majitel jí nerosil.
Zatím je mám společně v pokojí ve velké kleci, ale přibližně za dva týdny půjdou ven, do čtyři metry dlouhé voliery.
Budu tady postupně přidávat poznátky z chovu a fotky mích Eklektusů.
Senegalce jsem ještě nechal vevnitř a alexandry mám venku od dneška. Jinak Austrálii jsem měl letos výjmečně v volierách s betonovíma záletama, protože měla být největší zima za posledních 100 let, ale nakonec skoro nic nebylo. Penanti i zpěváci s Horskýma jsou ve velkých venkovních volierách s otevřenýma záletama, ty jsem tam dal taky dneska. Králováky jsem ještě nechal v menší volieře s betonovím záletem, kde je stejně teplota skoro stejná jako venku. Chci je dát ven asi zítra. Pepo, ty chováš jaké papoušky a odkuď jsi?
Cone, určitě to téma založím, ale až kolem pátků, protože teď nebudu mít do pátku internet, tak bych tam ani průběžně nemohl psát. Když ho založím v pátek, tak tam aspoň budu moct vložit víc. Samice už mio dneska přeletěla celou chodbu, takže se o hodně zlepšila, akorát má pořád problém s ovládáním letu. Se samcem se k sobě jinak chovají hezky.
Dneska jsem i když sněžilo viděl, jak se mi alexandři malí, které už jsem přestěhoval ze zimoviště krmilii. Budku jsem jim dal, ale dal jsem před ní ještě pevnou kmenovou kůru (před otvor), takže jim ještě nějakiou dobu bude trvat, než se proklovou dovnitř. Stejně tak jsem to udělal u penantů, ale ti už jsou v čtvrtině otvoru.
Pepo, já jsem do Eklektů dost bál jít. Nejdřív jsem měl jen samce, toho jsem chtěl původně na ochočení do domu, ale postupně mě taťka a víc chovatelů přemluvili, abych dokoupil samici, tak jsem v létě chodil pořád na brigády k taťkovi do dilny a všechny peníze z nározek i z brigády šli na samici ( Stejně jdou vždycky do papoušků, nebo volier :) ) Sice jsem si tím nebyl dost jistý, ale bavil jsem se o tom i s dvěma dobrýma chovatelema, kteří už u mě byli a oba mě ujistili, že jestli budu krmit a starat se tak jak teď, tak do toho mám jít. Teoreticky o nich vím snafd všechno, jak z knížek, tak od ostatních chovatelů, kteří je mají a navíc mám kolem sebe hodně zkušených chovatelů, kterých se můžu kdykoliv na něco zeptat.
Myslí,, že by jim to mělo stačit, nejmenšímu poddruhu solomonensis určitě. Chovatel, od kterého mám samce odchovává Eklekty od dvou párů a má je ve volierách, které mají 3m zálet a výlet jen 1 metr, aby se tam mohli dostat na vzduch a na slunce. Je to hodně úspěšný chovatel a odchovává i Amazoňany a Amazonky. Jestli chceš, tak Ti na něho dám kontakt, má na prodej mladý pár.
Mi je 15 a papoušky chovám devět let.