Cone, něco podobného mám taky skoro na proti domu... :) A přiznám se, že tam na kukuřici chodím... U Vás jsem si toho ani nevšiml, když jsme tam s Lukášem byli...
Dobrý večer,
Letos na jaře mi uletěla chovná samice senegalce. Stalo se to ráno, celý den jsem jí neviděl, až k večeru se vrátila zpátky. Samce jsem dal do malé klece, kterou jsem umístil do přenosné voliérky a tu nechal otevřenou uprostřed zahrady. Samice nad ní pořád létala, jednou na ní dokonce slétla, ale to bylo všechno, na konec odlétla přespat na vysoký smrk na prosti domu. Ráno jsem vstal už před šestou, když začínalo svítat, protože to se ozývají ostatní ptáci ve voliérách nejvíc a samce opět umístil do ''dvojité'' voliéry. Samice asi za půl hodiny uslyšela jeho volání a přiletěla a během dalších patnácti minut už lezla po volierce. Nejdřív jí samec přes obě klece nakrmil, ale na konec vlezla za ním na menší klec do voliérky. Já jsem potom už jen zatáhl za provázek, který byl na dvířkách voliérky, ale to byly nervy, než tam samice vlezla... :)
Dále jsem jednou se strejdou chytl samici papouška zpěvavého. Létal nám po zahradě už asi měsíc a neuměli jsme ho chytat. Potom už jsem mu jen dával na zídku čtvercovou misku s žrádlem. Po měsíci, kdy se u nás zpěvák proletoval k nám přišel náhodou na ná¨vštěvu strejda, který je myslivec. Když jsme mu potom všechno vysvětlili, řekl, abych mu přinesl prut na ryby. Přinesl jsem ho a on odstranil háček a na konci udělal očko. Potom se chvilku díval z které strany vždycky papoušek příjde na misku s krmivem a šel na tento roh dát očko. Když papoušek přišel, jenom škubl a pták měl nohu v silonu. Nijak mu jí to nepoškodilo, neškublo se moc, ale byl chycený. Nevím, jestli Vám toto k něčemu bude, snad ano.
Fylip
Tomáši, reaguji později, nešel mi internet. I když už jsou alexandři rudohlavý, velcí, čínští docela běžní, tak mi tam chyběli. Těšil jsem jsem se na pěkné, velké a hezky vybarvené alexandry a tyto druhy mi tam chyběli.
Dobrý den,
Exotu jsem navštívil poprvé a to v neděli, nemůžu tím pádem srovnávat s minulými ročníky. Hodně se mi líbila kolekce Pyrur, dále amazoňani, i když si myslím, že mohli být druhově lépe zastoupení. Poměrně mě sklamali alexandři, u kterých jsem čekal větší zastoupení. Opravdu krásní ale byli alexandři černohlaví, takové jsem neviděl ani na burze ve Zwolle.
Pěkný pohled byl i na Korely, které byli pěkné jak vybarvené, tak pěkně velké. V pavilonu, kde byli koreli mě potom taky překvapil nádherný samec senegalce a krásně vybravené přírodní rosely pestré.
Hodně jsem se taky samozřejmě těšil na Kakadu palmového, u kterého jsem taky nějakou dobu stál, stejně tak u brýlových.
Já jsem byl s výstavou poměrně spokojený, až na ty alexandry, ale snad tenhle nedostatek bude za dva roky lepší. Myslím, že pořadatelé odvedli perfektní práci.
Pár už pravidelně spí v budce a někdy tam leze i přes den. Berou zatím všechno předkládané krmivo. Ani hlučnost zatím není, tak velká jak jsem čekal, známí, který si pořídil mladý pár asi před měsícem totiž říkal, že se ten křik nedá vydržet, tak jsem se toho potom trošku bál, ale zatím je to v pohodě, i když se to ještě může změnit.
221.211: Ty voliery jsou na takovouto Austrálii malé. U mě horáci plně využívají celou čtyřmetrovou volieru. Jak už jsem psal, dal bych tam něco z menší austrálie.
Dobrý den,
Toho se nebojím, mám je od známého, od kterého jsem bral už i Eklektuse. Už jsem si všiml že samice jsou u rodu pionites méně, než samci, zvlášť u bělobřichých.
Toto téma jsem nezaregistroval, takže reaguju až teď. U nás doma se senegalec neupnul na nikoho a choval se ke všem stejně, takže v tom, že se VŽDY na někoho upně bych nesouhlasil. Stejně tak s tím, že těžko snáší přítomnost jiných lidí po dobu dovolených. U nás ho vždy měla přes dovolenou babička s dědou, kteří ho každý den pouštěli a senegalec to snášel dobře.
To je jen moje zkušenost s senegalcem.
Zatím ke hluk menší, než jsem čekal. Přirovnal bych je tak k alexandrům malým, ale možná se to časem zhorší. Rozhodně jsou o proti Eklektusům tichoučcí. Od více zkušených chovatelů jsem slyšel, že jim poprvé zahnízdili vždy mezi druhým a třetím rokem. Chovatel, od kterého jsem bral tento pár měl dokonce sedm párů těchto papoušků (počítám i bělobřiché) a všechny mu zahnízdili mezi ruhým a třetím rokem.
Takhle krmím každý den, až na meloun, hrozno a pomeranče z těchto tří dávám nejmíň meloun, který berou nejmíň a dávám ho jen, když ho zrovna máme doma. Jinak hrozno a pomeranče dávám oproti melounu poměrně často, aspoň jednou do týdny, ostatní co jsem popsal každý den.
Přikládám foto jedné krmné dávky pro Eklektusy. Směs je na stejný způsob jako pro amazonky. V této je zrovna myslím jablko, mrkev, hruška, paprika, rajče, jeřabiny pórek. Bylo to vyfocené ještě než jsem zkusil dávat i petrušku, pažitku a listy řepy, takže ty tam chybí.
Pane Vojtěchu, děkuji. Snad se povede. Známí, od kterého jsem je bral mi doporučil krmit DN 62 a do toho přimíchávat DN 64. Nakličovat potom avicentru. Už jsem poznal, že ovoce a zeleninu budou brát bez problému. Předložil jsem jim směs, kterou si dělám denně pro všechny ostaní chované druhy. Zatím jsem se nesetkal, že by je někteří mí papoušci nebrali, tak jsem rád, že jí berou i amazónci. Ve směsi je základ jablko, mrkev a nyní jsem začal dávat i pažitku, petrušku, jeřabiny a nasekané listy z řepy. Dále přidávám téměř vždy papriku a rajčata, pórek, cibuli, česnek, sem tam hrozno, pomeranče a meloun. Všechno jsem ještě nevyzkoušel, zatím jsem dal jen dva druhy složení, ale obě vybrali tak, že v misce nezůstalo téměř nic. Zkusil jsem dát i arašídy a senegalské proso, ty ale zatím nějak moc neberou, stejně jako piškoty s palmovým olejem. Známí mi taky řekl, že se v prvních dvou rokách nemusím bát přidat slunečnici, aspoň zesílí.
Údajně mají lepší povahu než senegalci. Samec už si ode mě z ruky vzal i mrkev, takže nejsou plašší a to nejsou ručně dokrmení.
Marty, známý mi taky říkal, že mu všechny páry zahnízdili ve třech letech, ojediněle ve dvou. Myslím, že jsem tuhle fotku viděl i na stránce Vašeho klubu, je to tak?
V pondělí jsem si dovezl letošní pár amazonků černotemenných. Dlouho jsem tady o nich neviděl žádné vlákno, tak jsem si řekl, že jedno takové, kde se budou tito papoušci probírat založím. Chtěl bych poprosit všechny chovatele Amazónků rodu pionites, aby sem psali své postřehy z chovu, odchovu, způsob krmení atp.
Já jsem svůj pár umístil do voliéry a do záletu umístil budku na nocování. Hned první noc v ní pár spal společně. Včera jsem je dokonce viděl probírat si peří, ale vzhledem k jejich stáří tomu nepřikládám žádnou váhu. Od chovatele, který mi je prodal jsem se dozvěděl, že při výběru partnera (až na vyjímky) údajně nejsou moc vybíraví. Jak je to u Vás, přijeli hned prvního partnera, nebo jste museli měnit?
Doufám, že se toto vlákno ujme a tak prosím všechny, kteří s těmito papoušky mají zkušenosti, aby se o ně podělili. Určitě to nebude zajímat jen mně.