pro neregistrovaneho 18.7.2009 (12:21):
když bude voliera dostatecne velka tak proc ne, videl sem to tak u hodne chovatelu a meli tam i dalsi Australii a darily se i odchovy.
ja se niceho nebojim :) nerikam ze jsou mladata degenerovana, ale ze mně jeden chovatel rikal, ze takova mladata maji spatnou kresbu či téměř žádnou, jinak jsou fyzicky uplne v poradku
pro michaelu, je to samica jak vyšitá většina ptáků mladších čtyřech měsíců má ozobí mírně namodralé, zhruba po 4 mesících nastava zlom kdy se ozobi mení a muzeme poznat pohlavi, ale to se da poznat i drive podle velikosti hlavy
bohuzel si clovek mysli ze planeta je enom pro neho a pak to tak dopada. osobne mam přirodu hrozne rad, vyhral jsem krajske kolo bilogicke olmypiady, denně strávím pozorováním přírody 2 hodiny a další 4 hodiny si o ní čtu a takove veci velmi odsuzuju.
taky držím palce at se vrátí, kdyby se nevrátila a nekdo ji do zimy nechytil tak ceskou zimu neprezije :( onehdá sem našel vedle voliery andulek nadherneho mhoutneho samce rosely pestre, sousedovi je 89 a myslel si že je to špaček a tak ho zastřelil vzduchovkou a normálně střílí drozdy, krutihlavy, rehky, hýli v době hnídění a myslí si že jsou to špačci :(
jak sestavujete pary u rosely pestre rubino? date k sobe proste dve rubina opacneho pohlavi nebo např rubino samečka a samičku přírodního zbarvení štěpitelnou do rubin? prý je rozhodne lepší druhá varianta, ze které pokud si pár sedne vzejdou pěkné mladé s kvalitní kresbou a z varianty 1. mladé se špatnou či téměř žádnou kresbou. Toto mi řekl chovatel. Chtel bych vedet vase zkusenosti a názory.
absolutní základ asi každý chovatel získal z knížek nebo rovnou od jiných chovatelů. Mně je 15 a knížek mám již přečtených aspoň 20 a to každou tak 5x u chovatele jsem kazdych 14 dni, všechny díly papoušků a exoty čtu a myslím si že každy chovatel by si mel rozhodne nejdriv neco o papouscich preecist nez zacne neco chovat, casopisy tyto zaklady poskytuji jen z casti. Ale jako casopis se mne zdaji lepsi papousci.
ano samicku odelam pokud se to bude opakovat a k volnemu samci dam mladou samicku co sem, teda asi odchovam a doufam ze tam nejaka bude z tech 3 mladych, kteři už co nevidět vyletnou.
u těch z pěváků:můžete je zkusit umístit do krabice, kterou umístíte na dno voliery par dni pred vyletnutim. Samec je bude krmit zatimco samice se bude pripravovat na dalsi snusku.
ja mam 2 pary prvnim rokem a jedma samicka nechala 3 mlade nenakrmena a ta uhynula(nevite cim to muze byt?budku jsem, kontroloval 1x za 2 dny), jeji posledni oplozene nevyklubane vejce jsem podlozil druhe samici ktera mela 5 vajec z toho 3 oplozene, takze celkem 6 vajec a 4 oplozene, vylihla se 3 a krásně rostou. Všem přeji hodně zdaru.