Je to zlozvyk a špatně se odstraňuje. Asi nejšetrnější způsob je,přelepovat struky. Někdo vyráběl límc s trny.
Příspěvky uživatele
roklanka
kontrolujete po porodu průchodnost struků?
Už je to pár let co jsem četla ve Zpravodaji článek o tom ,jak podávání šrotových nápojů přezvýkavcům, zatěžují chovatelé svým zvířatům trávení. Pokud si to dobře pamatuju ,tak nápoj přechází rovnou do slezu.Byla to studie z veterinární kliniky v Brně. Nikdy jsem podobné nápoje kozám nedávala.
Pokud chcete podpořit laktaci,musíte kozu dobře krmit už v bžezosti,pak nasadí maximum ,minimálně dva měsíce před porodem.Množství mléka určuje jak výživa v břetosti,tak i geny. Opravdu nestačí jen seno a voda. Hovořím o svých chybách v začátcích. Ančovička píše,co dává kozám ona,mé kozy by její směs nedaly,nejsou zvyklé na pšenici. Směs by si měl udělat každý chovatel sám,podle toho,na co jsou jeho zvířata zvyklá. I velmi dobře krmená zvířata mohou spadnout do ketozy. Stejně tak je pověra,že dobře živená koza bude mít obří kůzle a tudíž špatný porod.
Hermafrodit. Má první papírová koza,krásná,bezrohá,užívala si s kozlem a nic. Druhým rokem zmohutněla,začala mít kozlí výraz a i chování. Po porážce měla zakrnělá varlata pod veninkem.
Mohu posoudit jen chuť masa a rozdíl je značný. Co vím od chovatelů ovcí ,je i rozdíl v chuti jednotlivých plemen.
Odhaduju ,že ho prodávají ti co mají více koz ,ale ne každý bude mít schválený prodej ze dvora. Cena se pohybuje dosti rozdílně od 30/lt až 50/lt mléka, co vím.
Kdysi dávno jsem se radila se sedlákem ,jak se zbavit na pastvině mechu , jestli by pomohlo vápnění. Bylo mi řečeno, že je lepší pohnojit a doplnit živiny do půdy, že vápnění mi nepomůže.
Anonymní:Koza se může dožít až patnácti let, běžně se však dožívá kratšího věku. V posledních letech života už nedává chovateli žádný užitek a mnohdy trpí četnými zdravotními problémy. Takže ty 12-13 leté kozenky co tu uvádíte je super věk, ale bohužel už se jim to krátí ☹️
Polemizovala bych s tvrzením ,že v posledních letech života ,nedává koza žádný užitek. Chovám kozy dlouho a nemohla jsem si dovolit ,aby tu byla koza ,ze které by nebyl užitek. 13letá Apola byla loni matkou plemeníka a patřila v KU mezi špičku. Co koza,to originál ,některé dojnice jsem vyřazovala v 8 letech ,protože jim trvalo i půl roku,než se zvetily po porodu. Vzhledem k tomu ,že kozel je ve stádě,hrozilo,že další porod by nepřežily.
Mám tu 13 letou v očekávání. Známá měla kříženku 17 letou. Odborná literatura uvádí cca 15 let. Ale je to kus od kusu.
nojo:Předpokládáte spoustu věcí, které neuvedl. Ptá se, kolik koz na plochu a Vy mu napíšete, že jim má vozit vodu o-). Zase to s těmi informacemi nepřehánějte, takhle se spíš někdo odradí, než že mu něco sdělíte. Kdo chce, informace najde, případně spoustu informací získá během chovu. Všechno stejně nevíte, musí na to přijít sám.
Je lepší vědět,než byt překvapený. Kolik koza sežere se dá také najít. Zadavateli vřele doporučuji se zajet podívat k chovateli,aby věděl do čeho jde. I po 21 letech chovu mě kozy dokáží překvapit. Přes to,bych je nevyměnila za jiného tvora.
Koza opravdu není živá sekačka. Kromě toho je to zvíře ,které vás naučí nesmírné trpělivosti,je totiž neuvěřitelně vynalézavá. Pořekadlo ," kde nechal tesař díru" ,převádí do praxe. Je to jako by jste si pořidili děti s ADHD a ještě s autistickými prvky ( dle zákona musí být dvě). V říji dokáží být velmi hlasité. Nejprve se vrhnou na keře,kůru stromů a pak až na trávu která jim chutná.
chybička se vloudila 🙂 odpovědi tady http://www.domacimlekar.com/
Vsechny odpovědi najdete tady. Vřele doporučuji knihy Kláry Hadašové - Domácí mlékař. Z kozího mléka jde vyrobit jakýkoliv sýr. A tady si můžete vše co k vyrobě potřebujete https://www.tomscheese.cz/
Není lepšího masa ,než vystařené maso ze staré kozy. Když jsem to poprve ochutnala ,prohlásila jsem ,že starou kozu už nikomu nedám. Ve staré německé knize o chovu koz ,doporučují vyudit ,to jsem ještě nezkoušela
U jablek bych byla opatrná,mohou způsobit acidozu,která by se mohla stát chronickou. Holanďanky bych asi přikrmovala jen v březosti.
Rony1:A Roklanko,můžu se zeptat čím krmíte?Taky bych chtěla mít naše kozičky tak dlouho vitální.Chovám je devět let tak zkušenosti jak je to na stáří nemám.Přikrmujete i v létě?
Kozy dostavají směs (celý oves,otruby,ječný šrot + máčené vojtěškové granule a cukrovarnické řízky) je to vlhká směs,tu dostavají v dojné sezoně jen na dojírně a po zasušení v chlívku ke směsi ještě přidávám ještě lněné semínko a ostropestřec. Ale jsou to dojné kozy. Jinak pastva,seno,klasika.
Rony1:Děkuji,zkusím ji vyhledat a zeptat se.To jste mě potěšila,že máte 13letou kozičku.A můžu se zeptat v jakém stavu má zuby?Prý už po osmém roce vypadávají.Já právě pořádně nevidím naší Pepině dozadu jak to tam vypadá.Moc se jí moje prohlídka nelíbí.
Zcela upřimně,neměla jsem ještě důvod jí koukat do huby, žere normálně a vitalitu by jí mohly ostatní jen závidět.Nikdy jsem se neřídila věkem kozy,ale jak rychle se dala po porodu do figury. Co koza to originál, měla jsem tu 9letou,co se dávala dokupy po porodu skoro tři měsíce a musela z kola ven. V součastnosti tu mám 5 matek 8-9leté v kondici.
Netuším jakého věku se dožívají holanďanky, chovám hnědule,ale mám ve stádě 13 matku v očekávání. Myslím si,že problém bude jinde s kokcidiema si dospěla koza poradí. Vřele doporučuji si najít na FB vetku Zdenču Bezděkovou,která vám poradí. Jezdívala ještě za svobodna na holanďanky k jednomu chovateli tady na sever.
Ano.odhlašují se kodem ,domácí porážka