Aktuálně: 3 776 inzerátů209 079 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

M.S.

M.S.
M.S. 13.11.2024, 22:03:47 xxx.xxx.20.17

V OP je právě možné mít včelstva jakékoliv velikosti. Plodiště se zužuje a rozšiřuje dle plodnosti matky a funguje výborně komínový efekt se stavbou panenského díla v mednících. Věřím, že by šel vymyslet hybridní systém bez mřížky s použitím mezistěn do prvního medníku nad plodištěm.

M.S.
M.S. 13.11.2024, 20:44:50 xxx.xxx.20.17

Langstroth není nejlepší. Není nic jako nejlepší míra, ale Langstroth má obrovskou výhodu v délce rámku. Pokud se včelstvo proploduje nahoru příliš brzy, na dlouhém rámku je stále velká rezerva směrem dozadu. Výborné u oddělků. Mně lang vyhovuje. Kdybych neměl lang, chtěl bych zase dlouhý rámek. Měl jsem i Čechoslovák 37 x 30 s polovičními medníky, ale přešel jsem komplet na lang superjumbo v kombinaci s Lang ⅔. V mých podmínkách se tato míra osvědčila.

M.S.
M.S. 13.11.2024, 20:03:57 xxx.xxx.20.17

Vřes (srpen 2020) 

Zdroj snůšky: Vřes obecný (Calluna vulgaris) 

Lokalita: vřesoviště na JZ Moravě 

Vlastnosti: Nektarový med. Barva tmavě jantarová výrazně do červena, po krystalizaci do oranžova. Chuť zemitá, mírně nakyslá a nahořklá, s tóny zahřátého koření, lesních plodů a karamelu. Aroma výrazné vřesové, příjemné. Tixotropní gelovitý med s vyšším obsahem vody. Špatně se vytáčí z plástů.

Získávání: V srpnu 2020 jsem přistavil včelstva k vytipovanému vřesovišti, výnosy nepřesáhly 10 kg na včelstvo. Med se v nádobách sám oddělil do 2 vrstev, naspodu čistý vřes a nahoře dlouho tekutý světlý med z neidentifikovaného zdroje. Po zatuhnutí vřesu se horní tekutý med odlil a zůstal čistý vřes.

Zajímavost: Vřesový med má údajně léčivé účinky na ledviny a močové cesty

Foto po krystalizaci

Obrázek
M.S.
M.S. 13.11.2024, 19:33:29 xxx.xxx.20.17

Cibule (červenec 2023)

Zdroj snůšky: Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Lokalita: LVA, šlechtitelský porost

Vlastnosti: Velmi vzácný nektarový med nejen v našem, ale i ve světovém měřítku. Barva zlatavě jantarová, po krystalizaci tmavě okrová. Chuť plná, zakulacená, po zkaramelizované cibulce. Aroma velmi výrazné po rozkrojené cibuli. Krystalizuje do jemnější krystalické hmoty do 2 měsíců. Při degustacích patří k chuťově nejlépe hodnoceným medům.

Získávání: Z prostorově izolovaných šlechtitelských porostů cibule speciální metodou, která umozňuje získání 100 % čistého jednodruhového medu, pouze malé množství.

Foto 1 po medobraní, foto 2 po krystalizaci, foto 3 rozkvétající šlechtitelský porost cibule, foto 4 plně rozkvetlá cibule

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 12.11.2024, 06:54:03 xxx.xxx.53.128

Slunečnice (červenec 2023)

Zdroj snůšky: Slunečnice roční (Helianthus annuus

Lokalita: Niva Dyje, černozem. 

Vlastnosti: Nektarový med. Barva temně zlatožlutá, po krystalizaci žlutooranzová. Chuť svěží, ovocná, lehce, nakyslá s výraznými citrusovými tóny. Aroma slabé, nevýrazné, chlebové. Krystalizuje do středně hrubé krystalické hmoty do 3 týdnů. Dobře se pastuje a v této formě je velmi dobře prodejná vzhledem k příjemné chuti a atraktivní žluté barvě. Oblíbená u dětí. Díky vyššímu podílu glukózy a lepšímu trávení škrobů velmi vhodná k mazání na chleba. 

Získávání: Pravidelně každý rok v červenci, běžný druhový med v oblastech s plošnými výsevy slunečnice.

Foto 1 - 4 medobraní, foto 5 pastování, foto 6 krystalizace

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 12.11.2024, 06:35:14 xxx.xxx.26.129

Javor (květen 2022)

Zdroj snůšky: Javor babyka (acer campestre)

Lokalita: Lužní les pod Pálavou.

Vlastnosti: Nektarový med s příměsí medovice. Chuť plná a výrazně zemitá, kouřová s tóny tabáku, slaného karamelu, lékořice. Aroma výrazně po javorovém sirupu. Krystalizuje do jemné pastovité hmoty, po 2 a půl letech zůstává stále pastový až lehce tekutý. 

Získávání: Jen v letech s teplým, slunným, suchým počátkem jara (přelom dubna a května) a absencí řepky v okruhu 5 km, četnost 1 x za 3 - 5 let. V ostatních letech jen jako příměs v květovém jarním medu smíšeném.

Foto 1, 2 - současný stav, foto 3 po medobraní

Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 11.11.2024, 13:05:01 xxx.xxx.20.17

Moje 10 let stará Tatarova hrušeň. Plody jsou maličké, ale mimořádně dobré. A v tom je i potíž, protože letos byly vosy a sršně rychlejší než já. Plánoval jsem to zpracovat na džem a medovinu. Jinak strom je to neskutečně krásný - v každém ročním období. A hrušeň to tak úplně není, je to mezidruhový kříženec hrušně a jeřábu (sorbopyrus).

Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 11.11.2024, 11:21:29 xxx.xxx.47.194

Snůška z ovoce je běžná, pokud je v okolí silný zdroj takové snůšky. Obvykle nabodané ovoce od hmyzu, případně praskající po deštích. Švestky a hrozno může bez problémů dosáhnout cukernatosti okolo 25 i více a taková sladká šťáva je už pro včely dostatečně atraktivní, o to více v podletí a na podzim, kdy je už nektaru nebo medovice obecně v přírodě málo. Včelám je přece jedno, zda je sladká šťáva původem medovice, nektar, nebo z přezrálého ovoce. V okolí některých stanovišť mám stovky až tisíce ha vinic a snůška z hroznů révy vinné se objevuje pravidelně - viz foto. Včely na tomto medu přezimují dobře, což mě přivedlo k myšlence, že by se dala vysoce cukernatá šťáva z hroznů použit i k dokrmení na zimu, ale nezkoušel jsem to, respektive nepotřeboval jsem to zkoušet.

Obrázek