V OP je právě možné mít včelstva jakékoliv velikosti. Plodiště se zužuje a rozšiřuje dle plodnosti matky a funguje výborně komínový efekt se stavbou panenského díla v mednících. Věřím, že by šel vymyslet hybridní systém bez mřížky s použitím mezistěn do prvního medníku nad plodištěm.
Příspěvky uživatele
M.S.
Langstroth není nejlepší. Není nic jako nejlepší míra, ale Langstroth má obrovskou výhodu v délce rámku. Pokud se včelstvo proploduje nahoru příliš brzy, na dlouhém rámku je stále velká rezerva směrem dozadu. Výborné u oddělků. Mně lang vyhovuje. Kdybych neměl lang, chtěl bych zase dlouhý rámek. Měl jsem i Čechoslovák 37 x 30 s polovičními medníky, ale přešel jsem komplet na lang superjumbo v kombinaci s Lang ⅔. V mých podmínkách se tato míra osvědčila.
Vřes (srpen 2020)
Zdroj snůšky: Vřes obecný (Calluna vulgaris)
Lokalita: vřesoviště na JZ Moravě
Vlastnosti: Nektarový med. Barva tmavě jantarová výrazně do červena, po krystalizaci do oranžova. Chuť zemitá, mírně nakyslá a nahořklá, s tóny zahřátého koření, lesních plodů a karamelu. Aroma výrazné vřesové, příjemné. Tixotropní gelovitý med s vyšším obsahem vody. Špatně se vytáčí z plástů.
Získávání: V srpnu 2020 jsem přistavil včelstva k vytipovanému vřesovišti, výnosy nepřesáhly 10 kg na včelstvo. Med se v nádobách sám oddělil do 2 vrstev, naspodu čistý vřes a nahoře dlouho tekutý světlý med z neidentifikovaného zdroje. Po zatuhnutí vřesu se horní tekutý med odlil a zůstal čistý vřes.
Zajímavost: Vřesový med má údajně léčivé účinky na ledviny a močové cesty
Foto po krystalizaci
Cibule (červenec 2023)
Zdroj snůšky: Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Lokalita: LVA, šlechtitelský porost
Vlastnosti: Velmi vzácný nektarový med nejen v našem, ale i ve světovém měřítku. Barva zlatavě jantarová, po krystalizaci tmavě okrová. Chuť plná, zakulacená, po zkaramelizované cibulce. Aroma velmi výrazné po rozkrojené cibuli. Krystalizuje do jemnější krystalické hmoty do 2 měsíců. Při degustacích patří k chuťově nejlépe hodnoceným medům.
Získávání: Z prostorově izolovaných šlechtitelských porostů cibule speciální metodou, která umozňuje získání 100 % čistého jednodruhového medu, pouze malé množství.
Foto 1 po medobraní, foto 2 po krystalizaci, foto 3 rozkvétající šlechtitelský porost cibule, foto 4 plně rozkvetlá cibule
Slunečnice (červenec 2023)
Zdroj snůšky: Slunečnice roční (Helianthus annuus
Lokalita: Niva Dyje, černozem.
Vlastnosti: Nektarový med. Barva temně zlatožlutá, po krystalizaci žlutooranzová. Chuť svěží, ovocná, lehce, nakyslá s výraznými citrusovými tóny. Aroma slabé, nevýrazné, chlebové. Krystalizuje do středně hrubé krystalické hmoty do 3 týdnů. Dobře se pastuje a v této formě je velmi dobře prodejná vzhledem k příjemné chuti a atraktivní žluté barvě. Oblíbená u dětí. Díky vyššímu podílu glukózy a lepšímu trávení škrobů velmi vhodná k mazání na chleba.
Získávání: Pravidelně každý rok v červenci, běžný druhový med v oblastech s plošnými výsevy slunečnice.
Foto 1 - 4 medobraní, foto 5 pastování, foto 6 krystalizace
Javor (květen 2022)
Zdroj snůšky: Javor babyka (acer campestre)
Lokalita: Lužní les pod Pálavou.
Vlastnosti: Nektarový med s příměsí medovice. Chuť plná a výrazně zemitá, kouřová s tóny tabáku, slaného karamelu, lékořice. Aroma výrazně po javorovém sirupu. Krystalizuje do jemné pastovité hmoty, po 2 a půl letech zůstává stále pastový až lehce tekutý.
Získávání: Jen v letech s teplým, slunným, suchým počátkem jara (přelom dubna a května) a absencí řepky v okruhu 5 km, četnost 1 x za 3 - 5 let. V ostatních letech jen jako příměs v květovém jarním medu smíšeném.
Foto 1, 2 - současný stav, foto 3 po medobraní
Moje 10 let stará Tatarova hrušeň. Plody jsou maličké, ale mimořádně dobré. A v tom je i potíž, protože letos byly vosy a sršně rychlejší než já. Plánoval jsem to zpracovat na džem a medovinu. Jinak strom je to neskutečně krásný - v každém ročním období. A hrušeň to tak úplně není, je to mezidruhový kříženec hrušně a jeřábu (sorbopyrus).
Snůška z ovoce je běžná, pokud je v okolí silný zdroj takové snůšky. Obvykle nabodané ovoce od hmyzu, případně praskající po deštích. Švestky a hrozno může bez problémů dosáhnout cukernatosti okolo 25 i více a taková sladká šťáva je už pro včely dostatečně atraktivní, o to více v podletí a na podzim, kdy je už nektaru nebo medovice obecně v přírodě málo. Včelám je přece jedno, zda je sladká šťáva původem medovice, nektar, nebo z přezrálého ovoce. V okolí některých stanovišť mám stovky až tisíce ha vinic a snůška z hroznů révy vinné se objevuje pravidelně - viz foto. Včely na tomto medu přezimují dobře, což mě přivedlo k myšlence, že by se dala vysoce cukernatá šťáva z hroznů použit i k dokrmení na zimu, ale nezkoušel jsem to, respektive nepotřeboval jsem to zkoušet.