Hele a co jsme my chvilku vocamcať a chvilku odtama? Jak řikala babička v pohádce “já jsem všudezdejší” ? 😁
Příspěvky uživatele
Coudas
Ono jihočeský “kucí” taky zní šíleně.
No jeden pražák tu zrovna byl 😁 Prostě ten svět holt vidí hodně jinak, a v některých partech jsem se jako vidlák ztrácela úplně. Tak jsem se jen přiblble usmívala a myslela si svý, a když došlo na koňáky, kdy mi vysvětloval… no to je jedno, tak jsem si jen opakovala “drž hubu, drž hubu….”. Takovému tématu se už vyhýbám naprosto, bo to prostě nevysvětlím. Tak jen jeden příklad zrovna česrtvej, proč maj Pražáci takovou pověst. No a pak mám skazku taky s pražákem, ale za to jsem dostala přes ústa od pražských kobáků na internetu, tak už to nebudu opakovat, protože i když jsem byla postižená já, tak jsem si za to mohla sama a pražák z toho vylez jako majster, i když udělal prasárnu jako kráva. Tak tím už k pražákům končím 🙂. Omlouvám se, ze jsem s tím vúbec začla.
Ale nářečí a čeština mě baví. Ale jak koukám, jiný ne 😁 Tak nic.
Děkuji. No bylo to vtipné, koupila jsem nehořlavé dřevo 🙂 některé fošny nešly vůbec ohořet. No a na jaře musím sehnat hlínu do druhé bedny. To bude taky zajímavé.
Doron:Rodilí Pražáci výraz Pražan vůbec nepoužívají, mluví se tady nespisovně přece..;)
Jinak vůbec nechápu, proč jsme tak nepopulární🙂)).
To se chce asi zeptat těch, co vám v jinych koutech republiky dělají to dobré jméno 🤫
Chápu, on ten výraz Pražan je holt zastaralej 🙂
Dnes jen dopřipravení jednoho “záhonu”, na česnek 😁, slohová práce, jen jedna, a třídní schůzky dítěte. A teď jedna pizza s manżelem napůl. Jestě pak nakrmit zvěř a v telce jako vždy nic…
Tak hlavně že nás koně zrcadlí 😁
Kočky nemám 🤷
To zcela jistě.
Každý má přece právo na názor 🙂
To asi holt záleží na kazdém, jak to bere. Já k tomu pražákovi jako nadávce ještě přidávám zk….
Obyvatel Rumburku může být ještě Rumburak 🙂.
Pan Sovák v Naschválníčcích říká: “Když se v Praze něco stane, sejde se tolik Pražanů, že to vypadá, že jim přišli pomoct i z Brna.” Z toho vychází mé úvahy.
A Brňák je nadávka? U nás se říkalo… teď mě nic nenapadá…. “něco” jak Brno.
Pražan se v Praze narodil. Pražák je označení pro … jak to napsat slušně… který si myslí, že sežral ono houno. Pražák je přistěhivalec do Prahy, kterej si myslí, že když je najednou z Prahy, tak je king. Taky. Ovšem nevylučuje se, že se Pražan chová jak pražák. Omlouvám se všem, které to uráží. Ale Pražané to většinou chápou.
Jo a jestě mi přišla na mysl jedna věc, když surfuju ty videa… ta videa… tak tam hodně lidí má k tomu, co povídaj, titulky. V těch titulkách je taky kolikrát chyba, že jim to fanoušci pak komentují. Prej to dělá AI. No tak když už ani AI neumí správně česky… Když ne ty, Brute, tak kdo…
Popravdě mi je to vcelku fuk 🙂 Přiležitostí se urazit u nás měla poměrně spoustu, já jsem dost dřevák 😁 A když prohlásila, že je lingvistka, a manžel se jí tedy zeptal na toho klouzka, tak bylo taky vymalováno 🙂
Tudle u nás byla na návštěvě spolužačka z gymplu. Žije v Praze s partnerem, který se v Praze narodil. Ale je scestovalej, v Austrálii pobýval a tak. A spokužačka říká “no ty jseš pražák… ” a něco, už teď nevím kontext. A já jí říkám “on je pražan, pražák seš ty” 🤫 No, nevím, jestli se urazila, šla pro dítě na klouzačku 🙂
Já osobně velmi rozlišuji výraz “pražák” a “pražan”. Ano, proto se pražáci strašně rozčilují, protože “pražák” je v určitých kruzích nadávka. A každému pražanovi to vždy vysvětluji, když chce 🙂
Zrzavci:Buggyro - jak jste zmínila tu helmu - mám lyžařskou , téměř novou, černou - by se asi pro účely koňské nehodila, že ne? Jsem si říkala, kdyby nějaké děcko z nebohaté rodiny - než ji pošlu do popelnice.
Klidně, normálně se používá třeba cyklistická. Pardon, nejsem Buggyra.
balu:Nejsem ani češtinářka, ani učitelka jiných předmětů. Jen nemám ráda ignoraci pravopisu a pravidel češtiny. Obecně.
S tím naprosto souhlasím. A dovolím si poznámku, že je to asi v dnešní době trend, prznit češtinu. Možná je to nový způsob zábavy, dost se s tím setkávam na instagramu (protože jinde než teď na chvíli zde a na instsgramu se nevyskytuji), a ty mladý to zřejmě strašně baví. Pak neumí mluvit s dospělýma, pak mají strach jít si něco vyřídit, protože musí “normálně komunikovat” a pak to jsou ty chudáci sněhivé vločky, co je rozhodí kazdá hloupost - jak si mi stěžovala paní učitelka češtiny teď na konzultaci ve škole. No a kdyz se vidí ten vzor jinde… no a tak dále. Já to taky občas dělám. Ale když to má být…. jak to napsat… reprezentativní projev, snažím se psá spisovně. Ale taky jsem neměla z češtiny jedničku…. No tak raděj přestanu plácat a jdu psát úkol z češtiny, úvahu na téma “vliv médií a reklamy na život člověka”, to je fakt něco pro mě, a výklad, vybrala.jsem si téma “vodáctví”. No to su zvědavá.
Tež to može byt “ten kapuc” a zme v dupě všici 😁. Prosím - vtip.
lesnizinka:Spíš se jen ta dvě slova popletla, jsou obě nářečí, jsou podobná. Pražák je od toho moc daleko, tak neví přesně, jen jak se mu doneslo. Zrzavci, to není narážka, jen konstatování🙂
Cap je nářečí? To já zas žila v tom, že je to obecné označení pro kozla. Člověk se učí stale.
Jste češtinářka? Jako chápu Vás. V diskuzích nad tím jen kroutím hlavou, prostě ne každej jsme měli z češtiny jedničku. Více mi to vadí v článcích a podobně, kde se tím člověk chce živit, a tak je to podle mě větší katastrofa…