Aktuálně: 3 522 inzerátů216 857 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Coudas

Coudas
Coudas 17.11.2024, 09:55:39 xxx.xxx.120.57
Orionka:

Děkuji, jsem ráda, že to z fotek čtěte stejně jako já. Já jsem taková jednoducha osoba a mě to pozorování skoro nadchlo 😊

Já jsem to špatně pochopila, myslela jsem, ze jste byla přilímo u nich, pardon. Taky je tam mohou chodit krmit, tak se přišli podívat, jestli jde jidlo, nepřišlo, tak zas odešli. Odhad. Dělaj to tady sousedů krávy. Jsou zvyklý, že majitel přichází z této strany, tak kdykoliv někdo takhle jde kolem, a jde odtama, také se shromáždí. Když nic, papa.

Coudas
Coudas 17.11.2024, 09:51:26 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 17.11.2024, 09:17:06

Byl to Američan 🙂 

Coudas
Coudas 17.11.2024, 08:16:27 xxx.xxx.120.57
kometa:

tak ideálně tam, kde se domluvím česky…Slovensko, Polsko, Chorvatsko….

Ale taky třeba Maroko nebo Turecko. Obchodníci jsou tam velmi přizpůsobiví.🙂

Tak pro prachy asi všude ne? 😁 V USA na Niagárách jsem potkala  černocha který dobře věděl, co je ČR, a uměl říct “Ahoj, jak se maš, dobře, čau”. 

Coudas
Coudas 17.11.2024, 08:14:13 xxx.xxx.120.57

Mám známý po celý republice, asi kromě Krušnohoří, Aš a tamty směry. Mě pak bavi se bavit o tom ,jak kdo mluví. V Budějicích si dám pikador, na plzeňsku (myslím) vošouchy, na jižní Moravě turkyňu. Olomoucko, tam jsem sice kamarádovi pomahala na veterinarni klinice a byla jsem tam na základnim celnickým kurzu, ale jediné co ztama mám je “jsem ve smrti”. A pak mám kamaráda v Brníčku, ten chová ouce a dělá sýry. Moc dobrý. Co nesnáším já je to přihlouplý júú? Uf. No a majtky jsou kalhotky 🙂

Coudas
Coudas 16.11.2024, 21:06:43 xxx.xxx.120.57

"počkat,počkat..jaký koncert?a kde v kostele? to mě zajímá..mi něco ušlo??Nebo jsem zapomněla?.Prosím,připomenout"

Dávala jsem sem odkaz, někdy v létě. Psala jste tenkrát, že jsem Vás rozbrečela. Se nedivím 🤭 V kostele u nás ve vesnici.

Jo, lejik je trychtejř, už vím taky, zlodějka že je rozbočka do zásuvky, ale majtky tu zatím neznaj 😁. Krowki v Polsku už dělaj s mnoha příchutěma, a ne tak “mordoklejkowe” (tlamolep), já si občas koupím v Globu tu německou obdobu. Nevim, co je chalva 🤷. Co mi ještě teda chutnalo, a s olejem to má společné že se to smažilo, takový asi těstovinový, mřížky, pak i tyčinky, něco jako hranolky.  Musím se zeptat, jestli se to jestě da koupit.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 19:00:17 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 18:17:23

Ano, měla. Děkuji.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 18:55:50 xxx.xxx.120.57
orionka-2:

Podle nějakého zákona EU, by měla mít menšina možnost vzdělávání od MŠ až po VŠ v rodném jazyce. Tak mě zajímalo, jestli jsou tam opravdu i polské školy.

Ano, jsou. I gymnázium s polským jazykem vyučovacím.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 17:20:37 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 17:06:53

Ještě Vás mohli prošacovat 😁 a když nic nevypadne, no tak to jste tím tuplem nezajímavá.

Obrázek
Coudas
Coudas 16.11.2024, 17:16:35 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 16.11.2024, 16:50:55

Asi nerozumím, jak to myslíte? Jak s ochranou? Jsem z Českého Těšína, a tam mi přijde, že je ochrana až přemrštěná, ale tak je to dohoda mezi stranama, co s tím nadělám, ani dělat nebudu, 22 let tam už nežiju. Veškeré cedule jsou dvojjazyčně - názvy obcí, názvy ulic… A co tak pozoruju, tak i takova nějaká kultura se přesouvá do Cieszyna. Hlavně co se kaváren a podobně týká. Mamka mě vždycky štvala, ale o mrtvývh jen dobrě, když všechno tahala z Polska. Polskou čokoládu nesnáším dodnes, naopak Krówki jsou dobré. Zeleninu maj takovou… hezčí, a samozřejmě levnější. A pořád k té polské výrobě mám takový negativní vztah, máme dost strojů z Polska, a já furt čekám, kdy se co rozpadne. Jako nábytek, že. Když si vzpomenu, jak v devadesátkách byl boom trhů, a jezdily k nám autobusy z celé republiky, pětistup člověka na člověku stál v kilometrové frontě a já nemohla skoro projít do školy…. tak mi ty Poláci fakt nechybí. Proto jsem se přestěhovala k polským hranicím zase že jo 😁 jen o 400 km jinde.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 14:27:28 xxx.xxx.120.57

Já to vše chápu a respektuju. Piliticky to mám stejně jako Bobca, nesleduju, nekomentuju, snažím se žít a přizpůsobit se. K tomu jen odbočka, že teď jsem osala slohovku, úvahu, na téma “jak ovluvňují média a reklama člověka”. To se pak píše těžko, když na zprávy nekoukám, články nečtu, rádio neposlouchám, jen když koukám na něco v telce, tak je to samá reklama, všude, furt. No i tak jsem popsala dvě A4 a zkrátila to o elaborát, jak ve škole furt nadávaj odezeňte děti od počítačů, ale děti musí vše přes počítač dělat. Ale to se opakuji, pardon. Děti a já, no dítě mám, ale děti nemusím, zato ony musí mě, uf, a puberťáky už vůbec. Když jsem byla na začátku školního roku pro vysvědčení, tak jsem tam s …. něma musela 20 minut sedět ve třídě, a hoooodně jsem se držela lavice, abych tam po těch…. no abych je nezabila. Děsný kecy. A ano, je pravda, že na spoustu temat jsou tu daný … ty no… sekce…. ale já jinam nechodím, ještě na koně, ale tam také nemám co říct. A i když jsem bývalý instruktor výcviku služebních psů, na diskuzi o psech by mě nikdo nedostal. To už… vůcec. Na ifaunu koňskou jsem chodila od nějakýho roku 2008, pak se to tam od nějakýho 2017 mlelo docela slušně, takže jsem věčně odcházela, byla odcházena a nebo posílána na léčení, no a pak to zrušili, lidé se rozprchli různě, a já se o tomto Chovu dozvěděla až asi za rok na Equichannelu, kde mi uveřejnili článek, a já jen tak koukla po letech do diskuze, a tam bylo, že většina z ifauny odešla sem. A tak jsem dlouho nechtěla prudit tady, protože jsem věděla přesně proč, ale zároveň s příchodem dlouhých zimních večerů… Tak jsem to zkusila, ale chápu, že to je prostě ve mě 🙂 No tak tolik asi k tomu.

Pocházím od polsko-slovenských hranic, a jsem starší, takže v telce jak polština, tak slovenčina, a zároveň jsem na Slovensku v Čadci chvíli pracovala. A protoże mám hudební hluch, tak strašně rychle chytám přízvuk. Pak podle některých m vystudovanou polskou školi, jsem z jižní Moravy, v Těšíně jsem pražák a u nás nevím, jak se česky řekne lejik. Děti v televizi nerozumí slovensky, tak to překládaj do češtiny (i když teď v Lovci paní herečku nepřekládaj, normálně hovorí po slovensky) ale když začnou žvatlat anglicky, tak kolikrát titulky nedaj, bo anglicky přece umí všichni. To nadává manžel, ten neumí a přepíná program 🙂

Coudas
Coudas 16.11.2024, 12:56:58 xxx:xxx.ac43:a598

"coudas, tomu nerozumím proč se nesmí? 😲"

To taky nevím, protože to vždycky někomu bude vadit a chce diskutovat o něčem jiném 🙂

Coudas
Coudas 16.11.2024, 11:09:31 xxx.xxx.120.57

Ne Lesnizinko, nevím 🙂. Vás neznám, a některé bohužel osovně. Ale nebudu to rozebírat. Akorát pak už tak nějak nevím, o čem já můžu diskutovat. Co dělám nemůžu psát, bo nedělám nic. Co jsem si za tu chvíli všimla, tak se “nesmí” diskutovat o politice, o dětech,  o hubnutí teda 😁, o češtine… No tak nezbyvá, než mlčet 🙂 

Coudas
Coudas 16.11.2024, 10:15:10 xxx.xxx.120.57

Tak to naše koně chcípaj hlady, maj jen trávu a pár vitamínovývh kostek. I tak jsou týraný obezitou.

Coudas
Coudas 16.11.2024, 08:07:43 xxx.xxx.120.57

Máte tam chybu 🤭WTF. Ne, legrace. OK, tak já už držím ústa a jdu si barvit čtverečky, protože sem vůbec nepatřím. Dolezla jsem jen kvůli Cance, tady jsem Buggyru co nejvíce ignorovala, na rozdil od konského tematu, a když mě zaujalo téma, diskutovala jsem. Já osobně ze zkušenosti vím, že nikoho nezajímám, takže ani to, co denně dělám není zajímavé a přínosné. No a když jsem se snažila zapojot jinak, tak ignorace. Ale v poho, jde mi to blbě, ale umím ostatní respektovat. Přenechavám tedy prostor matadorům. Přeji všem krásný podzim, ten sníh už by mohl napadnout. 

Káťa

Coudas
Coudas 15.11.2024, 18:49:17 xxx.xxx.120.57

Pravidla jsou měněna stále, a člověk, pokud nějak veřejně nepíše, aby nebyl za vola, tak si tak nějak vystačí se školou, jinak se musí stále zanímat, co je nového. Teda si myslím. Třeba vyjmenovaná slova jsou zase jiná. Brzy, jazyk, nazývati se, letistě Václava Havla (jasný, ja vím, že Ruzyně je část Prahy, ale s letištěm to mám prostě spojený nejvíce). O nůši místo růže jsem tady taky četla poprvé. No a nejvíc dělá angličtina, pak se musí zavádět i nová slova, a ty pak kolikrát vypadaj…. přinejmenším divně. Někomu to vadí, když češtinu przní, jiný se chvástá psaním odborných článků, ale když mu někdo vytkne příšerný pravopis, tak odvětí, že to přece není potřeba a není povinnost psát spisovně. Ono asi obecně záleži na tom, co akceptuje společnost. Asi jako vše ostatní.

Coudas
Coudas 15.11.2024, 15:03:51 xxx.xxx.120.57

Tu u nás na frýdlantsku, a mozná to je podkrkonoší, nevím, davaj misto -vi -j. Řekni to Pepoj. Uf, trvalo mi to dlouho.

Coudas
Coudas 15.11.2024, 12:58:21 xxx.xxx.120.57

Budu jako vždy jediná, ale.přijde mi smutné, a mám to bohužel stejně, že člověk nemá nikoho v blízkém okolí, kdo by mu dobře poradil a musí hledat na internetu. Ale taková je doba, je potreba si poradit, jak to jde.

Coudas
Coudas 15.11.2024, 11:27:26 xxx.xxx.120.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 15.11.2024, 11:25:54

Trhni si.

Coudas
Coudas 15.11.2024, 10:59:23 xxx.xxx.120.57

Líbí se mi, jak se tím člověk jestě dokáže chlubit a bere to jako svou přednost…