Jo, tak jsem to slyšela. Možná z cap vzniklo cyp?
Příspěvky uživatele
Coudas
Pardon, nevím proč mi to tam hodilo citaci na Daju. Mělo to bejt bez citace.
Co pozoruju, tak tvrdý a měkký iy a jeho spravné použití je využíváno ke shazování oponenta, když dojdou argumenty v “diskuzi” 🙂 Tady je to “slyšet” i v řeči, že se to moc nerozlišuje, tak se manžel vždycky ptá mě, a pak přijde to “proč” 🫣 Třeba onehdá jsme řešili, podle.čehonse skloňuje “klouzek”. A prostě oslovujeme voláme klouzku a dál jsme nedošli 😁
Vycházím ze zkušenosti. Cypa nahradila jiná slova, co si budem 🙂 a to tak nějak celorepublikově, jen na ostravaky letěj v tomhle duchu vtipy. Taky se říkávalo“ je to dobre jak cyp”., tak to bylo spíše takový univerzálnější. Jak se na ostravsku mluví teď už nevím. Předpokládam, že jako všude jede poangličťovaní. Ponaszymu se moždá drží už jen v goroliji, a nebo v rodinách. Já se ponaszymu naučila spíše jen díky tomu, ze poslouchám Blaf, naši mluvili česky, na gymplu jsme mluvili česky, jen když jsem šla k sousedům ve Včelopolí pro mlíko, to už jsem musela “gadač” 🙂.
Jo, řikali jsme “ty si taky cyp”, ve smyslu “seš blbej”.
Zavalenej může bejt i starej, když je nemehlo. Mně z toho vyplývalo spíš "nešika". Pravda, je to hra slov.
Já to znám jako zavalený horník 🤷
Tak třeba přímo v Ostravě to tak je, nas z guralije to učili jinak 🙂
Daja:Já vím, já vím 😉, je to hornický učeň👍, no takový ten nedokonalý chlap.
Dája
Blízko 😁
No a schválně, co to je cyp?
A také jsou vyjmenovana slova po šč, že…
Hospodyňka jsem na baterky. Uklízet mě nebaví, protoże to je furt dokola a není to vidět, vařit neumím, i když vařím denně oběd, a péct… no občas… to prostě raději postavím ty stříšky na seno, protoże mě to baví a je aspoň nějaká práce vidět, ženská neženská….
Taťka říkal, že zasadil na jaře normálně česnek co měl, sice od známých doma vypěstovaný, ale nebyl sadbový, a taky mu vyrostl. Má se údajně namořit, hledala jsem “babské rady”, ale moc jsem nepochodila, výluh hřebíček se skořicí, kdysi jsem slyšela něco o popelu, alw to nevím, co se s tím mělo udělat, od našich pěstitelů jablek mám radu mořit v “Sulka” se to prej jmenuje. Koupit v zahradnictví asi. V Globusu sekce zahrada jsem nenašla.
Jo a vánoční příprava… tak to budu mlčet, abych mohla ještě chvíli třeba diskutovat a nebyla zase vyloučena. Vánoce jsem si zrušila, od loňska “slavím” Svátek světel. Víc se rozepisovat nebudu 🫣
Jsem houby pěstitel, to je manžel, já mu k tomu dělám jen zázemí. Mě nic neroste. Teda jo, nějaká mrkev a cibule se mi podaří, taky cukety bylo dost. Jinak houby houby zlatá rybo. A letos jsem si chtěla dát na terasu pelargonie, tak jsem koupila v Bauhausu, a to jsou asi kytky pro bl.bce (tím nechci nikoho urazit, jen sebe) protože mi vyrostly opravdu krásný. Teď mi nejdou ani nařízkovat, a to jsme to ve škole na základce dělali. A protože jsem si přes léto k vaření "vymyslela" italský základ, tedy šalotka (ta vlastní), česnek a čerstvá bazalka (tu vypěstoval manžel), tak ještě musím dohonit ten česnek, kupovala jsem v Globusu - když italský základ tak z Itálie. Olivový olej už určitě nezvládnu. Strašně mi chutná česnek nakládaný, kamarádka, co dělá nakládané sýry tam vždycky pár měla, a ty byly na tom sýru to nejlepší 🙂. Říkala, ze kupuje v Německu už naložený, tak chci taky zkusit. Jestli bude ovšem z čeho, při mém umění.
Plyn mám, můžu pálit. Jenže musím po obědě do školy na češtinu, to za bude rozhovor jak rozprávka, tak až zítra. Ale na česnek už je asi čas… po ránu je zmrzlo.
Daja:Dobrý den😉Balu,
vy jste tak radikální žiletka, až mám na Vás názor, že jste horší jak já😛.
Co Vás k tomu vede ? Hmm přitom Vás mám ráda🤫.
Dája
Já bych to nazvala upřímná 🙂 Co chci vědět, na to se zeptám, že tak trochu rejpavě… Některý maj štěstí, že to umí “správně podat”, mě vždycky z každý diskuze vypakujou 😁. Fandím Balu 🙂
Já dítě mám 🙂 ke kadeřnici nechodím, prorože to pro mě jsou zbytečně vyhozený prachy a ztráta času, že se nelíčím je celoživotní postoj, třeba i kvůli tomu mi v mým věku hádaj o 15 let méně, kdo ví. Jsou mi příjemnější maximálně možné krátké vlasy, a to jsem měla i vlasy do půl zad, a pánská móda, v sukni se cítím hrozně nepříjemně, proto jsem jí také nosila jen na tancování, a teď už nemusím vůbec, můj vycházkový společenský oblek jsou monterky, protože Pštros je dělá strašně hezký a můžu být různobarevně vystajlovaná. Jestli to je něčeho známka… možná. Neřekla bych, že mám vyhraněný styl. Možná jen to “country”. Možná proto jsem divná. Taky to nikomu nenutím, protoze to je každého věc. Jsem jen upřímná 🙂
Moc děkuji.
Lesnížínko u kadeřnice, jakoze kadeřnice že mi udělala účes, ne že mě jen ošmikala, jsem byla jednou, v roce 2006 😁. U všeho ostatního nikdy. Nehty se mi lámou a záděry mám celý život. Tak asi i proto po mě nikdo nikdy nepokukoval, jakože chlapi, jakože hele koukej… Ale to už je dnes jedno, že 🙂 manžel je spokojenej, a to je důležitý.