Aktuálně: 3 712 inzerátů209 708 diskuzních příspěvků18 241 uživatelů

Příspěvky uživatele

trojAAAcko

trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 13:44:31 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 16.08.2024, 13:13:02

To mně ani nevadí, že jsou to dlouhé texty atd… Já si to vždycky rád přečtu a sama určitě víte, že nemám taky žádný problém se rozepsat a napsat slohovou práci, ale ať má ten text trošku smysl a nejde ten text sám proti sobě, tzv. protiřečení. Odsuzovat nesmyslné zakazování od politiků a sám pak naznačovat , že to chce zavést zkoušky. Vždyť zkoušky taky nemusí být správný způsob a nemusí být efektivní. Jak se tady i několikrát řešilo ušknutí jedovatým hadem doma a hned se řešilo jak to musí být přísnější a přitom to mohlo být na černo. Nedává to smysl a nehoda se stane kdykoliv i řádnému chovateli, ale kvůli nějakému člověku který neměl třeba povolení zpřísňovat zákon nemá smysl aby "potrestáni" byly ve výsledku řádní chovatelé. Například u včel, kdyby někomu vymřela celá kolonie (třeba začátečníkovi), tak si řeknu “okay, měl si zjistit lépe informace” a určitě bych neměl potřebu stíhat nebo nějak trestat ačkoliv je mi líto tich včel, ale když někdo “vyhodí” včely do popelnice je už přes čáru. Zkoušky by měly efekt pro začátečníky kteří se tomu chtějí opravdu věnovat a pokud si je někdo pořídí jen tak a mentálně je schopen tohle udělat. Tak zkoušky nezkoušky, stejně by to klidně obešel a udělal to samé a jako v rybářství. Stejně se najdou ti kteří to budou obcházet a nebudou to dodržovat a je to teď a bylo to i za komunismu a proč kvůli tomu zpřísňovat a zdražovat povolení těm kteří to mají a dodržují jak mají.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 12:22:33 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 16.08.2024, 12:08:09

Takže jsem neměl pravdu. 246/1992 se teda nevztahuje na bezobratlovce. Dobré vědět.

Děkuji.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 12:02:51 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 16.08.2024, 10:42:52

Jsem na tom podobně jako Raspic. Ne se vším úplně souhlasím jako Vy, ale v některých bodech máte pravdu. Vytáhnul jste spoustu zajímavých problematik z různých odvětí a toho se chytám docela rychle. 😉

Ještě na začátek, nejsem si jistý jestli jste mě označil jako ženu, ale když tak jsem muž a charakterizuji se jako muž s orientací heterosexuality jen pro informaci (neofenzivně). Jinak některé zákony smysl moc nemají, nejsou dořešený atd… ale zákony a změny přicházejí a musí jinak bychom se nikam neposouvali. Ne všechny změny jsou super a podle mě by některé nemuseli být, ale jsou a měli by se i logicky dodržovat. Svoboda je krásná věc, ale i ta svoboda by měla mít nějaké pravidla aby fungovala. Též si v některých bodech jdete proti sobě. Na začátek naznačujete jak přichází buzerace a přikazování (třeba jako je asi i pozitivní seznam), ale sám pak naznačujete, že to chce zkoušky pro chov včel a další věci a porovnáváte to s rybářstvím. Víte jak to funguje třeba v teraristice nebo třeba akvaristice popřípadě s chovem hlodavců? Oproti tomu je chovatelství psů / koček jako Severní Korea proti USA kde je “naprostá svoboda”. Co se týče aktivistický skupin, že se toho chytnou, tak je z části pravda a z části ne. Oni si ten důvod vždycky najdou nebo vymyslí a je jedno jestli mu “někdo nahraje”. Poslední dobou chodím do styku na FB s takovými “aktivisty” a je to opravdu jedno. Věří tomu čemu chtějí třeba jako, že je prokázáno, že maso obsahuje stres a když jsem si vyžádal odbornou studii která to potvrzuje (byl jsem si jistý, že není) tak mi jedna paní doporučila knihu Malý princ od Exuperyho abych si jí přečetl. Prý pak pochopím a nebudu tak zaslepen. 😉

Jinak je jedno jestli to bylo dítě nebo dospělý člověk ne? Dospělý člověk by měl mít rozum a dítě by mělo být nějak správně vychované. Samozřejmě, že děti jsou jen děti a dělají “klukoviny”, že něco někde rozbijou / poničí, ale upřímně si nemyslím, že by dítě jen tak vzalo včely a hodilo do popelnice. Dále určitě nevěřím tomu, že někdo z neziskovky sedí v kanceláři a mačká F5 na chovzvirat.cz a hledal by cokoliv čeho by se mohl chytnout. Ti spíš hledají sociální sítě než nějakou malou inzertní stránku kde je nějaké diskuzní fórum. 😉

Každopádně mně osobně nevadí včelí i vosí róje. Takže bych doporučil nad danými problematikami se více zabývat z více úhlu a širšího spektra. Mně osobně vadí jakýkoliv ubližování zvířat a je jedno o jaké se jedná a pokud jsou zákony které zakazují takové ubližování tak ať se to dodržuje jinak pokuta jako za rychlou jízdu autem. Takže nejsme to jenom my co děláme z mouchy velblouda, ale i Vy. Jinak byste tak krásně nerozepsal tolik problematik a stačilo by to napsat jen v pár větách.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 08:55:21 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 16.08.2024, 08:29:10

Upřímně nevím jak s tím zákonem. V zákoně 246/1992 se mluví hodně obecně a tudíž by to mělo platit i na bezobratlí ne? Na chov pavouků se vztahuje tak proč ne na včely, vosy,…? 

“k) vyvolávat bezdůvodně nepřiměřené působení stresových vlivů biologické, fyzikální nebo chemické povahy,”

Je pravda, že stres se posuzuje blbě a u takových zvířat ještě hůře, ale zákon mluví o zvířatech takže plošně. Podle mě se na tento případ vztahuje úplně stejně jako na jakýkoliv jiná zvířata.

Jinak to trestání a vyhamatelnost je opravdu smutná, o tom žádná. Kdyby to mělo aspoň smysl takový lidi trestat třeba zákazem chovu jakýkoliv zvířete. Když chovatel prodává třeba odchovy tak nikdo si nezjistí jestli ten zákaz nemá. Když vynecháme psy / kočky, ale jde o princip. Někdo dostane zákaz na chov kvůli týrání psa a za pár měsíců si klidně dojde koupit rybičky, papouška nebo třeba morče klidně ve zverimexu nebo od někoho kdo si neohlídal hlodavce a chce se zbavit mláďat. Možná by si to lidi kontrolovali, ale kam mají nahlížet zda ten zákaz nemají? Pokud nebyli třeba soudně trestani tak to asi nemají ani v rejstříku? To fakt nevím jak funguje a zda to má nějaký význam.

trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 08:23:44 xxx.xxx.3.37

No co vím, tak jsou všechny Aratingy jsou pěkně hlučný. Někde se určitě najde studie měření hlasitosti a nějaký druh bude nejméně hlučný, ale pořád to bude hodně. Takže jestli koupit Jendaje nebo třeba Sluneční tak Vám to vyjde +- na stejno. 

Jen bych osobně řekl, že ikdyž jsou hlasití tak nemusí být uřvaný. Když jsou třeba v celoroční voliéře a neochočené tak může stačit se jen přiblížit a začnou řvát. Pokud bude ochočená tak řvát nemusí, chci říct, že i ochočená bude třeba při příchodu domů chvíli řvát a pak se uklidní.

Pokud to chápu dobře tak to nebudete mít do chovu, ale spíše jako mazlíčka někam do bytu? Na to bych osobně doporučil úplně neřešit jaký druh Aratingy koupit (podle hlasitosti), ale zaměřit se spíše na to aby byla ručně dokrmená. Vyhradit si na nějakou dlouhou dobu svůj čas na věnování (ten čas to bude chtít po celou dobu jeho života, ale hlavně zezačátku) a Aratingu si “vymazlit”, učit / cvičit atd… Pak řvát nebude od rána do večera, ale třeba jen prvních pár minut po příchodu domů třeba z práce. 

S přítelkyní máme Aratingu Sluneční v bytě a když zařve tak je to slyšet do druhého patra i ke vchodovým dveřím, ale tím, že ho máme ochočeného a přítelkyně se mu nonstop věnuje tak po většinu času ani nepípne. Klidně hodinu stojí na rameni při mytí nádobí, čistí se a kolikrát i zapomenem, že ho máme na sobě. Přítelkyně koupila i batoh pro papoušky na který si už zvyknul a už jsme ho začali brát třeba na výlety, ale i na nákupy. Nedávno jsme to “testovali” kdy jsme s ním šli nakoupit do Kauflandu. U posuvných dveří tak 1-2 zařval, ale pak už ani jednou. V kauflandu kolem něj prošlo klidně 100 lidí a nic. 

Takže bych opravdu doporučil si připlatit za ručně dokrmenou Aratingu která je nějak dvojnásobně drahá než odchovaná pod rodiči, ale když tomu dáte spoustu svého času a hodně dobře ochočíte tak Vás ani sousedy hlasitost trápit úplně nebude s tím, že v noci spí takže budit Vás taky nebude. Když zařve na rameni a nejlépe přímo do ucha tak samozřejmě i pár minut moc toho neuslyšíte. 😃 My jsme i vysledovali, že když přítelkyně spí po noční a on už je v vzhůru tak klidně hodinu stál vedle postele a čekal až se vzbudí a během spánku nezařval aby jí náhodou nevzbudil. Takže ochočení jedinci mají i nějakou tu empatii. 😉

Přiložím nějaké foto, ale bohužel jsem nenašel žádnou fotku s batohem. 

Obrázek Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 16.08.2024, 06:43:23 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.08.2024, 07:32:14

Z mých informací co mám, tak EU pověřila jednu organizaci třetí strany zda je nutné pozitivní seznam schválit. Při loňském hlasování EU bylo myslím 19 států pro a 8 proti pozitivnímu seznamu a EU následně pověřila jednu organizaci která se zabývá tímto průzkumy aby zjistila stav v jednotlivých státech a pak následně dala EU výsledky a nějaké třeba doporučení zda je nutné pozitivní seznam prosadit nebo ne. Něco v tom smyslu pokud si dobře pamatuji. Když jsem si hledal informace o té organizaci tak už pro EU průzkumy dělala a působila na mě v pohodě / normálně. Průzkum u nás ČR údajně už proběhnul (měl být nějak začátkem roku). Výsledky průzkumu mají dát EU v průběhu roku 2025 takže si ještě tak rok počkáme. Pak určitě bude hlasování které se podle mě asi poměrově nezmění. Pokud by se schváli tak si myslím, že by to bylo třeba v platnost od roku 2026, ale kdo ví jak to všechno bude a dopadne.

trojAAAcko
trojAAAcko 09.08.2024, 22:38:25 xxx.xxx.110.193

Já osobně bych to určitě nedoporučoval z důvodu, že se míchají dvě odvětví - akvaristika a teraristika. Za mě by se mělo udržovat tohle od sebe a zbytečně to nemíchat. Jinak neuvádíte rozměry toho akvárka a to se mnohem hůře posuzuje. Třeba ohledně Agam Vousatých nevím jak by jste řešil a připevňoval potřebné osvětlení jako UVB a tak. Pak taky je dobré se zamyslet i nad tím, že například u Agam (které můžou klidně 50-55cm) je potřeba vzít v úvahu hloubku aby byly schopný se otočit. Pak další jako je popřípadě 3D stěna, udělat správnou cirkulaci vzduchu která se blbě řeší u akvárka. 

Určitě by se asi našel nějaký druh který by se dal v tom chovat, ale jediný co mě teď napadá tak jsou maximálně L. Lugubris. Jenže mají “přísavky” a lezou po skle, takže dát nahoru jemnou síťku aby nezdrhli, ale jinak si myslím, že by se daly v tom chovat a nepotřebují tak velký prostory jako Agamy.

Podle mě si to už moc komplikujete kdybyste to chtěl opravdu uskutečnit a udělat správné podmínky. Samozřejmě, že jde všechno když se chce, ale za jakou cenu. Raději bych to udržoval odděleně - akvarijní zvířata do akvárek a terarijní zas do terárek. 

Ještě na závěr mě napadlo, že by se tam teoreticky mohli dát štíři, ale tím si nejsem jistý a hlavně preferujete ještěry takže bohužel.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.07.2024, 11:00:18 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 23.07.2024, 09:26:07

Jasný, že není co řešit, že se jedná o Užovku.

Jen jsem chtěl poukázat na to, že (podle mě) mnoho lidí může dojít k mylnému určení už jenom díky tvaru hlavy, protože je to za mě dost charakterizující rozdíl co se týče mezi jed. a nejed. hady. Co si budem tak ono i vzdělávání ve škole se moc nezaměřuje na naší domácí faunu / floru. Občas třeba kolegové (elektro obor) za mnou chodí s tím, co je to za hada a hlavně jestli je to jedovaté nebo ne. První na co koukám je tvar hlavy která toho hodně napoví, ale není to 100%. Jak je na té fotce tak na pravé straně je tvar nejedovatého hada a pod tím popisek “Coralsnake” což je zástup Korálovců kteří jsou jedovatý, ale také ne všechny. 

Kdo se hodně zabývá naší přírodou (ať volnočasově nebo zaměstnáním) tak pro takový lidi je tohle “jasný”. Co si budem takových lidí poměrově moc není. Já osobně jsem z vesnice a s dědou jsem chodil pořád do lesa, teď žiji ve městě a pracuji s lidma kteří sotva vytáhli paty z města. Takový lidi znají všechny kočkovité šelmy i kde se vyskytují, ale když dojde na faunu naší přírody tak už to hodně pokulhává a nějakým “chudým a všeobecným” přehledem to určí jednoduše jako zmiji.

trojAAAcko
trojAAAcko 23.07.2024, 02:15:21 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 22.07.2024, 21:39:39

Za mě nejvíce matoucí není ani tak kresbou a upřímně nevím co máte na mysli s “užovkovitým” tělem. Hrozně matoucí je ta trojúhelníková hlava která je hlavně charakterizující pro zmije a ne pro užovky či jiný nejedovatý druhy. 

Lidi kteří chtějí “určení” hada co nejrychleji (často právě na FB aby mohli scrollovat na další příspěvek aby mohli dělat, že jsou i chytrý) tak se podívají na hlavu která je trojúhelníková, pak na kresbu na těle která připomíná lehce zmiji a určení je hotové.

Když zkusíte vyhledat charakterizující rozdíly mezi jed. a nejed. hady tak Vám pravděpodobně vyskakovat obrázky s tvary hlavy. Co si budem, trojúhelníková hlava na první pohled / dojem vypadá opravdu hrůznostrašně (obzvlášť pro nemilovníky hadů) a když se vyfotí Užovka v “blbý moment” tak díky hlavě to působí jako jedovatý had. Viz foto z internetu a FB příspěvku.

Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 16.07.2024, 10:30:11 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 14.07.2024, 21:32:00

To, že úřady věci přehlížejí / neřeší se stává a mohl bych dát taky spoustu příkladů a nejen z chovatelství. Je to smutné pro ty zvířata každopádně.

Kontroly KVS se od regionu samozřejmě liší a někdo přes půl republiky to měl nějak a já úplně jinak. Mně osobně mi neseděly nějaký rozměry a další drobnosti a paní mi řekla, že mám 30 dní na nápravu (to mi volala asi po 4 dnech od kontroly) a ještě ona to musí zkontrolovat dřív aby stihla udělat administrativu (takže týden). Tudíž jsem měl vlastně z 30 dní jen 19 na nápravu (sehnat tera, vybavit a udělat ty drobnosti) jinak bych měl problém. Na mě šli tvrdě, ale dalo se všema normálně domluvit. Poskytli všechny informace co jsem potřeboval naprosto v klidu a bez nějaké arogance.

Jinak by mě zajímal konec toho příběhu jak to dopadlo. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 14.07.2024, 14:49:05 xxx.xxx.88.166
»
Odpověď na příspěvek uživatele Skála z 09.07.2024, 08:01:02

V článku žádný detaily a hned se bude probírat zákaz chovu? 

Pokud bychom si hráli na vyšetřovatele tak v článku je napsáno “V době zásahu záchranářů u chovatele už byla podle informací Novinek jedovatá zmije „uklizena“ zpět v teráriu, záchranáři tak nemuseli čelit významnému riziku.”  - takže had byl zajištěn což je úplně super. Pokud i daný chovatel měl povolení což asi i jo. Tak proč by se to mělo nemco dále zakazovat nebo podmínky zhoršovat?

Už vidím jak někde sedí ten člověk na úřadu, mačká obnovení stránky na Novinkách každých 5 minut aby zjistil zda někoho neuštknul jedák aby mohl podmínky zhoršovat a spoustu lidí jen tak nasrat. To nebudu zmiňovat kolik lidí by tam muselo sedět aby mohli všechno zhoršovat a zakazovat koníčky.

Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna lidi z KVS i veterináři co provádí kontroly jsou naprosto normální lidi. Uvědomují si ti riziko a ví, že se jedná pořád jen o zvíře které může kdykoliv zaútočit. Jestli bude vše nasvědčovat tomu, že to byla prostě jen nehoda která se může stát úplně každému tak se měnit nic nebude. Kdyby se vždycky něco měnilo / zhoršovalo když se stane nehoda tak už dávno je třeba zákaz ježdění aut v dešti / na mokré vozovce. Možná nějaké doporučení padne pokud došlo k nějakému pochybení. 

Teď už jen můžeme doufat, že se z toho dostane hlavně kvůli svým blízkým, ale i následnému vysvětlení jak se to stalo. Abychom i my měli trošku lepší představu co by se mohlo dít než okamžitě dělat jednoznačné závěry a třeba se i zkusit vyvarovat z jeho chyb. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 18:58:08 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2024, 17:37:03

S Vámi se bavit na tohle téma asi nemá cenu, ale zkusím to ještě jednou a jednodušeji. 😃

Jeden produkt stojí 10 000Kč a za rok při 25% inflaci bude stát ten produkt 12 500Kč. Pokud si odložíte ten samý moment 10 000 přesně jako stojí původně ten produkt tak za rok při zhodnocení 25% (který momentálně mám já) budete mít 12 500Kč. 12 500 - 12 500 = 0 a tudíž inflace Vás nezasáhne. Vaše peníze mají pořád poměrově stejnou hodnotu s tím, že při valorizaci mzdy dostanete třeba jen ubohých 5% kterým jsou podle Vás k ničemu, ale i tak tu rozdílnou částku třeba jen 1000 máte k dobru každý měsíc (v závislosti na mzdě atd…) a za to si pak to dříví jednou za rok koupíte. 😉 Samozřejmě tahle problematika je mnohem složitější, ale pokud chcete tak se dá s penězi tak pracovat, že inflace Vás trápit už tolik nemusí. Při velkém pádu a extrémně velké inflaci to ustojíte mnohem snadněji a mnohem snáze se dostanete zpět kde jste byla.  😉 Pokud nic z toho neuděláte tak ten produkt po inflaci Vás bude stát vlastně o 2500 tisíce víc (a to je jenom jeden produkt).  Hlavně jde o to, že ty svoje rezervy udržujete poměrově ve stejný hodnotě. To zhodnocení je samozřejmě podmíněno dlouhodobým vkládáním tich peněz, jaký typ zhodnocení zvolíte atd… 

Jinak na toto řešení nemusíte být ani finančně gramotná, protože snad každá banka má bankovní poradce kde se dá takový témata probrat a udělat tak aby Vám to vyhovovalo / líbilo - podle toho kde je Vaše prefence. 

Takže pokud mám zhodnocení 25% a vyberu to tak neklesnu na 7%. 😃😃 Nevím jak jste na to číslo přišla. Pokud to dřevo by stálo 20 000Kč a tu částku si vyberu tak částka je zhodnocená o 25% tak tich 20 000 je složeno z mých 16 000 (které jsem tam skládal) + 4 000 zhodnocení. Takže reálně to dříví stálo jen 4000 tisíce méně než kdybych to takhle nedělal. 😉 Taková věda to není. 

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 17:18:25 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2024, 16:34:56

Proč by mi neseděly? 😉 Za covidu to bylo horší, ale teď je to už poměrně v pohodě. 😉

Asi Vám pořád uniká ta pointa tak to zkusím jednodušeji.

Pořád lepší vliv inflace a zdražování snížit právě “točením peněz” než si to zakopávat na zahradě. Neříkám, že se to dá v rámci půl roku porazit, ale v rámci několika let ano. 😉 Jak jsem zmiňoval - je to křivka a ne růstající přímka takže už se dostáváme do stavu když už to prodávat dál úplně nebude a je šance si ty “ztracené peníze” zas získat zpátky. Stěžováním na internetu si ty peníze zpátky nevrátíte.

Já vkládám každý měsíc peníze na investiční fondy a za tich pár let mám průměrné zhodnocení 25% což na šesticiferný částce není zanedbatelná částka. Jak zmiňujete tak za covidu bylo 20-30% (kde se počítá i zdražování potravin) a není to úplně tak, že inflace + zdražení potravin. Inflace zahrnuje komplet zdražování a ne jenom nějakou část produktů. Jenže teď ta inflace není tak vysoko takže mě už reálně ta inflace moc netankuje. 😉 A do toho platím hypotéku kterou jsem bral 2022 při růstu úrokové sazby. Musím si živit chov atd… Kdybych si náhodou teď udělal dítě tak mě to finančně nerozhodí. Takže to chce dát trošku snahy v zaměstnání abyste během valorizace mzdy místo (pro Vás nedostačujících 10%) nedostala jen 5%, dát snahu aby jakýkoliv peníz byl využit jak to jen jde.

Jak jsem zmínil, každý strůjce svého štěstí. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 15:20:40 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.07.2024, 15:13:08

Samozřejmě je to každýho věc jak si pracuje se svými penězi, ale osobně nehodlám litovat lidi kteří na to kašlou a pak si stěžují, že nemají peníze nebo lidí co nemají na jídlo, protože šli do něčeho kde ledajaká kravina je může zničit.

Co je podle Vás lepší? Nic nedělat a z rezervy jako stodola nemít ani tu stodolu anebo něco dělat, trošku nad tím přemýšlet a místo rezervy jako stodola mít aspoň tu půlku stodoly? 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 15:11:42 xxx.xxx.110.193

Ještě bych dodal, že ikdyž by se jednalo jen “1,2 tisíce” tak pořád je lepší něco dělat a “bojovat” proti inflaci jak to jen jde než nedělat nic. Jen odkládat našetřené penízky do zakopané truhličky na zahradě to tím moc neporazíte. Tím “točením peněz” ta inflace na Vás nemá takový dopad a vlastně ikdyž to ne vždy nemusíte inflaci porazit tak přece se nenechám tím zničit a zminimalizuji to riziko a vliv na svoje peníze. Nemusíte za každou cenu to rvát do investičních fondů a tak. Je mnoho způsobů a pořád obyčejnou tisícovku na zemi jen tak nenajdete. Nemusíte ani pak hrotit přesčasy v práci abyste si nějak vydělali něco na víc když už tu možnost máte. Potom máte i víc času na práci doma či svoje melouchy. 

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 14:54:21 xxx.xxx.4.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2024, 13:46:49

Samozřejmě, že tu ledničku jsem bral jako nějaký příklad a ne každý si taky tu ledničku dokáže po domácku vyrobit.

Jen bych dodal ohledně toho kuchaře, že ten ten finanční skok (50%) byl v tu dobu před nějakými 2-3 roky a mezitím už dostal navýšeno díky valorizaci mzdy která byla myslím v jeho případě asi 10%. Takže nevím kde jste vzala, že to navýšení měl až teď. 😉  Tich 10% plácnu z 100 tisíc je víc než 10% z 60 tisíc. Samozřejmě, že má míň, ale jestli dostat 1 tisíc na víc nebo o 2 tisíce už je v takových situací hodně přínosný. Když tu tisícovku kterou vlastně máte najednou navíc tak ji dáte třeba na investiční fond a za rok zhodnocení nebude tak velký, ale kdyby to bylo jen jedno procento tak za rok máte 1,2 tisíce zase navíc. S tím, že to můžete kdykoliv vybrat když už by se něco stalo a když se nic nestane tak si to můžete pořád točit. Za další rok už nemusíte tu částku navyšovat a zhodnocení bude stoupat. 

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 13:16:09 xxx.xxx.4.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2024, 11:44:28

Všechno není jen přímka kdy třeba rezervy budou jen narůstat. Je to křivka a nedávno ta křivka měla větší propad díky různým okolnostím. Proti takovým propadům se dá různě bojovat, ale jestli máte radši ty peníze zakopaný v truhličce na zahradě. Tak samozřejmě ztrácí na hodnotě a je to Vaše věc. Já jen poukazuju na realitu, které se dá vyvarovat nebo minimálně aspoň připravit. Pokud se někdo dostane do krizový situace, že sebemenší narušení (jako je třeba rozbitá lednička) je rozhodí kvůli tomu, že člověk nad tím nepřemýšlel a šel žít z nuly na nulu tak takových lidí mi moc líto ani není. Ještě větší extrém je to, že třeba takový dluhy splácí jinými dluhy a na Vánoce dárky kupují z půjček. Pak si takový lidi hrozně stěžují jak je ten život na hovno a všichni je litují jak se mají špatně a obviňují se politiky. Jak politik může ovlivnit, že támhle nějaký František nepřemýšlel a dostal se do svých problémů díky svým chybám? Že politika ke svinstvo sama o sobě a málokdy udělají opravdu normálně a užitečnou změnu, ale určitě nemůžou za chyby jednotlivců kteří si svoje problémy zavinili sami.

Na luxus a pohodlí se zvyká hodně rychle, ale nižší životní úroveň se zvyká už těžko. Když před pár lety všichni měli rezervy jako stodoly. Kdo z nich si řekl, že se má skvěle a nepotřebuje víc peněž? Za doby obrovských rezerv jako “stodoly” to bylo všem stejně málo a stejně si štěžovali jak se mají špatně a mají málo peněz. 😉

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 13:01:18 xxx.xxx.4.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.07.2024, 11:41:56

Lepší rezervy se dají různými a hlavně legálními způsoby. 😉 Jak jsem zmínil, dneska je možností mnoho a když člověk chce tak jde ledacos. Viděl jsem to na mnoho lidí v mém okolí. Například jeden kolega z bývalé práce. Vyučený kuchař co sotva uživil rodinu a při covidu přišel o práci. Tak šel do fabriky ke stroji za stejný peníze. Měl zájem o elektrotechniku tak obětoval svůj večerní čas po práci a šel na roční obor večerního studia na elektro učiliště. Bez problému to udělal a je teď v technickém oddělení za 50% vyšší mzdu a je spokojený. 😉 Pokud si chodíte do práce s nulovým zájmem jen si odpracovat svoji osmihodinovku a bez toho, abyste ukázal, že jste fakt dobrý tak se nedivte, že i Vaše valorizace mzdy je menší než roční inflace. 

Někdy to chcete trošku dát něco navíc než si neustále stěžovat.

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 11:35:35 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.07.2024, 11:06:53

To je hezká myšlenka, ale hlavně původní text končil taky tím, že žijou na hraně a stačí jakákoliv drobnost a jste v háji. Samozřejmě, že nedokážete předcházet a ovlivnit zdravotní problémy atd…, ale pokud máte aspoň trochu finanční gramotnost, nepůjdete do takové situace. Uděláte si lepší rezervy a jakýkoliv takový problém Vás ze dne na den neudělá bezdomovce. Máte třeba i půl roku na reakci. Buď problém vyřešit nebo nemovitost s hypotékou prodat atd… a hlavně nebudete hlady dlouhobě hladovět. 😉 Nedá se předcházet problémům, ale připravit se na ně.

trojAAAcko
trojAAAcko 02.07.2024, 10:48:57 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.07.2024, 10:37:13

Na druhou stranu, pokud si udělali dvě děti, vzali hypotéku atd… a pak nemají na jídlo je více méně jejich problém a vypovídá to jen o jejich finanční (ne)gramotnosti. 😉 Pokud si beru hypotéku a vím, že chci děti, ale z hypotéky mi toho moc nezbyde tak hold si hypotéku neberu anebo si nedělám děti. Pokud na takový věci nemám plat tak si to přece nebudu hrnout za každou cenu a třeba vezmu menší hypotéku za nějaký menší byt když už nechci být v nájmu, ale budu mít jistotu, že já a děti nebudou hlady. 😉  V dnešní době je hodně možností i s velkou škálou pracovních pozic a rekvalifikací. 

Každý je svůj vlastní strůjcem štěstí.