Zdravím,
mám několik témat které mě buď zaráží / štvou či prostě asi jen nechápu, ale které bych chtěl trošičku otevřít k nějaké diskuzi a rozebrat. Samozřejmě jako mám ve zvyku, musím se zabývat kolikrát hroznými blbostmi. 😃 Zkusím to napsat co nejstručněji, protože se sám nechci rozepisovat aby to dalo obsahem jako knížky J. R. R. Tolkiena či jiného spisovatele. Každopádně já sám se považuji za obyčejného “chovatele” a laika co se týče teraristiky (beru to jako svoji motivaci ke zlepšování a rozširování znalostí / zkušeností), která mě jako skoro snad jediná aktivita baví už několik let. Mám spoustu plánů do budoucna, ale co se tak všímám různě na sociálních sítí a různých chovatelských skupin tak mám tolik smíchaný myšlenky, že už ani nevím co si o tom mám myslet o současném stavu. 😃
1. Téma importovaných zvířat a obecné znalosti / zkušenosti chovatelů.
Toto téma bylo takovým impulsem se nad různými tématy zamyslet. V několika konverzacích se narazilo (a je to i dlouho probírané téma) na téma import zvířat a chtěl bych rovnou vynechat / přeskočit, že kupování takových zvířat je podpora černého trhu apod…., ale chtěl bych spíše probrat toto. Mnoho lidí nedoporučuje nákup více méně jenom kvůli tomu, že v chovu dlouho nevydrží a umřou. Jenže z logiky věci mi to moc taky nedává smysl, protože někde se začít muselo a ne jednou jsem narazil na publikace třeba z 80. let kde měli daná importovaná zvířata v zbastlených terárkách, obyčejná světla a stejně se jim to povedlo zpářit a rozmnožit. Proč to dnes nejde? To bychom podle mě byli trošku v začarovaném kruhu a dle dnešních “standartů” by takový chov byl nepřijatelný / nemožný k rozmnožení a stejně se to povedlo. Ano jelo se stylem pokus / omyl, ale možnosti získání importů taky asi nebylo tak jako je tomu dnes takže se taky muselo trefit na první dobrou. Přijde mi trošku, že se začala projevovat typická česká vlastnost a to taková, že kolikrát lidi plácají po rameni jak jsou kvalitní chovatelé a všichni za hranicemi neví jak se o zvířata starat - prostě chybí trošku sebereflexe. Samozřejmě nerad škatulkuji a nechci poukazovat. V ČR je také mnoho opravdu kvalitních chovatelů kterým se nikdy ani nevyrovnám, ale snažím se to brát objektivně.
Jaký máte k tomu názor / postoj? Setkali jste se taky už s něčím podobným či jsem opravdu mimo? Nechci vytahovat konkrétní případy, protože by to bylo taky na dlouhé povídání a chtěl bych to udržet spíše teraristiky, přestože si myslím, že to bude i v jiných odvětví.
2. Informace, návody, rady na internetu a postoj k neustálému vývoji / zkvalitňování chovu.
Opět na základě komentářů a debat různých skupin a jejich postoji k chovu úplně mi nedává moc smysl jak někteří nad tím přemýšlí. Například nějaká skupina lidí hájí co nejkvalitnější způsob chovu a nejlepších podmínek pro zvíře (což ke v pořádku), ale když někdo přijde s nějakým nápadem tak dostane hned (v nejlepším případě) jen nevulgární kritiku, že je to blbost, ať si přečte něco na internetu apod…, ale už nepřemýšlí nad tím, že by to mohla být jedna z možných alternativ chovu (za určitých podmínek samozřejmě). Přitom některé informace na internetu jsou třeba ne úplně aktuální či se více stránek protiřečí a dochází k nejistotě začínajících chovatelů podle čeho se řídit což jsou opravdu běžné příspěvky ve skupinách (kolikrát i tady) zda je správně tohle či tohle. V daných a častých případech napíšou, že obě dvě možnosti jsou blbost a napíšou třetí možnost. Tentokrát si dovolím vytáhnout jednu konkrétní situaci s nejmenovanou slečnou. Tázající osoba se ptala na terárko od Exo Terra (přidala ilustrační fotku) a slečna odpověděla, že jsou to jen vyhozené a komplet špatně dělané terárko. Já Exo Terra mám, jsou tam jistý nedostatky, ale já jsem velice spokojený a jako mám ve zvyku, ptám se zezačátku vždy nevině stylem “vlastní zkušenost či jste to někde četla?”. Následovala zajímá konverzace různých vulgarit z její strany a mé snahy o komplexnější vysvětlení fungování termodynamiky, komínových efektů apod… a vlastních zkušeností jakožto argumenty proti pointům které zmiňovala a z části nedávaly smysl. Samozřejmě na konci už jsem to nevydržel a na její upozornění, že to má malé větrání podle fotky jsem si rýpnul stylem, že jako žena by mohla vědět, že velikost není všechno. 😃 Neskončilo to jinak než blokací z její strany.
Osobně se snažím například svůj chov vylepšovat či se inspirovat nápady jiných chovatelů, ale nemám ve zvyku to dělat stylem ctrl+c ctrl+v. Momentálně mám rozpracovaný “rekonstrukci” chovu kde řeším opravdové blbosti a samozřejmě kompletně po svém. 😃 Zajímá mě Váš názor na toto téma. Jak třeba často máte třeba tendenci udělat současnou ubikaci jinak či jí vylepšit?
3. Porovnání českého chovatelství se zahraničím.
Již několikrát jsem narazil, kdy opět (ale jiní) nejmenovaní jedinci jen kritizují chovatelství v zahraničí. Toto jsem “nakousnul” výše v prvním tématu. Opět mi to nepřijde moc v pohodě, protože sleduji hodně různých chovatelů ať z USA či jiných států. Mohl bych jmenovat spoustu chovatelů od kterých bychom se dle mého názoru mohli ještě učit. Když jsem měl zájem o koupi T. Insularis a sehnal jsem kontakt na jednoho chovatele ze zahraničí. Samozřejmě jsem se zajímal o podmínkách v jeho chovu a když mi naposílal fotky / videa a následně popisoval chov tak mi jednoduše řečeno spadla čelist. Když vezmeme k úvahu, že v jiných státech vyjma Německo a dalším podobným je chovatelství ne tolik populární tak poměrově jich je spoustu dobrých a kvalitních. Přece jenom taky díky chovatelům ze západu (to už spíše z Německa) můžeme vděčit za různé literatury či jejich zkušenosti - aspoň podle mě. 😉 Nerad bych též opomenul chovatele / herpetology z ČR které dali toho mnoho pro české chovatelství a vytvořili základy. Už třeba nejsou mezi námi, ale mají své zmínění například v různých Zoo.
Jak berete obecně kvalitu chovatelství v ČR oproti jiným státům? Odkud jste třeba brali vědomosti / znalosti když ještě nebyla samozřejmost internetu v každé domácnosti? Já měl třeba před pár lety možnost odkoupit krásnou (zachovalou) a pěkně tlustou knížku ohledně plazů v němčině a já vůl neprojevil zájem. Německy zrovna neumím, ale nějaký slovíčka znám a v tu dobu jsem věděl, že bych se i tak z staré knížky dozvěděl mnoho nového. S tím, že dneska se dá překládat jednoduše, že jazyková bariéra není problém.
Měl jsem ještě jedno téma, ale to asi ani nechci vytahovat. Snad jsem nenapsal nějak moc gramatických chyb a dalo se to přečíst bez velkých komplikací. 😃 Omlouvám se za tak velkou slohovku, přestože jsem to chtěl napsat stručně, ale někdy nejde napsat myšlenku či rozsáhlé téma pomocí dvou vět. Opravdu by mě zajímal Váš postoj k výše zmíněným tématům. Možná jsem opravdu hrozný ňouma který nechápe jednoduchý věci (či bere vše komplikovaně). 😃 Jenže mě opravdu někteří lidi štvou svým způsobem (a jaké množství) předávájí informace nebo jak se chovají, protože ví všechno nejlíp. Někdo něco poradí a už nějak vím, že to nejde z jejich hlavy a neví proč to tak je a tak se zeptám jednoduchou otázkou. Například “Proč to tak je?”/ “Proč si to takhle myslíte?” - odpověď buď nedostanu a když už teda dostanu tak je stylem “si to můžeš najít na internetu” / “zeptej se tohodle chovatele, ten to říkal”. Já osobně se snažím pochopit věci a co tomu předchází / jak fungují apod… Rád se nechám poučit když se pletu nebo si něco vysvětlit, ale někdy mi to přijde jako extrém - radit něco čemu očividně nerozumím a ještě jediná zkušenost je třeba chování Agamy 2 roky jako mazlíčka. Což se mi taky stalo, že na mě někdo reagoval, že Agamu má už dva roky tak přece ví. 😃 Nebo mi bylo řečeno, že mi to nebude dotyčná osoba vysvětlovat, protože by to byla ztráta času kvůli tomu, že nerozumím teraristice a prý nemám ani zájem to chápat. To jsem se jen zeptal, proč dělá jednu činnost která mi přijde naprosto zbytečná. 😃