já to tady se zájmem čtu a připadám si jak hystarickej psychopat..
první můj pes-kříženec knírače-měla jsem ho od mých deseti let,od mých 13 let jsem s ním chodila na cvičák,do roku se moc nepouštěl+ho porvalo pár velkých psů,tak vyjížděl na psy,ale to jsme časem spravily na cvičáku,poté co mi zdrhl s fenkou kokřice-ta byla kamarádky,v lese,a přišel po 2 hodinách dom,kdy šel z lesa,přes pole,přes koleje a 2 silnice,tak od té doby 14metrové vodítko a pouštěný kolem řeky,v parku a ve městě na okraji,v lese nikdy,
další mí psi zvěř nezajimala,v lese chodily a chodí po cestičkách,a nejdál 30kroků,přede mnou,ale spíš se táhnou za mnou,do polí/luk nesmí,prostě jen cestičky,polnačky,a nedjbože je vteřinu nevidět!!!psi rodičů by teda lovily,takže s rodiči,strávily živo na flexinách,protože tady prostě není kde pustit-za barákem pole/les,a v dědině nejsou chodníky,jen silnice,kde se to dost hemží autama….-tím,že autobusy tady moc nejezdí,tak jít odpo ze psy do dědiny tak s něma člověk jen uhýbá na bok autům….,psi rodičů pouštím/pouštěla jsem občas v zimě po jednom,na určitých místech-který byly blízko domu,případně cyklostezka někde,a to jsem po pár metrech přivolávala,dávala lehni na dálku,a pouštění byly tak 5 minut,když jsem byla kousek od domu,vše po sekané,všude přehled….a nikde nikdo,takže tak párkrát v roce….
jinak se mnou pořád na dlouhých vodítkách,a to přesto,že třeba Bttyna měla vždy přivolání na pětníku,ale holt,je tam kus jezevčíka…takže dlouhý vodítko a cvičení poslušnosti/tance a kdysi stopy a domící agility….
u Gera-knírač malého si rodiče přítele myslely,že je tak vycepovaný,že chodí jen po cestičkách,ale on byl princátko z Prahy🙂on prostě nerad chodil do vyšší trávy,hoiští,on by nejradši chodil po angl.trávníku a chodnících….🙂když jsme hledaly hříbky a sešly s cesty tak stál/seděl bez povelu na cestě a čekal,až se na ni vrátíme..
ono taky knírač s chlupatýma nohama mimo csty,to je vražda na česání…
10minut v lese a hodina česání..
takže akční rádius některých psů by mě zničila,já hyystarka,bych zašesivěla předčasně🙂
mám vzdálenost do 30kroků,pak už zastavuju/přivolávám,jak se vzdálí víc,tak už vilám zpět,,nenechávám ani moc čmuchat….
takže se mnou si psi asi moc zábavy neužijí…..
ale představa,že budou kus ode mě,a já nebudu vědět,co čmuchají-jestli to není něco co budou za chvíli i žrát?v čem se hodlají vyválet,jestli v dálce nepůjde myslivec a neřekne si ž pes je dost daleko..
ano myslivců je tu dost a pár let trvalo,než jsme si vysvětlily,že mí psi jsou cvičení,neběhají daleko,zvěř neloví a nemají o ni ani zájem-mí knírači,se kterýma mě na volno potkávaly a první roky jsem poslouchala,že mají být na poli/ v lese uvázaní,když viděly,že Gero na volno a poslouchá a nevzdaluje se a Betty desetimerovka,a pak mě párkrát viděly s něma cvičit u rybníčku tak už pak pohoda….
já su holt na daleký pobíhání psů ode mě poseroutka….