Jo, to je on. Mého kocoura chodím venčit jako psa. Vyplíží se na práh, vykukuje kolem dokola a teprve když obejdu zahradu, že tam nikde není, tak jde ven. Kdyby se kamarádili, tak bych ho dovnitř vzala. Chybí mu teplo a společnost.
Kdo hledá najde. Zkuste Lužické hory. Třeba. I v Novohradských horách se dalo zabloudit. Ale tam už jsem docela dlouho nebyla. Snad je nevykáceli, jako Vysočinu.
Raduš, tady od rána pochcávalo (pardon za výrazivo), teď se oblačnost už skoro roztrhala. Ale je kosa…a bude hůř.😀
Jo a jakési větry😄 myslím hlásí, že přijdou. Zde zatím v tomto smyslu klid. Já jdu dnes s komplet ulomeným zubem k dr. Bohužel dolní 6, což je stěžejní zub.
Ale tak já se s Vámi nemíním přít. Podle mě je to zbytečné. Máme prostě jiné politické názory a to se vztahuje i k historii někdejší ČSSR.
O tom, že Slovensko bylo taženo Českem hospodářsky nahoru, jsem přesvědčená. Ne nějakým svým pocitem, ale tím, co jsem za život přečetla o tom různých článků, pojednání, zhodnocení, novinových sloupků. A neumím si představit, že by všechny byly jednostranně zaměřeny. Na druhou stranu třeba nepopírám, že zrovna příjmy z cestovního ruchu mělo větší Slovensko, právě kvůli Tatrám.
Jak taženo Českem ( co je to vůbec Česko ? ) ? Byli jsme jeden stát, a měli jsme svou důležitost. A budovalo se tam i tady, jak bylo potřeba, aby celý stát byl prosperující. Byli jsme i tak poměrně malý stát a teď jsme dva poloviční, které nemají váhu ani jeden, nemáme průmysl, nemáme funkční zemědělství, nemáme potravinovou soběstačnost….ani tam, ani tady a jen si s námi vytírá celá EU……a bude hůř. A to mám dojem, že s průmyslem je na tom Slovensko o trochu líp, ale nevím to.
Film Medená veža si pustím ráda i teď. Jestli ho neznáte - zkuste to. Tam nahoru už se nedostanu, tak se aspoň dívám. Je to mé mládí. Ivan Mistrík…..jeden z filmových idolů.
Já jsem to špatně pochopila, myslela jsem, ze jste byla přilímo u nich, pardon. Taky je tam mohou chodit krmit, tak se přišli podívat, jestli jde jidlo, nepřišlo, tak zas odešli. Odhad. Dělaj to tady sousedů krávy. Jsou zvyklý, že majitel přichází z této strany, tak kdykoliv někdo takhle jde kolem, a jde odtama, také se shromáždí. Když nic, papa.
To ne, tak neukázněná zase nejsem, tak jsou zákazové a varovné cedule na každém rohu - ta první fotka. Píší, že mají neodhadnutelné reakce…..
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 17.11.2024, 10:18:55
Já vám nerozumím. Už jako dítě jste nesnášela ( nenáviděla ) pionýry, komunisty, spartakiádu, Slováky, pochopitelně Němce. Musela jste mít hrozně temné dětství. Jezdila jsem na Slovensko moc ráda, měli jsme tam přátele. Když hospoda drnčela, chlapi na stolech, jednu českou ( písničku ), jednu slovenskou……, všichni popili, ale nikdy se neservali.
Rozdíl v mentalitě ( a bohužel to nevyznívá pro nás dobře ), oni jsou soudržnější. Když se stavěly na místě starých dřevěných domků nové, příbuzní a sousedé stavěli jeden, pak zase společně další. A skromnější. V době výstavby se pilo 7°pivo. Desítka byla drahá ! Asi o 20 haléřů, ale i to byl rozdíl. ( Pod Tatrami, jih Slovenska prakticky neznám.)
Mám ráda Slováky i slovenštinu. A vzali mi půl republiky. Možná to lidi chtěli, možná ne. Referendum mělo být. Ne, že se dva “strejci” domluví ! Navíc v době, kdy jsme byli bez prezidenta !
Podle nějakého zákona EU, by měla mít menšina možnost vzdělávání od MŠ až po VŠ v rodném jazyce. Tak mě zajímalo, jestli jsou tam opravdu i polské školy.
Asi nerozumím, jak to myslíte? Jak s ochranou? Jsem z Českého Těšína, a tam mi přijde, že je ochrana až přemrštěná, ale tak je to dohoda mezi stranama, co s tím nadělám, ani dělat nebudu, 22 let tam už nežiju. Veškeré cedule jsou dvojjazyčně - názvy obcí, názvy ulic… A co tak pozoruju, tak i takova nějaká kultura se přesouvá do Cieszyna. Hlavně co se kaváren a podobně týká. Mamka mě vždycky štvala, ale o mrtvývh jen dobrě, když všechno tahala z Polska. Polskou čokoládu nesnáším dodnes, naopak Krówki jsou dobré. Zeleninu maj takovou… hezčí, a samozřejmě levnější. A pořád k té polské výrobě mám takový negativní vztah, máme dost strojů z Polska, a já furt čekám, kdy se co rozpadne. Jako nábytek, že. Když si vzpomenu, jak v devadesátkách byl boom trhů, a jezdily k nám autobusy z celé republiky, pětistup člověka na člověku stál v kilometrové frontě a já nemohla skoro projít do školy…. tak mi ty Poláci fakt nechybí. Proto jsem se přestěhovala k polským hranicím zase že jo 😁 jen o 400 km jinde.
Vy jste měla Vánoční koncert v kostele? Jsem starší (:-)) ) a houby si pamatuju. Ten byl super ( přece jen nejsem tak stará, hned vím jaké slovo použít )
Zase na druhou stranu, když mě kdysi kousla nebožka fena (byla zmatená po operaci), bylo těch děr do palce víc a jedna šla až do kosti, chirurg rány vyčistil a na ATB jsem ho musela přemlouvat. Nakonec mi napsal amoksiklav, ale jen na 3 dny…
Tak to možná až taková nutnost není, ne?
Obávala bych se, že doktor bude chtít z pilnosti sundat nehet. A o to bych nestála. Vyčkala bych.