Trickyvoo: Tak dneska jsme byli taky v lese, ale dost jinde a po dnešku jsem si ještě víc jistá, že v pondělí cítila něco neobvyklého z čeho měla respekt. Prostě se chovala dost jinak, nevzpomínám si, že bych jí kdy viděla, pořád se tak koukat do lesa, já si i myslela, že nás asi někdo pronásleduje či sleduje, ale třeba dneska jsme potkali člověka v lese a to se ho lekla a hned začala vrčet, v pondělí teda ani nemukla a hlavně se i dost koukala na mě, co já na to. Prostě obvykle je její reakce buď “pusť mě, ať za tím můžu běžet” “hele bacha, jede cyklista, někdo jde” . No a nemyslím si, že bych její chování ovlivnila já, že by v pondělí byla obezřetnější. Stalo se mi loni, že mě přepadl v lese najednou hrozný strach a právě to, že Malina byla klidná a nijak nekoukala napravo nalevo mě zas uklidnilo, říkala jsem si, že kdyby tam něco bylo, ona by si všimla.
Dneska jsme si Malčou daly kratší procházku, nějak mě z ponděla ještě bolí svaly, přece jen na ten Lázek to byl celkem krpál 🤭. Takže dneska skoro rovinka a 10 km.
Já jsem se kdysi s kníračem namotala v Jizerkách k jelenímu kališti. Přesně 1. října. Nebyl to dobrý nápad, ale měla jsem tam práci. Pes běžel na šňůře přede mnou, pak to za břízkama mlasklo, trochu zamručelo, pes se otočil a jako had jel zpátky. Tak hlásím, že i z nasr..ného jelena má rozumný pes respekt.
Dospělost ? Co to je ?
Když jsem se jela poprvé podívat na jeden svůj odchov…..paní otevřela, pes vyběhl a pak už jsem jenom lezla se psem po čtyřech. Tedy jen chvilku, zatímco syn slušně pozdravil a řekl “ to je maminka”.
Pak jsme šli všichni ( měli jsme s sebou jeho bráchu ) na procházku a moc jsme si to užili. Jo, dodám, že s majitelkou jsme se před tím neznali 🙂.
balu: Já mám bohužel zkušenosti špatné. Ne z práce, v branži, kde se pohybuji, nepracují. Ale ze soužití. Už z dětství. Blízko domu mého dědečka, kde jsem jako dítě bývala často, stojí dva pavlačáky, a tam bydleli. Jedna, dvě rodiny, ale jak ti dokázali dělat zle! Bylo nepříjemné se s nimi i jen potkat, a pro mě, jako pro malou holku tím spíš. No a pak… když musíte jezdit na střední školu přes brněnský bronx netřeba nic dodávat.
Měla jsem v práci kolegyni, bydlela ve starém Ústí v erc cikánském prostředí. Její 4 letá dcerka si s cikáňaty hrála, jen měla zakázáno cokoliv u nich jíst. Auto parkovali v ulici, citronového žigula, ani ho nemuseli zamykat, cikáni na něj nešáhli a jiného by odtloukli.
Ve vsi bydlí Dana. Cikánka 65 let, dělá od 16. Ještě pořád při důchodu. Dělají i její dva synové, které vychovala sama, ovdověla, když kluci byli v pubertě. Má po republice 10 sourozenců. Se všemi se stýká, protože je nejmenší, dědí po všech neteřích……Zahradu má jako klícku, ve skleníku všechnu zeleninu. Sadbu rozdává, zavařeniny taky. Psa nevenčí ! Ten se venčí sám po vsi !
Sarah01: Mně to ale připadá, že valíte balvan jak Sysifos, to nikdy neskončí. 😢 Jezdíte tam i osobně a vidíte, že ti psi ubývají? Je to strašný se jen na ta videa a fotky dívat a fakt se divím, že někteří ti psi jsou po tom všem v pohodě.
I kdyby to byl balvan, není to Sisifos - podívejte se na fenku Efe.
Buggyra: balu: když oni ti komunisti si mysleli, že to vyřeší tím, že je přesídlí, ale nikdo už dál nedržel nad těmi lidmi dozor. Navíc je přesídlili znova do komunit - Ústecko, Chomutovsko… a tak si mezi sebou tu kulturu udrželi, vytvořili si tam mikroklima. A komouši je nechali svému osudu, hlavně že otec od rodiny se ukázal jednou týdně v práci.
Buggyro - nemáte pravdu. Mám docela bohaté zkušenosti s prací cikánů ( nevím jak Romové ) za komunistů. Na Ústecku kopali meliorace. Na Chvojně ( např.) měli jednu maringotku pro celou partu, v pondělí ráno je odvezli, s sebou měli chleba a špek, v pátek je svezli do města. Plat měli v úkole, od metru. Áčko znamenalo zastavit přídavky na děti. Dali si sakra pozor. A jedna perlička, zcela nezákonná : Výplatu dostávaly ženské, chlapi kapesné 🙂, vždycky v pátek. Dělali na státních statcích. Spousta jich osídlila pohraničí. Dělali v lese s koňma. Dělali na stavbách. Děti posílali do školy, jinak docela tvrdý postih.
Pak se to zvrtlo.
Neštěstí bylo sestěhování do lokalit Chánov a pod. Tam je stěhovali z bouraných a jimi obývaných center měst ( Ústí, Teplice, Chabařovice…..) a oni v těch panelákách neuměli žít. A bylo jich tam moc pohromadě. Pak přišli se zánikem státních podniků o práci. A už dávno se odnaučili pracovat. Také technice asi nestačí.
Bobca: Chtěla bych se podělit…🙂přišel mi mejl,má asi 28 minut..ale..je to směs písniček ze 60.let..Zpěváci plují na lodi,baví se..je to sestřih z té doby..Znám je všechny😎…je to pěkná vzpomínka pro “pamětníky”té doby.. Třeba tím někomu udělám radost..💖
Tak tedy dík. Jo, Rokoko a po představení čekat na Waldu až přejde Václavák do Evropy 🙂)
Já jsem vždycky říkala - v paneláku 3 patra nahoru a tři dolu. Na vsi celá vesnice. Když zavřela hospoda, psi si opilce ( i ty střízlivé ) pěkně předávali.
Dafi: Efe já se na tu vaši krásku nemůžu vynadívat!!!
akorát-asi bude trimovací?
jo, až ji někdo ukradne, budu to já. Nebo vy?
Sarah01: Ano, dodneška to u nás na vesnici hlavně u starších lidí vidím pořád, 70ti letýho člověka už asi nikdo nepředělá, ale těch psů je mně někdy až líto, když je slyším, jak brečí kdesi vzadu na zahradě zavření v kotci už od štěněte.
Moje zkušenost je, že psi brečí ( vlastně ne, oni si spolu povídají pohádky ) náplavám mladšího středního věku. Zvířátka “pro holčičku”, která o ně nemá žádný zájem a navíc pořízení psi jsou úplně nevhodní - divočáci velikosti labradora. Koťátko už je třetí, protože ty dvě předchozí jsou kočky divoké ( rozuměj zdivočelé ) a vůbec si nehrají.
Psi starých starousedlíků courají volně po silnici, po vsi a přilehlých pastvinách.
Sarah01: Ano, v beletrii to tak je, autor si to může napsat, jak se mu zachce.
Ano, a ve skutečnosti to bylo tak, že 1 přežil a 100 dalších ne.
Orionka: Život se mění. Dřív na vsi lítala banda dětí a s nimi střední psíci špicoidního typu. Dnes děti sedí u počítače a psi se nudí u boudy. Když si psi sednou, bude lepší, když budou dva.
I když podobně uvažovali sousedé. Nejdřív jeden pes v kotci v sousední zahradě, se souhlasem majitelů. Když tyto to přestalo bavit, šel pes přes den do domu a odpoledne na zahradu. Teď mu pořídili kamaráda ( asi dělal v domě neplechu), aby mu nebylo venku smutno a zavřeli je do nového fešáckého kotce. Oni si tam vyprávějí pohádky : jeden štěká, druhý vyje.
Věřím, že to by nebyl váš případ, ale zkušenosti spolků jsou asi všelijaké. Nějak jsem to zamotala, myslím, že rozumný pobyt psa na zahradě, rozumně vybrané plemeno, není nic proti ničemu.
Cituji sama sebe, protože k tomu chci dodat :
Problém je v tom, že lidi na vesnici byli dřív ( a ti původní jsou i dnes ) venku na zahradě, v humně atd. celé dny a pes byl s nimi. Dnes lidi z města postaví domeček a chtějí na zahrádku psa, kočičku……Ne do domečku, na zahrádku, když ji teď mají. Ráno odjedou do města do práce, pes (psi ) v kotci. Večer přijedou, psy pustí, ale lidi zalezou….jiné starosti než pes ( večeře, úkoly, televize ). Psi si lehnou ke dveřím, aby posléze byli zase zavřeni do kotce. Přece se proběhli. V neděli to není lepší. (Jsou to velcí psi - mezi retrívrem a ohařem )
Sarah01: O obrně je i knížka Už zase skáču přes kaluže, která byla u nás zfilmovaná s Vladimírem Dlouhým v hlavní roli.
Akorát, že v té to dobře dopadlo, chlapec přežil - i když s následky.