Ptal jsem se u nás jednoho známého, je to velkovčelař proč nechová BF. Do našich snůškových podmínek je to prý marná včela. Pořád ploduje a proto se musí izolovat matky.
Příspěvky uživatele
Martin83
Já to s těmi kopřivami, nebo lýskami vyzkouším. Potřebuji přeložit včely z poroje, které jsou v malém úlu do klasiky 39x30x11 a dát ho o několik metrů níže, jelikož se mi už nevleze na podstavec mezi dva stávající.
Dobré odpoledne.
Děkuji vám moc. Vtip byl dobrý😄. Já to mám na rámy na úly. Vím, že zateplení nemá smysl, ale chci to jenom vyzkoušet. Bohužel už to mám nakrácené příčně i podélně na přesné rozměry. To jste mě moc nepotěšil. Nešlo by to eliminovat tím, že bych tam udělal drážky jako na palubce? Jinak přiblížit to jde, teď nevím jestli máte myš. Jestli myš tak asi na kolečku na myši jinak “roztáhnout” dvěma prsty.
Dobré odpoledne.
Chtěl bych poprosit pána s nickem Tom.50 jestli mám dobře označené prkna, která přijdou pravou stranou nahoru. U některých si nejsem úplně jistý označoval jsem to dle skladby dřeva, kterou mi poslal Roman viz foto. Hlavně prkno 12 a 13 mi nějak nesedí. Děkuji vám za shlédnutí a radu.
Já jakožto ne moc chytrý bych ty panenské souše s cementem odvíčkoval a podhodil NN pod VN. Teoreticky by to mohly “přebrat” a přenosit nad VN, jelikož VN bude plný plodu a zásob. Takže nad VN by mohl být nový NN čili medník vystrojil bych ho asi soušema. No a ty “krystalky” z NN, který je daný pod VN by mohly vyházet ven, takže by nám zbyly vyčištěné panenské souše na uskladnění. Spodní NN by se odebral a dala by se tam až KK v polovině 9 měsíce. Asi je to ho..dina že? Hlavně mě za to neukamenujte🙄
Dobrý večer.
Je štěstí, že jsem se nenechal zlákat od některých včelařů, abych dal své úly více na slunce z důvodů donášky většího množství medu a pylu. V tom hycu co zrovna u nás panuje u jednoho z úlů jsou včely trochu vyvěšené. viz foto.
Díky.
Našel jsem to.
Dobré odpoledne.
Měl bych dotaz na zkušené včelaře. Potřebuji přeložit včely do jiného úlu a na jiné stanoviště cca 6m od stávajícího. Jakých chyb se mám vyvarovat? Uvažuji, že by bylo nejlepší to udělat k večeru. Bohužel jsem ještě neměl vyroben nástavek a dno navíc, kolegovi se vyrojily včely takže jsem je musel přeložit do rojochytu s pevným dnem, který je na 8 rámků. Dnes se mi úspěšně podařilo dokončit výrobu komponentů takže bych je rád přemístil😏
Děkuji za radu.
Je zajímavé že stejný kreténismus panuje i u nás. Známý si chtěl pořídit BF a byl od toho odrazen členy našeho spolku z důvodu a obav ze “zkřížení” a následné zvýšení agresivity, bodavosti a do..bání místní linie.
Dobrý večer.
Dnes jsem četl ve Včelařství jak včelaří v italských Dolomitech. Mají tam nějaké “italské” ůly Dadant-Blatt na 10 rámků. Nechápu proč na 10, když originál je na 12 rámků. Samozdřejmě všude cpou kyselinu šťavelovou, ale něco málo věcí se tam shoduje i s metodikou Blaníku. V únoru zužuje na 4-6 plástů dvěma izolačníma přepážkama z obou dvou stran pak nechá 1-2 zásobní plásty na výměnu a za ně dává BP (to jsem absolutně nepochopil proč a co to má za účel zásobáky mezi “buchtou” a BP). V polovině července uvězní matky na dvou rámcích, aby vytvořil umělou plodovou pauzu pak léčí kys. šťavelovou a ty dva rámky, na kterých matky plodovaly dává pryč tzv. varroa past. Vcelku zajímavé čtení, ale metodika dle mého začátečnického názoru vcelku pracná.🙄
Dobré odpoledne.
Chtěl bych se tady zeptat pánů zkušených včelařů na jednu věc:
Mám slíbeny smetence od jednoho známého. Psal jsem mu, jestli je schopen zajistit to, aby nebyly včely ani matky, které budu mít ve smetencích léčeny jakoukoliv kyselinou. Bohužel jsem mu to napsal pozdě a vše již má přeléčeno KM jinak by mi v mém požadavku vyhověl. Teď bych se chtěl zeptat jestli je brát, nebo raději počkat rok až bude mít nové matky i včely, které nebudou zasaženy kyselinovou “léčbou”. Děkuji za odpověď.
Přeji všem příjemný den.
Dovolím si odpovědět za Javaliho🙂. Dělá se to na cirkulárce, která má nastavitelnou výšku kotouče a pravítko pro přesné nastavení šířky řezu. Nastavíte výšku 5 mm máte drážku hlubokou 5 mm. Prostě se horní i spodní loučka projede středem přes kotouč s nastavenou výškou a šířkou řezu.
Dobré odpoledne.
Nevím jestli si pamatujete, kdysi jsme se bavili o trubčicích a psal jsem vám co se stalo jednomu včelaři z VF když měl také trubčice. Vysypal je daleko od úlů a ony mu zabily kolem 10 oddělků (ne-li více) i s matkama. Vy jste mi napsal, že to je blbost jak by se tam asi dostaly.
Zkusil jsem vyfotit producenty medovice datailněji. Něco tam na těch větvičkách opravdu je🙂
Zdravím vás.
Rád bych poprosil o radu:
Začíná snůška z medovice v lese to neskutečně hučí. A u úlů frmol jak hrom. Jedno na jaře spojené včelstvo by bylo cca za 3 dny na přidání medníku. Počasí hlásí dobré. Pod včelstvem není TL a bohužel ve VN 39x30 není ani SR (už jsem ho vyndal). Risknout to a zkusit přidat medník bez mateří mřížky? Jak vystrojit medník vím od Tom.50 anebo jim ještě přidat napůl vystavěný SR, který mám od loňska? Jedna pozice ve VN je ještě volná. Děkuji za odpověď.
S pozdravem.
Martin
No po olistění stromů tam je teoreticky celodenní stín nepočítam-li osvit přes koruny stromů. Také jsem zvažoval stočit úly směrem na východ jelikož u nás fouká více z jihu a ze severu, jelikož bydlím v průsmyku z východu vůbec východ je “chráněn” horama. Proto je u nás i specifické klima většinou mlhy chladno a h..no medu😀 daří se tady max. bramborám😄
Nedávno jsem se setkal s názorem některých včelařů k umístění úlů na mém stanovišti, které mám v olšovém hájku. Stanoviště jsem vybral pod listnatými stromy, úly stojí cca půl metru nad zemí jelikož jsou ve svahu. Pod nimi je rostlá zem. Po olistění stromů stojí ve stínu. Bylo mi řečeno ať je dám více na slunce kvůli tepelné pohodě, budu mít více medu a včely budou sbírat i více pylu. U nás je vcelku chladné klima ve stínu se často udržuje vlhkost i chlad. Rád bych se zde zeptal starších včelařů s letitou praxí na jejich názor na danou věc. A konečně rozseknout co dát do “sekce” včelařský blud, palopravda anebo pravda.😉
Úly jsem umístil dle metodiky od p. Tom.50, která se mi zdá ta správná. Píšu to zde hlavně pro začínající včelaře mezi které se řadím i já. Možná by se mohlo založit téma Vliv slunečního osvitu úlů na medný výnos a sběr pylu, aby zde každý napsal své podotýkam dlouholetou praxí prověřené postřehy.
Zdravím Vás.
Chtěl bych se vás s dovolením zeptat na jednu věc. Spojené včelstvo, které bylo bez matky si ji samo vychovalo z nouzáků, matka se oplodnila a zhruba týden spětně začala klást. Jelikož včelstvo již z jarní snůšky nepřinese nic (není v takové síle) je teoretická možnost, že by mohlo být v síle když nastane snůška z medovice. Problém je ale v tom, že včelstvo nemá TL. Zajímalo by mě, jestli může mít absence TL vliv na udržení matky ve VN a zdali můžu použít metodu vystrojení prvního medníku bez použití mřížky? Vím k čemu TL slouží i jak mám vystrojit první medníkový nástavek kdyby jste mě náhodou chtěl zdrbat😉, že to tady nečtu a nemám to nastudováno🙂. Děkuji vám za trpělivost i za případnou odpověď.
Přeji hezký večer.
S pozdravem.
Martin
Čtu to tady každý den a velmi pozorně. Petrova konopná rohož byla položena hned na HL proto se do ní dostal zavíječ a bylo tam plno jeho housenek. Dle mého názoru je něco jiného konopná rohož v záklopu než volně položená. Vlna není uzavřená v žádném igelitu je ošetřena proti požeru viz. https://www.isolena.cz/patentovane-osetreni-proti-molum/
Když už dělat “sendvičovou” zateplenou stěnu nástavku tak by bylo vhodné volný prostor něčím vyplnit jinak je vzduchová mezera absolutně zbytečná to raději vyrobit klasiku tenkostěnný nástavek ze smrku jak píšete. Od již zesnulého p. Antona Turčániho jsem nějaké příspěvky na VF četl. Zajímavé je použítí hoblovaček nic to nestojí. Nemohl by nastat problém se sesedáním při navlhnutí?? Asi by se to muselo nějak zhutnit.