Já to dělám tak, že dna a některé použité nástavky třeba medníkové oškrábu špachtlí a vydrhnu kartáčem horkou vodou s přídavkem octa. Pak vše dám na terasu kde peče slunce, třeba v létě jde od dlaždic takový hyc, že na nich nejde šlápnout bosou nohou. Krásně to uschne na čerstvém vzduchu ocet vyprchá a hycem se možná zničí sem tam nějaká bakterie, nebo virus🙂. Bohužel tří vrstvé bednící desky s kterých mám vyrobeny úly jsou na povrchu opatřeny nějakou zdá se mi pryskyřicí takže i kdybych chtěl tak je vypálit plamenem nemůžu respektive bych to neriskoval zeškvaří se to a může z toho jít ještě nějaký bordel do včel.
Příspěvky uživatele
Martin83
Zdravím všechny.
Samozdřejmě jako každý rok čistím podložky na odběr měli pozdě. Psal jsem důvěrníkovi a měl budou sbírat první týden v únoru snad to včelám vadit nebude🙂. Vše zatím žije to nejsilnější včelstvo se mi zdá mizerné hodně mrtvolek a málo řádků měli. Posílám fota na shlédnutí. První foto včelstvo Č.1 to je ta mizérie, druhé včelstvo Č.2+třetí foto asi vyházený plod z vč Č.2, čtvrté foto vč. Č.3.
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat, mechanicky jsem očistil rámky a teď bych je chtěl pro klid duše vydesinfikovat něčím přírodním. Poradí mi někdo co použít třeba voda s octem? Díky.
Mě toho taky spadlo kvanta několik stovek, z jednoho úlu kolem 300 ks. Kontroloval jsem bezplodnost u každého včelstva no a pak jsem fumigoval byly úplně bez plodu. Po druhé fumigaci max 20 ks. Acetonaerosol už jim dávat nebudu nechci je rušit.
Zdravím všechny.
V překladu Včelí fyzika co jsem vám kdysi posílal píše Seeley o “ideálním” česnu 4cm2 respektive 3,6 cm 2. Pozoroval prý výdech teplého vzduchu z úlu a nasátí studeného. Jinak tam popisuje česno jako úzkou škvíru (ústa) ideálně s 10 cm izolace🙂. Příští rok to otestuji😀 jelikož budu mít úly s 10-11 cm vlněnou izolací je to pokus😉 ještě se musím rozhodnou jestli 39x24, nebo 39x30. Mám 3 úly 39x30 tak asi zkusím 39x24. Kámoš začal včelařit o něco dřív než já ve slovenských B 10, 3 cm izolace a palubka no včelaří asi tím stylem, že když se mu zdá že by včely mohly přijít do rojové nálady tak tam od oka napere SR kde se mu zlíbí, místo 2 gabonů dá 3, no to kdybyste viděli tak vás asi trefí šlak. Co je zajímavé, že nemá skoro žádné spady VD po fumigaci, žádné zimní mrtvolky respektive desítky kusů.
Tento patent jsme již probírali kdysi na soukromém fóru i na IF. Dovolil jsem si ho “oživit”, jelikož se o tom zmínil Javali v tématu Brennerův úl. Mnozí z nás tuší oč se jedná a někteří ho dokonce vyzkoušeli v ostrém provozu. Mě osobně zajímá to, jestli se opravdu včely vyvěšují v tzv. “Regenračním sklípku” a možná i ostatní by se rádi dozvěděli něco více. Bohužel sem nešel vložit text a některé stránky byly tak velké, že po vyfocení a zvětšení nešly přečíst kompletně celé. Takže posílám odkaz:
https://isdv.upv.gov.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/118/118603.pdf
P.S.
Patenty třeba brát s rezervou, takže předem píši, že nikdo zatím s jistotou neví jestli to funguje nebo ne😉
Zase jsem o něco chytřejší🙂. Četl někdo prosincové včelařství???? Doporučuji stranu 416-417 a poté 429 ta stránka je super je tam popsán kreténismus VÚVč po přečtení jsem nechápavě kroutil hlavou, to nemá obdoby!!!
Díky potěšil jste mě. Já asi dřív jednám než myslím tzv. zbytečně stresuji🙂. Čtu knihu od Drašara a tam to bylo napsané, akorát tam byly mrtvolky trubců na podložce zrovna v tomto období, no já ho viděl živého na česně😄. Vždycky jsem se domníval, že včelstvo všechny trubce do zimy vyžene. To znamená že mi tam matka ještě klade což taky není moc dobré. Respektive začala klást, před fumigací tam žáden plod nebyl.
Zdravím.
Dnes jsem se byl podívat na včely jestli létají bylo kolem 10°C u 2 úlů nic u jednoho krásně vylétavaly, ale co mě zarazilo u “létajícího” včelstva je, že jsem tam viděl i živého trubce to by měl být příznak osiřelosti ne? Jestli tam nebude matka tak mě už asi trefí nadobro!!!
Dnes jsem se byl podívat na úly, nakouknul jsem do česen jak to vypadá s mrtvolkama jestli náhodou nejsou ucpané česna po vložení zábran proti hlodavcům. Jedno včelstvo mělo ucpané česno. Na česně hodně mrtvolek na podložce také. Podle knihy od Drašara a Abeceda Včelára 4-5, spíš 4 řádky měli v délce asi 10 cm čili velmi slabé včelstvo. Na nosemu to nevypadá podle zadečků od mrtvolek česno není pokálené hlodavci uvnitř také ne. No nalejme si čistého vína, jestli to přežije med to nedá bude z toho žebrák. To včelstvo mělo matku z nouzáků. Ostatní dva “zatím” v pohodě.
Jsem to tam špatně napsal pravá stěna je “špatná”🙂. No je to možné.
Kdyby se dělaly rámky na šířku 24 mm tak tam je placu dost😉
Stále mi to nedá spát🙂, ale v knize jasně píše, že ten jeho úl je na 9 rámků a dle mého názoru je to čtverec ať už vnitřní světlosti tak i vnější (nejsou tam přesahy bočnic jako u Blaníku). Když se podíváte na výkres v řezu, který tady dal Javali tak je tam nejspodnější kóta 330 mm a ta kóta jasně znázorňuje vnitřní světlost čel nástavku. Na levé straně je řez izolovanou stěnou nástavku a na pravé straně je podle mě chybně narýsovaná stěna protější: Za prvé je zakreslená jako neizolovaná a za druhé je ještě naopak!!! Nuta pro uchycení rámků je směrem ven z úlu!!!! Dle mého názoru je tam jasná chyba ve výkresu té levé protější stěny nástavku a možná tuším proč, jelikož by se mu na papír nevešel řez druhou zaizolovanou stěnou tak tam nakreslil pouze část stěny bez oplášťění a to ještě opačně. Nechci se hádat, ale Brennerův úl je podle mě čtverec o vnitřní světlosti 330x330 mm. 35x9=315 mm+9-10mm propolisu=324-325 mm. Zbývá 5-6 mm fuga což je jak jste říkal na těsno.
Teď se na to dívám a vnitřek mezi čelama má 330 mm.
Je to v odkazu od gora na začátku diskuze. Posílám odkaz:
https://www.vsmbo.cz/app/webroot/uploads/filemanager/NASTAVKOVY_UL_z_hlediska_zivota_vcelstva_a_jeho_zakonitosti.pdf
Řez nástavkem i s rámkem je na posledních stránkách dole. Možná, že jsem to špatně spočítal mě už z těch výpočtů hrabe. Ty výkresy stojí za hovno měl tam být nástavek v půdorysu i s kótama vnitřní světlosti a ne jenom řez.
Díval jsem se na plány nástavku od Brennera a jestli jsem to dobře spočítal tak vnitřní světlost nástavku by měla být 330x330. Vzdálenost od nuty k nutě 350 mm. HL délky 348 mm. Dal bych ji raději 347 mm.
Zdá se mi, že to samé jak v Belgii, Holandsku je již v Irsku. Brusel jsou dobytci největšího kalibru jejich regulace a vymýšlení hovadin nezná mezí. Napsal bych tady co bych s nima nejraději udělal, ale nechci, aby mi tady zazvonila policie.
Děkuji mockrát za podrobný popis
Zdravím vás.
Měl bych ještě dotaz, jestli je vnitřní světlost blaníku 405x425 mm. A D-B má 450x450 podle vás 450x460 kvůli propolisu na mezernících. Neměla by být 450x475, aby tam vlezla dejme tomu BP či buchta?
Přepošlu vám to na mejla tam to asi budete umět zvětšit. Já to dokážu zvětšit i tady mám notebook a zvětšuji to na touchpadu po našem je to něco jak na dotykovém displeji mobilu dvěma prsty od sebe. Jestli máte PC tak asi na myší kolečkem.