Fiona.Praha: Anglického ani stafordšírského bulteriéra k takhle malým dětem nedoporučuji. Jsou to takové neohrabané “tanky”. SBT je takový lehčí, možná šikovnější, ale k 4 letému dítěti bych si ho nepořídila. Ale AB je opravdu tank, který když Vás přetáhne ocasem radostí, můžete mít klidně modřinu. Když Vás radostí vezme hlavou, může Vám vyrazit zub nebo přerazit nos, takže to bych se k tak malému dítěti bála. Ne, že by chtěl ublížit, ale svou neohrabaností by mohl. No a ještě je třeba počítat s tím, že jsou to teriéři, takže tvrdohlaví, což pro začátečníky může být oříšek. No a 4 a 8 leté dítě bych doma samotné s jakýmkoli psem nenechávala ani omylem. K takovým dětem bych pořídila něco mazlivého jako pudlík, havaňák, bišonek, maltézák, čivava, prostě něco malého.
Jako člověk, který má doma jak stafbulika, tak i malé dítě, si dovolím trochu nesouhlasit.
Ze bych nenechala doma takhle malé děti samotné se psem, jakýmkoli, to je jasne, s tím souhlasím.
Je taky jasne, ze záleží na jedinci. Stafíci obecně bývají buldozeři, to je pravda, ale spousta z nich má jakysi “cit” pro děti a k dětem se chovají opravdu něžně, opatrně. Já mám zrovna teda fakt ADHD stafbulku, torpédo mezi SBT, kterou jsem měla dřív než dítě, a Jo, na novorezené mimčo byla trochu hrrr (umazlila by ho), tam se to muselo hlídat, ale jakmile dítě malinko povyrostlo, tak už to bylo úplně v pohodě, opravdu už když mu bylo pár měsíců. Teď jsou dítěti necelé dva roky a jsou to parťáci. U 4 letého dítěte bych neviděla vůbec žádný problém (jezdí k nam čtyřleťák na návštěvy, mimo to i další děti, mladší, mimina). U toho malého miminka byl spis problém to, ze fena mu chtěla být tolik na blizku, ze by si na neho klidně lehla, ale od začátku jsme ji učili, ze pokud chce být u dítěte, má si lehnout vedle neho. Taky by byla schopna ho olizovat tak, ze by s nim úplně házela, takže se to muselo korigovat. Nicméně naučila se rychle, a jak dítě rostlo, tak už to bylo v pohodě.
Od te doby, co mělo uz i dite zájem o psa, bylo vidět, ze se k nemu chová jinak než k dospělým. Pokud ji hladí, tak je proste nehybná a užívá si to, případně se opatrně rozvali (dospelemu by skočila na hlavu). Je to magor na hračky, hodně jsem ji vždycky musela učit sebekontrole, ale jakmile má hračku dítě, tak je to úplně jiné, je opatrná, čeká. Mame po klidovém režimu opět trochu problém s tahanim na voditku - ale jakmile dam vodítko do ruky dítěti (samozřejmě spis tak “symbolicky”, tam kde vím, ze si to mužů dovolit) tak vodítko ani nenapne; porad se ohlíží na dítě. Pokud si s druhým psem hrajou, a ze to jsou někdy fakt divoké hry, tak stále berou ohled na dítě a jsou opatrní (ale jasný, člověk to stejne hlídá a koriguje).
Mimochodem druhy pes je taky bull (30 kg), taky tank, ale ten byl na miminko od první chvíle ještě opatrnější než stafbulka.
Veta, ze byste poridila něco mazliveho mě trochu rozesmála, naše stafbulka je mazlivá až až 😁. Plus teda s konstitucí stafbula vím, ze ani dite neublizi jemu, kdyby na neho třeba omylem šláplo nebo něco, to bych se zase treba bála u civavy, ale tak zase 4 leté dítě už není tak “neohrabane” a dá se s nim domluvit. Přesto mi jako plnohodnotný parťák pro děti přijde lepší spis konstitučně a povahově “odolnější” pes.
Neříkám, ze pro zadavatelku bude na 100% bulik nebo stafbul to prave, to netuším, nejsou tady podrobnosti. Reaguji pouze na to, ze tyhle psi k dětem ne 🙃. Plus teda tady by to bylo obráceně - k dětem štěně, a je fakt, ze štěnda bývají malé piraně, ale měli jsme v rodině děti už v době, kdy byla stafbulka štěně, a proste se k nim chovala opatrneji.