Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 08.09.2024, 14:22:04 xxx.xxx.139.241

Bavím se tu, jak doufám, schlapy a ne s babami v obojím smyslu slova. Kor takovými, co strkají nos kam nemají a riskují, že někdo v zápalu boje přehlédne feminitu rejpala. Jediná rozumná žena tady je drvodělka, do nikoho nereje a nenaváží se, jako vy madam a tudíž také sklízí jednání jaké jí z její společenské role náleží. Na rozdíl od vás včelaří a snaží se to naučit. 

Jádro sdělení ale byla úcta ke starším a to i kdyby se mýlili. Lezete kam vás nikdo nezve, neumíte pochopit oč jde, nejste ani včelař a jak je patrné, tak ani vaše vysoká škola nezajistila adekvátní úroveň. Ta je milá zlatá daná inteligencí. Nedá se vystudovat na žádné škole, ani vychtít, vynutit, vytrucovat. S tím se člověk musí narodit a být v dětství a mládí usmerněn výchovou. SPRÁVNOU výchovou.

Tom50
Tom50 08.09.2024, 14:06:52 xxx.xxx.139.241
goro:

No ty si vypichol len tie najväčšie stresy…

A čo tak výmena matky, spájanie rodín,  prekladanie plodu nad mriežku, prehadzovanie nadstavkov či len “prehrabávanie sa v plodisku" s patričným použitím dymáka…

Možno náhle odobratie medových zásob považovať za “pozitívny stres”? Včaly síce potom zintenzivnia zberateľskú činnosť, ale z pohľadu včelstva..ja ti neviem😕

Někdo zjevně nechápe ironii ani osten a je potřeba mu to říct jednoznačně, tedy jak se říká polopatě. Někteří totiž neumí chápat podstatu sami. Jedna nynější ideologie předpokládá vše stejné a tudíž i stejné IQ u všech a že se jim může dát vybrat. To by  ale mohlo fungovat jen když by byli všichni stejně inteligentní a díky tomu měli intuici a nebo byli všichni maximálně vzdělaní. Obojí je vyloučené a tudíž dávat davu několik možností, aby si každý sám vybral, je zcestné a nikdy nefungovalo a fungovat nemůže.

----------------------

Pro začátečníky. Včely po ztrátě medu skutečně zvýší aktivitu stejně, jako chlap když přijde o životní úspory, začne dělat šestnáctky a hlavní zaměstnání langsam v pohodě za podprůměrný plat vymění za raubírnu v dolech za dvojnásobek normální mzdy. Tedy normální člověk. Šmejd začne krást, loupit a přepadat. U včel všechno jako u lidí. Nebo naopak.

Akorát člověk díky rozumu si příště dá pozor a lépe zabezpečí svůj majetek (některý). Včely naštěstí rozum nemají (všechny) a jen díky tomu máme med. Ony když o všechno přijdou, nešpekulují a začnou intenzivněji makat. A na mě to dělá dojem, že současně tímto je probuzeno cosi, co zvýší vitalitu včelstev podobně, jako poho a klídek rozmazluje zženštilé narcisečky a naopak chlapi zocelení nepřízní všeho druhu vydrží nejvíc. Kdyby tomu tak nebylo, vyhrávaly by války bezpohlavní kreatury s nevyjasněným pohlavím a nevyjasněnou sex orientací bez výcviku, bitvy by vedli jen pomocí dobrého příkladu a domluvy. Války ale vyhrávají drsní, dokonale vycvičení CHLAPI.

Už se spekulovalo mockrát proč je oddělek životaschopnější a málo náchylný ke chcípavkám. Protože je zpočátku slabý a v nevýhodě, je u něj aktivizováno to něco, co naznačuju výš. Nebo má někdo lepší vysvětlení?

Tom50
Tom50 08.09.2024, 13:22:29 xxx.xxx.139.241

Vzdávám to, jste génius, na kterého nikdo nemá a díky tomu jste nesmírně sebevědomý. Akorát vám neumím věřit vůbec nic, ale to je jistě můj problém. Já, i kdybyste měl tisíckrát pravdu s vaším nesmyslným pojetím OP, mám ten dar, že umím poznat nesprávné jednání a třeba i týrání včel a to vy provozujete. Tečka. Je spousta legálních věcí, které ale slušný člověk nedělá. Nedělá je i za cenu, že zůstane chudý.

Hlavně jsem se nedozvěděl proč OP ala MS když nepotřebujete vyrabovat med. Pak to děláte asi abyste měl víc práce a měl méně medu a nebo nám lžete a nechcete říct proč ty nesmyslné, zbytečné a pro včely týrající kejkle. A nepotřebujete dotace, aha. To já je taky nepotřebuju, ale jen de.il nechá někde válet peníze za nic A NEDĚLÁ NIC NEKALÉHO A TUDÍŽ MÁ NA DOTACI NÁROK. Kdo se schovává v anonymitě a pohrdá pěnězi, vždycky tím něco zakrývá. Tím jsem nabyl dojmu, že se já od vás nemám co naučit. A protože jste ještě k tomu nepříjemně arogantní sebestřed, nemám o čem bych se s vámi dál bavil. Mě jste nepřesvědčil. Ale to vy jste jistě ani nechtěl, chtěl jste mě jen ponížit. A současně jste nám neodpověděl. 

Takže, já nerad dělám nesmyslné práce a tvrdím, že nic jednoduššího než systém Dadant v našich podmínkách neexistuje. A já jen tento dokonalý systém upravil pro české podmínky docela drsné krajiny, kde žiju a pro nejběžnější úl Česka. Kdo chceš ber, kdo nechceš neohrnuj rypák. A nemachruj. 

Vlastně ano, něco jste mě naučil. Dvě věci. Jednak že jsem dobře pochopil OP a tedy jsem si potvrdil dokonalost svého instinktu nikdy nedělat špatné věci. Druhá věc je, že jsem opět doplatil na ignorování dalšího svého instinktu, nebavit se s některými lidmi. Kor když jsou to anonymní srabi bez koulí a troufají si na dědky, na ty si netroufá slušný člověk ani kdyby se stařec mýlil. Patrně jste neměl to štestí dostat dobré vychování. 

Tom50
Tom50 08.09.2024, 11:49:27 xxx.xxx.139.241

Bylo by dobré si znovu prostudovat tento můj příspěvek z června a srovnat s bludy, které se šíří na CHZ poslední měsíc. Jenže ona kritika posvátné americké krávy je pro mnohé tak kacířské rouhání, že k tomu nikdo nemá koule.

Tom50
Tom50 08.09.2024, 10:49:41 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 07.09.2024, 23:43:42

Nemáte pravdu a dokonce ani nečtete pozorně co tvrdím.

Včely zezhora zásoby nosí k plodu až když vyčerpaly všechny možnosti spororežimu a já tvrdím, že ano, že na jednotlivých včelách není nic vidět. Ale rozdíl v kondici je markantní a projevuje se nulovými úhyny. Promiňte, ale je dost primitivní přístup stylu: “dyž to nevidim, tak to nejni!”

Včelaříte ve včelařském ráji a kvůli nesmyslům a mřížce máte poloviční a spíš menší výnosy než byste mít mohl. Ale to byste se holt musel učit něco nového a to někteří prostě nedokážou - takových je dle mého odhadu tak 80%. Ti taky sice tohle všechno čtou a sledují, ale nechápou z toho pro sebe nic - ve smyslu jak to využít pro svoje včelaření a už vůbec nebudou nic měnit. Ani vy ne. Jako nemají tihle lidi odvahu nic psát, nemají ani odvahu samostanbě myslet a samostaně něco měnit. Tihle něco změní až když by museli. Většinou ale spíš skončí.

No a jako důkaz jak neumíte chápat co píšu vám sem hned dávám citaci méhou souvětí. Je to přesná citace kurzívou a podrthnu tu pasáž, kterou jste vy ignoroval. Myslím, že bych si zasloužil abyste moje příspěvky nejen četl, čtou se romány. Moje texty  je nutné STUDOVAT a hlavně chápat!!!!

Naopak, co mají nad plodem nebo vedle plodu načínají až když nefunguje spororežim, ale při přenášení spodních zásob se “rozšoupnu" a dopřejí si větší ”osobní" spotřebu. A to má za následek lépe vyživené obyčejné včely kdykoli v roce a ne jen tedy včely zimní. Také k tomuto mířilo moje vlákno o “hubených” včelách. Ovšem o tom se nikdo bavit nechce.

Úsměvné pak je, jak vy lžete sám sobě a kouzlením s čísly ubezpečujete sám sebe (chytřejší vám to nežerou) jak nejen, že nemáte úhyny, jak jste stran úhynů vlastně v plusu. Už jen sám ten fakt je důkazem, že to počítáte nějak b.bě, co myslíte? 

Kdybyste v nejdůležitější sezoně netýral včely OP a pak ta zubožená vč nedělil, myslím, že byste úhyny neměl a nebo ne v každém roce a rozhodně méně než takto.

Tom50
Tom50 08.09.2024, 10:28:01 xxx.xxx.139.241
Javali:

Děkuji. Tenhle problém mám každý rok i s úly 42x27,5. Musím mít u medníku vždy soušové jádro a první medník aby měl aji pár nepanenských souší jinak je tam nenalakám a zanosí plodiště. 

Je to možná genetika, máme včely po starých pánech a nikdy jsme matky nekupovali ani neměnily, jsou nedomestikované🤣

Když dáváte do medníku soušové jádro - přesný opak Blaníku, tak používáte mřížku že?

Tom50
Tom50 08.09.2024, 01:13:03 xxx.xxx.139.241

Všechny moje pokusy bez jediné výjimky o NN systém vedly k mizerným včelstvům a ještě mizernějším výnosům. Pravda, jednalo se pouze o NN 39x15x11.

NN systém je blbost prosazená mezi válkami jistým Dr. Farrarem, ano TAM a pokud je mi známo, celý svět od toho po ww2 odešel. Jen Boháč s hrstkou podivných pseudovědců vyhrabali už dávno mrtvé a pochované dítě a snad jen v Československu ho vzkřísili. Až jednou zažijete včelstvo na vysokém plástu, kde na nízkých panenských je jen med a současně včelstvo před zimou nerozdělené, asi si senete na prdeřiť.

Vaše rozdělování vč před zimou je odsouzeníhodná finta takyvčelařů, kteří v honbě za dotacemi dělají tento podvod. 

Jenže tohle mi k vám nějak nesedí, jste koumes a podivný všeumělský vševěd, ale tohle byste nedokázal. Vím totiž proč to děláte. Odsuzuju to a nedělal bych to a sám jste to nazval kouzlením (účelovým ohýbáním čísel) s čísly. Polopatě, úhyny máte a nemalé, jenže fintou to tak nevypadá. Ovšem, že to tak nevypadá není primárum, to je jen vedlejší efekt a není to prioritní. Na konci to vysvětlím.

Už jsem se zmínil mockrát, že mám za to, že slabé zimní včelstvo a dokonce včelstvíčko udělá vlastně víc práce na kilo včel, třeba půlkilové, než přezimované dvoukilové. PŘÍKLAD!  silné dvoukilové zimní včelstvo dá  50 kilo medu a postaví jen 1-2 M, protože je nebylo kam dát, přezimovalo to na “plným prádle” a nešlo to zúžit. Jenže 4 půlkilová postaví každé 5 M a dá každé 25 kilo medu a tudíž na kilo včel odevzdalo dvojnásob medu a 10x více nových souší. Potíž je jen v tom, že tohle domnění, staré snad 50 let, neumím dovést do vždy se stejným výsledkem opakovatelné metodiky.

Tvrdím. Kdybyste přestal blbnout s OP a hlavně s pouze NN systémem a pořídil si k tomu, co máte vysoké rámky, sednul byste si po prvním roce na p.del. To vám garantuju. Ale protože jste jaký jste, ani vás to nenadne. Protože tvrdíte, že o mě a o Blaníku víte roky a přesto jste se neodhodlal. Váš boj. Já se zamlada něco dozvědět, co by mohlo dát víc medu, víc nového díla a současně jen zlomek práce, nezaváhal bych ani milisekundu. I v tom jsem originální, já neváhám zrušit hloupý systém a zkoušet jiný systém.

Na VF se do mě naváželi dva, jakýsi Matl, ten včelařit neuměl, byl jen liberální xxx. Pak Jiruš a ten aspoň včelařit uměl, i když na můj vkus dost podivně. No a jednou mě Jiruš (KaJi) dostal letmou zmínkou. A sice abych nekritizoval Lang, když na pouhých 10 rámcích a nečtverci má úplně stejnou plochu jako Adamec. Adamec je čtvercový a má víc možností. Nechtěl jsem to chápat - nemám Langy. On mi vysvětlil, že je velký rozdíl když jsou zásoby na DLOUHÉM  rámku proti kratšímu Adamcovi. Tvrdil, že jen tenhle fakt urychlí jarní rozvoj o několik dní. Má to logiku. Většina vč raději dělá velké plochy plodu na méně rámcích, než malá kolečka na mnoha rámcích.

Ale zase jsem to rozkošatil, snad pochopíte jádro sdělení. No a otázka, stejná otázka jinak. Kolik máte úhynů? Já žádné u malinkých včelstvíček zimovaných na 3 rámcích stejně, jako u “koní” na celém prádle 39x30x11 a to celé stojí na KK 39x15x11. Ani tam ani tam nemám nikdy ani jediný úhyn.

Jasně. Vy když z 10 vč uděláte 20 a 9 jich nepřežije, měl jste nejen nulové úhyny, ale jste vlastně v plusu, tedy vztaženo k původním 10 vč. Vy vlastně šidíte sám sebe a ještě vám to přijde chytré. No tak jsme se zasmáli a teď kápněte KONEČNĚ božskou. Kolik máte úhynů z počtu PŮVODNÍCH vč když byste je nerozdělil.

Jen pro pořádek. Já nemám lazárky jako důsledek dělení velkých vč, ale vždy to jsou pozdní a někdy velmi pozdní oddělky,  zimované jen za účelem náhradní matky. Kdyby byla potřeba, jenže téměř nikdy potřeba není a vypiplám z toho nové a velmi vitální včelstvo. Snažím se o zimování asi tak 25% z počtu kmenových, tedy na 40 nahlášených vč na dotaci zimuju dalších asi 10 nenahlášených. Polopatě. Do Hradištka nahlásím 50, dotaci chci jen na 40. Protože to nemá parametry včlstva. Jak vy splníte parametry včelstva u rozdělených lazarů?

Tom50
Tom50 07.09.2024, 23:34:44 xxx.xxx.139.241

Vy jste fakt natvrdlej! A nenafukujte se pořád, začínám být unavený. Snažím se vám pomoct a hlavně vašim včelám.

Pokusím se postupně ano? Já za úhyn považuji vytracení z úlu, vžilo se CCD.

Byl jsem vychován tak, že v partě kde byli moje rodiče byl úhyn hlady největší potupa. Proto jsem nikdy neměl úhyn hlady. Pak přišel rok 2007. Předcházela mu moje těžká nemoc a darování 11 vč. Pak jsem nemohl bez včel být a pořídil si je znova a po 2 letech 2007. To se mi zhroutil svět. Na Homolce mi udělali GO srdce, napotřetí se povedlo. Zase jsem začal včelařit s předsevzetím, že to naposledy zkusím, ale pořádně a že budu léčit jak se má. Už jsem to psal mockrát, tímto to ukončeme. Nemám nikdy úhyny, před VD ani po něm, kromě roku 2007. Tečka!

To je právě profesionalita, umět vidět včas, že někde něco není dobře. Zatímco jiní vše řeší sírou, já spojením. Ovšem to proboha není přece úhyn, to je normální zootechnika. To byste měl umět rozlišit. Já ani válno neřeším sírou ale spojením. Podle mě a velmi úsoěšně začal včlařit místní lesník. Čte to tu, bohužel nepíše, je těžký introvert. Viděl jak se řeší vápno, Dostal ode mě vyzimované vč a jedno to najednou mělo. Ihned jsme zabili matku, já dojel pro zdravé záložní včelstvíčko a spojilo se to a vše v pořádku. Žádné vysíření. 

Nevím kde jste vzal, že by mě nebraly cukr. Bratr ten problém měl, já ne.

Svět se nazastavil a vyvíjí se i moje včelaření. Patrně byly méně rojivé roky, řekl byste vy a třeba to tak skutečně je. Ale několik let nenám žádné roje. Náhoda a nebo důsledek DŮSLEDNÉHO dodržení provozní metody? Ano, někdo bude sveřepě tvrdit, že mám úspěchy jen náhodou, pak se nemusíme dál bavit, co vy na to? Pokusničím a nevyčleňuju pokusnická vč, když s eněco vyrojilo, byl to většinou důsledek nějakých mých hokusů. Dokonce si myslím (jen jsme to z pokory nem,ěl odvahu napsat, že jestli se v Blaníku 30 vyrojí včelstvo, je to blbými geny a ne špatnou provozní metodou.

Ne, neodpověděl jste mi na základní  položené otázky. Zkuste to jako já vepisováním tučné kurzívy. Naopak, mlžíte, vyhýbáte se jasné odpovědi. 

Nedělejte ze mě vo.a. Neříkám, že by včely přendavala pyl z buněk do jiných buněk. Jenže je tu pro mě velmi logický názor, myslím ho má i Goro, že včely kojičky nechodí do jiného oddílu úlu se vykrmit a vracely by se k plodu. Tak to není, kojičky bílkovinově hladoví když nemají pyl na stejném rámku, kde mají plod. Natož aby prolézaly mřížkou sem a tam! Kam se pak ztrácí pyl uložený nesmyslně mimo plod? Konzumují ho létavky a dělá jim to velký problém, pan Goro vám to vysvětlí líp než já. Myslím, že ho vyhazují z úlu. Takže. Na jedné straně kojičky nedostaečně krmí plod, protože pylově strádají a tedy je to poškozuje a zkracuje život a i plod není plnohodnotný, tedy včely (i trubci) z tohoto plodu. Navíc se poškozují i létavky. Kde je pak sebenší benefit?

Tak dobře, odpíchněme se jen od dvou jednoduchých otázek, jinak se nehneme z místa.

1 - kolik úhynů na viry nebo prostě to, pro co se vžilo CCD = vytracení včel z úlu v %

2 - proč OP/MS když MS nechce vyrabovat med vyseparovaný vedle? PROBOHA PROČ?

Vše jsem vám vyvrátil, vysvětlete mi v čem je benefit vaší, pro mě nepochopitlné metody OP ala MS? Máte vitálnější včely? Přinesou víc medu? Jsou zdravější než v Blaníku, kde nehynou nikdy? Nebodají nebo nosí zlato? Co umí víc a líp než blanické včely?

Podotázky: 

Kolik plodového díla obměníte za jeden rok bez kejklů jako je přemetení včelstva?

Při květu čeho vytáčíte první med a z čeho je?

Kolik máte jarních snůšek? A kolik snůšek do roka?

Jaké všechny snůšky máte? Máte akát? A slunečnici? Co lípa? Co bílý jetel, svazenka a další?

Tom50
Tom50 07.09.2024, 22:50:40 xxx.xxx.139.241
MS:

Nejde o slepé kopírování, ale každý z něčeho vychází a něčím se inspiruje.

Opakuju, já ne. Vše co dělám je naprostý originál. Vy jste si předělal Sedláčkovo OP a vlastně máte něco jiného, nebo třeba totéž, ale tvrdíte, že za jiným účelem. A teď se zase nase.ete, protože vám tvrdím, že jediný ROZUMNÝ důvod k OP je vyrabovat med do poslední kapky a nahradit v lepším případě cukrem, v horším syntetickou sra.kou, kterou Sedláček prodává. Jaká náhoda. Mě říkal do očí, že rok co rok je po synťáku poptávka větší, je to tak 6-8 let a na otázku, že to není nic dobrého, řekl, že je obchodník a je placený za to vyhovět lidem a dát jim co chtějí. Jaksi cudně zamlčel, že ty lidi oblbuje svými videy. On ale nikoho nenutí, jen to NÁVODNĚ prezentuje bezpočetnými videy že?

Vy se holedbáte, jak krmíte medem. No, když u vás nejsou lesy s medovicí a naopak spousta květové snůšky, proč ne? Jen nějak nechápu proč včely nutíte mít jinde plod než med. Blaník je právě na tom založený, že včely mají na rámcích 30 dostatek medu.

A že jste zkrotnul a přestal psát nadutě, něco vám vysvětlím, co vám asi nedošlo. To je běžné, mě se to stalo u včel bezpočtukrát, že mi něco nedocvaklo a když, tak s velkým zpožděním a nebo mě nakopnul něčí názor. Já se umím učit i od těch, se kterými bych se rozhodně nekamarádil. Tak dávejte pozor, psal jsem to, určitě jste to přehlédl a nebo nepochopil. Zkuste uvěřit, že co dělám je vždy dokonale ze všech stran promyšlené a nic nedělám jen tak zbůhzdarma.

Mám med na plodových rámcích. Pak taky v KK = medníku včel. Zatímco “vědci” Ptáček, Čermák, Kamler a další páni chytří, když se zhroutil v roce 90 trh s medem výkupní mafie dávala za med méně než kolik stál cujkr, řešilo Včelařství zda lze krmit medem. ŽASNU, ŽE TO MUSELI VYBÁDAT VĚDCI. Jako oslové odvíčkovali a vytočili řepkáč, usklanili, pak ho rozpustili ve vodě a pracně zkrmili včelám a pak se bili v hruď, jak vybádali, co věděli už pračlověci, že včely na květovém medu přezimují. Já si klepal na čelo a už tehdy jsem začínal vědci pohrdat. 

Ale nápad pane kolego přišel až vloni. Kvůli nemoci mi ztuhnul nevytočený řekpáč (jak mám vytáčet, strašně se roznemůžu). Co s ním? Odvíčkovat? Nebo nějak nahřát, ztekutit vytočit (jako de.il?). Dal jsem ho pod VN mezi VN a TL už v červnu. Celé bedny po 15 kg medu. Měl jsem uspořit cukr. Uspořil, nic jsem přesně neměřil, nevážil, ale ušetřil jsem jen 5 kilo cukru jistě a možná 8-10 kilo, rozhodně ale ne 15 kilo cukru. Z toho mi vyšly dvě věci. Lze krmit květový med a nemusí se vytočit, rozpustit, naředit a krmit v krmítkách, dá se prostě zavíčkovaný ztuhlý pod plod. Neroztrhne se plod, protože v TL v tu dobu už trubčí plod není. To je první a patrně úplně originální řešení, mě z literatury neznámé.

A je tu druhá věc. Je jasné, že zdánlivá ztráta nejméně 5 kilo medu je v lepší kondici lépe vyživených včel. A to mi za to stojí!!!! A všimněte si, že nemusím mít VŠ  “chemické” značky před a za jménem a umím uvažovat líp než tak zvaní vědci.

Takže. Moje včely měly nad plodem dost medu. Mohly dostat ty tuháče (řepkové) ve formě KK v půlli září. A vím jistě, že to je každý rok do půlky března pryč. Ovšem když jsem to pod ně dal o 3 měsíce dřív, co se stalo? I kdyby přišla nějaká snůška, byl to přece med. Takhle si lámu hlavu asi jen já, jiní do toho v létě právě perou synťák, nebo cukr a pak se chlubí rekordy! Když by snůška nepřišla, včelstva byla v bezsnůškové mezeře bezpracně zaopatřena tím nejlpeším, co existuje -medem. Ano, med je drahý, cukr laciný. Ovšem když odečtu výš popsanou pracnost krmení medem dle vědců, podnícení, ani chvilku moje včely nehladoví a navíc protože byly krmené medem je jejich kondice lepší než u většiny ostatních, pak to prodělek rozhodně není.

Vy mi jistě sdělíte, že jim taky necháte med. OK, proč jste ho ale pracně separoval vedle čistě plodových plástů pomocí mřížek a jiných hovadin? A moje včely měly 365 dní v roce med a zásoby na plástech, kde mají plod, ty vaše byly týrané tím, že 2 nebo 3 měsíce měly nepřirozeně rozseparované zásoby od plodu.

Stačíte to pobírat? V čem by byla výhoda vašeho způsobu? V čem je ta výhoda?

Tom50
Tom50 07.09.2024, 22:07:47 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 07.09.2024, 11:26:12

Jinde vám vysvětluju, že stres, lidi a zvířata vs hmyz je velký rozdíl. Zvíře lze drezůrovat, ale na včely cukr a bič neplatí. To byste měl vědět. Tudíž využívat pozitivní stres u včel nejde. U včel tomu říkáme podněcování nebo stimulace a to má svá železná pravidla. Mimo ně nelze zajít.

Podsunutí zásob "pod nohy" by nepochybně týrání a stres byl v případě, že by vč nemělo zásoby a pyl na plodových plástech, ale dostalo je jen pod VN a nebo vedle plodu. Má se za to, že zásoby mezi česnem a hnízdem simulují přínos z venčí. Předkové tvrdili (a stará odb. lit.), že zásoby dole simulují snůšku a snůška přece včely nestresuje. Dokonce kvůli tomuto byly snahy dělat krmítka česnová a nebo poblíž česen, a to právě pro ten směr z venčí k plodu. Stejně motivovaná byla krmítka ve vysokých poidmetech. Jen a pouze proto, že to dělalo na včely dojem, že to jde z venčí.

Naopak, co mají nad plodem nebo vedle plodu načínají až když nefunguje spororežim, ale při přenášení spodních zásob se “rozšoupnu a dopřejí si větší ”osobní" spotřebu. A to má za následek lépe vyživené obyčejné včely kdykoli v roce a ne jen tedy včely zimní. Také k tomuto mířilo moje vlákno o “hubených” včelách. Ovšem o tom se nikdo bavit nechce.

Jistě jste si všimnul, že zásoby za blinovkou musíme poškrábat, jinak je neodvíčkují a nepřenášejí a nepodnítí se a rychlejší rozvoj by nenastal. To samé je na plodových plástech, když se tu zjara řešilo, že včely ulily vysoká plodiště a někdo si myslel, že to včely vyjedí aby mohly plodovat, tak pan Goro jasně psal, že nad plodem to uvolní JEDINĚ KDYŽ TO VČELAŘ POŠKRÁBE. Jinak se raději uskromní. To samé vám píšu, že zásoby v medníku včel nad vodorovnou mezerou - dřevo, vzduch, dřevo jsou jiné zásoby, než ty na stejném plástu jako je plod. To jsou prostě včelí zákonitosti a já se snažím využívat jejich přirozenosti a rozhodně je nenutím ke škodlivostem, jako je OP a i OP (jsou přece dvě, není liž pravda).

VODORVNÁ MEZERA MEZI NÁSTAVKY:

Originál Langstroth má HL tlustou 24 mm, VM má 8 + a SL horního rámku má 15 a tak je to dohromady 47-48 mm. 

ČSN pro míru 39 má HL 12, VM 6 a SL 8 = 26

Já se odchýlil od normy a mám HL 8, VM 6 a SL 8 = 22, experimewntuju s HL tlustou 7 a SL taktéž. Já chci mít v úle voští na dřevo.

Ale tohle není jádro sdělení, jen v souvislosti uvádím míry vodorovné mezery. Samosebou tady u nás a i Slováci jsou chytřejší než Američani a rozhodně nemají HL vysokou 24 mm, ale myslím, že méně. I tak je to nesmyslně velká mezera bez vosku. Jen kvůli tomu teoretik Boháč radil aby prostavovaly mezi patry, protože u originálu skutečněš hrozí, že chumáč nepřejde. Kor když většina dovedů má nad SL 18 mm volného prostoru k plástu.

Nechci dělat nová a nová vlákna a tak cpu souvislosti takto.

Tom50
Tom50 07.09.2024, 21:04:06 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 07.09.2024, 13:07:17

Třetí je taky špatný stres. Jak nemá vč na stejném plástu kd eje plod také pyl a zásoby, trpí nenormálnosí, kterou za celý svůj vývoj, mnohem delší než se vyvíjel člověk, včela nepoznala. Mám za to, že mícháte včely s lidmi, na lidi některé stresy skutečně působí stimulativně. Ovšem včela nemyslí a tudíž nemůže mít žádné pozitivní stresy!!!!

A jak to poznat? Jednoduše, píšu to už roky pořád dokola a vy mi pořád nejste štont odpovědět na jednoduchou otázku: Kolik % z počtu vč máte úhynů v průběhu let? Já nemám žádné a kdo důsledně dělíá Blaník do nejmenšího detailu, také nemá žádné úhyny, ANI JEDINÝ ÚHYN. Ty úhyny co měl Tom4 se nakone ukázalo, že nedodržel absolutní bezstresovost a krmil syntetickým krmivem. Navíc mu padla jen ta vč, která nepocházela z mých včel a tak na tom měl velký podíl dlouholetý vliv sousedů. Ten rok mu přiletělo mnoho rojů a všecvhny mu, Blaník neblaník, uhynuly. Neuhynulo mu žádné kmenové vč, ale jen tohoroční roje nebo loňské přiletělé roje. Už jsme to tu několikrát probírali.

Pan kolega Goro též nemá nikdy ani jediný úhyn a de fakto má sice NN systém, ale včelaří v něm (stejně jako Marx) jinak, nerotuje nástavky a jeho metodika se velmi podobá Blaníku. MUDr. Marx má 3 stanoviště, už roky nijak neléčí a na jednom stan přede dvěma lety úhyny měl. Nějak jsme se nedobrali příčiny.

Dohodněme se, že ukazatelem správnosti provozní metody je počet úhynů a hned za tímto údajem počet zásahů za rok a snímání a vracení celoroční KK, které vy říkáte nástavek včel, nebo medník včel.

Vy se tak sveřepoě vyhýbáte jasné odpovědi na otázku úhynů, že je mi jasné, že prostě lhát nechcete a pravdu se vám říct taky nechce.

Tom50
Tom50 07.09.2024, 11:04:51 xxx.xxx.139.241

Nemám teď čas, ale váš příspěvek je zajímavý a tak jen letem.

Jak mě vidíte mě sice mrzí, na druhou stranu, každý může mít názor na kohokoliv jaký chce a vy to umíte, na rozdíl od mnohých, kteří jsou jen zaškle zlí a nebo mlčí, jasně zdůvodnit. Víc nemám co bych dodal.

Je omyl, že propaguju Blaník. Ne, je mi fuk když někdo chce setrvat v bludech. Jen pravdivě vypichuju v čem je lepší a zatím to nikdo přesvědčivě nevyrátil. NIKDO!.

Přesto, že jste zkušený, přehlédl a nebo nepochopil, spíš obojí - nepochopil z kontextu, že mám KK v zimě a předjaří i jaru u části vč nad VN. Opakovaně tu poíšu, že je pro mě velmi obtížné zvedání VN a když nechám KK nahoře, zbyde už jen jediné zvedání VN a to zjara když se dělá nový TL. Patrně jste přehlédl, že jsem včelařil v univerzálech s pevným dnem s využitím NN jako medníků. A pořád pokusničím a pořád opakovaně zkouším a pořád se stejným výsledkem, ať je rok a zima jaká chce.

Dneska nemůžu říct kdo a jak mě inspiroval, možná Ing. Řeháček svým Eurodadantem (pochybuju, neznal jsem ho, teprve vznikal). Spíš to vzešlo z nějaké práce Boháče a nebo mojí logické úvahy ve snaze vyhnout se jedné nepříjemnosti. Zopakuju příběh a pak bude vysvětlení.

Měl jsem dvě stan, z lesa na chalupu jsem v půlce září přivezl NN s tuháčem a nevěděl co s tím. Přijel se podívat na návštěvu Petr, říkal jsem mu, že co by se stalo to dát pod VN. Pomohl a chtěl dát tuháč všude kde bylo oddělitelné dno, já souhlasil jen se dvěmi vč. Zjara jsem hořce litoval, že jsem Petra neposlech, byla to nejsilnější včelstva, tady u nás se říká “koně”, jaká jsem jakživ neviděl. Další rok už šly KK “pod nohy” všude, kde to šlo, asi polovina vč měla pevná dna a tam to nešlo. Tím bylo mnohaleté srovnání. Bez jediné výjimky byla vždy vč s horní KK horší, zaostala o 5 až 10 dní a některá žalostná. 

Zatímco včelstvo pod sebou zásoby pudově nesnese, nejsou mu tam v zimě k ničemu, snaží se je za každou cenu přenášet nad plod. To je včelí přirozenost a cokoli jde proti ní není přirozené a tvrdím, že je zhoubné - stres! Nevím kdy vč zásoby se spodní KK přenesou a je mi to nějak jedno. 

Vaše koncepce KK nad VN je špatná (liberálně není tak dobrá, nebo je horší) právě proto, že tam utíká teplo a vč se pak opozdí o nejméně 5 dní, většinou ale spíš o týden i 10 dní. No a ten týden, to je tady u nás nejméně bedna předjarního medu ze špendlíků (kříženci myrobalánu) a třešní, nesilnější uloží už trochu z jív - rakyta. Po zavedení NN 11 dá asi 20% vč dvě tyto bedny předřepkáče. Prostě Blaníkáři tady u nás máme dvě jarní snůšky. Nedávno to tu někde jasně vysvětluju, nevím ve kterém vlákně. Vysvětluju, že když jdou včelaři přidávat první M, mám já u 80% vč dvě vysoké M 30 nejen postavené, ale většinou i zakladené.

Taky jste přehlédl Tomovu fintu s igelitem, kterou vy foliáři nemůžete udělat. Tom4 dovedl k dokonalosti můj náhodný nápad a brání se autorství ze skromnosti, nechce pochopit, že pravidlo z toho udělal on, protože on to na rozdíl ode mě pochopil. Zkrátím. Já kvůli úniku tepla do horní KK vymysle buchty 15 za 2,5 rámku. Dával jsem na kraje NN po jedné a tak naprostředku byla horní KK 15/6. To hodně zlepšilo teplo a rozvoj, ale pořád to nebylo ono. Nějak jsem jednou neměl nízké buchty a nevím proč jsem ⅔ spodku jednoho vč oddělil igelitem s tím, že můžou expandovat s plodem až po HL rámků, nad kterými budou mít volno do KK. Pak mě překvapilo, že všechen plod přemístily do zadních ⅔ plodiště. Na vysokých rámcích, nad kterými byly nízné zásobní bez igelitu, plod zmizel. Bylo to tak brzy, že ho musely vyházet!!!!! Jasně ukázaly, že dutinu, byť plnou zásob, nad VN nechtějí a naopak chtějí i ultratenký strop. A ona je to i logika. Tady máte poněkolikátí é základní know-hoe za tisíce,a le vy si stále vedete svou o předehřívání a navlhčování KK. Jestli něco vysvětlím nejméně 10 a někdo pořád mele svou, jak byste ho nazval? Já holt dost drsně. Stejně, jako se se mnou odmala taky nikdo ne..al.

Tom4, jak jsem mu tohle sdělil, ihned začal horní KK oddělovat igelitem a nechává vepředu (nejblíž česnu) mezeru na jednu meziplástovou uličku + uličku u stěny. Pokud se udělá toto koncem února při zúžení, vč mají zásoby nahřáté ( ne tolik jako bez igelitu) a navlhčené, ale dole na vysokém díle mají tolik potřebné teplo. V příštím jaru dám místo igelitů folii, co je proti námraze skel u aut. Je přece jen teplejší a má kovovou folii a je pořád velmi měkká jako igelit. Už dávno jsem vám všem vysvětloval, že tvrdá stropní folie je špatná. Vy jste měl tisíc argumentů jak je báječná a tak jak chcete, váš boj pane Goro.

Ale tvrdost folie NENÍ JÁDREM SDĚLENÍ!!!!!! Tak kdo chcete reagovat, držte se jádra. Tím je horní KK vs spodní KK.

Pro ty, co jim nedocvakne moje letmá zmínka, že je tvrdá folie blbá a měkký igelit dobrý tak vysvětlím. Vč by v divočině mělo všeczny plásty nahoře přistavěné ke stropu. Od přčedválky se rozmohla velmi škodlivá stropní prkýnka 6 mm nad horními loučkami a tím byl zrušení individuální tepelně vlhkostní režim každí é jedné uličky. Igelit těsně přilne na HL a tím napodobí přírodu. Horní tvrdá folie se sice uprostřed prohne a dotkne HL rámků, u krajů ale lzftují všechny ulkičky navzájem. A to já u svých vč nestrpím. Mám takto několik úlů po předcích z nostalgie a zaostávají v jarním rozvoji a přitom to jsou úly izolované hobrou a slámou. Toto jsem ověžil za 30 let mockrát a bez jediné výjimky. Ale kdo chce kam… navíc je igelit zadarmo, ale stropní folie je drahá. Beru to jako v románu Kola. 60 nebo víc Korun na úl, x 50 úlů a za 2-3 rky folie zneprůhlední a pak to dělá pro mě dost zajímavé peníze. HLAVNĚ TO ALE NESVĚDČÍ VČELÁM TAK DOBŘE, JAKO POUHÝ IGELIT.

Tom50
Tom50 07.09.2024, 09:47:24 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 07.09.2024, 09:15:08

No tak i v tomto máte nakročeno, až zkrotnete, být skvělým kolegou. Ano, váš poznatek - třetiny - je u každého lepšího včelaře stejný. Já se snažím každoročně prodat nejsilnější třetinu. Letos jsem neprodal nic a výsledek je enormní množství tuháče.

Máte pravdu s těmi strategiemi, i když já asi tak složitě neuvažuju a nenazývám to tak vlzetně a učeně. Asi to jsou stratege přežití, ovšem já si pod tím pojmem představím vědomou činnost. Nebudu ale slovíčkařit, je to ASI jak říkáte.

Tady navážu na “nahaté” včely co má z nějaké odúmrti Tom4. Jsou z místa na D1 zvaného Naháč a tak jsme je tak pokřtil a Tomovi se to líbilo. Dostal je po zemřelém včelaři i s úly. Jsou to téměř nové univerzály 39x24x11 jak v plodišti tak v medníku. TS. Včely se nerojí, úplně jim stačí ty dva prostory a každý ze 3 let přinesly dvě bedny 24 medu, tedy asi 45-50 kilo. Co by kdo chtěl víc: Zjara se zúží okýnkem, pak se doplňují M a vypadlo mi, zda Tom převěšuje plod a nebo jak je dostává do medníku. Co mi nejvíc utkvělo je česno. Není štelovatelné, jde jen zmenšit. Jeho největší otevření je škvíra 9x10 mm. Úly nemají očka a to česínko je v levém rohu, nebo u rohu z piohledu za úlem. Starý včelař měl všechno tak, jak to má být.

Já v původní metodice Blaník měl česno přes celý úl 405x18 mm = 73 cm2. Před třemi lety mi došlo, že jeden můj úl má česno (předělaný starý univerzál co jsem dostal) asi jen 24 cm2. Další rok jsem zkusil česna otevřít podle zástrček, jaké jsem na včelnicích našel - jako že provizorně než vyrobím pořádné a už to tak zůstalo a nic jsem nevyrobil. Letos jsme měl některá česna 100x18 mm a některá ještě i malinko menší. Zdá se, že je to lepší, dřív se mi sem tam vyskytnul “vlhký” med nad 18,6%, pak už jen pod 18,2%. Je to nelogika, čím méně se )l větrá, tím sušší je med. Ale to jsem odběhl od tématu.

Jenže vy jste jako nepoznal jádro sdělení a chytil se podružné věci - síly vyzimovaných vč. Já se vás ale ptám, proč tedy děláte OP, když ho vlastně pro ten účel, pro který ho tvůrce stvořil po inspiraci Západem, nepoužíváte. Pak mi vychází, že jste masochista - rád se nesmyslně dřete. OK, to je váš problém. Ale proč jako sadista týráte včely?

Tom50
Tom50 07.09.2024, 09:28:08 xxx.xxx.139.241

Zapomněl jsem napsat, že včera u mě začaly slídit včely. Do včerejška tu byl absolutní pokoj, včely voněly a intenzivně větraly. Neměl jsem z toho radost, nic tu nikde nekvetlo a tak to musela být medovice. Vč mi nevyjedla tuháč nad plodem a tak není kam dostatečně nakrmit bezpečným cukrem a tak nenakrmím. Ale. Blaník má pod VN TL a tak i kdyby se za týden nedaly pod VN, tedy mezi VN a TL nástavky s medem, vč má kde zasednout na zimu. Před týdnem se bohužel zdálo, že nehodlají přestat plodovat. To proto, že byla snůška. Letos je pro mě po všech stránkách prapodivný rok a nikdy jsem tohle nezažil. Abych byl přesnější, letos u většiny vč nedám pod VN nástavky s medem právě proto, aby vč měla volné buňky na zimovací zasednutí.

Včera mi volal MUDr. Marx a sdělil mi totéž, že prostě když není kam nakrmit, krmit nebude a nějak to dopadne. Já bych zimování na medovici nikdy dobrovolně neriskoval, teď se tedy ukáže, jestli stále platí poučky předků z poválky až do konce osmdesátek a nebo díky mírným zimám lze na problémové medovici zimovat. Dřív to nešlo. Ulomil jsme kolo u maringotky, byl to myslím rok 1986 a zůstal jsem na poli hrachu až do jara, na úplném výdrholci, tedy na ostrém větru. Návětrná strana sice zimu přežila, ale okýnka úlů byla tak pokálená, že skrz ně nebylo vidět. Vč se musela přeložit do čistých úlů, dílo bylo pokáleno málo. Úly se po dokonalé očistě a vypálení do "černa" daly používat do konce životnosti (byly to staré univerzály po předcích). A tak mám vlastní zkušenost ze zimování na medovici. Ano, byl to myslím rok Černobylu a nebo rok potom.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 23:47:41 xxx.xxx.139.241

Tak jsem zastavil u jiné křídlatky kde to jde. V jedenáct hodin ani včelička a ani jiný hmyzáček. Kvetlo tak 10% kvítků, je to na začátku.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 23:40:34 xxx.xxx.139.241
MS:

Milý Tome, za těch 12 let co se potkáváme na fórech bych snad o Blaníku mohl i přednášet.

Proč bych měl kopírovat Sedláčka. Ten tuto metodu nevynalezl, jen převzal a upravil podle sebe. Tak to děláme všichni, ne?

A věříte, že metoda Blaník je absolutní originál? Pokud vím, tak takhle to nedělá nikdo. A já nic u Skopočáků (ani jinde) neukrad. Jednak nevykrádám jiné autory (natož abych tomu pak dával latinské názvy) a taky neumím jejich nelibozvučnou hatmatilku.

Nevím, že se potkáváme na forech, jste anonym a podle stylu vás neumím zařadit. Potkal jsem tam několik takových zmetků, se kterýma bych se bavit fakt nedokázal. S vámi to docela jde. Zatím, jestli mě nena…rete úplně moc. A mně rozlobit fak není těžký. Ale dlouho se vztekat nevydržím, vlastně mám lidi rád. Hlavně mladé, kteří ještě můžou z blbosti vyrůst nebo dospět. I se mnou měli kdysi “staří” velkou trpělivost. Snažím se to oplácet.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 22:36:54 xxx.xxx.139.241
MS:

Tak proč mě v předešlém přispěvku zmiňujete? Zkuste být prosím přesný a uvádět na co a na koho tedy reagujete. 

K věci. Je to blbost. Včelám je v tuto dobu fuk, zda vyjedí uložený pyl o 5 cm blíž nebo dál.  Vliv to nemá žádný. Kdyby mělo, nezimoval bych silná včelstva. Navíc on ten pyl s medem už tam v tuto dobu stejně v kontaktu s plodem dávno je. Hledáte problém tam, kde není. 

Možná jo. Ale proč to děláte se ptám po tolikáté, že je mi to už trapné.

A propos. Co jsou silná vč a proč toužíte mít silná vč? Mě stačí pindík co mám, netoužím po větším. Naopak jsem se za celý život přesvědčil, že vitálnější a výkonnější jsou slabá až ultraslabá zimní včelstvíčka.

Jo a v jiném vlákně jsem zapomněl na vaše jednodruhové medy. Ty umí Blaník jako málokterý jiný úl a nepotřebuje vaše kejkle.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 22:26:25 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 06.09.2024, 09:32:15

Ano, nikdo není dokonalý a ani já ne (židi a bomba, kapišto?).

Nicméně, jediné, co uznávám, že je ve vašem pojetí OP, což ale není OP (Sedláček), že se snadno hledá matka. Tak pane kolego (už vás beru za kolegu), já matku nikdy nehledám, proč jako bych to dělal? Inseminku mám v neprodukčním vč, které vedu jinak. Jasně, teď vás malinko zlobím, ano, váš mateční arest (matčino vězení) umožní najít rychle matku. Jinak úplně všechno ostatní je nevýhoda.

Vy klidně Blaník zkuste - nakonec kvůli ničemu jinému to tu nepíšu. Já OP a ani to vaše nezkusím, protože vím předem, že to je horší co se týče stresů a i jinak horší - výš jsem vám to dokázal .- ani jste se nepokusil vyvrátit jedinou mojá í výhradu danou v podobě otázek. Pan Goro mi někde vysvětlil, že včely pyl nepřenášejí. Chce být s každým zadobře a tak se ani nedivím, že právě v této věci ani nemuká a čeká za bukem jak se my dva poškorpíme. Je to hodný člověk a nechce konflikty.

Ale neodpověděl jste mi na žádnou otázku. PROČ to všechno děláte, když nevytáčíte med z postranních mimoplodových rámků?

Uklidněte se, přestaňte se vztekat jak trucovitý spratek a pojďme se na věc podívat bod po bodě. Já tu nepíšu abych někoho nachytal na švestkách a dokázal mu jaký je magor, když nemachruje a přistupuje ke mě a hlavně k mým zkušenostem a vědomostem s pokorou. Nakonec jak se sluší když jsem starý. Čte to dost lidí a učí se, víte o tom, že třeba Platón psal formou dialogu? Oponenta si vymyslel, byl imaginární a jeho otázky, často na tělo, řečeno eufemisticky, vymýšlel sám. On byl génius, já bych to nedokázal. Proto mi vyhovuje dohadování s někým. Tak přestaňte s měřením pindíka, vyhrál byste díky mládí. O tom včelařina není.

---------------------

Tak se znovu ptám, prosím, sdělte nám bod po bodu proč včelaříte svojí provozní metodou, když vlastně nedává včelám žádný komfort a nedává ho ani včelaři. PROČ dle mého názoru trýzníte matky v omezením prostoru? Sedláček proto, aby ze včel vypáčil všechno dosucha. Vy tvrdíte, že ne, tak proboha proč? Jaký to má benefit?

Nečetl jste tu všechno ode mě a neznáte mě z VF a ani z IF. Proto nevíte, že nemám úhyny. Proto se vás jasně, poněkolikáté ptám, kolik % máte úhynů? A ano, pro mnohé uvažuju velmi nestandardně. Já totiž chci raději méně medu a nulové úhyny. Co je komu platné, že má o 10 kilo větší výnos, což při skvělém zpeněžení udělá tak max 1.900 Kč na včelstvo, když má jen 10% úhynů a jedno vč má cenu 2.000? Jen 2 litry proto, že vosk a rámky zůstanou a jsem hodně při zdi. Jak je úhynů víc než 10%, je to ryzí prodělek! Ale to není ještě pořád všechno. Jestli uhyne vč mě, pak jsem udělal vše myslitelné, abych tomu zabránil. Už i jen tenhle pocit mi stotí za to!  Zatím úhyny nemám 14 let v řadě (od začátku nového včelření po roce 2007, kdy jsem přišel o včelstva už nechtěl včelařit) a tak se mi zdá, že je můj přístup a metoda Blaník správně.

Zkusíte pochopit kam tím mířím? Nebo se přestanete raději bavit?

Tom50
Tom50 06.09.2024, 21:48:13 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 06.09.2024, 10:55:26

Mám za to, že jsem o tom přece založil vlákno s názvem neonikotinoidy.

Takže se my dva shodneme, že pylová monodieta je humbuk. Zkusíte se taky ptát, řečnicky, co k té lži tak zvané vědce vede? Já svůj názor naznačil. Jsou dvě možnosti. Buď vědci vědí kulový a umí ho.no a to se mi věřit nechce (stejně tak u politiků), a tak za tím já vidím vědomou lumpárnu. Vy se ale pane Goro, jak vás znám, budete ošívat nazvat věci nejpravděpodobnějším jménem, viďte.

Ale já se prostě ptám. Vždy. “Ja už som raz taký, otec predstavený” (snad jsem vaši řeč moc nezprznil, jestli ano, velká omluva) Pro ty, co tohle úžasné dílo neznají, je to replika v ženském rodě a je určená matce představené a česky zní: "Taková jsem já, matinko". Dovolil jsem si parafrázi, snad jsem mohl.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 21:34:42 xxx.xxx.139.241
MS:

Vůbec nevím na co reagujete. Já tu nic o pylové monodietě, postřicích a ztrátách nepsal? A ty otázky jsou konkrétně jaké? Pylová monodieta je v našich podmínkách nereálná, zdrojů pylu je v průběhu roku několik desítek.

Mladý muži. Možná trpíte představou, že se svět točí jen kolem vás. Máte asi v povaze útočit, tak očekáváte stejnou povahu i u ostatních a proto jste pořád ve střehu a myslíte si, že je vše, co napíšu, útok na vás. Uklidněte se, vy jste mi celkem volnej. Prostě šla řeč o výživě včel v podletí, pochyboval jsem, zda v OP, kde je plod oddělený od pylu, jsou zimní včely dostatečně vyživené. A přitom jsem si vzpomněl, že jsem už chtěl toto téma otevřít ještě než jste CHZ objevil vy.

Sdělíte nám váš názor na tuhle věc? Ale nemusíte, nemusíte vůbec nic.