goro: Verím že použitie “horného tlmiča” vylepší metodiku Blaníka tým že odstráni to namáhavé dvíhanie VN….
Z NN systému mám však skúsenosť, že trubčinu vystavená vo vysokom podmete alebo v dolnom nadstavku (TL) je zárukou toho, že matka sa viac drží “dolu” a nie je potrebná materská mriežka aby nešla s plodovaním do nízkych medníkov… pri systéme že trubčina bude nad plodiskom sa môže stať, že do prvého medníka matka niečo položí… (odporúčam vám nedávať do prvého medníka medzisteny ale použiť panenské staršie súše, kde včely okraje buniek spevnili, “označili” propolisom a matka to rešpektuje, nekladie do takto označených buniek, len ak naozaj nie je kde)…
Ano, vaše obava je logická, ale mě se to neděje nikdy a nebo výjimečně. A to díky zvláštní technologii, kterou jsem opět vymyslel já, je tedy originální a dlouhodobě ověřil a obecně není používaná. Lidi to nepoužívají i když jsem ten vynález dávno zveřejnil (co je zadarmo nikdo nevěří, že je dobré). O co jde. Budu se opakovat, ale opakování matka…
Nejúčinnější pojistkou nezakladení medníku je do prvního medníku v roce dát do středu mezistěnové jádro. Zopakuju jak to funguje. Viz moje články - pohádka o bratřích a sběru hřibů - že vč musí mít souše, aby mělo první med kam dávat a nemuselo čekat, až stavitelky postaví plásty. Je nutné si to dohledat na ne jen přečíst, ale NASTUDOVAT a pochopit.
Ke stěnám nástavku se dá po dvou panenských souších, když je nejhůř tak po jedné. Do středu 6 (8) mezistěn vedle sebe. Nesmí se zebrovat a nesmí se dát souše i když bych jich měl nadbytek. Musí to být mezistěny. Jak to funguje? Do krajních souší matka klást nepůjde, když má dole dost veliký prostor nezmenšený nějakými nesmysly, velikosti nejméně 100 dm2, lépe tak 125-130 dm2. Včelstvo má hned od prvního dne možnost dávat sladinu do těch dvou souší z každé strany, tudíž plní 4 souše a neomezuje dole matku sladinou. Do medníku se dává místo 11 rámků jen 10. Větší rozestupy zase brání matce zakládat když má dole na kladení místa dost. Ve středu prvního medníku v roce nesmí být ani jediný SR. Postavily by tam trubčinu, matka by jí došla zaklást a jak tam bude, už zaklade i dělničinu. Prostě VS nesmí být v medníku ani jako pětikoruna!
Vč od první chvíle má kam ukládat nárazovou snůšku. Silná snůška aktivizuje stavební pud a stavitelky začnou rychle stavět mezistěny. Matka v normálním včelstvu s neomezeným plodištěm nikdy neklade do polovičních buněk (jak jsem se tu dozvěděl, tak při týrání OP v omezeném prostoru ze zoufalství klást do polovičních buněk může, což jsem nevěděl). Ale včely poloviční buňky plní sladinou a jak tam dají polotovar medu, už to kvůli zakladení nevynášejí. Ovšem to musejí mít na vysokých rámcích dole dost místa. To by nenastalo kdyby ani u velkého úlu jako je 39x30x11 nebyl někde TLumič, tedy dole nebo nad VN) (srovnej s nesmyslným držením matky na pár rámcích). Myslím, že na NN systému tohle nebude fungovat, toto je založeno na tom, že když má matka možnost výběru, vždy klade na velké plásty raději než na nízké. U NN systému, kde jsou všechny nízké nemá tuhle preferenci a pak klade kde se jí zachce, tedy když nemá lepší možnost, ale má jen samé špatné možnosti. Když jinde tvrdím, že je NN systém špatný a že ho svět už dávno opustil, tak je za tím právě vysvětlené. Ono je toho víc špatného na NN systému, mě by ale úplně stačilo to, co uvádím tady a teď. Řešení je tak snadné, že snadější už být nemůže. Dodělat si kje každému úlu jen vysoké rámky do jediného plodiště a to se udělá ze dvou NN na sobě. A každému, kdo tohle udělal, vylezly oči z důlků a držel se za hlavu, že to nezkusil dřív.
Uvedené funguje dokonale při spodním TL. Ovšem mám vyzkoušeno, že to snad ještě lépe funguje při horním TL.
Za velmi důležité považuju, že NESMÍ být nikde v úle ani jediné očko. Jakmile má medník očko, ve včelstvu se vše odvíjí od česna a matka dává plod kvůli dostatku čerstvého vzduchu vždy přednostně k česnu a jak je očko, simuluje to česno a dává dost čerstvého vzduchu. Proto matka v medníkách klade a nejde jí v tom zabránit jinak, než mřížkou. I to jsem už několikrát popsal, zdůvodnil a tudíž detailně vysvětlil.
Hloubavějšímu dojde, že logicky musím mít přebytek nízkých panenských souší. Petr mi nevěřil, vybavil první medníky soušemi - měl jich dost a víc než polovina matek mu je zakladla přesně tak, jak jsem tvrdil. Už to pochopil. Ano, je tu práce navíc s rychtováním nízkých mezistěn. Ale protože díky absenci mřížky je dvojnásob medu, bohatě se to vyplatí. V teorii Blaník říkám, že do KK se dají souše nějak poškozené a nebo které přes všechna opatření někde matka zakladla. Ve skutečnosti nemám od 40 vč poškozenou souši ani jedinou - nejsem nádeníci v USA nebo Zélandu, ale jsem civilizovaný středoevropan a umím dávat na rámky pozor. Nemám ani zakladené polorámky a je pravda, že mi srdce krvácí z nádherných nízkých souší, které v KK zažijí léčbu a tak už nemůžou být na med, ale jen do TLumičů a pak na vyvaření. To o mezistěnovém jádru už neplatí u druhé snůšky, to je už po největším vzepětí a vč už sama omezují plodování. U mě to nastává na konci května a ne jak tvrdí stará literatura až po slunovratu.
Vše jsem tady, na IF i na VF několikrát popsal. Stačí si to ne přečíst, ale nastudovat a hlavně pochopit proč se něco dělá nějak a proč se to nesmí udělat jinak.
Romaning. Vám odpovím posléze abych důležitou odpověď Gorovi nepřekryl dalším článkem. Toto zdůvodnění je stěžerjní pro úspěšnou provozní metodu Blaník. Kdo ignoruje a nesplní VŠECHNY podmínky, jak jsem se vypsal, nebude mu to fungovat a bude lepší, když to ani nebudou zkoušet. Pokud zkusí, ne ale do detailu všechno, pak ale nesmí obviňovat mě, nýbrž jen sám sebe.
Než jsem dopsal tuto odpověď Gorovi, už je tu anonym s tvrzením, že on to dělá dávno a přitom lže, protože folii použít nelze, koukala by z druhé strany z úlu. Ale hlavně by nezajistila vlastní teplotně-vlhkostní režim jednotlivých uliček. Všimněte si, že ukradl i ty kyseliny, já to tvrdím veřejně 10 let a on najednou objevil Ameriku. Nejde mi o prvenství, jen čekám, až se tento narcis kazi.uk sám prozradí a usvědčí. On horní TL není nástavek včel, někdo to neumí pochopit. Tlumič je originální můj vynález a liší se od všech ostaních NN v podobné funkci tím, že má trubčinu a vysoké nástavky trubčinu nemají od konce dubna vůbec. Původní metodika Blaník byla, že vysoký SR ven kolem 20 května.Nejnověji jsem ověřil, že lze tento trubčák vyndat tehdy, kdy je plné plodiště. U některých je to už první dekáda dubna, u nejpomalejších pak konec dubna.