»
Odpověď na příspěvek uživatele
tom4 z 18.09.2024, 19:20:39
Neumím ten úl pochválit. Má dané mezery, je to vidět u vyprázdněného úlu v jeho přední stěně. Jenže dobrý listovák musí mít vzadu možnost rozvolnit rámky o tloušku jednoho rámku aby se nemudlaly - nerolovaly včely. Tady to nic takového nemá, neumožňuje. Veškerá práce by v tom byla jako kdybychom my měli hřebeny a nemohli tudíž rámky rozvolnit. Mimochodem, o hřebenech jsem se nezmínil zatím nikdy a každého před tím nesmyslem varuji.
Zmínka o Lagstrothových rámcích je taky prapodivná, rámky nejsou pleckaté a nemají ouška a tudíž nejsou zaměnitelné s Langem, nejde tedy například do tohoto úlu přeložit včelstvo na Langstrothových rámcích, třeba koupený oddělek. Plecka by v listováku vůbec nemohla být kvůli hrnutí a rolování včel, každé vytažení rámku by byl masakr!
AZ úl má stejné rámky v mednících jako v plodišti a tudíž se patrně nevyužívá pouze panenské dílo v mednících. Pak, když nejsou rámky v medníku výrazně nižší než v plodišti, musí být použita mřížka. Jak je někde v úle mřížka, znamená to pro včelstvo těžký stres a ve většině lokalit ztrátru i poloviny medu a rozhodně častější rojení.
Úl má česno uprostřed, další velká a já tvrdím, že rozhodující vada.
Očka jsou trvale zavřená - ejhle jak na to už i ve Slovinsku přišli, autor jasně říká, že má úl očka jen kvůli jiným než standardním využitím.
Zadní krmítko s jakousi hadicí, kterou krkolomně přicházejí včely pod sklenice, hm, jak to nazvat eufemisticky? Když kopyto, na kterém sklenice stojí, těsně sousedí s okýnky a dotýká se okýnkové stěny, proč proboha není v rámu pod sklem navrtaný otvor, kterým by včely mohly pod sklenice rovnou? Taky sklenice jsou podivné, vysoké a úzké a u nás se neseženou. Aby tam vlezl okurkáč by musel být zadek úlu zbytečně široký. Ano, dalo by se tam vymyslet lepší krmítko, plechovou okýnkovou kapsou býval vybavený každý Budečák, je to vymyšlené, stačí jen oprášit starý a dnes už zapomenutý systém.
-----------------------------
Ale tady se konkrétně u vás Tome zastavím. Jistěže bychom se o následujícím mohli pobavit osobně nebo telefonem. Ale chci aby tohle věděli i ostatní.
Je vymyšlený systém vysouvacího zadováku, dokonale to funguje a vy ty úly máte 4 po mě. Mají ale blbou míru 37x30 a proto jsem je opustil, myslím, že je máte dodneška jako skříňky na nějaké drobnosti tak, jako jsme je používal já. Byly velmi zachovalé a bylo mi je líto vyhodit. Možná jsem vám nevysvětlil jak fungují. I bednu, která je nutná, kam se vysune celé patro, jste tam měl.
Vysouvací úly mají velkou tradici ve Švýcarsku i jinde. Nejsou moc oblíbené proto, že každý vysouvací systém - kolejky, včely zatmelují a po zimě se nedal úl vysunout. Ovšem Češi to vymysleli, unikátní kolejky, které včely nezalepují a nebo nepatrně, umožňují vysouvací systém využívat roky a s možností průběžného čisštění, spočívajícího v letmém oškrábnutí kolejek jednou za rok. Prostě tohoto není potřeba se bát, stačí jen do detailu okopírovat co máte na včelnici, jen ovšem pro naší míru 39.
Jak vysouvák funguje:
Vypadá jako klasický nevysouvací zadovák, kde se vyndavají jednotlivé rámky kleštěmi a odkládají do kozlíku či dvou rojáků. U nás byl tento úl vlastně jen jeden a nazýval se Budečák a je snad navždy v propadlišti dějin. Jiné je to ale s vysouvacím zadovákem. Ten vytlačila především nekritická adorace amerického úlu a nástavkových úlů jako všespásná doktrina. I já tomu bludu podlehl a neuvědomil si, že i já zestárnu a nebudu moci těžké bedny přehazovat. Mám tři možnosti. Zvedací zařízení se všemi nevýhodami, ty popíšu jinde. Nějaký typ ležanu, o kterém vím jistě, že mi tady nemůže fungovat, což jsem si vyzkoušel. Pak můžu přestat včelařit až neunesu ani relativně mnohem lehčí medník ve formě NN. A protože se nechci vzdát včelaření a za žádnou cenu se nevzdám TLumiče a tudíž už nemůžu zvedat VN, tak musím mít TLumič horní u normální koncepce úlu, jako ho zná každý a nebo musí být TLumič na každém vysokém rámku dole. Tím by odpadla nutnost zvedat někdy vysoké plodiště a úl by mohl mít klidně pevné dno.
Ale když jsem vysvětlil motivy, konečně jak funguje vysouvací zadovák.
Že je práce u včel na studenou stavbu pro tělo včelaře na vždy nezdravá a u někoho v jistém věku doslova devastující a může vést k nevratným poškozením páteře (u mě se to stalo), je proto vždy lepší práce jako při stavbě teplé. Nebo se musí úl na SS obsluhovat z boku. To ale z prostorových důvodů nejde vždycky a všude.
Na vysouvací zadovák se zavěšuje pevná, ale lehká bedna. Kolejky vysouvacího zařízení sedí ve drážkách úlu tak, že ouška rámků sedí stejně jako v úle, jenže v kolejkách. Kolejničky se pohybují po oplechovaných širších drážkách v dřevěné stěně úlu. Oplechování ale není nutné, u bedny vyplechování drážek není a když je horní rám bedny dobře udělaný, kolejky po něm jedou stejně jako kov na kov. Oplechoivat by se ale drážky bedny samosebou daly. Bedna se zavěsí na milimetr přesně, že drážky pro kolejky pokračují v horním okraji pracovní bedny. Bedna má zadek, boky a dno a vše je z lehoučké překližky 5 mm v rámech aby byla bedna lehká a přitom dostatečně pevná a tuhá. Rámky visí na kolejkách včetně zadního okýnka, i medníky mají posuvné okýnko. Okýnko, jak vyplyne dále, nahrazuje přepážku. Posunováním okýnka se tedy dá snadno omezovat počet rámků a tak vytvořený odd na 4 rámcích má místo pátého okýnko. A nebo libovolný počet.
Práce začíná tím, že se úplně vysadí zadní dveře, které jsou v jednom kuse pro všechny tři etáže. Tam, kde chceme pracovat se zavěsí výš zmíněná bedna. Do té se vysune celé plodiště (nebo medník, podle toho, kde pracujeme). Celé plodiště sedí v pracovní bedně a pracuje se jako u horem přístupného úlu na TS, tedy nejpohodlněji a nejergonomičtěji ze všech úlových systémů. Po uspořádání plodiště jak včelař potřebuje zase jedním opatrným pohybvem zasune celé přestavěné nebo jen zkontrolované plodiště zpátky. Včely z bedny nemají kam utéct a která by spadla, dopadne na dno a včely pudově ihned pochopí, třeba při ometání medníku, že mají napochodovat do úlu. Vyprázdněná bedna se opastrně vymete a opozdilé včely se usměrní kam patří. Lze pracovat tak, že se nazmačkne žádná včela. Mezi BL rámků je samosebou stejná Včelí Mezera jako v každém jiném civilizovaném úle. Rámky jsou stejné jako v jakémkoli civilizovaném úle, mezerníkové, ale bezproblému by se daly použít i pleckáče.
---------------------
Jak se v tom pracovalo:
Vč hypoteticky vyzimovalo tak, že se okýnkem zúžilo na obsednuté rámky, komora se nepoužívala. Používat by se ale komorování dalo, ale nechci to tím komplikovat, i když to komplikace vlastně není, jen by se za poslední rámek zúženého plodiště dala blinovka, rámek či dva do komory a vše uzavřelo okýnkem.
Za okýnkem je vidět co se na posedním rámku děje, v případě komory zda zásoby vybírají. Když je třeba rozšiřovat, předtím už musí být SR a včelstvo už musí stavět trubčinu. Jakmile má v divočině první trubčí plod, přidává se mezi SR a poslední plodový M, vše stejně jako u Blaníku a jeho provozní metody. Takto se postupně naplní celý prostor plodiště. Včelař neustále vidí za okýnkem v půl minutě, co u nástavkáče může vidět až po rozebrání úlu! Tudíž poněkud zdlouhavější práce ve vysouváku je vyvážena tímto pohodlím, třeba se ví jistě, které vč se chce rojit a rozebere se jen to. U nástavkáčů se musí rozebrat všechna včelstva. Atd.
Pouštění do medníku:
Víme, že se nesmí vč přidat naráz víc jak 50% toho prostoru, který mělo k dispozici. To se u Blaníku řeší (i kdyby neměl DTL) přidáním celého NN. Pak je to rozšíření o 50% a to bezpečně lze. U zadováku se stejnými medníky se postupuje jinak. Spodek má 12 rámků když je plný. Může se pez podtržení vč přidat jen 6 celorámků aby byla dodržena hranice rozšíření o max 50%. Tehdy se už převěsí plod, pracuje se s mřížkou a steným medníkem jako je plodiště a tudíž se používají zakladené rámky s košilkami. (a zbytky zimních zásob, vše kontaminované léčením)
Do rojáku se přendadjí 4 rámky s plodem bez matky z 12, které byly v plodišti. Tudíž dole zůstane 8 rámků včetně SR, před který se ale přidá M a tak je dole 9 rámků. Medník se čtyřmi plodovými rámky sezdola se doplní o souše na také 9 rámků a ty jsou přesně nad spodkem, obojí se zmenší posuvným okénkem, plod v medníku nesmí být u stěny, ale naprostředku (to snad dá rozum). Najednou je dole i nahoře po 9 rámcích a tudíž celkem 18 a tak se původních 12 zvětšilo na maximálně možných 18 rámků. Oba prostory se pak zvětšovaly vždy po jenom - dole M a nahoru souši, tu ale doprostředka až na počet 12 + 12.
Nad medníkem byl ještě jeden medník pro silná vč a popravdě, nikdy nezůstal nevyužitý. Maximáoně pojal 36 rámků míry 37x30, což by plochou odpovídalo 33 rámkům (asi tak) míry 39x30 a nebo Blaníku 39x30x11 + celkem 4 NN. To je v našich podmínkách dostatečně veliký úl, kterému vč by to pořád bylo málo, pustí se mu žilou oddělkem.
-----------------
Kdo dokáže z popisu pochopit, tedy si představit ten systém, dojde mu, že je možné s tím pracovat bez dřiny. Jenže zdlouhavěji. To by ale v případě zdr handikapu nevadilo zase až tak moc. Já to opustil protože jsem ještě tělesný problém neměl a hlavně se kolejky musí vyrobit přesně v profesionální dílně a ne nějak na koleni a sám. Jsou z jedničky plechu a to nejde naohýbat na každé hrachovině a i na pořádné ohýbačce to svede jen starý machr (neznám už žádného). Tedy vysouvací mechanizmus funguje dokonale jen tehdy, když je vyrobený dobře. Ale není to nijak nemožné, možná by to Tom mohl nafotit a vložit sem fotky.
Ze dřeva to udělat sice jde - zmínka výš - ale to kvůli věčnému tmelení přestane po roce fungovat.
Moje úly byly (jsou, Tom4 je asi ještě nevyhodil) dvojáky. To je další nevýhoda, jak vyndat z úlu včelstvo? Jak vyndat obě? A nevýhod to má víc a patrně proto to tak snadno vytlačily nástavkáče. Ale myslím, že nepadlo ještě poslední slovo. Příklad je třeba v tom, že svět opustil elektronky a nahradil je tranzistory a posléze ještě vyšším levlem techniky. Ovšem nejdražší kapely světa si opět pořizují elektronkové zesilovače a ostatní techniku prostě proto, že na moderních věcech nelze produkovat nejlepší muziku. To samé je s vinilovými deskami, na jiném nosiči není záznam tak kvalitní a tak hlavně Západ zažívá právě velký návrat vinilu. A tak dále.
-------------------
Dokážu si představit stejný systém vysouváku pro metodu Blaník. Jen by se nepřevěšoval plod a medníky by byly nízké a pod vysokým plodištěm by se dal udělat prostor pro TL. Jen by to bylo o víc kolejových drah dražší. Ale vzhledem k jejich nekonečné životnosti - ve smyslu, že jsou životnější než zbytek úlu, by to nebyla investice špatná či zbytečná. Jenže. Protože podsouváme nové medníky pod medníky, které na úle už jsou, muselo by se vyřešit jak celý vysunutý těžký medník dát asi i s bednou o patro výš a pod něj umístit soupravu prázdných rámků. Najednou to je už zase zvedání celého medníku a tím se vytratí ten hlavní důvod mít komplikovaný a drahý vysouvák…
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Celým tímto, a protože tu úl AZ už nedávno zmínil Javali, se snažím sdělit, že se tím já zabývat nehodlám. Nač Slovinskou nešikovnost když vím o stokrát lepším Českém systému a stejně se mi jeví jako nevýhodný. Jakýkoliv systém, kde by docházelo k hrnutí a drcení včel je pro mě špatný a dle mého světonázoru a mého pojetí morálky naprosto nepřijatelný. Kor když AZ má naprosto unikátní nekompatibilní rámky. Ovšem to je na zvážení každého, zda včelařit drastickým způsobem s hubou plnou lásky ke včelám a k přírodě obecně. Přibývá těch, kterým to nevadí a někdo takové dokonce obdivuje. Co k tomu dodat?