Odpověď na příspěvek uživatele goro z 10.01.2024, 19:52:29
Musím pochválit velice fundovanou odpověď, i když je to úplný opak mých tvrzení a z části pouhých domněnek.
Jen mě zarazilo ometání mimo úl, podle mě je to docela surové. Stejně tak vyfukování před úl. Ano, ometám jednotlivé rámky a přímo do úlu. Popíšu přesně jak to dělám.
Na vysokém plodišti jsou například 3 nízké medníky, nejstarší je vždy nahoře. Všechny 3 medníky sundám vedle, obyčejně za sebe na něco tak vysokého, abych se neohýbal ani nelezl po špičkách (okolní úly). Na plodiště položím prázdný medník, na něj ometu nejhořejší bednu a ometám na prázdné rámky s plásty, které je dobré když jsou čerstvě vytočené od medu. Smetené včely se ihned začnou zabývat paběrkováním cize vonících medových souší a neotravují. Po ometení rámky jednotlivě skládám do další prázdné bedny (NN). Pak hned na prázdý přidaný medník přijdou ty, co na úle už byly v tom pořadí, jak byly, tedy starší nahoru.
Oklepávání dělám tak, že rámek uchopím obouruč a malíkovými hranami rukou silně udeřím o stěny nástavku a většina včel spadne, zbytek ometám peroutkou. Ta je nejvhodnější, žádný smětáček jí nenahradí. Tlučení do úlu včelstvu kupodivu nijak viditelně nevadí, jenom peroutka (i smetáček) musí být namočená (a ocáknutá), jinak asi kvůli statickému náboji do peří (štětin) včely zuřivě bodají a začnou i útočit ostatní, patrně kvůli “bojovému” feromonu, co zuřící bojovnice s peroutkou vypouštějí. Když je slídivost - obyčejně poslední medobraní, používám plátěné plachetky, namočené a silně vyždímané. Prázdný nástavek leží na jiném prázdném, na kterém je plachetka a další plachetkou přikrývám ihned truhlík s ometenými rámky. Jedině tak se zabrání blázinci, co dokáží během krátké doby udělat loupežnice.
Takto detailně popsané je to zdánlivě zdlouhavě pracné, ve skutečnosti to jde jak když hrom bije.
Ovšem jsem přísným zastáncem toho, že se včelám nesmí nikdy působit žádný stres a třískání do úlu těžký stres nemůže nebýt. Z tohoto důvodu se hluboce zamyslím nad vaším popisem. A taky moje ruce zažijí, že karate rozhodně není bezbolestná činnost.
Zvedák? Ještě jsem k němu nedospěl. Jednak si ho neumím vyrobit a hlavně, nemám rovinu. Ten váš rovinu nepotřebuje, spočívá na podstavci.
Tady vysvětlím, proč nemám mechanizaci. Nikdy v životě jsem nesportoval, jsem ze vsi a tam na nesmysly od útlého dětství nebyl čas a museli jsme doma tak makat, že sport by bylo to poslední, co by někoho normálního napadlo. Ovšem tělocvik je potřeba, kor ve starším věku a já to beru z velké části tak, že mě to nutí k pohybu. Nemám cukrovku a snáz ustojím rozličné neduhy stáří, které daleko mladší, než jsem já, postihují v míře tím větší, čím pohodlnější život si udělali. Nejhorší je po odchodu do důchodu TV bedna, kanape a lahváč. Lahváč já večer po práci taky rád. Ale na kanape jsem nikdy neměl čas a bednu ani nevlastním.
Děkuju za váš podrobný popis postupu a to, že teplo skrz vámi zobrazený pylochyt může je silný argument. Sám jsem výkluzy nevyzkoušel, předkové mě od nich z důvodů, které jsem uvedl, odradili. Přišel čas to přehodnotit a aspoň vyzkoušet. Totiž. Vytáčení přímo nenávidím kvůli odvíčkování vidličkou. A ono jde také o to, že vybrat med popsaným způsobem, nanosit nástavky do auta a pak nanosit do medárny, tak vyčerpá, že vytáčení je pro mě doslova očistec. Rodina, jaká náhoda, většinou zrovna nemá čas…