drvodelkafialova:Zdravím.
Tak mám chvilku na odpověď. Za prvé, věřím , že divoké včely měly mnohem silnější čistící pud než dnešní včelky, otázka je, kolik jich ještě dnes v lese žije. Tím myslím, těch co nejsou nakřížené s těmi ,,ušlechtilými"
Za druhé, podle mě a je to jen můj ničím nepodložený názor, je velký rozdíl mezi přírodní dutinou ve stromě, kde funguje, jak říkáte propolis, různé druhy prospěšných hub a roztočů , obnova plástů pomocí zavíječe atd., a naproti tomu úlem z ohoblovaných prken. Úlem, který je navíc zateplen kdejakým starým polystyrenem a pravidelně vykuřovaným kdejakým léčivem. Tam jestli jsou houby a určitě jsou, rozhodně ne ty, co jsou včelám jakkoli prospěšné.
Tady pro ukázku posílám fotky taky úlů, svého známého. Neustále mi opakuje, že nechápe, proč mu včelky umírají. Teorie o vyhazování peněz za nové úly a tom jak dobrý včelař dokáže včelařit ve starých úlech, jsem od něj slyšela mnohokrát. Podotýkám, že mě tak nějak nepřesvědčil.
Pan Goro vás napomene za neověřené a nedokázané TVRZENÍ o tom, že někde určitě prospěšné organizmy nejsou.
Ale vás nenapomene, on umí štěvit jen mě. Není sám, on ale uýmí být aspoň slušný.
Ukázka fotek svědčí o tom, že pán je prase a jemu budou hynout včely i ve funglovkách, na to vemte jed!
V Dymáku vloni byste mohla vidět nejen mě v celé kráse, ale i moje úly (spolu se seškrtaným článkem tak, aby nikoho neurazil a nic netvrdil a tudíž článek o ničem). Některé moje úly nejsou nové, vše moje výroba a nebo po předcích. Některé jsou ale z poloviny padesátek a rozhodně je nehodlám vyhodit, slouží stále a dokonale. Mám i poslední 3 NN po předcích, vyrobené těsně po roce 1947 a pořád slouží. Píše sem i TomášR a on u mě viděl všechno a sám v mých starých věcech včelařil a pořídil si své historické úly. Nejlíp se včelám daří v hobrákách (VN je složený ze dvou NN na sobě) po mém tátovi z let 1954-58, mezi hobrami je sláma z mlátičky. Ano, dna jsem k tomu dal už nová.
Jo, pro úplnost, které hobráky zničili ptáci a myši a byly opraveny polystyrenem nebo montážní pěnou, už se v nich včelám nedaří. Postupně naopak vyřazuju i pěkné zánovní věci, pokud obsahují polystyren, polyuretan nebo jinou pěnu.
Ale vlákno je o cukru, jestli se nemýlím a tak se omlouvám za odbočení.