Velmi zajímavý názor, nenapadlo mě to. Ano, CCD, tedy záhadné a velmi rychlé vytracení včel z úlu jsme donedávna znali jen v létě a na podzim. Najednou k němu dochází i uprosřed zimy.
Co když je to tak, jak píšu v úvodním článku, že včely netrefí domů. Včely se nakrmí neonikotinoidovým pylem, nic se neděje, je zima a nemůžou ven a uhynulé na dno nespadnou. Pak se udělá na pár dní hezky, včely se vyletí vyprášit a netrefí domů a najednou je úl prázdný. Ale jen některý, jinde je vše OK.
No, má to velké trhliny, hlavně v tom, že to nepasuje do našich představ o životě, chování a už vůbec potravě dospělých včel. Ale vysvětelní by to bylo. Totiž, po zimním slunovratu se vč začnou připravovat na chov plodu. My nevíme (já nevím), které přesně včely tvoří krmnou kašičku a musí kvůli tomu konzumovat pyl (když ho v úle mají). Je představa, že (v létě či zjara) tuto činnost dělají mladušky - kojičky. Ty ale v zimním chumáči nejsou a tak které včely krmí příští plod? Co když jsou to všechny včely, přece si neustále cosi předávají, krmí se navzájem, ví věda vůbec, jak přesně kolují živiny ve včelstvu a jak ve včelstvu v zimě?
Totiž. Vím minimálně o jednom včlaři, který v polovině července úplně vyhází ze vč plod. Všechen! Proti tomu je všechno, co já vím o včelách. Nicméně, on včely má a nekolabují mu z toho, že vyhází plod, z kterého by se vylíhly dlouhověké včely, nebo jejich podstatná část a ty by pak měly chybět v zimě. Co ale vyhází s plodem je veškerý pyl, uložený pod věnci zásob, které i na 24 včely po slunovratu už dělají. No a když nemá řepkový pyl s natajňačku aplikovanými neonikotinoidy, neztratí pak v půli zimy při proletu jeho včely orientaci a nevytratí se z úlu…
Prosím o pochopení, že NIC NETVRDÍM, jen mě k těmto “nápadům” inspiroval pocit Toma4, že nepochopitelné vytracení včel z úlu uprostřed zimy může mít příčinu v neonikotinoidy (nebo něčím jiným) kontaminovaném pylu. Ano, je to divoká teorie. Ale vede mě k tomu hlavně to, co tak skvěle formuloval bohemia gall a sice, že je to jen na nás pánové a dámy! Protože mejnstrým nás v tom nechá, když by vědcům nevadilo, kdyby naráz vyhynula půlka včelstev i půlka včelařů. Mám za to, že už jen toto vyslovit (Antonín Přidal v rozhlasovém pořadu) je snad ohavnější, než chlastat do rána v den střelby na filozofické fakultě.