Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 03.06.2024, 12:35:51 xxx.xxx.139.252

V časném jaru jsem udělal pokus a slíbil podat referát jak dopadl. 

Zamýšlel jsem dát (nechat postavit) na každý vysoký rámek dole pruh trubčiny. Pokud by to tak chtěly, vrátil bych se například k Sedláčkově míře vysoké 34,7 s tím, že by úplně odpadl TL a jeho funkci by plně zastoupily pruhy trubčiny na většině rámků. Tušil jsem, že mi tohle holky nesbaští.

Do některých rámků 39 x 30 jsem dal M pro 24 a do některých pro rámek 39 x 27,5. Konkrétně. M pro uvedené rámky je vysoká z výroby 27, 21,5 a 25. 

Idea byla, že si dole postaví trubčinu, někde možná ne, ale plochu 5 N rámků s trubčinou v TL by nahradily pruhy trubčiny na všech vysokých rámcích. Má to už teoretickou slabinu, v TL hraje velkou úlohu i dělničina. Ale plán byl, pokud se to osvědčí, zvýšit výšku vysokého rámku bez hrozby ignorance medníku, jaká loetos namnoze nastala i u 30 a dokonce i u 24.

Tak se to letos neosvědčilo. 

Snad nikde. Všude to dostavěly dělničinou. Pravda, dal jsem to jen u prvních přidávaných M při rozkvětu špendlíků nebo konci jívy. Až teď při psaní mi dochází, že později by třeba trubčinu stavěly ochotněji. Teorie, jak je vidět nesprávná - pokud se dá soudit z pouhých asi 20 vč a jen jednoho roku, ok, praxe jiná. Totiž, u asi poloviny přišly nízké M do vč, která ještě neměla TL, ostatní ho již měla, ale nevím, zda už obsazený. Bylo to jedno, dopadlo to stejně tam i tam.

Takže tudy cesta nejspíš nevede.

A ještě je nutné upozornit na něco. Nechci mít vysoké rámky dole nedostavěné, jinde vysvětluju, že mezi okrajem plástu a SL nechávají 15-18 mm mezeru a vysvětloval jsem, kde se vzal podmet 18 mm a ne rovných 20. To jen naokraj. Já chci plásty dostavěné až dolů, protože 11 rámků x asi 15 mm díla dělá dohromady víc než půl plástu díla a to je pro mě významné. Ale jak měly moždnost stavby, nikde to až ke SL nedostavěly a všude nechaly uvedenou mezeru. Nepomohla ani T loučka vzhůru nohama a ani úzké SL vysokých rámků. Tudíž nic pro mě. To bych toleroval kdyby stavěly trubčinu. U dělničiny chci mít dosatavěno až ke SL.

Tom50
Tom50 03.06.2024, 12:20:53 xxx.xxx.139.252

Ano, jinde kvůli jiným přednostem chválím rovné rámky a tady je další příklad hlouposti pleckatých rámků. Ano, nám na zhotovení izolátoru stačí vytahat mezerníky a z každé strany “přiklopit” prázdný rámek s pletivem na jedné straně. Jednoduché. A sedíte drvodělko? Mě tohle nenapadlo!!! A tak děkuju. A pak že se starý kvočen nemůže něco naučit od kuřete!

Já mám ale u většiny vysokých rámků úzkou SL a tak mám smolíka - mě totiž prostavování s TL nevadí, naopak a o to raději dostavují plást vysokého rámku až ke SL. Navíc z výše uvedených důvodů takto už přidávat matky nezačnu. Ale roky jsem si lámal hlavu, jak udělast izolátor. V západní cizině mají izolátory na 3 rámky kvůli plodu, aby nebyl v konci září kvůli léčení proti VD. No a já s VD problém nemám a s plodem tuplem ne, jinde jsem podrobně vysvětlil jak na to i umladých matek a tudíž už po izolátoru netoužím. Ale ta vaše možnost je super pro ty, kteří by z jakéhokoliv důvodu izolátor chtěli. Levně, rychle a samo domo.

Máme tu pána romaning, velice se přimlouvám kdyby váš izolátor nakreslil a vložil sem. Děkuju předem.

Tom50
Tom50 03.06.2024, 12:06:27 xxx.xxx.139.252

Myslel jsem staré autory publikací do Sametovky. Pak k nám přišly Západní knihy se snůškou kra.in, se kterými bojuje české včelařství dodnes a asi to neskončí. Protože jedna z nejškodlivějších technik = zebrování, se zahnízdila v českých dutohlavech tak, že to hned tak nikdo nevymýtí. O očkách nemluvě. Tím spíš v liberalizmu, kde se tvrdí, že nejsou věci a postupy správné a nesprávné, ale mladým se vtlouká do dutých hlav a nejen ve včelařině, ale ÚPLNĚ VE VŠEM, že dobré je všechno, když protagonista chce.

Že Slovensko nemá nyní vědce? Česko snad má? Ti, co dnes sedí ve výzkumáku a na vysokých školách by byli lepší někde ve výrobě, vědeckého nevybádali za 30 let nic použitelného. Tedy kromě restrikcí a jiných buzerací. A tak Slováci aspoň neživí darmožráče, kteří ne, že nedělají nic, ale hází klacky pod nohy a hlavně nedovolí v mejnstrýmu zaznít ničemu, co se mafii nehodí do krámu.

Jeden příklad za všechny. Ještě si ze svých 10-12 let věku z rozhovorů dospělých živě pamatuju, jak zuřivě se Dol a ČSV bránil Kraňce, za import hrozily citelné tresty. První dvě F1 Kraňky jsem dostal jako dítě v roce 1967 z Jablonce, kde některé Němce vyhnali jen částečně a tak museli pouštět ty, co tu zůstali, za příbuznými na návštěvy. A jeden lesník z návštěvy v Rakousku přivezl v kapse saka dvě čistokrevné matky. Táta byl v Jablonecké partě chlapů, co se nebáli a protože na sebe s mámou ani po rozvodu netahali kudly, Vlašimsko zažilo první neuvěřitelné včely, o kterých mnozí ani neslyšeli, s až 4 x vyšším výnosem a neskutečnou mírností, jakou tu nikdy nikdo nepamatoval.

Jak dnes kraňská mafie zuřivě brání zlegalizování BF je to samé, jako před 60 lety s Kraňkou. Jen ti lidi jsou samosebou jiní, pohnutky a mechanizmy stejné.

Tom50
Tom50 03.06.2024, 11:36:48 xxx.xxx.139.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.06.2024, 09:57:23

Dovolím si komentář.

Předně nemám tohoto včelaře rád. V jednom svém videu předváděl tolik medu od jednoho vč a tvrdil, že tolik nanesly na celém stanovišti - ukazoval asi 10 nebo víc úplně stejně vysokých úlů v řadě, že mi to hodně nehrálo. Předně, nikdy nejsou vč na žádném stanovišti absolutně vyrovnaná. NIKDY! A to množství medu z jarní snůšky …

V dalším videu ukazoval maturizátor - tedy vytáčí řidinu a pak jí dosušuje. Je to pak vlastně med? Pro mě ne!

Další co mi na kolegovi vadí, že se vším u včel tříská stejně, jako Sedláček. Pravda, tento je aspoň oblečený.

--------------------

Ale k funkčnosti pomůcky. Na 100% není účinné nikdy nic, toto ale možná ano, neumím posoudit, nevyzkoušel jsem. V závěru uakzuje rámeček, ovšem paskviloidní, patrně vymyšlený nějakým neumětelem, který to nevyzkoušel. Ale přidávací rámeček, aby fungoval, je vždy za cenu pozabíjení části plodu. Rámeček z videa má jen nějaké, asi plastové trojúhelníkové příchytky, které se zapíchnou do plástu. A pak to včely snadno prokoušou a podlezou. Správný rámeček je udělaný z bočních louček, lepší je, aby loučky byly slabší, třeba jen 6 mm (standard má 8 mm). Pletivo se použije včelařské pro jeho samonosnost a ta dokonale drží tvar celého rámečku. Já to mám udělané v rozměru asi 220 x 150, přesněji 227 x 156 mm a je to z BL pro rámky 24 a 15 cm. Bohatě by stačil i jen z patnáctkových BL. 

Rámek se musí najít s líhnoucím plodem jako ukazuje kolega na videu. Rámeček se dává jen na jednu stranu plástu a po vypuštění matky na rámek (plást) bez včel se kolem ní zatlačí do díla, asi 3-5 mm hluboko celá plocha bočních stran louček, ze kterých je rámeček zhotovený. Při tom se zničí plod, který má tu smůlu, že je zrovna pod loučkou. Na druhou stranu, včely to nepodhryžou a nedostanou se k matce jako u předváděného rámku, který se do plástu nevmačkává, ale plod pod loučkami má smůlu stejnou jako při rámečku mém. Rámeček drží pevně na lástu pomocí dvou starých zavařovacích gum. Nevím, zda se dnes ještě seženou. Později jsem měl jaké O kroužky velkého průměru (nebo co to bylo), nevím už kdo mi to dal, bylo to v době socializmu, kdy se proto, že skoro nic nedalo koupit, vše potřebné kradlo ve fabrikách. Někdo kradl rád, někomu to vadilo, ale neměl na výněr když něco nutně potřeboval a koupit to nešlo.

Už rámeček nepoužívám. Stalo se mi, že mi matku Vigor inseminku za nemálo peněz a po 2 letech čekání na dodávku napadly podhryzané včely. Matka se snažila utéct, nebylo kam a včely se na ní vezly. Zrovna jsem to vč otevřel, asi to vyrušení akci nepřátelských včel urychlilo. Rychle rámeček pryč, rukavice dolů a matku, na které se vezlo asi 5 včel a snažilo se jí bodnout, jsem odchytil a včely z ní sundal. Kupodivu žihadlo žádné nebylo. Matku jsem dal do vyjídací klícky natvrdo, tedy bez vylomení pojistky a po třech dnech věznění, kdy na klícce začaly stavět srdíčko divočiny, jsem vylomil pojistku. Pak matku přijaly.

Od té doby jsem už rámeček jako moc pracný a nespolehlivý nepoužil. A taky mi vadí ten masakr plodu. Celorámkový izolátor z videa je k plodu šetrný, nemůže mu ublížit, je to ale pracná a tudíž drahá ptákovina. Určitě bych ale použil včelařské pletivo, na videu jsou vidět výztuhy pletiva a včelařské podrží tvar celého rámu bez výztuh.

Nyní už zásadně používám jen klícku, ve které matka přijde. Neničím doprovod, přidávám jí i s doprovodem. Jen nevylomím pojistku a druhý den se podívám (nebo jak mám čas, třeba za 2-3 dny) jak se k matce chovají. Pokud jsou na klícce zahryzlé, zjevně nas.aně agresivní včely, snažící se do klícky bodnout, je zle. Jestli je klícka obalená včelami s vystrčenými jazýčky, jimiž nabízejí matce potravu a současně od ní berou mateří látku, může se pojistka vylomit a nechat matku vyjíst domácími včelami. Tím dojde k odkladu o několik hodin a to už se skonsolidovaly vztahy ve včelstvu, narušené kontrolou. Ano, každé otevření úlu je pro vč šok a rozhození přirozených poměrů. Proto se nemůže matka vhodit do úlu i když na klícce často začaly stavět a viditelně se chovají dobře, přece jen je nutné vypuštění matky odložit o čas na vyjedení.

Při přidávání matky klíckou je dobré, když není snůška, aby včelstvo dostalo malý úplatek asi 0,5 - 1 l cukerného roztoku 1:1.

Tom50
Tom50 03.06.2024, 10:23:38 xxx.xxx.139.252

Velice děkuju za oba názory. Poučení je vč vysířit! Protože jsme naučení - já určitě - když teď přemýšlím, hlavně o názoru BG o tom, že je ve vč něco špatně dřív, než se ztratila matka, hledat příčinu vně, že se matka ztratila púři páření. Co když se ztratila proto, že celý odd není dobrý stran nemocí? Co když je vč nemocné, ale ve větší síle výchozího (dárcovského) vč se patogeny neprojeví, projevily se ale ve slabém oddělku a proto se matka ztratila? Likvidace celého odd je hra na jistotu. Děkuju, pokusím se přestat pracovat ve vleku překonaných starých bludů.

Pane Goro. Slováci mají možná štěstí na jiné “učitele”. Mockrát jsem se vyjádřil, že tak zvaní vědci opisují moudra a údajné "vědecky prokázané skutečnosti" jeden od druhého a to i tehdy, když se dá i jen laicky pozorovat opak nebo něco jiného. Pro mě jsou tvrzení starých autorů téměř nedotknutelná. Asi je to chyba, měl bych už umět odfiltrovat bludy.

Samosebou sem dám zda vžebrané včely, kde zabily tři vetřelce, přežijí (matka) tuto improvizaci. Je to přece jen oddělek kde ještě nejsou její dcery.

Tom50
Tom50 03.06.2024, 00:03:18 xxx.xxx.139.252

Dnes jsem si všimnul něčeho, co, mám za to, stojí za zapamatování.

V plemnáči se ztratila matka. Něco tam bylo špatně. Nic si nepíšu a když, tak křídou na úl a někdy to déšť neumyje. Někdy ano…

Hledal jsem matku, nenašel, je to tak 2 týdny? Nevím, smyl déšť. Nosily pyl, ale plod tam žádný nebyl. A být měl když nosily pyl. OK, někdy trvá déle než se mladá rozklade.

Před asi pěti dny spousta plodu, ale larvy mi připadaly nějaké vypasené, bylo to dolouho, prostě bylo skoro jasné, že tam jsou trubčice a že to bude hrboplod.

Dneska jsem to zrušil, ano, mělo to hrboplod. Postupoval jsem podle starých knih, podle předků = maminky. Odnesl jsem úlek asi 15 metrů a jednotlivé rámky otřásl a ometl do kpřiv. Teorie je, že trubčice, když mají ty zduřelé pohlavní orgány, nemůžou létat a pěšky domů ne trefí. “Obyčejné” včely nevadí, ty nebezpečné nejsou. Spojit s něčím, co matku má se neradí, trubčice by jí mohly rochnout. Tak kopřivy = jasná volba.

Jenže jsem zapomněl dát na místo plemenáče jiný osazený plemenáč, aby se navrátilky měly kam vžebrat. Na podsatavci se ihnhed začal tvořit chumel včel a některé se začaly stěhovat do plemenáče o metr dál na stejné koze. Tam je teprve matečník, tedy není tam kladoucí matka a vžebrávání se obešlo bez problému. Jenže by se včely dovnitř stěží mohly vejít. Tak jsem v rychlosti, ve snaze rychle řešit nastalou situaci, popadl relativně slabší plemenáč z druhého konce podstavce, kde už klade nová matka. Dal jsem ho na místo vysypaného. Ihned se celá čelní stěna pokryla včelami, většina včel se nastěhovala na přední stěnu plemenáče. Po asi 10 minutách jsem usoudil, že tahle posila bude stačit a vrátil úlek s oplozenou matkou na svoje místo. Včely se jistě pomalu nastěhují do nového domova.

Je to nově zřízené stanoviště a před úly (plemenáči) je “černý úhor”, prostě není tam tráva po zplanýrování terénu. Tudíž je na zemi dokonale vidět všechno.

A konečně přijde pointa:

Včely z čelní stěny se začaly pomalu vžebrávat. Ale najednou strážkyně popadly jednu včelu do klubka a na zemi jí umordovaly. Pokračovalo vžebrávání a najdenou zase jednu nepustily a zabily. Po dvou hodinách mír a klid a před úlkem zůstaly tři zabité včely.

Proč několik desítek, spíš stovek včel vpustily a tři včely ne?

----------------------

Tohle ode mě nebyl promyšlený pokus. Hnalo se na bouřku, tlačil mě čas a dost jsem improvizoval. Ve skutečnosti jsem já, starý praktik, jednal zbrkle, nepromyšleně (to by se mi dít v mém věku po tolika letech včelaření nemělo!), tudíž asi docela trapně. Nicméně když už jsem udělal několik chyb, je nutné z toho vytěžit co se dá.

1 - roky se mi zdá to sypání trubcokladného vč do kopřiv jako nebetyčná kravina

2 - kdo kdy postulovat tu báji o bezletnosti trubčic?

3 - proč včelstvíčko s kladoucí matkou pustily všechny cizí, jen ne tři včely?

4 - proč včelstvíčko s nouzákem včely vpustilo bez “vraždy” několika včel?

----------------------

První dvě otázky současně odpovídají samy na sebe. 

3 - zdá se, že trubčice létat umí a právě ty včelstvíčko nepřijalo. 

4 - včelstvíčku bez kladoucí matky je asi celkem šumák jestli se k nim stěhuje trubčice.

Prosím kolegy o zhodnocení, co se to u mě asi tak mohlo stát? Dedukuji správně a nebo, ač nejsem soudruh a už vůbec z NDR, dělám někde ve svojí úvaze chybu?

----------------------

Mám za to, že můj dnešní poznatek je dobré si dokonale zapamatovat. Totiž k ad 1 - Mohlo by se zdát, že “kopřivy” = blbost. Jenže mnozí vyzkoušeli, že když se trubcokané vč přidá, i přes noviny ke vč s kladoucí matkou, může se stát, že jí trubčice zabijí a tak se to zásadně neradí. Z toho by ale vyplývalo, že kopřivy jsou správně, jen je nesprávný předpoklad bezletnosti trubčic. Ovšem když posilované vč má na výběr a dostane možnost “špatné” včely nevpustit je to pepší, než prosté spojení. Je to tak?

Pak nemůžu jinak než že jednoznačně doporučuji “kopřivy”.

Nebyl bych to já abych si neposteknul, že přesně tyhle věci by měl zkoumat výzkumák plný tak zvaných vědců a ne se pakovat na lécích proti roztoči, který úhyny včelstev nezpůsobuje. Kdž jsem na to přišel já a nezávisle na mě i BG, proč ne vědcostuti? Opravdu na to nepřišli a nebo hrajou betla aby mohli žít z distribuce léčiv a hlavně aby nemuseli přiznat, že 40 let vyzkoumávají nesmysl? Já ještě nezapomněl, že nejen naši “vědci”, ale celosvětoví netušili 30 let, že bojují s úplně jiným roztočem než je Varroa Jacobsoni Oudemans. Tak mu, když na to konečně přišli, dali jméno Varroa Destuctor a nějak se zapomněli omluvit. Natož aby odškonili ty, kterým plošně v hysterii 80 let trávili včely. Nebo se omluvili za 40 let idiotské buzerace a konečně zrušili zimní měl. A když už sběr zimní měli funguje, všichni to umí a mají na to prostředky u svých úlů, tak by mohli ze zimní měli místo brouků hledat mor. Ale z moru nejsou prachy, že ne, morové včely se neléčí donekonečna, že ne, ty se zničí a není trvalý zdroj prebend.

A tak dále. Ani slůvko omluvy, sebereflexe, jak je někdo může brát vážně?

Tom50
Tom50 02.06.2024, 22:37:42 xxx.xxx.139.252

Ještě jedno takové video anonyme a požádám majtele o vymazání a zablokování tvojí IP adresy.

Tom50
Tom50 31.05.2024, 11:10:13 xxx.xxx.139.252

Nechte to osudu. Mám vše volně a nic se neděje. Náš národ má včely rád a hlavně, jak vymírají staří, mladí jsou tak líní něco dělat, cokoli, že vše co “smrdí” prací se jim hnusí.

Já si dal ke včelám velké dlaždice půl na půl metru, tlusté 5 cm. Sice jsem je měl oddřív z nějaké demolice, ale mají celkem značnou cenu a měl jsem strach, že mi je někdo z lesa ukradne. Kámoš Petr mi vysvětlil, že ukrást ty dlaždice je práce a to dneska nikdo dobrovolně neriskne, tedy že by pracoval. Že by byl chycený se nebojí už vůbec, protože dnes má všechna práva vždycky gauner a s poškozeným bývá často rovnou policijí zacházeno jak s vyvrhelem.

--------------------------

Přidám úsměvnou příhodu.

Dal jsem si od lesáků postavit na jednom stanovišti kolem úlů oplocenku proti prasatům, která vyrývají v dubovém lese hluboké jámy. Jenže jsem neměl čas udělat branku, takovou tu přelézací, co mi chtěli udělat lesáci, jsem pochopitelně odmítl (taky to o ní bylo lacinější). Jednou jsem dorazil ke včelám a doslova si sednul na prdořiť! Branka byla hotová, zavěšená na železných pantech. Dotyčný jí vyrobil ze smrkových větví, stylově, jako se to dělalo v dávných dobách - větve odkorněné pořízem, jen místo hřebíků vruty. 

Pak se ukázalo, že branku vyrobil soused, pražák chatař, co má chatu asi 300 metrů opodál. 

Prostě mám štěstí na lidi. Nikdo mě tu neznal a stejně jsem se tu uvedl tak, že mi od začátku před šesti lety nikdo nijak neškodí, naopak.

Tom50
Tom50 31.05.2024, 10:59:30 xxx.xxx.139.252

Považuji za potřebné jasně vysvětlit a pokud možno velmi stručně, co medovice vlastně je a jak jí tak zvaní producenti medovice tvoří.

Producentů je mnoho druhů, patří sem mšice, puklice, červci, mery a další. Všechen tento hmyz se živí vlastně stejně, jako jiní živočichové, za potravu musí mít bílkoviny a glycidy v určitém poměru. Tento poměr je asi 1 : 7, tedu k jednomu dílu bílkovin musí mít 7 dílů cukrů, škroby trávit neumí.

Potíž je v tom, že rostlinné mízy mají poměr živin asi 1 : 30. Producenti medovice musí oddělit přebytečné cukry dřív, než se jim dostanou do zažívacího traktu. Z rostlinné mízy si ponechají cukry ve správném poměru k bílkovinám, řekněme 7 dílů ze 30 dílů a přebytečných 23 dílů vyvrhnou bokem ještě před tím, než by to spolkli. Jenže. Vývod mají většinou na zadečku podlíž análního otvoru a tak si nepoučení (a hloupí poučení) myslí, že medovice jsou výkaly hmyzu.

Celé jsem to nesmírně zjednodušil a to jen a pouze kvůli snadnému pochopení. Větší povědomí vlastně obyčejný člověk nepotřebuje, přesnými poměry a detailními nuancemi nechť se zabývají vědci, nám by uvedené mohlo stačit.

----------------------------

Protože medovicový med se skládá z jiných, složitějších cukrů než květový, který je téměř úplně jen z glukozy a fruktozy, medovicový med obsahuje víc nestravitelných zbytků než med květový nebo cukr řepný. Řepný cukr není nic jiného, než směs G a F 50:50 a drtivá většina nektarů je zase jen sacharoza = cukr řepný.

Když včely přežívají zimu, pomalu tráví zásoby a vyrábějí z nich teplo potřebné k přežití, musí vydržet kadění, řečeno lidovým slovníkem. Včely mají tzv výkalové vaky, kde se jim hromadí výkaly a těch se zbavují při proletech, které se někdy podaří díky mírným zimám i v zimě. Když ale počasí neumožní v prosinci - únoru pročišťovací prolet, včely to prostě musí vydržet. To ale dokáží jen v případě, že zimují na květovém medu nebo na cukru, který si ale mimoděk zinvertovaly = rozštěpily na dva monosacharidy = glukozu a fruktozu. Takže jasně a polopatě řečeno, na medovici můžou včelstva přežít jen za podmínky, že se během několika zimních měsíců dostanou ven na “vyprášení”. Pokud tu možnost nedstanou, uhynou a kompletně pokálí vnitřek úlu tak, že je vše na vyhození. Vosk se asi dá vytavit, je to ale děsný eklhaft s úlem něco dělat, úplně vyčistit se to asi nepodaří. Popravdě, nemám s tím zkušenost, jen jsem to dřív u někoho viděl a nechci to zažít.

Umělá, jak já říkám syntetická krmiva, jsou většinou (ty levnější synťáky) škrobové hydrolyzáty a ty mají ještě víc balastních látek než medovice a velká část zimních úhynů jde velmi pravděpodobně na vrub těmto krmivům. Ovšem lobby výrobců a distributorů mají dost silné páky na to, aby se o tom mejnstrýmově nepsalo a ani nediskutovalo a už vůbec aby to výzkum jednoznačně zjistil, zda a jaká rizika hrozí. Navíc oddělkářské mafii úhyny yvyhovují také a mafii prosazující jedinou správnou včelu v ČR, která vydělává produkcí matek, také. Proto tu vlastně není žádné svobodné médium a jsem zvědav, kdy majiteli toho fora někdo naznačí…

Co má tedy dělat včelař? 

Nezimovat na medovici a nikdy nezkrmovat umělá krmiva pro včely.

Je tady k ještě jedna, výrazně dražší skupina krmiv a ta nepocházejí z obilného škrobu, ale je to uměle invertovaný cukr. Jenže iánvertovat včelám cukr uměle je nesmyl, protože včela jakmile něco pozře, samočinně do toho přidává enzym invertázu a tak včelám invertovat cukr chemikáliemi je zbytečný esmyl a jen chyták na vylákání peněz z hloupých včelařů. A naopak, kdo ví jistě, že včelám nedělá nějakou potíž odstranění té invertační chemikálie z uměle invertovaného cukru?

A jak nezimovat na medovici na míře 39x24?

Nepoužívat úl na míru vysokou 24 = Adamec, nebo 23,2 = Langstroth 1/1, nebo Zander 42 x 22 a tak dále.

Když už se použije špatná nízká míra, lze úl doplnit nějakým NN, ne ale vyšším než 15 cm, před NN vysokými 17 jsem varoval jinde v jiné souvislosti.

Jak použít zastarale nízkou míru v kombinaci s NN a jak tím elminivovat riziko zimování na medovici, popíšu v jiném článku někdy v blízkém budoucnu.

Tom50
Tom50 31.05.2024, 10:14:52 xxx.xxx.139.252

Tak volal Petr, že už i u něj, výrazně níž (asi o 60 metrů) a už mimo Českou Sibiř začala medovice.  U něj asi medovice, u mě jistě, vidím, že je med výrazně tmavší.

U mě je to asi tak napůl, možná 3/5 vč nosí, ostatní se válejí na česně a nehnou prdelkou. Je to tím (moje domněnka, nijak nepotvrzená), že tím, že se tu víc než 50 let šlechtila včela na využití jarní snůšky, komunisti dávali za med o 10 Kčs víc, než kolik stál v maloobchodě a hlavně nerozlišovali výkupní cenu medu jarního a medovicového. Navíc s vodivostí a vlhkostí nikdo nebuzeroval. A to byl důvod, že nebylo moudré snažit se o včelu schopnou či ochotnou “těžit” medovici. Toho využil pan Čermák a vyšlechtil kmen Vigor na medovici a dcery jeho inseminek skutečně nosily medovici, zatímco jiné včely vůbec. Pak přišla nerojivá BF a najednou už není Vigor potřeba, BF přirozeně na medovici jde vždycky. Navíc se opravdu BF nerojí, jí přimět k rojové náladě je kumšt, to jde jedině cíleně a nebo nějakou chovatelskou chybou, třeba nepřidáním dalšího medníku.

Nakonec tu BF převládne z jednoho důvodu. Její trubci jsou “ramenatější” a díky lepší kondici a větší síle jsou mnohem úspěšnější v bojích o spáření s matkou. I když je ze všech trubců na shromaždišti třeba jen 10% BF, z cca 8-12 trubců, se kterými se matka musí spářit, je například úspěšných polovina, často i 60% trubců BF. Proto se nám objevují barevné včely ve včelstvech, o kterých si myslíme, že jsou ryze Kraňská.

Tom50
Tom50 31.05.2024, 09:01:30 xxx.xxx.139.252

Co s již nepotřebnými rámky nevyhovující míry, například 39x24:

Začátečník nemá dost nízkého díla do medníků. V prvním roce, kdy převádí z nevyhovující míry na výšku vysokého rámku 30, nedělá TLumič. Prostě první rok včelaří bez TL. I s medníkem je potíž. Do medníku je dobré mít nějaké souše, sice by ho uměly postavit celý, ale doporučuju najít si tu mojí “pohádku” o bratřích, košíkách a hřibech. a ono nejde jenom o med a včelařovu nenažranost, Ono jde víc o to, co se hlavněš letos stalo ve většině vč, že ulily plodiska a nenosily do medníků, ignorovali je. Letos byl atypický rok a letos byla i míra 24 moc vysoká. Ovšem to je výjimka a svět vypozoroval, že optimální výška vysokého díla je právě ne víc, ale ani ne méně než 30 cm. 

Zopakuju, že souše se v medníku dávají ke stěnám, na prostředek M vedle sebe, NIKDY SE NESMÍ PROSTŘÍDAT, tedy tak zvané zebrování. To je cizácký západní nesmysl, který ve včelařsky civilizovaných zemích včelaři nikdy nedělali. Nezebrovat má dva důvody, zmíním hlavní, druhý důvod až na konci článku. 

Hlavně jde o to, aby matka nešla klást do medníku. Do souší u stěny klást nepůjde, když jsou 1 a 1 nebo max 2 + 2 a opakuju, MUSÍ BÝT U STĚN a na prostředku klást, dokud M voní cize, matka nemůže. Než včely prostřední M úplně postaví aby do nich mohla matka klást, jsou zanesené medem. Ovšem aby vč nekladlo v medníku musí mít TLumič. V prvním roce ho nemá a tudíž se může stát, že v medníku matka na 1-3 rámcích zaklade dělničinu v půlměsíčkách nad spodní loučkou nízkých rámků. Do medníku, když se nepoužívá mřížka, nesmí přijít rámky pro VS a nesmí tam být nikde místo na stavbu ani jako pětikoruna. To by ihned využily na trubčinu, tu by matka došla zaklást a jak už je jednou nahoře, reálně hrozí, že zaklade i dělničinu. Prostě v medníku nesmí být trubčina ani možnost stavby, trubčina do medníku spolehlivě vyláká matku. Jinak matka do medníku na nízké rámky nechce, ale to jedině tehdy, že má dole ve VN dost místa pro dělničí plod a naprosto nezbytný trubčí plod.

Ale zpátky co s rámky 24. Předesílám, že následující nejde na cirkulárce u pleckatých rámků. Jde to, ale není to bezpečné a tudíž před tím varuju. Na cirkulárce se nastaví bajlák na 142 mm a rámky zbavené mezerníků opatrně odřízneme po délce tak, že k bajláku jde horní loučka. Pak se na rámek jen přibije spodní loučka a máme nízký rámek. Ano, není panenský, ale lepší nepanenský než žádný. Holt v prvním roce bude část medníkového díla s košilkami. V dalším roce skončí tyto souše v TL a pak jdou na vyvaření. A tak je ještě využijeme do medníků a prodloužíme jejich životnost.

I bez cirkulárky jde snížit rámky 24 na 15. A to klidně i u včel na stanovišti. Na rovné podložce položíme zmenšovaný rámek na plocho. Na něj položíme polorámek tak, že odhadem odsadíme asi těch 8 mm, kolik je tlustá SL. Podle přiloženého rámku odřežeme pilkou obě BL a nožem plást. Opět se jen přibije SL a je rámek hotový. Základní “vercajk” musí mít každý v autě, stejně jako pár louček.

Jak zatavovat M do nízkých rámků:

Na rámek 15 dávám jen 2 drátky a u všeho, i u rámků vysokých používám pouze vodorovné drátkování. Nahoře je drátek asi 12-15 mm ROZHODNĚ NE VÍC! pod HL, druhý pak v prostředku. (dopisuju do závorky, že je samosebou lepší dát drátky na polorámek 3)

Na rámky do medníku používám M pro rozměr 39x27,5 a tedy M má rozměr 37 x 25. Když se M vysoká 25 cm rozřízne napůl, vzniknou dva pruhy, které přesně pasují do rámku 15. Protože na polorámky používám slabší HL i SL, konkrétně 8 (9) a 6 (7) mm, v součtu to dá asi 15 mm a tak zůstává asi 10 mm vůle. Ta tam vznikne tím, že ne všechny loučky mám přesně nařezané - svoje mám nižší ale často musím použít kupované a rozměr M se taky o pár mm může lišit od ideálu už od výrobce. 

Proto musí být horní drátek - ten nic nevyztužuje a je tam jen na zavěšení mezistěny, asi 12 - 15 pod HL, protože s mezerou asi 10 mm pořád ještě vyjde do mezistěny, která MUSÍ být zatavena tak, že leží na SL.  Nahoře mezeru včely vždy dostaví dělničinou a plást bezpečně připevní k HL. Pokud by se nechala mezera dole, reálně hrozí, že M vykoušou tak, že mezi SL a spodním okrajem plástu udělají asi 15 - 18 mm mezeru, jako to vidíme na vysokých rámcích. Tady odbočím. Mnohokrát jsem tvrdil, že podmet má být 18 mm a protože na dně leží 1-3 mm tlustá podložka, je pak skutečný podmet asi 15 - 17 mm. A proto 18 podmet, že to je přirozené, co včely samy dělají, vidíme to na kžadém vysokém rámku!!!!

Ovšem u polorámků tohle rozhodně nechceme. Včely by dole něco postavily, často dělničinu. Jenže reálně hrozí, že si tam postaví trubčinu, ta vyláká matku do medníku a tak dále - popsáno výš.

A tak se do polorámku M zataví tak, že se dole dotýká SL, nahoře nikdy trubčinu nepostaví.

Další důvod proč nemít dole na N rámcích mezeru 15-18 mm. I kdyby to bylo jen 12 mm, tak na 10 rámcích, které používáme u Blaníku, který má v plodišti 11 vysokých rámků v medníku, by to v součtu udělalo jednu celou souši.

Nemám rád tuto mezeru ani u vysokých rámků a tak i u nich zatavuju M tak, že leží na SL. Zkoušel jsem po milimetrech a psal si na HL rámků, kolik by mohlo být dole vůle. M se totiž vždy pronese, taky proto se dělá o dost nižší než je světlost rámku. Jenže, i když se nechá vůle jen 3 mm, včely M vykoušou a udělají 15-18 mm mezeru. Jedině když se M dotýká, přistaví jí ke SL. Jenže se M pronese a pak se příčně zvlní. Tomu bráním 5 drátky (horní je jen na zavěšení) a drátky jsou od sebe hustěji v dolních 2/5. I tak se polovina M zvlní a tak od letoška dávám drátků 6. I když se plásty zvlní, asi necelá polovina a nevypadají krásně, na funkci to nic moc nemění a kde je deformace nevhodná pro plod dávají pyl a i ten na plodovém plástu být musí. A nebo tam nedávají nic, používají ty zparchantělé buňky na odpařování medového polotovaru, využijí je určitě víc, než mezeru kde není nic (jen plac pro rojové matečníky). Výsledek je, že na 11 rámcích, když jsem eliminoval mezeru asi 15 - 18 mm, tak se jedná v součtu o víc než půl vysokého plástu. Pokud mají i jen tuto půlku dělničího plástu k dobru, pak vč bez TL o to méně chtějí klást v medníkách. Pokud je plod až ke SL vysokých rámků, o to snáz, ochotneji a tudíž dříve na začátku jara obsazují TLumiče. 

Vše souvisí se vším a jedno vyplývá ne z druhého, ale často hned z několika zdánlivých marginálií. Je na každém, do jaké míry celý komplex pochopí. Mě to nikdo takto polopatě nesdělil, musel jsem si na to přijít sám, tak zvaní odborníci z Dolu a Včelařství tyhle nuance nesdělují. A ani od velikánů, o které jsem se dle anonyma otřel, se nic podobného dozvědět nelze.

Toto už jsou vážně malé detaily, které ale v součtu rozhodují o vyšší nebo nižší účinnosti metody Blaník.

--------------------

Druhý (a třetí) důvod proč nikdy nezebrovat.

Metoda Blaník pracuje s tím, že protože nejde “vyčistit” rámky od medu a zásob - nikdy vysoké rámky nevytáčíme, musíme zařídit, aby staré plásty byly v zadu na konci plodiště. Pokud toto striktně dodržíme a celou sezonu postupně stěhujeme světlejší dílo ke předku plodiště a staré postupně suneme dozadu, pak když se zjara komoruje, skončí nejstarší černé souše v komorách. Tam je včely vyčistí a pak jdou na vyvaření.

Pokud ale někdo nadšeně přebírá nekriticky každou západní kra.inu, pak má v celém plodišti dílo namíchané a v komorách mu logicky skončí plovina světlého díla a naopak polovina starého díla, plného patogenů mu zůstane obsednutých včelami.

Jediná kritika systému Dadant je ze Západu a je o tom, že se prý nedají obměňovat vysoké rámky. Ano, nenažraní kapitalisti mají spočítáno, že když na jaře nezužují - nekomorují, ušetří na mzdách na zužování. Sice mají méně medu, ale "díky" pomalému jarnímu rozvoji se jim také vč nerojí a nebo málo a tak je pro ně lepší nezužovat a místo toho si pořídit třeba o 10 % víc včelstev. Namnoze na Západě taky včelaří pro odměnu za opylení (USA snad jedině) a je jim jedno, zda je vč silnější a víc opylí a nebo opylí málo, bere se to za kus, platby jsou za včelstvo. Proto otrocká nápodoba Západních včelařů, jejich úlů a technik je, jak to říct slušně?

Jenže civilizované včelařství střední a východní Evropy včelaří právě naopak na co nejrychlejší jarní rozvoj ve snaze získání co nejvíce medu a za opylení nám nikdo nic nedává a tudíž jedinou odměnou je pro nás med. A protože jarní med je vždycky, druhý a třetí med málo kdy, tak kdo nebude včelařit na jarní rozvoj a jarní med, velmi často mu včely nevydělají ani na cukr!!!!

Je zajímavé, že za mého dětství a mládí byla jen nepatrná hrstka tupců, kteří adorovali Sovětský Svaz a dělali doma ve své praxi sovětské nesmysly (ve filmu Pelíšky hraje takového de.ila Donutil). Žasnu, kolik lidí dnes nadšeně podobné, málem Lysenkovské nesmysly přebírá ze Západu, jak z EU nebo z USA. Zatímco si tu nikdo normální nepořídil Ruský úl Mnogokorpusnyj (ve skutečnosti je to originální Dadant-Blatt), nyní se mnozí vidí v Langstrothu. A myslí si, že budou mít hodně medu díky Západnímu úlu. Nebudou! Je to stejně pošetilé jako si myslet, že když neumím na kytaru a jsem líný se to naučit, že když si koupím americkou elektrickou kytaru Fender stratocaster, že budu hrát jako rocková hvězda. Naopak, na tu akustickou španělku je to snazší.

Třetí důvod proč nezebrovat.

Když se do medníku dostane souše vedle mezistěny, nemůže se nestát to, že do souše začnou dávat med a je pro ně snazší protahovat hotové buňky souše než stavět na mezistěně. Pak se stane, že co byly souše jsou enormně tlusté plásty a co byly M jsou nedostavěné a často zavíčkované pod úrovní šířky louček. To pak odvíčkovat nikomu nezávidím

Tom50
Tom50 30.05.2024, 23:20:37 xxx.xxx.139.252

Ach jo!

Vysoký SR = trubčák se bere jen u vč, které má TL a trubčinu v něm. ROZUM BY MĚL DÁT, ŽE VČELSTVO V TUTO DOBU NEMŮŽE BÝT BEZ TRUBČINY!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mockrát jsem napsal, že likvidace vysokého SR slouží K PŘESUNUTÍ CHOVU TRUBCŮ DO TLUMIČE. Nikde jsem nezanechal ani slůvko o tom, že by vč mělo být bez SR a je jedno, zda vysokého ve VN a nebo nízkého (několika) v TL.

Jestli nyní vč nemá TL, je zoufale slabé a není s ním něco v pořádku. Ok, řekněme, že je zaostalé a ne nemocné.

Konkrétně vy tvrdíte, že jste moje práce četl stokrát. Jak se vám mohlo podařit nepostřehnout, že metoda Blaník funguje i úlů s pevným dnem, kam TL dolů dát nejde?

Bleskurychle vraťte vysoký SR na poslední místo ve VN. Nemusí být zpola vystavěný, postaví si vše nové. Kdy jindy by asi tak měly stavět když ne teď?

Medník pro vč bez TL se vystrojí úplně jinak než pro vč s TL.

Je pomalu po sezoně, po sezoně rojení určitě, teď už se vyrojí jen vč chované lemplem, co nic nečte a neumí a nebo neumí chápat co čte. Takže jestli vaše vč dostane vysoký SR, kde si udělají trubčinu a když budou nchtít jí i zakladou - je tak pokročilá doba, že víc trubčiny než jedn vysoký rámek už chtít nebudou, a je po dkvětu všeho jarního, tedy po odkvětu maliny, pak už moc nehrozí kladení dělničiny v medníku. Prostě jim dejte medník a že by teď postavily 6 nebo dokonce 8 mezistěn asi “nehrozí”. Klidně můžou dostat samé souše. Jestli v některé zakladou trochu dělničiny, ano, to je možné (ale po odkvětu malin nepravděpodobné), je to daň za to, že nemají TL pod VN. 

Vůbec nechápu jak normální v č může být tak slabé jak popisujete. Jestli jde ale o letošní roj, je vše jinak. O roj se v tom roce (v roce vyrojení) staráme jinak.

Martine, proboha, nechtěl byste se třeba místo chovu včel věnovat něčemu jinému? Píšeme si asi 5 let, spíš 6 let, nic nemažu a můžu vám to dokázat, napsal jsem vám nějméně 500 a spíš víc dopisů a podrobně jsem vám vysvětlil všechno nejméně 10 x a spíš 20 a více krát. Prostě kdy pochopíte, že včely pro vás asi nejsou? Jak vám mám už sdělit, co jsem vám psal v SZ nejméně 10 x, že mě neplatíte a že nejsem váš učitel?

Mnohé moje dopisy byly delší než jedna stránka A4, uvědomujete si, že jsem jen vám napsal asi tak dvě knihy?

Tohle bylo úplně poslední, co konkrétně vám píšu, vzdávám to, vás to naučit neumím, na to musí být vystudovaný pedagog a spíš tým specialistů, já na to nestačím. Odteď se ptejte někoho jiného, třeba VF, tam je skvělých odborníků spousta, třeba pan Stonjek. Nebo pan Sedláček. Jen si nemyslím, že by tihle dva velikáni, jak je tu jeden anonym nazval, vám věnovali setinu toho, co já.

Tom50
Tom50 29.05.2024, 21:20:14 xxx.xxx.139.252

Přátelé, mám slušnou snůšku z medovice na smrku. Že by to po letech začalo? Kupodivu vidím včely spíš na padesátiletých smrcích a na mlází žádné.

Včely tady u mě úplně opustily bílý divoký jetelíček, co roste planě všude a opustily i pámelník a to je tedy co říct! Kvetou už ostružiny, není na nich vidět jediná včela. Ovšem šípky se prohýbají pod včelami a přitom šípky asi ani nektar nemají - včely na nich sbírají hlavně pyl, kterého je asi momentálně málo. Malina už odkvetla a ani na ní moc nešly, v mojí lokalitě je silně přeceňovaná.

Akát tady nemeduje, ale dává dopst pylu, který není z chemicky ošetřovaných polí. Zjara zmrzly první lístky, dlouho trvalo než obrazil a zdá se, že letos tady nepokvete, že to ty jarní mrazy zlikvidovaly. Mám ho tu málo, sám tu nerostl, vysázel jsem pár stromků, které už 2x kvetly. Letos ani náznak.

Inkarnát je za polovičkou, pole už je ze ⅔ prozelenalé. Stejně je vzdálené 1.800 metrů (dle Mapy cz a měřím to vždy do prostředka pole, navíc včely asi přímo rovně nelétají) a tak je to na hranici efektivního doletu a spíš za ní.

Jinak tu nikde nekvete nic, v lese nějaké kytičky jsou, ale není na nich včela, stejně jako na sporadickém kvítí na loukách.

Plodiště, tedy VN vč nehrabu a tak ani nevím, zda je v nich dost pylu. Pořád ani malinký náznak rojové nálady. Stran rojení druhý naprosto ideální rok v řadě, nestěžuju si. Kdyby to tak chtělo zůstat i v následujících letech, nezlobil bych se ani nepatrně.

Zbývá ještě asi 5 týdnů naděje a pak už krmení…

Tom50
Tom50 29.05.2024, 10:14:06 xxx.xxx.139.252

Protože nečtu letáky nevím, dokdy bude akce v Lidlu na cukr. Včera jsem zakoupil cukr za 26, 90 ale v akci 2 + 1 tedy každé třetí kilo zadarmo a tak cukr vyšel na 17,90. Cukr není v desítkách ale v kilovkách volně na paletě s proklady. V krámě se vždy dají ukořistit krabice od ovoce a zeleniny. Na množství cukru není žádný limit.

Byl jsem ve městě malým autem, jenže mám ve městě pořád dílnu z doby mojí pracovní aktivity a tak jsem měl kam cukr navozit. Koupil jsem ale jen 4 metráky, mám cukru na dva roky permanentně. Mám za to, že mám ještě nějaký za 9 Kč, ale domnívám se, že cena už nikdy neklesne a že 18 Kč za kilo je skvělá cena. Bohužel jsem nakoupil dost za 22 …

Tom50
Tom50 29.05.2024, 09:54:11 xxx.xxx.139.252

Na zatavování mezistěn funguje starší nabíječka autobaterií. Moderní, co se prodávají teď prý nejde na M použít. Je dobré znát toto

https://www.slepicar.cz/724-zatavovac-mezisten.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9OwMPRh4TyGnTaX_xxS6c0fTY3tdYKxgT8cVttmU8Rkld3nI0jJ9nkaApxGEALw_wcB

protože nevíme co přijde a třeba někdy nebude k dispoizici elektřina. Auta vám mladým chtějí majitelé zeměkoule vzít a tak zatavovat nepůjde ani autobaterií - tou to jde prý taky. Tohle rádýlko se přiměřeně nahřálo, pod M musela být podložka a kolečko má mezi dvěma řadami zoubků drážku a na drátku se udrží. Přejetím správně nahřátým radýlkem při přiměřeném zatlačení na radýlko se M dobře zataví. Je to předpotopní, ale měli byste to všichni znát. 

Já mám koupené elektrické zatavovací trafo na mezistěny v roce tuším 1981 a soudruh si za to vzal tenkrát 850 Kčs. Když jsem vydělával 2.700 měsíčně, byla to třetina platu. To by dneska odpovídalo tak 12-14.000 Kč. Jen tak pro zajímavost, cirkulárka HOP 60 stála 6.500 Kčs což je ekvivalent dnešních asi 90.000, slovy devadesáttisíc Korun a spíš stovky!!!!! Komunisti chtěli mít lidi závislé na státu a tak takhle nesmyslně zdražili jakýkoliv výrobní protředek. Přitom ale nedokázali vyrábět dost zboží do tržních fondů a my si museli většinu věcí nějak dělat sami. Nebyla to radostná doba, mnozí jsme byli ochotní dělat, nebylo ale z čeho a na čem. Třeba v lese se nesmělo prodat dříví delší než metr, z paliva se totiž na velké cirkulárce daly nadělat prkna a trámky. Řezivo se koupit nedalo, na to muselo být stavební povolení na rodinný domek a pak byl příděl, peníze nestačily. A tak dále a tak dál. Dnes je to naopak, málokterý mladý chce dělat a většina ani neumí, pracovní vyučování na základkách liberálové zrušili a za dvacet let tu budete mít milion lemplů neschopných vyměnit žárovku. Ony ty lemply tu máme už teď. Jednou budou technikové a strojaři dobře placení a nesmírně vzácní a hodinový manžel je prý nyní v Praze nejplacenější zaměstnání. Ale to jsem se dostal už hodně daleko, ono vám to ale vědět neuškodí.

Tom50
Tom50 29.05.2024, 01:25:56 xxx.xxx.139.252

V následujícím, kromě vymyšleného příběhu je sdělení, které se, pokud já vím, nedá nikde načíst.

Existuje blud o vytáčení jednou za sezonu, třeba po odkvětu lip v začátku července. Nejde to ze dvou důvodů, druhý je důležitější a spíš stěžejní v otázce zda vůbec a nebo jak moc úspěšný bude ten rok včelařská sezona. Ovšem základním kritériem je množství medu a hned za tím kondice vč a v jejím důsledku bezúhynovost chovu včel.

Vždy, když něco u včel nevíme, představme si ve stejné situaci lidi. Ano, drtivá většina principoů funguje naprosto stejně u lidí i u včel.

Mladý chlap, když zakládá rodinu, je silný, vitální, vezme i těžkou raubírnu, kde hodně vydělá a dře denně šestnáctky aby vybudoval bydlení, zázemí a měl kde žít s rodinou. Pak musí vytvořit finanční "polštář", aby byla rodina v bezpečí i pro případ nějaké nepředvídatelné události. Když toho dosáhne, má zdravé, ještě nedospělé děti, snaživou obětavou ženu, která mu vytváří zázemí, je na vrcholu a dosáhl potřebné mety. Nastal čas zvolnit. Opustí drasticky těžké zaměstnání a najde si sice hůř placené, ale klidné a méně namáhavé a rozhodně celkově zvolní, rozhodně přestane dělat šestnáctky a brigády o víkendech a pracuje jen kolik je nutné na uživení a pohodové přežití.

Včelstvo se po zimě snaží úplně stejně intenzivně. Když postaví nové mezistěny, vychová dostatek zdravého potomstva a přinese v jarní snůšce nadbytek medu, nastal pro něj čas hodně zvolnit. Úplně stejně jako u mladého solidního chlapa. Takže. Vč nepřetržitě dokonale vnímá, kolik má zásob a ví tudíž, kolik má medu. A když je to dost, dokonce nadbytečně dost, zvolní a přestane se tak strašně intenzivně snažit. Kam by se včely hnaly?

Jenže když naráz o všechno přijdou - medobraní - nemají rozum a nevědí, že kdyby bylo nejhůř, včeař dodá cukr. Tak opět začnou velmi intenzivně pracovat aby dohonily to, oč přišly.

Z uvedého vymyšleného příměru by mělo být každému rozumnému včelaři jasné, proč je nutné včelstvům pořád odebírat med hned, jak nějaký nahromadí. Nedostatek je nejúčinnější stimulace ke zvýšení pracovního úsilí u lidí i u včel!

První důvod je, že květový med po určitém čase ztuhne v plástech, letos dokonce i v nezavíčkovaných a proto je nutné vytáčet raději častěji, než pozdě. Díky refraktometru, který je za pár Korun dostupný každému, se dá zjistit, zda je med v plástech zralý. 

Ale takto napsané to jsou jen kecy, ani mě by ve snu nenapadlo, že bude mít i nezavíčkovaný květový med 17% a zavíčkovaný těsně nad 16! A tak i mě část jarního medu v plástech ztuhla.

Tom50
Tom50 28.05.2024, 21:21:30 xxx.xxx.139.252

Měl jsem dvě špatné odpovědi. Kvíz vymýšlela soudružka, co o včelách neví nic. Nebo mám mezery já?

Vosu neuhřejí semknutím, k semknutí vyzývají vždy jen politici co tvrdí, že se muslimům ubráníme semknutími, čím víc se semkneme, tím líp. Akorát že to fakt nefunguje. Přesto to liberálové sveřepě tvrdí, protože to je jejich Víra a ta je nad realitu!

Semknutí straší v hlavě autorce fat hodně. Včely se v zimě zahřívají nikoli semknutím, ale teplo vyrábějí aktivně pohyby křídlových svalů a tak moje odpověď, že se zahřívají křídly je správnější, než semknutí.

Prostě mladí liberálové, kterými se nynější svět začíná hemžit, věří na nesmysly a vůbec se za svojí nedovzdělanost nestydí.

Tom50
Tom50 28.05.2024, 20:06:03 xxx.xxx.139.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kouty z 28.05.2024, 13:42:31

Na začátek vám dám jednu radu. Stejnou, jako jiným. Neřešte marginálie, netrapte si mozek podružnostmi. To vše kolem věku matky, její kondice a počtu kladení vajíček poznáte poměrně rychle a snadno. Já se dodneška fakt nebyl štont naučit, kolik že vlastně klade matka vajíček denně. To není ani tak odvislé jak je stará, jako spíš jak dobře je oplodněná a hlavně v jaké kondici je včelstvo. Když bude za úlem lempl, ignorující prazákladní potřeby zdravého vitálního včelstva, ani supermatka z hyperchovu za nebetyčné peníze žádné divy nepředvede. A naopak, kdo se postará o maximální zásobení, pohodu a harmonii včelstva, tam i celkem průměrná matka odevzdá vynikající výkon. A nakonec včely samy nejlépe poznají, když něco není jak být má a chtějí se vyrojit a nebo pak později udělají TV. Rojení kvůli nekvalitě matky poznáme tak, že nenarazí 30 matečníků, ale jen několik, často 2-3 jako při TV. Jenže TV na jaře vždy skončí vyrojením. Samosebou mě tady někteří budou asi chtít opravovat, ale je to moje celoživotní zkušenost = na jaře na TV nevěřit a matku raději vyměnit sám. Když jinde píšu, že nemám vlastně roje, neí to superúlem, stanovištěm a tak podobně. Je to tím, že nevěřím na nesmysly a jdu vždy nejraději na jistotu.

------------------------

Začněte nastudováním odborné terminologie, to je skutečně absolutní prazáklad, pak vám bude ihned každý rozumět. K vaší královně přidám příhodu ze svých asi 24 let.

Dělal jsem ve fabrice s jedním pánem, bylo mu nad 50, včelařem a pán si chtěl pořád povídat o včelách. Moc jsem nechápal jeho styl včelaření, už tehdy jsem byl vymezený proti míře 24. Měli jsme doma obě a tudíž bylo srovnání. Kdo to nevidí, neuvěří. Ale to jsem odbočil.

Pán mi jednou vykládal, jak vyhazoval mateřáky. Z úcty ke staršímu a ze slušnosti jsem rozpačitě neutrálně kýval, ale ve skutečnosti jsem netušil, co dělal. Představoval jsem si, jak dělá silné oddělky a původní včelstva, asi i s úly vozí na skládku a tam je snad vyhazuje? To asi ne, asi mele nějaké nesmysly, jenže prostě úcta ke staršímu…

Ten doveda likvidoval rojové matečníky. Když mi to došlo a sdělil jsem mu, že jsem mu nerozuměl, děl ten dobrý muž doslova: “to máš jedno, chytrej se dovtípí”. No a asi nejsem dost chytrej, já například mezi pojmy monstrance, defenestrace a menstruace prostě vidím nebetyčné rozdíly. Ale ano, mnoho lidí funguje jako že holikny - hodinky a má za to, že “chytrej se dovtípí”. Já tak chytrej tedy rozhodně nejsem, nedovtípím se.

----------------------

Než jsem sesmolil svou radu, dokonale to vystihl a vysvětlil pan kolega Tom4.

Tom50
Tom50 28.05.2024, 19:38:51 xxx.xxx.139.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 28.05.2024, 13:48:21

Vlastně si odpovídáte sám, chápete bleskurychle a to mám rád, myslíte u toho stejně, jako třeba romaning. Takže na první otázku odpovídám ano.

Na druhou otázku vám odpověděl romaning a zase jste to dedukoval velmi správně.

Víte, já už od základky ve škole nejraději začal vždy s tím, že jsem za každou cenu chtěl  u každé nové látky pochopit princip, abych se nemusel učit nazpaměť vzorečky a definice. Já byl tupej i na to, co se rýmovalo když jsem to měl nabiflovat.

Na královnu se tu ptal anonym a já byl na něj strohý, ale ukázalo se, že i jemu to myslí a tak jdu odpovídat jemu i když jsem si myslel, že z jeho mraku pršet nezačne. Mýlil jsem se, asi.

-------------------

romaning, vám děkuju za dokonalé obrázky, že jsou hotové od IF jsem zapomněl. Až mě děsí jak zapomínám, snad mi to tu prominete, nemládnu a fakt se snažím. Tedy když je zřejmé, že se snaží i tazatel. Vlastně kvůli tomu sem píšu, abych předal co mám, dalším, kdo projeví SKUTEČNÝ zájem.