MS:Správná cesta urcitě existuje, ne že ne. Jen je problém s hlasateli těchto jediných správných cest. Takových včelařských mesiášů už bylo. Pokud někdo hlásá jedinou správnou cestu, ještě to neznamená, že o správnou cestu skutečně jde. Tvrzení se nemusí shodovat s realitou. Na VF psal kdysi nějaký takový “mesiáš”, že nikdy nemá úhyny a pak z něj vypadlo, že před pár lety přišel o všechny včely. No ale teď už je na správné cestě a budoucnost se před ním třese. Před tím to dělal blbě. Ale teď už to dělá správně, věřte tomu. Takže hledejme správnou cestu, každý za sebe a dávejme si pozor na mesiáše. Když jim uvěříme a včely nám uhynou, oni nám škody nenahradí.
Pokud někdo hlásá absolutní pravdu a používá absolutní výrazivo (vždy, všichni, nikdo, každý apod.), instinkt mi velí dát si na takového člověka pozor. Často jde o lháře, kteří uvěří vlastním lžím do té míry, že začnou upravovat realitu a tak když mají úhyn, svedou to na něco jiného a tváří se, že úhyn nemají. Tak si dávejte pozor, abyste nenaletěli.
Narážíte na mě. Nikdy jsem se nesnažil být mesiáš a vaše lži náznaky uvedu na pravou míru.
Včelařil jsem po svém, myslel jsem si, že si konečně můžu dělat co chci demokraticky a ve skutečnosti to bylo liberálně. Dělal jsem si co jsem chtěl a schválně se nedostavil když mi komisionálně přišli ošetřit včelstva, považoval jejich nesmysly za buzeraci a tvrdil, že já pěstuju včely a ne nějaké blbé brouky, byl jsem nebetyčný vůl. Smutné na tom je, že mi bylo 50 let! Od 44 let jsem těžce marodil a téměř jsem zemřel, kdo mě zná to ví a tak bych se mohl vymlouvat na nemoc. Ale pravdivě přiznávám, jak jsem smýšlel, liberálně, myslel jsem si, že přese mě není a že svět je tu jen aby mi poskytoval servis a lidi kolem mě byli pro mě jen lokajové povinní mi zajišťovat servis, uvěřil jsem ve svojí jedinečnou neopakovatelnost. Pak mi došlo, že všechno je jen na mě a že mě v mých problémech svět nechá a že si musím pomoci sám. Změnil jsem úplně všechno, celý život, úplně jsem změnil smýšlení a světonázor, opakuju, došlo mi, že je to jen na mě. Měl jsem to štěstí, že se mi v hlavě rozsvítilo a došlo mi to, došlo mi co je příčina všech problémů.
V roce tuším 2007 uhynulo v MO Vlašim 97% a ne tedy jen ta moje. Podotýkám, že spolek měl asi 105 členů a vč bylo kolem jedenácti set. Mě uhynulo všech 11 tehdy chovaných vč. Už jsem včelařit nechtěl, přišel jsem o rok později komplet o veškeré vybavení při požáru.
Nikdy před tímto úhynem mi nepadlo jediné vč nikdy na nic a potom jediné. Ovšem ve “vytraceném” úle jsem pak našel rámky se zásobami bez včel, ale místo sbití byly rámky sešroubované vruty a jinak nadrátkované. Tím jsem zjistil, kdo mi to tam podstrčil. V úle mojí výroby, který jsem mu dal, mladší o generaci, syn komunisty a já vůl uvěřil, že by mohl být slušný člověk. Dobře mi tak. Jak vyplyne dál, dělám notoricky stejnou chybu dál, pořád věřím, že jsou lidi lepší než skutečně jsou. Uvažuju o dalšá radilkální změně.
----------------------
Pak mě někdo přemluvil a já si opět včely pořídil. Ovšem řekl si, že to naposledy zkusím, ale pouze jedinou správnou cestou. Dokonale jsem si, spolu s bratrem, který o včely logicky přišel taky jako každý tady, rozmyslel, co bylo dřív špatně a rozhodl se tentokrát udělat vše tehdy a tak, jak se má. Tedy léčit ve správných termínech a Dolem a Včelařstvím doporučenými léčivy a aplikačními metodami. To bylo před 14 lety.
Jen náhodou jsem v roce 2014 polovině vč nedal Formidol a pak s hrůzou zjistil, že další roky byla silnější a přinesla víc medu ta vč, která kyselinu nedostala. Ovšem nebyl jsem si jistý která přesně vč to byla. Měl jsem tři vysoké míry a další rok udělal pokus sudá-lichá a tak jsem věděl přesně, která vč kyselinu nedostala a “podezření” se na 100% potvrdilo na míře nezáleželo. Souběžně můj starší bratr o 10 km dál, ve stejných úlech se včelami ode mě odmítal tvrdou chemii a jek kyselinoval, každé jaro přišel o třetinu vč a tak jsem mu dal odd, byl už nemocný a starý (o 13 let) a celý život lampasák a těmhle lidem nešlo nikdy nic vysvětlit. Medu moc neměl, ale sveřepě nepoužíval fuj tvrdou chemii.
Ve stejné době si kyselinou mravernčí v drahých Nasenheiderech zničil všechna (8) vč Petr. Zjara dostal jiné včely, 4 vyzimované odd. Další rok to udělal znovu, zase jsem mu dal včely ale s tím, že ještě jednou bude chtít organicky alternastivně léčit jen KM a už si ty nové včely zaplatí jako jiní nepoučitelní kyselináři. Od té doby nemá Petr úhyn, použíává jen Gabon a Varidol, ovšem aerosolem se vzduchem z vysokotlaké bomby, což je nebe a dudy proti kompresoru. Po celou dobu vidí včely u mě a přesvědčil se in natura, že je jen jedna správná cesta jak ve změněných a měnících podmínkách mít včely nejen živé, ale dosahovat vysokého užitku a k tomu lepšího medu, než má 99% ostatních včelařů.
Takže je samosebou možné, že mám celých 15 let štěstí a smůlu mají vždycky jen ti druzí a jenom čirou náhodou mají smůlu jen do doby, dokud používají kyseliny. Stačí to svinstvo včelám nedat a sim sala bim, už mají štěstí taky. A protože je každý strůjcem svého štěstí, vzhůru k rozmanitosti a pluralitě, hurá, s EU a liberalizmem na věčné časy a nikdy jinak!
No a zatím na mě tady i na jiných forech vždy uměli jen plivat, z VF mě Goro vyštval a vyštval by mě i odsud kdyby mohl, IF zrušili majitelé. Pak jsem se dozvěděl o CHZ a dokonce, že je tu vlákno o mě a mojí metodice a tak jsem se dal přemluvit a jsem tady a zase se na mě nalepili zmetci, kteří nic nedávají, ale kritizují, zesměšňují, ponižují. A za to všechno pohrdání, posměch, vědecké a často cinknuté štúdie od Gora, ale nikdo jiný sem nedal ani čárku o tom, jak včelařit bez úhynů. Kdo si i přesto dovolí mě kritizovat, pak je jeho sebevědomí bezbřeze sprosté. Nikdy jsem nevtrvdil, že jsem bez chyb, bez chyb je patrně jen Bůh.
Staré lidové přísloví zní: “pro dobrotu na žebrotu” a drtivá většina duševních ubožáků, kteří by zadarmo nikomu nic nedali (podle sebe sdoudím tebe) a tak nevěří a snaží se zdiskreditovat mě, který se rozdal pro druhé. Výsledek je, že se mě nikdo z obdarovaných nezastane, snad jen drvodělka a okřikuje mě dokonce i Tom4.
Počkám na vyjádření majitele fora a podle toho se rozhodnu jak na CHZ dál. Mám ne tisíc, ale milion chutí vás tu nechat, aby vám nikdy nic neřekl a neprozradil jak je to správně Goro a furt vám jen cpal, jak je jakýkoli způsob správný, tedy pokud vám včely nepadnou. A to je, kromě krátkých štěků BG, jediný, kdo tu někdy něco odborného sdělil. Pak se ptejte komety, varaxi, MS a anonymů, ne ale už mě. Oni to určitě vědí líp jak já a bude pro vás a vaše včely jistě skvělé se mě zbavit.
Abych byl spravedlivý, jeden anonym byl na mojí straně, ale bnohužel anonym.