Aktuálně: 3 735 inzerátů213 095 diskuzních příspěvků18 294 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:59:42 xxx.xxx.139.250

Vypadá to, že od 1.1.2026 budou protizákonné králíkárny, ví se tady - u králíkářů o tom něco?

Od toho dne by se nemělo nic chovat v klecích a jiných omezených prostorech. Nebo se to netýká hobby chovů, ale jen profíků? A jestli jen profesionálních farem, kdy to uvalí i na hobbíky?

Co slepičáři? Patrně by se to dotklo i domácích chovů drůbeže a všeho ostatního. Co třeba prase v chlívku? Nebo  koza?

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:29:13 xxx.xxx.139.250

Než to dočtu, reaguju hned. Vy neumíte rozpoznat podmiňovací způsob a současně ironii? Pak je s vámi debata obtížná, to připouštím.

Prostě když mám nějakou hrdost a nehodlám dělat nějakému “hej nebo počkej” (české rčení vyjadřující anonyma, tedy neznámé individuum, které odsuzujeme) pooskoka, neraguju a nebo ho rovnou pošlu do prdeřiti. A ještě jinak, formát jako vy nemá zapotřebí honem vyhovět kdejakému anonymovi jen proto, že si na něj houkne, že chce radu.

----------------------

Tak jsem dočetl váš názor, respektuju a vlastně souhlasím. No a k mojí původně anonymitě, víte, jak to říct, vše a i já a moje názory a postoje se vyvíjejí a jen idiot nemění názory. O tom, že by majitel VF vyžadoval moje skutečné jméno nevím nic (měl od začátku IP adresu přece), je ale možné, že jsem to zapomněl, jako mnozí zapomínáme věci, které nám byly nepříjemné.

Ononym nebo neregistrovaný podepisující se zkratkou pro mě není pán, ale prostě anonym, kterému já nestojím ani za to, aby se mi a ostatním představil a současně ode mě něco chce? Židé tomu říkají chucpe. A navíc je to asi srab, co se za sebe stydí a nebo má ještě nějaký horší motiv k anonymitě?

Jste demokrat? Já prostě pohrdám anonymy, i když vy tvrdíte, že jsem jím byl a já si to nepamatuju. Od nepříjemných zkušeností tady odtud je hodlám napříště ignorovat, abych nedělal kdejakému hej nebo počkej poskoka a někdo třeba poskoka - podle mého názoru, který ale není obecný etalon ani pravidlo, dělat chce každému, kdo si na něj hejkne. Já ne, umíte to resperktovat? A umíte respektovat i to, že se mi to nelíbí vzhledem k tomu, jaký formát jste a že to, RYZE PODLE MÉHO NÁZORU nemáte zapotřebí?

Nevím, zda se i u Slováků zná pojem vyjádření něčí důstojnosti a naodobyčejnosti “pan Někdo” a tím jste pro mě vy. (a nemáte zapotřebí…)

Tom50
Tom50 24.11.2024, 21:09:09 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.11.2024, 18:46:36

Pošlete mi, prosím, ty plánky. Brennerák jestli má míru 30x30, nemůže mít vnitřek jinak, než 30 + 2 včelí mezery a tehdy se VM dělal 6 mm a tak rozměr musí být 312. I kdyby to už bral prozíravěji a udělal VM dnešních 7,5 mm, pořád by musel být vnitřek v tom směru 315 mm. 

I v druhém směru to neštimuje, pokud má být úl čtvercový. Jediná možnost je, že to Brenner modifikoval tak, aby to vyhovělo 9 rámkům, pak by to s hooodně odřenýma ušima vyšlo. Ale rámek by musel být dlouhý ne 30, nýbrž 31,5. Pokud je to jak říkáte, pak jasně Brenner uvažoval jako já a modifikoval to na 9 rámků.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 13:59:12 xxx.xxx.139.250

Neříkám, že jste poskok, říkám, že já bych si jako poskok připadal a že někomu, v tomto případě vám, asi nevadí být anonymovi v mých očích poskokem. Vám to přijde ode mě snobské a já nemám jinou možnost než ty lidi nutit ke slušnosti, když už je tak nevychovali doma a ve škole, že když něco chtějí ZADARMO, je SLUŠNÉ se aspoň představit. No a vy mi kazíte mojí snahu přimět ty lidi ke slušnosti, chápete mě? Samosebou si dělejte co chcete.

Já milerád a snad jsem to dokázal ve více než tisíci příspěvcích za necelý rok jen tady a mnohem více na VF a IF, že jsem ochotný předat co umím a znám jiným. Chci ale jen to, aby se SAMI OBTĚŽOVALI se obeznámit s věcí. Vy se chytáte osobní roviny, ale podstatu = jádro sdělení ignorujete. Vím jistě, že tazatel se takto včelařit nenaučí. Fakt nejsem na světě ani u včel první den. Chtěl jsem po vás jen uznání, že se nemýlím a jako snad nejlepší přispěvatel tady když byste se k mojí snaze solidárně připojil, anonymové by se přestali ptát a plevelit to tady věcmi, které si můžou sami vyhledat ve stozích DOSTUPNÉ odborné literatury. Proč by to dělali když se najde někdo, na koho si hýknou a on honem běží poslušně vyhovět.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 13:38:38 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.11.2024, 12:56:47

Pane Goro. Mít hubu plnou demokracie a práv a svobod a ignorovat, že moje práva končí tam, kde začínají práva druhých, je pro dnešní dobu, tedy pro liberalizmus příznačné. 

Jiné by bylo, kdyby kolegyně skromně sdělila, že se domnívá, že… a tak dále. Ona ale nepřipouští debatu a rovnou tvrdí, že jí něco vadí a když jí upozorním, že když něco tvrdí, mohlo by se to dotknout práv a svobod a i jen názoru druhého, vede si svou, nekompromisně a bez snahy o diskuzi. Pak přiběhne statečný rytíř a odhání mě s obviněním, že dělám argumentační fauly. Nedělám, jen mám těžko vyvratitelné argumenty.

Pane Goro. Já nemám tušení co za buzerace si u vás vymysleli, reagoval jsem jen na to, co jste uvedl a to mi přijde velmi rozumné a správné.

Ano, EU se snaží zakázat bylinky, je sponzorovaná farmaceuty a ti chtějí aby lidi museli platit za předražené pilulky a ne aby si část léků opatřili zadarmo sami.

EU potřebuje povolné ovčany, aby si nic, žádné jídlo nemolhi produkovat sami a byli závislí na průmyslově zpracovaném žrádle nadnárodních korporací. Stačí na týden vypnout na velkém území proud, za 3 dni se zkazí jídlo ve vyrabovaných supermarketech (i lidem doma v mazákách), v těch marketech ale většinu jídla rabovači zničí. Svede se to na jako že nechtěný black out. A tak dále, umí si to někdo představit dál? Ale o tom nikdo nic nechce vědět. Jo a prý pštros, když se blíží nebezpečí, hlavu do písku nestrká, lidi to ale dělají.

EU zakáže topit dřívím aby všichni museli kupovat nesmyslně několikrát předražené energie od hrstky šmejdů.

Fabriky vyhání do zámoří a protlačuje se nepodmíněný příjem s tím, že kdo zazlobí, nedostane nažrat a vypnou mu topení a nebo ho nepustí do tramvaje či busu, v Číně už to funguje. Pak zkrotne každý.

EU zakazuje všechno normální a nutí lidi do nenormálních bláznovství. Už to ani nijak neargumentuje, nevysvětluje a nezdůvodňuje. Prostě nařizuje.

Mladí, pětatřicetileté i čtyřicetileté nevychované kreatury s mentalitou a inteligencí čtrnáctiletých pubertálních dětí ženou svět do války a někdo tomu nadšeně tleská, jiný se pokouší, jistěže marně, upozorňovat, že většina je jen užitečnými idioty ve hrách mocipánů.

Cílem je, zakázat hobby chov včel a jakýkoliv přivýdělek z chovu čehokoliv, tedy i prodej ze dvora čehokoliv. Prostě všichni musí být závislí na nadnárodní hydře. Jenže dřív vrchnost potřebovala otroky, co na ní pracovali = poddané. Dnešní mocní jsou takoví tupci, že vše nasvědčuje, že chtějí snad nechat část lidí vymřít a zabránit mladým aby se množili. Ty děti totiž přece prdí skleníkové plyny…

Panstvo se snaží rozeštvat lidi. Nejhorší je křivda, to jedou Bůh pochválí berana od lehkoživky a ani si nevšímne pytle zrní od jeho bratra. Tím nasere Kaina tak, že ten veme šutr a bráchovi urazí palici hed jak Bůh odtáhne (pozoruhodné je, že Vševědoucí nevěděl předem, co jeho křivda způsobí). To samé je dát na Hrad bolševického špiona a jeho politručce vymáhat rentu. Nic nového pod sluncem, první to popsal Niccolo Machiavelli - rozděl a panuj a mnozí nadšeně útočí na jiné jen proto, když si troufnou upozornit na něco nesprávného. A když upozornění zargumentují, stejně to označí za argumentační faul. Pořád dokola, už je to únavné.

Před 600 lety si Češi za největšího Čecha zvolí Lucemburka a nyní se jeví jako jediný skutečný vlastenec poloviční Japonec. Poslední zbytky normálnosti v Česku ochraňuje přivandrovalý, v Česku zbohatlý Slovák.

A takhle bych mohl pokračovat dlouho…

------------------------

Mezitím jste se drvodělko vyjádřila. OK, nikde netvrdím jak to máte, jen dedukuji a to nejsou výmysly, ale logické dedukce. Nemáte včely na hranici? Ale mnozí by je tam klidně dali, bezohledně. Navrhovaná restrikce není namířena proti slušným lidem, ale proti těm druhým. Představte si to naopak. Někdo dá včely na vaší hranici, tak, že nevyjdete na zahrada, neotevřete okno a k tomu bude mít neskutečně bodavé bestie. Co uděláte? Půjdete si stěžovat? Ale úředník nebude mít nástroj i kdyby vám náhodou pomoci chtěl.

Opakuju, moje dedukce pramení z toho, že to buď dělá ten, kdo se předpisu brání a nebo chce mít možnost to dělat. A už jen to je bezohledné, když nedomýšlíte, že mezi námi přibývají bezohlední a vy je bráníte.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 12:56:10 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 24.11.2024, 12:44:56

Ano, typický liberál. Když někdo dá argument, co je obtížné vyvrátit, nazvete to faulem. Jak příznačné. Prostě jen vy mladí liberálové máte na všechno právo, povinnosti vám smrdí a chovat se ohleduplně k druhým se vám příčí. Vychovali vás, že si můžete s tupou bezohlednsotí dělat co se vám zamane. Ale klid, my, co pamatujem lepší svět, skutečnou civilizaci, brzy vymřem a vy zestárnete a pak si vzpomenete, oni vám to dětičky dají vypít do dna. Tedy možná, někdo si to do souvislostí nebude umět dát, nemá tu schopnost chápat, že jak se dneska do lesa zavolá…

Dnes tomu moderně říkáte karma, každého šmejda si to jednou najde. S vámi je marná debata, tlačíte bezohlednost a vymlouváte se na argumentační fauly. On vám to Brusel dá sežrat už brzy, už je to upečené.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 12:39:57 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.11.2024, 12:05:47

Pořád mi nerozumíte. Vy říkáte, že vám sice vadí něco, co považujete za buzeraci a přitom to buzerace není ale jenh eliminace bezohlednosti většiny lidí a současněš vám vůbec nevadí, že nějaké kreatury udělaly z vašeho normálního života a chovu zvířectva zločin.

Udávat vás nikdo nemusí, uvidí z družice, že sušíte seno a vědí, že ho asi sama nejíte. Mám kámoše, někdo mu čtyřkolkou přejel úhlopříčně louku. Za dva dny měl kontrolu a chtěli mu brát dotace za to, že jezdí a nebo dovolí cizím jezdit po zemědělské ploše, kde není schválená cesta. Jak má uhlídat pubertální (často ale i třicetileté i starší) zmetky, potomky liberálních rodičů, aby mu po louce nejezdili? Tohle vše vám nevadí, že z vás dělají zločince zrůdnými zákony, ale vadí vám omezení u včel? Přece vám to omezení nemusí vadit když nechcete otravovat sousedy bezohledným umístěním včel? Fakt nechápete, že Slováky navrhovaná omezení jsou namířena jen proti šmejdům a slušných lidí se netýkají? Kdežto zákazy jakéhokoli přirozeného chovu útočí na samu lidskou práci a život ÚPLNĚ VŠECH a ne jen zlých a bezohledných šmejdů. Umíte rozpoznat ten rozdíl?

------------------------

Od dobytkáře info z pátku, tedy přede dvěma dny. Když je dobytek na výkrm v zimovišti, pod střechou, kde má omezený pohyb u žlabu, má na kilo přírůstku nějakou spotřebu krmiva. Ovšem EU nutí dobytkáře, aby měl dobytek venku na pastvině na mrazu, dešti, větru s možností běhání a volného pohybu a dobytek je taky tak tupý, že si při žvýkání lehá na promrzlou zem. Jak bohulibé, řekl by b.b. Akorát že na kilo přírůstku spotřebuje to dobytče 3 x víc krmiva, protože tu energii spotřebuje na vyrovnávání tělesných teplot. Takže je potřeba obrovská pastvina. K tomu se musí dávat jádro - obilí a to stálo naftu a motor vychrlil do ovzduší výfukové plyny, 3 x víc, než pro býka nebo jalovici na žlabu. Jenže dobytčeti běží 3x víc metabolizmu, tak taky vyprdí 3x víc metanu = skleníkové plyny a vyprodukuje 3 x víc výkalů = hnoje. A tak díky restrikci Brusele je výsledek 3x horší, než u dobytka ustájeného. Tak o co jde? O planetu? To asi moc ne. No a nebo nám vládnou dokonale vymletí idioti. Za B bude správně, já ještě nezapomněl na zelenou vysokou funkcionářku, která nevěděla co je biomasa. Ale nutila tím topit lidi při vytápění domácností a bytů, případně fabrik. Zmizela v propadlišti a místo ní přišla pletařka svetrů, kvalifikací prodavačka mobilů. Tak dokud nám budou vládnout zelené aktivistky a pletačky svetrů, já ateista musím říct jen Bůh s námi.

Ale tohle všechno vám nevadí, hlavně abyste mohla otravovat souseda včelama na hranici pozemku a říkáte tomu osobní svoboda. Pro mě je děsivé, že jako vy uvažuje drtivá většina. Kde skutečně útočí na vaší ani ne svobodu, ale elementární lidskou civilizaci jste v klídku a kde se snaží aby lidi neotravovali jeden druhého vám vadí. Pozoruhodné.

Jsem starý. Pozoruhodné je, že když mladí na nějaké louce udělají hlučnou párty, několik dní tam duní pseudomuzika, louku zdupou a rozbahní, že na ní roky nic neroste a okolí zeserou a zaneřádí odpadky, lidem vadí, ale že čokli vyjí na celou vesnici a řvou a ne pár dní, ale celý rok, to je akorát. To já tedy raděj ty mladé a technopárty než čokly, co hubu nezavřou. Mladí se unaví a někam vysmahnou, čokly si lidi pořizují bez jakékoli regulace.

Včely lze dát jinam, dál od souseda a nikomu a ničemu nevadí, navíc jsou užitečné a pro lidi jsou včely nepostradatelné. Před štěkotem a vytím čokla neuteče nikdo a život bez zbytečných a nepotřebných čoklů si já umím představit dobře. To je ten rozdíl mezi zbytečností a nezbytností.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:59:46 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 24.11.2024, 10:47:15

Ano. Všichni známe film Vyšší princip, kdy za schvalování něčeho popraví děti - nedospělé studenty z gymnázia. A lidi si neuvědomují, že se už zase trestá za schvalování něčeho. Zatím se nestřílí, ale myslím, že zlého džina už mocipáni vypustili z lahve za nadšeného hýkání lidských zrůd a tupého mlčení většiny.

Připomenu výrok Anglického ministerského předsedy na začátku ww2. Řekl asi toto: Nevadí nám nepřítel. Ten pro nás není nejhorší, známe ho, víme kdo to je a my jej porazíme. Ale nejhorší jsou naši vlastní lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou lidmi slušnými, kteří však v kritické chvíli neudělají vůbec nic.

Na druhou stranu Martine, máte pravdu, taky se bojím. Komoušů jsem se nebál, ti byli spíš k smíchu. Z těchle má chytřejší člověk strach, protože tohle je teprve začátek…

Je až děsivé jak se naplňují Orwelovy vize, doslova do písmene. Už máme také ministerstvo lásky s plukovníkem, který se netají, že jsme pro něj svině. 

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:43:51 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 22.11.2024, 16:59:02

Pozoruhodné je, že se bavíte s anonymem. OK, třeba věci vidíte jinak než já. Dochází vám, že i jen z toho, jak je položen dotaz, je jasné, že dotyčný o včelách nepřečetl ani jedninou knihu a ani snad článek? On se nesnaží nejdřív sám vzdělat a až teprve co by sám jinde v odborné literatuře nemohl najít, pak se jít ptát. A když chce od zkušených něco ZADARMO  dostat, u mě musí pomyslně zaplatit tím, že se představí plným jménem. Takto si z vás dělá poskoka. Aly vy jste třeba poskokem nějakého anonyma rád, já ne.

Já doslova žasnu jak někoho může iritovat pojem, že je oddělek vyzimovaný. Z dotazu je jesné, že to vyzimování bere jako něco špatného a přitom se tím vyjadřuje právě opak, ten vyšší a spíš nejvyšší level a to, že to přežilo zimu. Tím je i jen minimálně obeznámenému jasné, že se dotyčný včelař umí o oddělky dobře postarat, když je dokáže vyzimovat, protože zima je nejkritičtější část včelařského roku. Dále ze sousloví “vyzimovaný oddělek” vyplývá předpoklad, že včelstvo bude vitální a zdravé i v následující sezoně. To všechno by mělo naskočit včelařovi automaticky, že vyzimování není, že by oddělek někdo trápil zimou, ale naopak, že to je pozitivum.

Ano, tohle všechno já umím vyčíst ze stupidního dotazu a protože takových přibývá, rozhodl jsem se jim poskoka nedělat. Leda že by se představili a chovali se jak je a nebo kdysi u slušných lidí bývalo základní normou. Kdo se chce naučit řídit auto a získat řidičák, musí se nejprve obtěžovat nastudovat si pravidla v příslušné knize a pak zaplatit za to, že ho z toho někdo vyzkouší. Kdysi jsem to navrhoval paní Machové a ve Včelařství proběhla minianketa. Lidi by mi naplivali za tento názor do očí, že útočím na svobodu. Ale kdo chce sportovně chytat ryby, musí projít školením a složit zkoušku. U myslivců je to velmi náročné a mnozí to neudělají, ale včely si u nás smí pořídit kdo má do p.dele díru se všemi důsledky, jakými je šíření nemocí. A nebo obtěžování sousedů či kolemjdoucích. A začne to tím, že si myslí, že vyzimování je ve včelařině nějaké potrápoení oddělku zimou.

Tom50
Tom50 24.11.2024, 10:18:06 xxx.xxx.139.250

Napsal jsem to jasně. Lidi jsou čím dál bezohlednější hovada a tak musí jako protiváha bezbřehé “svobodě” přicházet omezení. 

Spíš mě udivuje, že vám leží v hlavě omezení, která by měla každého slušného člověka napadat sama a měl by být max ohleduplný a dodržovat je sám bez úředního nařízení, ale nechává vás úplně v klidu co vymysleli v Bruseli a začne platit za rok a šest týdnů. Pochopila jste vůbec moje sdělení? Ono je to tak hrozné, že tomu asi nevěříte a držíte se ve srovnání s tím naprosté marginálie viďte. To samé ostatní. Tak dlouho jsme nechali tak zvané liberály aby si dělali bezohledně co chtějí, opakuju BEZOHLEDNĚ a pak se někteří divíte snahám omezit bezbřehou tupost hlavně mladých lidí, stále horších a bezohlednjěších a současně klidně necháte soudruhy z EU drtit normální lidský život nesrovnatelně víc. Podivuhodné!

Mám za to, že právě vy jste kromě včel ještě chovatelka nějakého drobného zvířectva. Patrně mi nevěříte a nebo vůbec nechápete, co na nás soudruzi, horší než bolševici, upekli. Co jsme naspsal je jen zlomek omezení, která jsou schválená a začnou platit.

Třeba v Belgii nebo Holandsku stát vykupuje nové moderní zemědělské farmy, dobře je platí a jak je stát získá, ihned je definitivně zruší. Majitel dostane zaplaceno královsky, ale musí podepsat, že do konce života už nebude farmařit. Staré farmáře a staré nemoderní farmy stát nevykupuje, jen čeká, až vymřou a nemoderní zchátralé podniky zaniknou pod tlakem nekalé státní konkurence. Já tvrdím, že začal útok na nejzákladnější lidský život a práci a vám vadí, že byste nesměla dát sousedovi včely k plotu, aby ho neustále otravovaly. Já třeba nemám rád psy. Nevadili by mi, kdyby drželi hubu. Jenže oni jak debilové furt štěkají, ráno, v poledne, večer a není před tím úniku. Proto bych si čokla nepořídil, protože bych neměl jistotu, že nebude otravovat druhé, když už bych byl tak blbý a nevadilo to věčné nesmyslné štěkání i mě. A tak dále. Protože mě nidko nenutil jít na vesnici a protože na vsi byli čokli vždycky, mlčky trpím a myslím si svoje. A vám je líto že přijde den, kdy vám úřady zakáží otravovat ostatní včelami. 

Vám drvodělko vážně připadá normáoní, že stát a tedy EU podporuje a štědře dotuje ty, co nic nedělají? Dochází vám proč to EU dělá?

Tom50
Tom50 23.11.2024, 22:37:25 xxx.xxx.139.250

Tento úl by měl být originál Dadant- Blat v jednom směru, v druhém Langstroth Superjumbo.

Vycházím z výkresů, které mi poslal pan Boháč v roce 1998. Jinde tvrdím, že má Lang za ouškem jen jeden mm, na výkresech, které mám na stole, je to stejně jako u ČSN 1,5 mm a tak se omlouvám za nepřesnost. Buď si to špatně pamatuji a nebo jsem si vryl do paměti jiný výkres.

Rámek Lang. Je pleckatý, pokud si to ale udělám, budou to mezerníkové rámky bez plecek, rámek bude mít vnější rozměr L, ale jinak šířku louček + mezerníky podle ČSN. Nechci pleckaté rámky, jindy a jinde jsem vysvětlil obšírně proč. Rámek L má HL dlouhou 485 mm, rozteč nut je 488 mm. Ouško je tlusté 10 mm a nad rámky je VM 8 mm a tak je nuta hluboká 18 mm. Německý výkres ale ukazuje 17 mm s tím, že rámek dole nelícuje se spodkem nástavku, ale visí o 1 mm výš. Tohle změním!

Bok nástavku. Je o 8 mm vyšší, než míra rámku, Lang jich má 6, tedy má celkem šest výšek rámků. Mě ale zajímá pro Hybrid jen Superjumbo s výškou 325 mm. Šířka nuty je 10 mm. Jestli je rámek 448, pak je na dvě VM 17 mm na 465 mm.

Zde je v popisu vše o konstrukci Langstroth.

Co z toho vyplývá pro Hybrid?

Vnitřek L je 465 a 12 rámků s loučkou 25 + 10 mm + 1 mm propolis dává 36. 12 x 36 = 432 a do 465 zbývá 33 mm, přitom za poleedním rámkem musí být 10 mm  a tak pro blinovku zbývá 23 mm, blinovky by se tedy dělaly asi 18 - 20 mm a pořád je tam vůle dost.

Ovšem co s výškou 325 mm? Hybrid má dvě možnosti. Buď bude mít rámek Langstroth výšky 30 cm, tedy atyp, ale do toho se mi nechce. Pak zbývá “věnec” vysoký 25 mm, který by se k nástavku připevnil zespoda pro použití Lang a pro použití D-B by se snadno akuškou sundal, jistě by to dokonale udrželo 6 vrutů délky asi 40-50 mm.

Ale. Díky vnitřku D-B by bylo pro rámky Lang prostoru 450 mm. To při rámku s mezerníkem a nečistotami celkové tloušky 36 mm + 10 mm za posledním rámkem dává 442 mm a tak sice s odřenýma ušima a bez blinovky, ale opět by nástavek pojal 12 rámků Superjumbo. Uvažuju oželet ve funkci Lang dvanáctý rámek, v porovnání na konci vyplyne proč.

--------------------------------

Plocha DB je jasná - 157 dm2. Ve funkci Lang 11 to je 160 dm2. Oba VN dostatečné pro provozní metodu Blaník s tím, že by TL byl na každém rámku dole. Kolik by se teprve ukázalo pomocí pokusů. Když by to bylo 60 mm, pak by TL dělal plochu u H Langa 30 dm2.

--------------------------------

Pro porovnání:

Adamec                         39x24x11 + 39x15x11 =  167 dm2

Blaník 30                       39x30x11 + 39x15x11 =  193 dm2 (zbytečně moc)

D-B                                   43,5x30x12                     =  157 dm2

Lang SJ 11                     48,8x32,5x11                 =  160 dm2

Lang SJ 10                      48,8x32,5x10                =  146 dm2

Lang J    10                      48,8x28,5x10               =  128 dm2

Tachovák 2 bedny      39x24x9 + 39x24x9     =  168 dm2

Eurodadant                   39x30x13                       =  152 dm2

Sedláček                         39x34,7x11                   =  149 dm2

Z přehledu vyplývá, že jak Sedláček tak ED jsou v jedné bedně malé. O Langu ani nemluvě.

Z uvedeného je jasné, že by se u Hybridu nikdy nesnímal VN ze dna, mohl by mít dno dokonce pevné. Pracovalo by se jen s medníkovými NN a to lze bez zvedáků a jiných komplikací. Trubčina by byla pořád dole pod dělničím plodem, kdo by jí chtěl vyřezávat, snadno to lze a s opatrností i se včelami (vyzkoušeno a bez zsbití jediné včely). Pokud vůbec Hybrid dotáhnu, budu k němu používat NN které mám, ke každému bude dole připevněn límec, detaily v případě zájmu sdělím později. Samosebou kdo by se chtěl trápit s plecky u Langa, může. Kdyby Lang měl pro mě lepší rámky - mezerníkové, už bych ho dávno měl. Mám vyzkoušeno (a byl jsem o 20 let mladší), že pracovat s rámky, které mají nestejnou šířku HL a BL je tak namáhavé na sílu v prstech, že u mě těžce trpěla krční páteř a po pár vč jsem musel končit kvůli velmi silné bolesti hlavy, mžitků před očima, brnění rukou a hlavně těžkého psychického na.rání když vím, že se dá pracovat bez tohoto utrpení. Ano, když bych neměl srovnání a měl jen plecka, holt bych trpěl a dnes bych už určitě včelařit nemohl. Ale kdo chce kam…

Tom50
Tom50 23.11.2024, 19:01:23 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 23.11.2024, 15:26:03

Nechce se mi to otevírat, to je ten blábol jediného vašeho poslance? Poslance, který je zralý na psychitra jako náš předseda vlády, oba melou nesmysly. Já jsem velký optimista a myslím, že se EU do roka, dvou zhroutí. Ona je totiž celá EU pro psychiatrii.

Sdělím co Češi (ani Slováci) a další ještě obecně nevědí. Pevně se posaďte a hluboce dýchejte:

Psychopati v Bruseli chtějí, aby jezedové v celé EU vybili dobytek na polovičku a co zbyde chovali jen na pastvinách, rozhodně ne zavřené v kravínech. OK, to není ještě to nejhorší, to si ovčani nechají ještě líbit, klidně budou držkovat, ale budou platit za čtvrtku másla 150 Kč a smetana bude jen někdy a taky tuplovaně drahá. O tom ale já psát nechci.

Dobrý český a ani slovenský, ale ani polský lid ještě neví (zajímalo by mě zda to ví chrabrý lid Ukrajiny, co by je čekalo, kdyby vlezli do EU), že od 1.1.2026 bude protizákonná králíkárna. Nyní v Bruseli řeší, kolik metrů čtverečních LOUKY nebo prostě trávníku bude na slepici, tuším chtějí 200 m2 a tak na slepice na pár metrech zesraného udusaného bláta (které je fakt ohavnost když zaprší) taky zapomeňte. Patrně nebude smět být ani chlívek pro prase. Prostě od 1 ledna 26 nebude nikdo smět pod drakonickými pokutami chovat jakákoli zvířata v jakýchkoli klecích. Co třeba chovatelé papoušků netuším, těm asi jebne stejně jako ještěrkářům a dalším. Takže si honem nafoťte kravíny abyste mohli vnukům ukázat, jak se choval dobytek když ještě byla normální civilizace a příští podzim si rozhodně nenechte s vnuky ujít výstavy králíků a dalšího hospodářského zvířectva, asi to bude naposled. Prostě lidská civilizace končí, žijeme právě v konci civilizace. Za mlčení blbců a nadšeného hýkání užitečných idiotů a pod vládou vlastizrádců, jak říká Kryl ŘÁDNĚ ZVOLENÝCH.

Jako nás nutí do štítklů na budovy a už nyní ty kreatury smějí lézt lidem do bytů a vyšetřovat saze v kamnech a komínech a vybízejí lidi aby se udávali když se někomu kouří z komína, zakazují to či ono topidlo a to či ono palivo a současně zdražují jiná paliva (ano, chystají zákaz topit dřevem) a tupý ovčan drží hubu a krok, tak stejně tak budou vesnická stavení obcházet aktivistické mladinké madam v lodičkách s IQ pirátky, ze které má Turek osypky a budou kontrolovat jak má kdo ustájené zvířectvo. 

Neděláte nic, lidi jako já (co nosí blbé zprávy) nenávidíte, nebo máte za blázny a posmíváte se a nebo nás máte za konspirátory, nebo dezoláty a dezinformátory. Okamury a jemu podobných se štítíte, tak budete mít všichni to, co si za to všechno, co jste dopustili, zasloužíte! Já to mám za pár, mě to už netrápí a králíka stejně nemusím. Sice ho sním, ale já se bez něj obejdu, bez toho Čínského ze supermarketu tuplem. Radostně se těšte na vegetariánské amarouny místo lidského jídla. Ono co dnešění mladé maminky dávají svým dětem, ale i tupým manželům, jde sníst jen s velkou dávkou hladu. Inu, pokrok nezastavíš.

A tak dále, a tak dál…

Tom50
Tom50 23.11.2024, 18:22:33 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.11.2024, 15:19:14

Ano, bylo by to dobré. Ovšem přelezete Italský výkres. Protože je vnějšek 500 a pokud použijete na čela desky jen 20 mm, pak vám uvnitř vznikne těch 460. No a počítejte se mnou. 12 rámků po 35 = 420 mm a za posledním musí být nejméně 10 mm a jste na 430. Kvůli propolisu na mezerníkách á 1 mm přijdete o dlaších 12 mm a je z toho 442 a do 460 zbývá 18 mm a takovou blinovku lze udělat. Věřím, že by stačily čelní stěny i jen z materiálu tlustého jen 15 mm a je k dobru dalších 10 mm a blinovka tlustá 28 ani není potřeba.

Vyčkejte ještě na můj návrh úlu Hybrid, ten to řeší, už jsem ho dával (jen popis) na IFaunu, ale úplně se na to zapomnělo. Snad sem dám popis, výkresy neumím, ještě dnes večer a nebo zítra. Mám na něj nařezaný materiál, z překližky 18 mm a na vyzkoušení by stačil, i když zimování v překližce zkrátí velmi rapidně životnost. 2 jistě a možná 4 zimy by vydržel a vidělo by se, zda tudy vede cesta a nebo je to hloupost. Práce na něm jsem zastavil, protože první dvě slepené bedny jsou samy o sobě hodně těžké. Rozhodně to není úl pro starce, soudě jen podle prázdného VN bez rámků, díla a zásob nebo plodu. A vlastně celá moje práce s vymýšlením ponechání KK nad VN, tedy její nepodstavování v půlce září pod VN a také  návrat k hornímu TLumiči má ve finále vést k tomu, že by se VN nezvedal nikdy. Ale opakuju, vyčkejte do večera a nebo max pár dní, prosím.

Tom50
Tom50 23.11.2024, 10:30:14 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 22.11.2024, 20:40:57

Mail mi přišel, máte odpověď a v ní podrobné vysvětlení. Sice mi výkresy zvětšit nešlo, ale pro mě je vždy lepší textový popis, který jsem tady na CHZ nečetl (předpokládám, že je stejný). Ano, mě víc vyhovuje text, patrně mám lepší prostorovou představivost než většina. Ještě líp než já chápe popis Romaning.

Takže díky Martine, výkres je skvělý, jen je tam velmi hrubá chyba ve vztahu šíře rozteče nut a délky horní loučky rámku. Pokud se to udělá jak radím já, pořád to bude kompatibilní s italským originálem, jen odpane peklo s propadáváním rámků a přilepováním bočních louček ke vnitřku úlu. Talián nepochopil vztah, který jsem já nazval boční mezerník a který má Langstroth ještě přísnější než někdejší ČSN pro rámky dlouhé 39. Lang má nutu širší o 2 mm než je délka HL jeho rámku, tedy teoreticky po jednom mm na každé straně, Češi tam mají 3 mm - tedy po 1,5 mm na každé straně, ale Talián 10 mm, tedy na každé straně nesmyslných 5 mm. Před tím varuji, ale znám mnoho Čechů, kteří nemají dost vysoké IQ aby toto pochopili, o výrobcích úlů nemluvě. Já za posledních 25 let neviděl dobře udělaný Český úl a tak bych si já úl nikdy nekoupil.

Tom50
Tom50 22.11.2024, 22:49:42 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 22.11.2024, 20:56:59

Sjedoťte to. Zlikvidujet idiocii Hofmann (Langstroth) a používejte mezerníky a loučky 25 mm a budete mít navěky pokoj. Taky varuju před užší HL. Naopak DL dělám u vysokých rámků poněkud užší, obyčejně co se namane, nejčastěji zhoblovanou coulku a to dá pak 20 (i 22). U nízkých rámků mám SL jen 25 mm (25x8) a přecházím na tloušku jen 6, ale ŠÍŘKA 25 JE STĚŽEJNÍ!!!

Ano, u stovek medníkových rámků odstraňuji užší SL a nahrazuji širokou 25 a nebo likviduju celý rámek. Už to mám skoro předělané a jediné, co mě mrzí, že jsem naběhl na kraviny BPC a nadělal si nejmíň tisíc rámků s úzkou SL.

Ale. Kdosi tady u nás mi dal docela dost HOBLOVANÝCH jedlových prken z nějakých holandských jednocestných beden od zasílání vánočních stromků. Prkna jsou téměř bez suků v délce 2,1 metru. Mají ale jen 23 mm. Nadělal jsem z nich HL a ničemu šířka HL jen 23 mm nevadí. Protože mezerník MUSÍ být jen na bočních loučkách, pak o 2 mm užší HL nevadí. Naopak, je třeba dělat věci z “recyklovaného” materiálu, ten dobrý muž si to přivezl na topení. Dal jsem mu za to štěpiny z borovice (jedle je prý jalové topivo), on byl nadšený a já také.

Tom50
Tom50 22.11.2024, 20:58:25 xxx.xxx.139.250

Odkaz jsem neotervřel a musím s vámi drvodělko nesouhlasit. Já nic chytřejšího, než co vymysleli Slováci, jakživ nečetl. My můžeme chovat třeba krokodýly, ale nejdůležitější je s tím neotravovat ostatní, kteří třeba krokodýly nemusí milovat.

A ještě jinak. Chceš mít vopici? Musíš mít na banány! V případě včel holt jsou banánama dostatčně vhodné podmínky. Třeba včely na balkoně paneláku bych zákonem zakázal kvůli lidem, včely na střeše budov kvůli včelám!

Tom50
Tom50 22.11.2024, 19:39:27 xxx.xxx.139.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.11.2024, 19:34:27

Ano, musí. Med s vlhkostí 20 a nedej Bože 23 by se spolehlivě zkazil.

Tom50
Tom50 22.11.2024, 19:36:42 xxx.xxx.139.250

Tak Martine, klobouk dolů a děkuju vám já a moc! Ještěš jsem neměl čas přečíst váš příspěvek - nechci ho jen číst, musím nad tím přemýšlet a studovat to. Ze zvědavosti jsem se podíval na výkresy a sednul si na zadek, dospěl jsem z útržků a kusých informací z různých zdrojů ke stejnému!!!! Tlouška ouška je 10 a délka HL je 470 a já došel k 471. Taky počítají s hloubkou nuty 18 a tudíž VM nad rámky 8 mm. Podrobně prostuduji výkresy a váš článek. Děkuju vám.

A na tomto příkladu pochopíte, že když jste znalý věci, chápete princip, že nakonec dovodíte správné rozměry také. Ještě jednou díky.

Ono by se toho moc nestalo mít rozměry jiné. Jen by to bylo primitivně hloupé, protože nekompatibilní se zbytkem světa. Já jsem pro absolutní unifikaci všeho. Třeba nástavek úlu Mnogokorpusnyj je na Ukrajině tak za hubičku, to samé dno a dekl nebo rámky, že by bylo super přijít na způsob jak to dovážet. Ovšem co mám informace, tak se přes korupci na hranicích s ničím nejde dostat a rozdíl v ceně shrábnou zkurvysyni celníci (a zemi s tímhle systémem podporujeme?). Mám za to, že rozměry bolševického “ruského” úlu jsou stejné jako originál D-B. Měly by být a fakt by mě zajímalo, zda Sovětští kanstruktěri dodrželi předlohu. Můj otec uměl dokonale rusky, četl jejich knihy a odebíral Pčelovodstvo a říkal mi, že je to stejné jako ve zbytku světa. Táta uměl tak dokonale německy, že Němci nepoznali, že je slovan. Já bohužel ten talent nezdědil…

(sám se nauči i italsky, protože miloval latinu a samosebou jí uměl. Byl švec…)

Ještě se vracím, prosím, pošlete mi ty výkresy do mailu na Centrum? Uměl byste je zvětšit?

Tom50
Tom50 22.11.2024, 18:47:16 xxx.xxx.139.250

Nijak se nevyjadřuju proto, že nemám FB a protože jste registrovaný, váš odkaz jsem se otevřít pokusil a chtělo to přihlášení do FB. Takže to ode mě není nějaký bojkot vaší osoby, nebo tupé arogantní mlčení. Naopak, jako diskutér jste pro mě zajímavý, i když mě někdy štvete (v tom lepším smyslu slova) a s mnohými vašimi názory nesouhlasím, od vás se já umím něco naučit. Pro mě jste partner k diskuzi. A já doufám, že totéž naopak.