»
Odpověď na příspěvek uživatele
Grey Wolf z 10.12.2025, 03:31:06
Díky za dlouhý dopis, pokusím to zkrátit. Ale jak mě znám…
Tom4 mě zná dobře. Netykáme si, ani nevím proč, známe se 8 let (nebo 9?). On ví, že bych mu vše rozmlouval, ví to od svých kejklů s ležanem (má ho pořád). Koho mám rád, tomu rozmlouvám pitomosti (nebo co si myslím, že jsou pitomosti). A tak mi nic neřekl, dokonce si pořídil (asi jen ten jediný - už jsem u něj dlouho nebyl) sktečně míru 43,5 x 30. Takže má jen jeden šestirámek, na zmínku o něm narazil zjara na netu a šel to vyzkoušet. Je zklamaný. U ležanu mi dal ve všem na tisíc % zapravdu. Často mě to, že mám skoro vždycky pravdu, vlastně netěší, taky bych chtěl svět barevnější než je a přitom ten, co máme, je barevný dost. Takoví holt jsme. Někteří určitě.
Slovensko není cizina a nikde jinde jsem nebyl. Nejdřív nebyly peníze a pak zdraví, nevěřím pojišťovnám (podle známých, co se jim něco v cizině stalo jak je v tom pojišťovny nechají) a nevěřím na nemocnice jinde - my jsme v tom velmoc. U srdce jde o 4 minuty, něco jiného je si někde zlomit nohu. Ta nejistoto trvá a tak nikam nepojedu.
I já čtu vše co píšete.
Tom4 to zimuje ve dvou vysokých bednách a nevím jaké k tomu plánuje NN, nevím jak to vč hodlá Tom4 vést dál. Protože on nekutí a netruhlaří, asi má plasty. Nevím to. Nic nečeká a neplánuje, on moc nemluví a jde a zkusí. Ale má ty “nahaté včely” a ty se chovají tak prapodivně, že má jeho pokus smysl. Možná, ale v šestirámku je nemá, tam má “normální”. K nahatým se dostanu některý den a vysvětlím. Už to tu je jaké jsou to včely a jejich projevy, jen je to v různých vláknech. Umíte tu hledat v příspěvcích?
Mimochodem. Medníky 11 jsem vymyslel, nadělal na to přířezy a přířezy na rámky a on si je mlčky smontoval a osadil o rok dřív než já. A protože to mělo fantastický efekt, teprve jsem se k tomu dokopal sám. Hořce lituju toho roku prodlení a že mě to nenapadlo o 10-20 let dřív. Už vím proč má Lang ultranízký NN 137. Já už to začal chápat, tedy spolu s vyššími a vysokými mírami. Ale pro drtivě drtivou většinu Čechů jsou i dvě míry v úle moc a tak je to těch perlách a…
S tím souvisí jakýsi národní mindrák a ten se projevuje zhlížením Čechů v cizině, protože mají ten mindrák a ten se projevuje tím, že pořád potřebují šilhat přes plot (sousedovy švestky jsou vždycky lepší, to víme). Přitom jsou to Češi kdo má na světě nejvíc vynálezů, i když je nás a vždy byly hrstka. Lidmi s nedostakem národního uvědomnění hluboce pohrdám. A holt si neodpustím (starej pes nový kousky) rýpnutí, ani si to neuvědomuju. Moc vám to vadí? Tak mějte vysoké národní cítění a pak vám to vadit nebude a souhlasíte se mnou. Jak prosté! Mimochodem jsem potomkem Rakouského vojáka jugoslávského původu z Bitvy u Jankova 6.3.1645, který tu po těžkém zranění zůstal. Ale já jsem už Čech jak poleno a jsem na to hrdý! Jsem vzdělán (samostudium) a tak vím, že mám být hrdý na co. A děkuju Bohu, že Jakub s nohou ustřelenou kanónem v koleni se domů nedostal a děkuju těm, co ho zachránili, ti zůstanou anonymní. Jen díky tomu jsem měl tu čest narodit se jako Čech.
Taky se vás pokusím vyvést z dalšího omylu a Javaliho taky. Není přímá úměra mezi bonitou lokality a potřebou síly vč. Je to přesně naopak už z podstaty věci. Jalové podmínky znamenají větší nároky na sílu a početnost včelstva - omezenou a krátkodobou nabídku využije víc početnější než slabé včelstvo. V ráji můžou být velmi zkrátka držené chudinky na pár rámcích pro plod - OP. Javali to stále opakuje o Rusech jak vezou na Sibiř malá včelstvíčka. Kdyby četl pozorně co tu píšu a pochopil to do všech důsledků, věděl by, že silné vč nikdy nemá výkon přezimovaného lazara vztaženo k mnoha ukazatelům + to, že Sibiřané někam dostanou malá vč a pak až je čas dovezou další nástavky a inventář. Výkon lazárka je na jednu včelu, na množství potřeby cukru na zimu, na sumu práce za rok ku mednému výnosu + množství nového díla naprosto nepřekonatelný a tvrdím, že Sibiřané na to přišli taky, na to přijde každý, když není zaslepený a umí chápat věci. Vím to, stokrát jsem to psal, ale někteří pořád papouškují ten nesmysl o potřebě chovu jen silných vč. Když uhyne vč na CCD, snad bez výjimky vždy silná a nejlepší včelstva. Jen jsem nedokázal tuhle věc asi 40 let dovést do ucelené a VŽDY a každému FUNGUJÍCÍ metodiky.
------------------------
Odpověděl jsem na vše? Z omáčky, co jsem přidal, byste mohl pochopit víc o mojí povaze a pohnutkách a tím bych mohl být, jestli o to stojíte, pro vás předvídatelnější. A jistěže dělám chyby, kdo je nedělá? A opakuju, mám víckrát pravdu než nemám. Ale mám podivnou povahu v tom, že pak necítím zadostiučinění, nebo radost, jaký jsem pašák a že jsem věc vyhodnotil správněji než většina (žádné “já vám to říkal” u mě nenajdete). Naopak je mi líto zničených iluzí těch, co se těšili na výsledek, který se nemohl dostavit a jediný rozdíl je ten, že já VE VĚTŠINĚ případů vím předem, jak daná věc dopadne. Samosebou jsem to tak neměl zamlada a bohužel jsem si častokrát nedal říct. S o to větší snahou se asi snažím odradit od nesmyslů, které kvůli přírodním zákonům nemůžou fungovat.