Možná jste tu nečetl všechno. Tom4 kdesi z odúmrti dostal dva úly se včelami. Úly jsou okýnkové univerzály, ale byly skoro nové, starý včelař si je musel vyrobit či dát udělat nedlouho před svým skonem. Ovšem zarazila nás česna, která nelze zvětšit. Mají 6 x 1,5 cm a to je pouhých 9 cm2.
Rok před tím jsem experimentoval s česnem velikosti 18 (u některých doknce jen 15) x 1,8 cm a to je 32 (27) cm2 a byl jsem udivený, že to včelstvům nevadilo. Tak letos už mám celoročně všude jen asi 15 - podle jak kde jaké vyšly zástrčky, takže od 12 do 15 cm a výška je daná podmetem 1,8 cm. A vše v pořádku.
A naopak se já domnívám, že právě malé česno a hlavně žádná očka umožňují včelstvu aktivní regulaci teploty v úle. Není tajemstvím (i když mejnstrým o tom ani nemuká - proč asi?), že si včely samy v nepravidelných intervalech od 3 do asi 10 dnů zvyšují teplotu hnízda, to znamená tam, kde je dělničí plod (Blaník má trubčí plod, letos už od začátku května pouze v TL) až na 40 stupňů na několik hodin, z toho asi na 2-3 hodiny až na 42 stupňů. To, jak se domnívám, stačí na eliminaci všech brouků, kteří by byli na včelách a kteří by byli na dělničím plodu. Jinak si nedokážu představit proč má Blaník tak málo roztočů.
Ovšem mejnstrým prosazuje očka a pro zatvrzelé je výrobci pořád dělají. Výrobce předraženě nesmyslného termoboxu nemá zájem na osvětě a výrobce termosolárního nesmyslu také ne a distributor “léčiv” a obchodníci tuplem ne! Naopak, pro ně by byl chov včel bez VD doslova ekonomickou pohromou. Patrně proto se nikde jinde než tady nelze dočíst jak nemít ve včelách VD.
Když jsem kdysi na IF tajemně napsal, že každý včelař v jakémkoli úle může nemít brouky a že úprava úlu trvá dvě minuty a nestojí ani Korunu, měl jsem na mysli zavření oček. Kdo poslechl, neprodělal. Pozoruhodné je, že jsem to o dvouminutové úpravě jakéhokoli úlu a ani Koruně napsal jednomu pánovi z Dolu, dokonce dvakrát, protože poprvé odpověděl nemastně neslaně, podobně jako politik, aby spoustou vět nevyjádřil vůbec žádný názor. Podruhé už napsal jasněji, že se tím zabývat nebudou, že to dělám dobře a že mám pokračovat. Tón jakým mi blahosklonně odpověděl byl stejný, jako odpovídá na Patentním úřadě pracovník pomateným staříkům, kteří nabízejí k patentování plánky na perpetum mobile. Prostě pan doktor inženýr neuvěřil, že by nějaký Krška beze škol a chemických značek před a za jménem mohl něco objevit. Na druhé straně, kdo že tu je málem monopolním distributorem léčiv, která by z velké části najednou nebyla poptávána a tudíž ani kupována?
Tak jsem vzdal boj s větrnými mlýny. A řekl si, že chytří si to mezi sebou řeknou a tupým nejde vysvětlit nikdy nic a ti budou pořád nic nečíst, nestudovat, nepídit se a někteří z nich budou svoje úhyny nazývat šlechtěním včely na odolnost proti VD. Já takovou ambci nidy neměl a nemám, ale VD jsem ve včelách nechtěl. A měl jsem jich velmi málo a zkoumal a zpytoval svoje nitro, co dělám jinak než většina.
A zopakuju svůj prazákladní přístup ke všemu co dělám. Sem to dávám proto, abych nezakládal další vlákno. Sdělení je zásadní a každému se vyplatí to dočíst celé a hlavně se obtěžovat to pochopit:
Vždy, kdy se objeví nějaký problém (a nejen u včel) se pomyslně vrátím do doby, kdy konkrétní problém ještě nebyl a zeptám se, co je jinak? A přišel jsem na několik velmi pozoruhodných (a výzkumuhodných) věcí.
Prvně jsem o vytracení včel z úlu, dnes se to souhrnně nazývá CCD a nikdo přesně neví co to je a jak přesně se to děje, slyšel před asi 24-25 lety. Jsem od dětství těžká konzerva a zaboha jsem nechtěl mobil. Kvůli obchodu jsem byl přinucen si mobil pořídit a tak jsem souhlasil aby mi jej děti koupily k mým 45 narozeninám. Mobil tedy používám 23 let. V té době zdaleka nebyl signál všude, vzpomínáte v následujích asi 2-4 letech po roce 2000 na obří bilbordy kolem silnic a dálnic (to ještě směly být) s nadživotním hrdým nápisem POKRYTO? A když bylo dokonale pokryté naše území signálem mobilů (taky GPS a zmnožily se šmírovací družice), najednou, jaká náhoda, začaly doslova masové úhyny včelstev na vytracení z úlu. Pozvali jsme si do Vlašimi na přednášku Dr. Peroutku a ten nám sdělil, když ve Vlašimi v létě 2007 padlo víc než 90% včelstev, že se neví u nás ani jinde, co to způsobuje, že asi viry. Mám za to, že se od roku 2007 na tom vědeckém nevědomí dodnes nezměnilo nic. Pořád se přesně neví co to dělá, ASI viry. Ale viry tu musí být stejné miliony let, co trvá vývoj včely medonosné a tak já beze škol si položil otázku PROČ drtí včelstva v celé Evropě se stejnými příznaky něco až od roku asi tak 2000? Proč ty viry nelikvidovaly včely dřív? Co je aktivovalo a nebo co tak oslabilo imunitu včel na tak obrovském území? Se zavedením čeho se v celém civilizovaném světě začátek problému nápadně kryje? Ale studie tvrdí, že mikrovlny mobilů GPS a družic nemůžou vadit. Nikdo ale nezkoumá kdo poskytl granty na výzkum, jehož výstupy zbavily distributory mikrovln, které před tím nebyly, jakékoli viny. Navíc mladí by už ani nedovolili aby nebyl mobil a skončily sociální sítě. Že asi vymřou kvůli víc než 90% úbytku hmyzu na celé planetě jim vysvětlit nejde a naopak se blbi bojí, že planeta shoří. OK, co nadělám?
Další věc, kterou jsem si včera pro jistotu ověřoval. Komunisti stříkali po polích víc a mnohem horších jedů. Horších proto, že relativně čistá hnojiva a jedy, obojí bez balastních a často velmi nebezpečných příměsí (odstranit by je bylo drahé) neměli soudruzi, ale ani nenažraný Západ, k dispozici. Navíc toho lili mnohonásobně po polích víc než dnešní zemědělec. Takže, jasně, že tomu drtivě drtivá většina občanů neuvěří, zemědělci viníky být z výše uvedeného důvodu aktivace včelích virů nemůžou. Za komančů se stříkalo 10 x víc mnohonásobně jedovatěšními látkami, hmyzu neubývalo, vody plné ryb, zpěvného ptactva také násobky dneška. S čím se ten úbytek tak dokonale kryje? No přece se nepřizná čím to je a nechá se vina na jezevcích, je to pohodlné. Navíc je tu objednávka EUropských kazisvětů abychom si žrádlo nedělali a museli ho dovážet a tím nás bylo možné držet za ohryzky abychom nevyskakovali. To je to oč tu běží!
Pak stačí naslouchat třeba Cílkovi, YT je jeho mouder plný. Patrně nesmí říct naplno, aby tomu i jednodušší uvěřili, co způsobuje fakt, že půda udrží 4x méně vody než stejná půda, ornice, ale i jaloviny a lesní půdy, než před 100 lety. To je hlavní důvod nedostatku vody v krajině, velká území jižní Moravy se mění na poušť. Nejinak je to v dalších částech Evropy, vysychají řeky, třeba Pád je skoro vyschlý. Moje otázka zní, co zničilo schopnost lesní půdy, luk a pastvin, horských strání a jalových půd na náspech komunikací a stráně zářezů silnic a železnic udržet ty 3 díly vody navíc stejně, jako v roce 1920? Co to může ničit tam, kde proklínaní jezedáci nestříkají? O tom se cudně mlčí aby se nemuselo říct, že to děljí mobily, GPS a další věci, o kterých nejspíš ani nemáme tušení.
Ale na světě byla odjakživa jen hrstka vědoucích a pak drtivá většina jednodušších lidí. A každý má možnost si vybrat, ve které partě chce být. Ne každému ale bylo shůry dáno chápat věci kolem sebe v nejširších souvislostech a mnozí jsou jen líní myslet.
Já to mám tak, že si rozdělím vše kolem sebe na dvě skupiny. Na to, co změnit můžu a co nemůžu. Nemůžu vypnout GPS ani mobilní operátory, ani šmírovací družice. Můžu ale zavřít očka úlů, nedávat včelám ultrajedovaté kyseliny, nemusím mít vysoké podmety se sejtama a udělal jsme vše proto, abych nemusel monitorovat množství VD (navíc mám za to, že VD úhyny nezpůsobuje, jak jsem již psal jinde a nemyslím si to dávnu už jen já sám). A nemusím mít úly ve včelíně, ale ani na celodenní sluneční výhni. Nemusím zebrovat a dělat jiné kraviny a nemusím podtrhávat vč předčasným přidáním medníku. Na většinu z toho stačí obyčejný selský rozum.
A ještě přidám včerejší informaci z úplně jiného oboru. Jsem taky sportovní rybář a disponuji i rybářským vzděláním. Nedávno proběhlo médii jak na Lipně ničí sumci candáty a bílou rybu. Problém s masovým úbytkem candátů je už asi 10 let na přehradě Trnávka u Pelhřimova. Podobně je tomu namnoze jinde. Věda si s tím neví rady. Svádí se to na lidi a enormní rybářský tlak od sportovních rybářů. Taky na znečišťování a jak jinak, zemědělce. Ale my - ČR - máme obrovskou vodárenskou nádrž uprostřed republiky, kde se nic nesmí stavět, lidi, co v jejím blízkosti žijí nesmí stavebně nic, v širokém okolí platí velmi přísný režim. Hlavně pro zemědělce. Přehrada se sice jmenuje Švihov, ale její jméno nikdo nezná, všichni jí říkají Želivka. No a já včera zjistil, že na Želivce je rapidní úbytek tzv bílé ryby a hlavně candátů. OK, do okolí asi 5 km od břehů nádrže se nesmí ani vejít, natož vjet autem, jak jsem již sdělil jezevci tam mají nejpřísnější možný režim, spousta polí a luk byla zalesněna a lidi jsou doslova terorizováni všemožnými způsoby. Takže tam žádný rybářský tlak není když se tam nesmí vstupovat natož chytat ryby. Co tedy způsobilo rapidní, téměř úplné vyhynutí bílé ryby a candáta v nádrži Švihov? (snad teď nevyzrazuju nějaké tajemství, zapomněl jsem se informátora zeptat jak moc je to neveřejné)
Mocní lidu neříkají pravdu a nechají novináře psát nesmysly a hlavně svádět vinu na jiné a odvádět pozornost jinam.
Zdá se, že na vině je bezpohlavnost ryb, přesněji jejich sterilita a některé druhy jsou na to asi háklivější než jiné. To už prokázaně způsobuje hormonální antikoncepoce, kterou žádné čistírny odpadních vod nedokáží zničit a z vyčištěné vody odstranit. Jen se milionkrát naředí. A přesto je jediným možným viníkem právě hormonální antikoncepce. I že je milon a možná miliardkrát naředěná nestačí na to, aby nepůsobila zhoubu některých živočichů. Kromě toho úplně zmizely jepice, jejich larvy žily ve vodě 4 roky a byly hlavní potravou drtivé většiny říčních ryb. Stejně tak larvy chrostíků, těch bývalo mnoho druhů a dna řek a rybníků i přehrad se doslova hýbaly desetitisíci “dřívek”. Larva nejhojnějšího druhu chrostíka si totiž k ulitě připevňovala dřívko velikosti zápalky. Dnes je to ultravzácný tvor. Jestli bálá ryba, která je potravou candáta, nemá co žrát a ani se nemůže množit kvůli hormonům, jak by mohl candát neubývat?
Jenže ubývají všechny druhy rybích dravců, dřív pohroma vod okoun je dnes hájený. Vranku obecnou jsem neviděl 50 let, střevli potoční asi také tak. Z většiny vod úplně zmizela plotice a další pohroma hlavně přehrad cejn velký se stává vzácnou rybou. Ve sportovních vodách často není nic jiného, než vysazení kapři z umělého chovu. A tak dále.
A tak když vadí milionkrát naředěné hormony ve vodě, jak by mohly nevadit mikrovlny, byť i milionkrát menší než škodlivé intenzity, které ale působí 365 dní v roce každou hodinu, minutu a sekundu? Jak by to mohlo nevadit? Ale jak o vodách tak o hmyzu mejnstrým zarytě mlčí a jen sem tam proniknou nějaké a pouze jen dílčí zprávy a jen tak, aby se zastřela možná souvislost. Přitom včely na tom jsou relativně nejlépe (jako kapři v umělém chovu) protože se o ně celý rok stará člověk.
Vždy se má končit optimisticky. Ovšem já lhát neumím…
A taky nechci.