»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 28.07.2024, 08:50:04
Děkuju vám za vysvětlení. A ano, mladí raděj 15 minut čumí na nějakou kravinu než by 15 sekund četli!!!!! Ono jde o to, že se jim kvůli počítačům, mobilům a technologiím odmala nedovivinou mozky a oni potřebují jako primitivní divoši v pralese piktogramy, nejlépe pohyblivé obrázky (a jednoduchou výrazově chudou, ale snadno naučitelnou hatmatilku místo civilizovaného jazyka). Z písma umět vytvářet v duchu smysluplné obrazy jejich mozky neumí. Škody na myslích dětí a mladých jsou nevratné, je to stejné, jako když by se někomu nevyvinuuly oči, může chtít vidět sebevíc, ale nepůjde mu to.
No a reklama je zabiják všeho a touha po penězích z nich je děsivá. Bohužel když z rodin, ale hlavně ze škol, kvůli záměru majitelů zeměkoule, kteří chtějí masy lehko ovladatelných blbů - kvůli tomu je inkluze ve školství - vycházejí hlupáci, schopní jen napododobovat vzory - nebyli jsme jiní, etalonem krásy byly za mého mládí umaštěné dlouhé vlasy a hlavně celkově vypadat co nejnemocněji a nejzanedbaněji, z nových riflí jsme dřeli cihlou a rejžákem barvu, aby z nich byly co nejrychleji ošoupané montérky (dnes si ťukám do čela). Dnes to dovedli výrobci dál, rovnou to odřené a s dírami vyrábějí.
Prostě děti tráví ve škole, družině a zájmových kroužcích víc času jak v rodině (rodině povětšině nekvalitní bez zájmu o dítě a jeho duši) a tak se stalo, že neumí dle Sókrata, Platóna, Aristotela a dalších rozpoznávat co je správné a co ne, co je ohleduplné a co hulvátské a tak dále. Pak klidně třískají s dekly, drtí včely po stovkách, a celkově se včelami zacházejí jako negramotní debilové z pralesa. I když, divoši z pralesa by se asi ke všemu živému, od čeho potřebují osoh, stoprocentně chovali jinak než se dnešní mladí ke včelám.
Pamatuju si, jak mi nešlo v mých třeba 5-8 letech do hlavy, že jí jen člověk a má jídlo. Zvířata žerou žrádlo a krmení. Jedině člověk může umřít, zvíře chcípne nebo zdechne. Jen včela umírá a nechcípe, nežere ale jí, a její potrava je jídlo nebo zásoby, určitě ne žrádlo. Otec mi vysvětlil, že v dobách ještě před knězem Adamcem se evropský civilizovaný svět dohodl na tom, že včela zasluhuje tak velkou úctu, že bez ní nemůže člověk přežít a jako výraz úcty k tomu faktu bude mít jediná včela tu výsadu, že se o ní bude hovořit, MEZI CIVILIZOVANÝMI LIDMI jako o člověku. Ve škole se mi děti smály a soudružky dřív nemusely mít vysokou školu a tak mě učily dvacetileté slečny s vymletými soudružskými mozky. Zastal se mě jednou starý učitel - bylo málo učitelů, komunisti dali inteligenci do dolů a k dobytku nebo k popelářům a tak ten pán ještě v 70 učil. A řekl mi přede všemi, že mám kvalitní rodiče, když mi to takhle vysvětlili a že slušný člověk nehezky o včele nemluví.
Jsem s tím dneska směšný? To je mi fuk. Nikdo, kdo se chce považovat za mého přítele nebo známého nesmí o včelách nehezky ani mluvit, natož smýšlet. Tím já poznám civilizovaného člověka s dostatečným IQ.
Mě u videí stačí, že protagonista řekne, že dá včelám plásty vyřžrat a video vypínám a tím dotyčným neskutečně pohrdám. Kor když jeden vyndá z pomyslného mrazáku zaostalou metodu převěšování plodu a omezování matek v kladení, nazve to přeužívaným latinským výrazem pro nejvyšší superlativ, ve vidích maluje na tabule schémata a grafy a dělá vědu z překonaného nesmylu. A pak tentýž dá včelám VYŽRAT zásobní plásty nebo těsto či synťák, se kterým kšeftuje? Já pak videa těchto “tvůrců” neumím dokoukat.
Karel Kryl v jedné své písni zpívá o katu, co o morálce káže a dává to jako obrazný etalon úpadku lidskéhoho myšlení, vnímání světa a vztahů, morálky. A mě “včelař”, jehož včely žerou, nemůže nic naučit. Jsem proti němu když v ničem, tak v etice a morálce velikán!
Možná někdo dočítá moje dlouhé příspěvky do konce a možná je někdo i úplně chápe. Proto vás všechny upozorním (opět) na latinské slovo optima
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=optima&typ_hledani=prefix#google_vignette
Je to nejvyšší stupeň superlativu a já jak uslyším, že někdo řekne slovo “nejoptimálnější” vím, že je nevzdělaný a že se jen snaží oslnit světově znějícím pojmem, kterému ale nerozumí. A na počtu jeho titulů nezáleží, myslím že můžeme vidět právě v této naší vládě, že nejtitulovanější člověk ve státě není nejkvalitnější nejvyšší ministr.
Prosím vás lidi. Stupňování (primitivní jazyky ho nemají) znamemá asi toto.
Nějaká věc je a je normální v základním působku. Jestli je ta věc dobrá, což je první stupeň. Ale ta stejná věc nabyde nějakou o malinko vyšší hodnotu či význam, je lepší a to je druhý stupeň superlativu. Třetí, nejvyšší spupeň zní v civilizovném jazyku jako nejlepší.
Právě slovo optimální znamená nejvyšší možný superlativ a jakmile někdo řekne, že je něco nejoptimálnější, ukazuje tím, že je nevzdělaný a vyjadřuje se jako křupan. Předřadit předložku nej před slovo optimální v překladu zní doslova jako nejnejlepší.
Jako důkaz přidávám názor moderního "jazykovědce" a sám se stotožním pouze s komentátorem s nickem Defo. Je na každém, jak se bude vyjadřovat a ano, lidí jako Dofos bude rapidně ubývat. Ovšem to samosebou neznamená, že bychom měli dopustit, že se místo mluvení bude hýkat. Nejlépe Anglicky, chtělo by se dodat. I Defo si myslí, shodně se mnou, že je to celé záměr, jak jasně dokládá jeho poslední věta. A ano, současná čeština má dekadentní tendenci. Slovo dekadentní znamená úpadkový.
https://www.ascestinaru.cz/lze-stupnovat-adjektivum-optimalni/
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?cizi_slovo=dekadentn%C3%AD&typ_hledani=prefix#google_vignette