Proč mě nechápete? Jen říkám, že Langy nebylo potřeba zavádět, když jsme měli rámky dlouhé 39 a Slováci dokonce 42 (což je asi lepší), SSSR 43,5 a tahle délka rámku je nejrozšířenější na světě a ne tedy lživě 44,8. Co v tom vidět jiného než nepoučenou naivitu (to je česky jiné než hloupost neboli lidská blbost) stejnou, jako když si někdo myslí, že když neumí na akustickou kytaru, že na elektrickou by mu to šlo jistě líp. Tak si koupí elektrickou a s hrůzou zjistí, že to byla NAIVNÍ představa a že se prostě musí naučit hrát. A hráč na kytaru musí mít 3 věci = hudební sluch (u včel cit pro včely), musí se naučit prstoklad a nesmí postrádat smysl pro rytmus. jakmile mu některá z těch tří věcí nejde, nikdy z něj nebude muzikant i když nějaké pazvuky asi sem tam vyloudí.
Fakt už nevím jak to citlivě říct. Já se přiznal bezpočtukrát k hovadinám a dokonce jsem i opakovaně uvedl, kterému dárečkovi jsem naběhnul na vidle. Já neříkám, že včelařit v Langu nejde. Já jen říkám, že ho nebylo potřeba zavádět a když světový úl, stejný jako má asi 80% Evropy, tak Dadant-Blatt. Opakuju, celý bývalý Sovětský Svaz má jedinou míru a to je D-B a tudíž i jen v tomto smyslu je to nejrozšířenější úl planety. Pak ho má Balkán, Itálie, Francie, Španělsko, Anglie (bratr Adam třeba), Skandinávie, evropská část RF a Ukrajina, Moldávie a tak dále. Mám za to, že i Turecko a asi i Čína. Ani v Americe není jen Langstroth. Už je to únavné…
Stejně tak tvrdím, že bylo neumětelství zavádět Optimal se stejnou mírou jako má B, ale nekompatibilní s Béčkem? Jak to nazvat slušně? To se chtěl Ptáček nějak distancovat od Slováků? Proboha proč? Pochopí někdo duševní pochody tohoto typu lidí? Jenže 42 je nešikovná, jako čtverec to nejde, pro 12 rámků malé, pro 11 moc velké a proto má Optimal rozteč rámků 38 místo 35 a v důsledku trpí na vlhčí med. Akorát se to nesmí říct nahlas aby se neurazili ti, co si tu blbost pořídili.
Lang má idiotské míry, jestli je 1/1 základ, pak ⅔ nejsou dvě třetiny a tak dále, taky nejde použít jako čtrverec, pro 12 rámků moc velký, pro 13 zase moc malý (stejný problém jako u Béčka a Optimalu). Prostě jsem systém Langa nepochopil. Podobně (stejně) to má Béčko, dva NN na sobě nedávají VN. A tak proč nepoužívat u 39x30 výšku 24, 17, 15, 12 nebo 11? A máte rázem stejně světový úl se šesti výškami rámků jako má Langstroth. Stejné kouzlo šlo udělat s mírou Béčka ve čtverci a větší vnitřní rozměr vyvložkovat zaparkovanou blinovkou jako to má Blaník.
Přesně toto je pane kolego ten druh problému, kde diskutovat lze. U 3x3 žádná diskuze možná není. Shodneme se aspoň na tomto?
OK, stalo se, mnozí si zavedli nešikovný úl a pak otrocky holt včelaří v něm. Já bych ale uznal, že je to systém nešikovný a svou prací dokazuju, že jiné systémy zkouším. A tak dále, a tak dál.