Kdysi na Plzeňsku žil a včelařil jakýsi Meta Lengál, celkem často publikoval ve Včelařství, je nejméně 20 let už na věčnosti. Ve včelaření pokračuje jeho dcera, paní Machová, s předsedkyní Svazu je to jen shoda jmen (vyrábí ale také válcované mezistěny). Lengál hodně propagoval al folii zevnitř úlů a na stropě. Ovšem motivem byla tepelná odrazivost. Tvrdil, že to má na včely velmi pozitivní vliv ve smyslu rychlého jarního rozvoje. Já tomu nepropadl z toho důvodu, že pomocí selského rozumu jsem si řekl, že včely si umí “zatopit” když mají palivo - dost zásob, ale daleko větším problémem pro ně musí pak být ochlazování vnitřku úlu. Proto jsem vyvinul dodatečný “kabát” v podobě zateplovacích buchet a zateplených blinovek.
U vědomí toho, že je pro včely ochlazování úlu velký problém, jsem zavrhnul jakékoli včelíny a včelníky (co je co si každý nastudujte sám) a začal jsem dávat úly pouze na rostlou zem a pouze pod baldachýn z větví listatých stromů.
Úplně jinou kapitolou by byla ochrana včelstev před mikrovlnným a jiným elmag zářením pomocí Faradayovy klece. Bylo by dobré na tuto Gorovu myšlenku nezapomenout a někdo mladší by to mohl zkoušet ověřit.
---------------------------
Nechci dělat další vlákno. Ale doporučím aby se čtenáři hlouběji zamysleli konkrétně nad včelínem s podlahou, velmi často dřevěnou. Kročejové vibrace se nemůžou nepřenášt na úly a vč pak trpí vyrušováním pokaždé, když včelař do včelínu vstoupí. Mám podstavce pro několik úlů. Už mě ale napadlo, jestli by ze stejného důvodu nebylo lepší aby byl každý jeden podstavec samotný pro jen jeden úl a to ze stejného důvodu.
Na druhou stranu by nebylo poctivé neuvést pokus, patrně Němců. Někdy v 50 nebo začátkem 60 let umístili včelstva na zimu na dělostřelecké střelnici v dopadišti a včelám detonace a hlavně otřesy nijak nevadily. Výjimkou bylo jediné včelstvo, které blízký výbuch vyhodil, přesněji shodil z podstavce. Ne ale úplně, ale jen ho nadzvedl a úl na studenou stavbu propadl česnem pod rám podstavce a zůstal viset v poloze, že měl dno pod úhlem asi 45 stupňů. Autor píše (staré OVP - jsem líný hledat konkrétní číslo), že toto vč bylo pak nejlepší a vyhodnotil to tak, že z něj snadno vytékal CO2. Ovšem to by bylo v roporu s teorií vysokého obsahu tohoto plynu jako ozdravného prostředku. Mimochodem, doporučení skloněného dna dopředu (SS) propagovalo víc autorů. Vše to padlo ve chvíli zavedení zimní měli. Mimochodem. To mělo opodstanění když se nevědělo jak na VD a hlavně vědcostuti ani 20 let nevěděli, že se jedná o jiného roztoče než Varroa Jacobsoni Oudemans.
Nepamatuju se o jaké úly v pokusu šlo, možná to tam ani není uvedeno. Je ale velmi pravděpodobné, že to byl jejich tehdejší národní úl Zander s mírou 42x22x10, což je úl ještě o 2 cm nižší než náš Adamec. Já jsem si tehdy myslel a myslím si to pořád, že fakt, že bylo nejlepší vč, které dokonce exploze nadhodila, bylo ne odtokem CO2, ale tím, že vč mělo najednou zásoby ne za sebou, ale více méně nad sebou. Protože tohle vím a pamatuju si, měl jsem naději, že kdyby konečně zrušili idiocii = zimní měl, mohl bych zkusit takto zimovat několik úlů 39x24. Bohužel se tento můj prastarý nápad odkládá a stěží se dožiju konce bláznovství našich zbytečných mocipánů, kteří nedopustí aby přišli o kšeft s vyšetřováním měli.
Ovšem nyní při psaní mě napadá. Měl se bere mezi 20- koncem února. Tehdy, po odběru měli, by se daly úly s nízkou mírou naklonit. Začátkem února se “probouzí” včelstva (probouzí se o měsíc dřív, ale to není žádoucí) a možná by to mohlo mít na jarní rozvoj nějaký vliv. Ovšem větší vliv by naklonění mělo mít právě v lednu, kdy je nejchladněji a kdy většinou na nízkých mírách musí včelstva měnit směr pohybu po zásobách. Dávám to k zamyšlení, sám už nic zkoušet nebudu. Nápady mám, sám ale už nic zkoumat nehodlám. Nakonec mám věk na to skončit s dřinou.