Aktuálně: 3 770 inzerátů208 898 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 17.08.2024, 13:42:53 xxx.xxx.139.241

Dekadentní doba vykloubená z pantů. Trojáčko, narodit se jako muž a vlastnit mužské pohlavní orgány a vypadat jako muž vůbec nezaručuje, že je dotyčné individuum CHLAP. O ničem jiném tu a ani jinde nepíšu. Vy se posmíváte a bavíte? Aha, mě je spíš smutno z faktu rozmazlené zženštilosti chuderků, co sice vypadají jako muži, ale nejsou chlapi. Už v Bibli se dá dočíst, že mužové se poznají podle činů.

Vy jste mě tu veřejně obvinil z udavačství a spolupráce s STB. Máte důkazy? Vystupuji tu pod pravým jménem a mám za to, že jste se dopustil žalovatelných tvrzení. Mládí ani třtinová křehkost nikoho neomlouvá. Je potřeba méně věřit propagandě, že kdo neseděl za komunitů vb basde jako Havel, ten byl automaticky udavač a přisluhovač bolševického režimu. To snad i v psychatrických léčebnách jsou chovanci chytřejší. Z desti milonů obyvatel byl v KSČ MILION, Z DRTIVÉ VĚTŠINY VYČURÁNKŮ, ABY MĚLI VÝHODY PROTI OSTATNÍM. Podle zvráceného propagandou vymytého mozku bylo tedy u nás 9 milionů práskačů, spoluprtracovníků s STB. A nikdo tohoto myslitele neokřikuje? OK, chápu. Naštěstí pro něj je pro mě soupeřem jen CHLAP.

No a k vám pane Goro. Dokud jste měl moc moderátora na VF, dusil jste mě a banoval, vždy jen když jsem se bránil napadání a napadající jste netrestal. Nejdřív mě tam dusil jakýsi Klimoš a když zmizel, nadšeně jste mě trestal a pronálesdoval vy. VF jsem opustil kvůli vám. Pak jste se mi omluvil na IF a přesvědčil mě abych zapomněl a psal do Dymáku. Ovšem směl bych psát jen bezzubé nijakosti ve smyslu, že vše je správné, i nesmysly, moderní v době 1980, i současné nesmysly a to mi nevyhovovalo. Takže polopatě. Vy, jak dostanete moc, jste zavilý liberál. Kde moc nemáte, lísáte se a jste hodný a snažíte se jiným zalíbit hranou neutralitou, lidovostí, vstřícností - lidem familiárně tykáte a neptáte se zda jim to vadí nebo nevadí, všechny oslovujete jménem. 

Jak jste se mohl přesvědčit pne Goro, já dokážu oddělit odbornost od politiky, světonázoru a mezilidských vztahů. Ale posledním výplodem v tomto vlákně jste mě vrátil nohama zpátky na zem! 

Pozornější si mohli všimnout, že svět a Evropa zvlášť, střízliví z liberalizmu a že slušnější lidé, kteří v životě něco k dokázali, se od této zhoubné ideologie čím dál víc distancují a ti nejkvalitnější liberály nikdy nebyli. Ti to měli a mají nelehké. Odpadlíků od liberalizmu bude přibývat, nyní hlavně o vyčuránky, co jen čekají za bukem kam se převáží kyvadlo, aby se stihli včas přidat k vítězící straně. Pořád dokola stejné převlékání kabátů, mnozí se dožijete doby, kdy bude každý tvrdit, že liberálem nikdy nebyl a a mnozí řeknou, že ani nevědí co to liberalizmus byl…

Tom50
Tom50 17.08.2024, 11:49:57 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.08.2024, 09:42:30

Tak především je mrzuté, když objevujeme objevené. Nevěděl jsem, že to máte za sebou a tak jsem stejné udělal letos já - do rámku 30 dal M pro 24. Bylo to u prvních m na konci jívy a ve květu špendlíků a třešní. Obojí tu zmrzlo, ale píšu to pro orientaci v čase. No a stalo se, že všude dostavěly dělničinu a tak plně potvrzuji co píšete. Ano, bylo to v době před tím, než chtějí trubce, bohužel po zkušenosti s divokou dělničinou jsem pak už dával M správné výšky. Škoda, mohl jsem ušetřit rok. Mimochodem, také proto je příliš předčasné přidávání TL zbytečné, obsadí ho a začnou v něm stavět trubčinu až přijde čas. Na druhou stranu je to výhoda, jakmile by se dal NN nad VN předčasně, dojde k podtržení vč a dle mojí teorie k neodolnému vč, které častěji podlehne CCD a jiným neduhům. Ano, co udělá včelař špatně v březnu a dubnu se často projeví až v září až listopadu. Tak to je.

Kdežto s předstihem přidaný prostor dolů je velká výhoda například pro víkendové včelaře. Prostě dole TL počká na nejvhodnější chvíli a navíc je určitě obsazován na etapy podle toho, jak vč sílí. A teplo dolů neutíká a proto může být TL dole i o 2 týdny dřív a na kondici vč to žádný negativní dopad nemá.

Tady je něco zajímavého, popíšu to zeširoka. Psali jsme na IF a asi i tady o plísních a o nesmyslnosti, ba škodlivosti včelám plíseň v předjaří a zjara nedopřát. Máma odřezávala oplesnivělé rohy vysokých rámků a říkala, že tam si postaví první trubčinu, kde si vychovají nejkvalitnější trubce z tepla. No a skoutečně, včely staví přece do kulata nebo jak to říct. Postavily mi divokou dělničinu, ne ale až do rohů. Rohy posléze vyplnily trubčinou a udělaly vlastně přesně to, co podporovala máma vyřezáváním rohů ve velmi časném jaru.

Do skupiny mých dalších neověřených dedukcí či axiomů, neboli domněnek patří i to s předehříváním vzduchu přicházejícího do vč z jediného spodního česna. Šlo mi při tom o něco jiného víc než o předehřívací radiátor. Chtěl jsem soustředit trubčinu na dolní periferii s představou, že VD nepřelézají a zůstávají v drtivé většině na jedinci, kde se vylíhli. Tohle také nevím a jen se domnívám. Kdyby tomu tak bylo, protože se většina trubců v tom případě zdržuje dole v TL a pak, když je vč vyžene, tak je vyžene i s přisátými roztoči. Takhle to zní dokonale a geniálně, neníliž pravda? Akorát to má jednu vadu. Tam, kde je pevné dno a TL je nad vysokým plodištěm, není větší napadení VD. Ovšem o horním TL budu teprve psát. Hlavně jsem měl (letos už žádné) jen pár vč s pevným dnem bez možnosti spodního TL, jinak jsem měl dva i univerzály 24 a 4 na míře 30. No a odbyl jsem to ve svém teoretizování, že 6 vč z 40-50 vč je příliš málo na nějaké relevantní výsledky. A taky v tom frmolu (dělám vše sám) jsem nedokázal systematicky vyhodnocovat spady VD. Ani nemám síta ve dnech a tak je absolutně průkazný monitoring nemožný. Stejně by nic neprokázal, protože věčné vyrušování a odvětrávání dny a trhání “chodidel” včel sítama by stejně vše zkreslilo. Totiž, možná že vč kde nemohl být TL dole víc roztočů. Ovšem patrně díky jiným důvodům to bylo ve finále jedno.

Pak mi přišel nápad, že VD patrně vůbec úhyny nezpůsobuje. Totiž. Roky jsem po první fum nekontroloval podložky. Až mě Petr vyhecoval a já se zhrozil. Zatímco skoro všude byly druhý den brzy ráno jednotky do 20-30, častěji ale do 5 VD, někde byly 2-3 stovky. Ale na přezimování to nemělo žádný vliv. Další rok se to opakovalo, u jiných vč a další rok zase a tak to asi byli VD, které si zavlekly moje včely vyloupením nějakého skomírajícího vč. Protože to je ale u mě jedno, vloni jsem to už zase neřešil. A nutno podotknout, že větší výskyt VD po první fum nebyl v úlech s pevným dnem.

No a k vašmu tučnému závěru článku. Tato moje teorie o TL na každém rámku má dvě trhliny. Kromě toho, že nezbývá plac na nárazové snůšky nektaru a pylu - což spolehlivě vede k rojení, také vč nechtějí otrocky respektovat vymezený prostor. Když vypočítám přesně, že potřebují 25 dm2 trubčiny a to je ekvivalent pruhu 55 mm na každém rámku, co když nastane přesně to, co popisujete vy? Samosebou mi to došlo, že vč není soustruh a každé se bude chovat trochu odlišně.

Na to mám dvě vysvětlení a zase zešíř. LBV předpokládá 2 rámky trubčiny. Ovšem 2 trubčáky na 30 dá jiný počet trubců než na 24, je to tak? OK, tak dál. A kde je “napsáno”, že vč MUSÍ mít trubců ze 2 trubčáků viz předchozí odstavec? A co když jim stačí jen jeden? A co když jen půl jednoho?

Opět odbočka. V univerzálu máma vyvinula metodiku (jistě v souladu s názory a praxí svých včelařských kolegů), že za okénkem byl SR a před ním ještě jeden SR. Zadní SR sloužil k monitoringu rojové nálady a pořád se vyřezával. Na vnitřním SR se nechávala půlka nevyřezávaná, aby vč mělo trubce v množství, jaké potřebuje a trubci z pouhé poloviny vysokého rámku stačili. Ovšem to pak znamená, že by vč stačil jediný polorámek že? A proč vlastně předkové dělali toto? Univerzál byl na 12 rámků a oni omezovali matky v kladení v domnění, že tak získají víc medu (stejný motiv jako u OP). Omezovali matky v kladení a pořád hlídali rojovku a tu snadno hlídali vnějším SR. Některé vč přestalo stavět a ostatní stavěla? Bylo to jasné, chtělo se rojit. A tak se šlo rozebrat jen vč kde bylo jisté, že chystá vyrojení. Ostatní vč stavěla a na půlce vnitřního SR zakládala vajíčka, což bylo po vyřezání vnějšího SR vidět a tak nebylo nutné si daného vč všímat, rojit se nechtělo a o nic jiného nešlo.

Právě popsané je ohromná výhoda ne? Dokonce jsem kvůli monitoringu rojové nálady v kritickém období roku vyvinul nástavek se špehýrkou se stavebním prostorem. Jako převratný vynálezce jsem sepsal seriál a poslel do Včelařství. Vrátili mi to, jakýsi Lněnička (starší) mě umyl, že se sem tlačí americký úl (byl tak rok 1986-7) a že Kvadrát nemá okýnko ani průzor, slovenské úly taky ne a že dobrý včelař umí chovat vč bez enormního rojení i bez možnosti vidět zda vč staví a klade. Nasrštval mě, hodně mě nasrštval. Několikrát jsme spolu mluvili telefonem (blbě artikuloval, ráčkoval, bylo mu špatně rozumět), nepřesvědčil mě. Ale všiml jsem si, že není hloupý. A tak jsem si říkal jak to udělat? Taky se rotovaly nástavky a to bych musel mít složitý a drahý každý vysoký nástavek - Boháč totiž propagoval (blbost), že nepřevěšovat jen 3 vysoké rámky, ale celý VN dát do funkce medníku (svatá prostoto, to byla kra.ina!)

Nebyl bych to já abych nepřišel na úplně opačný koncept a je nutné přiznat že vlastně s nas.ání na Lněničku a jeho odsudek. Co takhle tedy matky neomezovat, vůbec nepoužít mřížku (což jsem opět nevymyslel já,a le někteří to ve Včelařství propagovali) a co do medníku nedát tmavé dílo a už vůbec plod, a destkrát tuplem žádnou stavbu aby matka neměla důvod k jít klást nahoru? A ono to fungovalo!!!! Přitom vč neproplodovalo úplně všechno jako při Boháčově nesmyslu. A když mělo nástavkové Vč pod VN NN, pak bylo nekladení v medníku bez mřížky stoprocentní!

Lněničkovi jsem se už neomluvil, zemřel. Mnozí si asi budou pamatovat jeho syna, také zemřel kolem 50 let věku, starý v 73 letech pár let před mladým. A jestli je někomu divné, že jsem znal (a znám dosud) hodně lidí, kteří v našem včelařství něco znamenali, je to díky kontaktům a seznámení Dr Peroutkou a jedním velkovčelařem, kteří mě seznámili s několika významnými lidmi v oboru včelařství. Znal jsem se i s paní Kopovou a vyráběl jsem pro její velkoochod Langstrothy, na které mi nezištně sehnal a zaslal dokumnentaci Jindřich Boháč a to i když jsme byli názoroví odpůrci a dával jsem mu najevo to všechno, co o něm píšu. Nenafukoval se, on svým teoriím opravdu věřil. Leč nefungovaly. Ale to je už jiný příběh. No a Kopová mě zase seznámila s dalšími lidmi a taky mi naznačila kdo je kdo. Ale to jsem už hodně odbočil, uvádím to proto, aby bylo jasné, kde a od koho jsem čerpal jednotlivé střípky odborného praktického včelaření včetně slepých uliček svých i jiných lidí.

-----------------

Málokdo to po mě čte celé, ti, co nechápou delší trexty než pár holovětných šětěků mě tu nazvali grafomanským psychopatem. OK, já ale tvrdím, že veškeré vzdělání mám jen a pouze s celých stohů odborné včelařiny, roky konzultovaných s mnoha lidmi, kteří v naší včelařině něco dokázali v kladném, ale i opačném smyslu. Mám to naopak, u mnoha prací mě mrzelo, že jsou stručné a málo obsáhlé a nedávají podrobný “obraz” problematiky.

U idey TL na vysokých rámcích dole je hned několik zádrhelů, ale myslím, že vč nepotřebuje trubců ze 2 vysokých rámků. To je jen nesmysl LBV. Vč nemůže být bez trubců, jak se myslelo před válkou a v padesátkách i šedesátkách. Dospěl jsem k názoru, že vč dostane možnost ekvivalentu dvou vysokých rámků a nechám na každém vč aby si k chovu trubců zvolilo pro sebe optimální plochu. Zbytek si postaví a využijí jak budou chtít (a hlavně se spodky vysokých rámků = TL budou moci vyřezávat. Uvidím (snad se dožiju) zda to takto může fungovat. Pokud ano, mám za to, že to v Česku ještě nikdo nezrealizoval. Na druhou stranu je mi divné, že by na to ze 60.000 včelařů nepřišel už někdo dávno. Jak čtu, vy jste s tím na Slovensku laboroval a díky za tu informaci.

Díky za odbornou komunikaci a sám se snažím vědomně o obšírnost abych naznačil jakým způsobem uvažuju, čeho si na pracech jiných všímám a jak sestavuju střípky poznání do mozaiky zatím úspěšného praktického včelaření. Domnívám se, že kdo to pochopí, přijde sám na většinu věcí, protože spousta věcí vyplývá z jiných úkonů, zásahů do včelstva a opatření. A naopak, něco nelze praktikovat vytržené z kontextu bez dílčích předchozích opatření a zásahů. 

Já složité věci pouze několika holými větami vysvětlit nedokážu a radím všem, co se hroutí z délky mých textů, aby je prostě ignorovali. Pro ně to nedělám.

Tom50
Tom50 17.08.2024, 00:28:51 xxx.xxx.139.241

Já vám vůbec nerozumím. Anonymem myslíte mě? Ale já tu jsem pod pravým jménem, chcet adresu, číslo bot a obvod krku?

Ján nikomu nic nevysvětluju, je mi fuk když chce někdo žít v temnu, jeho boj, na idiocii nikomu právo neupírám. Nic nevysvětluju, prostě konstatuju a obyčejně mi nikdo z liberálních aktivistů neumí většinu názorů vyvrátit, jen planě plkáte o nějakých obecných abstraktech.

Snažím se vysvětlit včelařinu a snažím se vysvětlit, že s hloupou ideologií to nepůjde. Ono i to řemeslo je o světonázoru, od něj se odvíjí přístup ke všemu, i k chovu čehokoliv, jím je podmíněno. Kdo chce chovat včely aktivisticky, brzy o ně přijde. Ani to by mi až tak nevadilo. Jenže aktivistický alternativec může zničit včelstva i nevinných, kteří se snažili odborně vzdělat a všechno udělají správně. Aha, vám vadí když se řekne, že je něco správně, porotože logicky pak musí být něco nesprávně a to je proti liberální ideologii, kde je správně cokoli, když to dotyčný chce a je to jeho názor, na který má právo. A naprosto bez ohledu na ostaní, protože on je individualita, originál, neopakovatelný unikát, viďte. Aha. Ale klid, my, co ještě pamatujeme civilizaci brzy vymřem a pak nastane liberální nirvána.

Vím, že máte feministické názory a ani aktivizmus vám nechybí. Než se začnete vyjadřovat ke včelám na včelařském foru, doporučím vám knihu Srdce včely má pět komor. Ale jestli nerozumíte včelám a včelařství, nečtěte to, nepochopíte to, k tomu je nutné to znát a chápat podstatu včel a jejich chovu. Pokud tomu ale rozumíte a dojde vám, že takoví, jako autorka, jsou skoro všichni mladí lidé na Západě, kam bohužel patříme i my, ve všech oborech lidské činnosti, se stejně povrchním přístupem ke všemu, pak vám na mysl jiné slovo než idiot nepřijde. A pokud ano, pak jste patologií dnešní dekadentní doby postižena též a tudíž vám moje názory určené nejsou. Já se k lidem, kteří se prezentují z mého pohledu nesprávně, přímo nevyjadřuju, nebavím se s nimi. Nebavte se ani vy se mnou když jsem pro vás tak strašný sprosťák a děkujte Bohu, že jste na skutečnou sprostotu ještě nenarazila. Víte starou belu co je sprosté.

A kdo jste vy abyste mě soudila? Slovo idiot použil Albert Einstein když řekl, že až dostoupí technologie vrcholu, zrodí se generace idiotů. Nemýlil se a já se za jeho slovník ve stejném kontextu nestydím a vám se omlouvat rozhodně nehodlám.

Nevyhovuje vám můj slovník a moje myšlenky, můj světonázor a maskulinní vidění světa? Není nic jednoduššího než mě ignorovat. Stejné slibuju já vám.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 23:02:07 xxx.xxx.139.241

To si děláte srandu ne? To říkáte mě? Tak to jste mě posadil na řiť, že neberete vážně co já říkám? OK, a už jste ve škatulce. S nálepkou. S nálepkou těch, co nejdou v brát vážně. A přitom jste se …

Patrně asi žijete v nějakém skleníku, v chráněné “dílně”, kde se musí chodit kvůli změkčilým chudáčkům, co se ze všeho hroutí po špičkách a mluvit šeptem. Protože jestli já se vyjadřuju neslušně, pak jste se asi zbláznil. Zbláznila a nebo zbláznilo? Střední rod vašeho nicku to asi sděluje jasně a neutrální rod neumím.

Dávám odkaz a v minutě 4:00 to říká umělec úplně jasně. Jste zmekčilá individua a hroutíte se z malicherností, co uděláte, až půjde o víc než vo h…o? Jo pardón, vy jste to outlocitné trojáčko, raději si ten odkaz nepouštějte abyste se nezhroutilo a neotřáslo to vámi a nemělo trvalé traumo.

https://video.aktualne.cz/spotlight/spotlight-rozhovor-martin-hofmann-video/r~b079f6ea5ae411efa26cac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_term=position-0&utm_campaign=Video

-----------------------

Debata se dostala jinam. Jen říkám, že je malichernost z čeho se někteří hroutí a současně tolerují daleko horší hrůzy páchané na lidech. Mám nějaký názor a dokud se proti tomu nevzepře majitel fora, budu ho prezentovat tímto způsobem. 

Opět jak z čítanky, demokracie plné huby, ale svoje názory si neliberálové smějí jen myslet. Jinak jsou pro změkčilé sprostí když slušně říkají jiný názor, než je ten jediný správný = liberální.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 21:47:06 xxx.xxx.139.241

Asi jste to přehlédla. Prostě by se to tam nedávalo, tedy běžný cukr, fakt se KK nemusí dát pod VN. A v roce s cementem by musel někdo pomoci, píšu, že to je tady u nás zřídkavé. Tedy bylo, jak to bude dál netuším.

Víte, já to něklilkrát napsal, že si poradím vždycky se vším. Pak se mi honilo hlavou, že je to nepokorné vychloubání, že to tak někdo může vnímat. Ale ono je to tak a navíc mám dar, že dokážu odkoukávat, rychle chápu co druhý udělá a vůbec nedomyslí a nerozpozná, že přišel na báječnou věc. Vše to tu popíšu a vysvětlím, vydržíte? A i já přišel na skvělou věc a vůbec mi to nedošlo a k dokonalosti to dovedl Tom4 a přitom to slyšel ode mě. Jenže já nedokázal tu věc domyslet a zobecnit a dovést do opakovaně využitelného principu.

Prostě pořád tvrdím, že je nutné komunikovat a i se v zápalu boje třeba zhádat, ale jen “setřásáním” se dá něčeho dosíci. Pojem setřásání vymyslel můj už nežijící bratr a myslím, že dokonale vystihuje podstatu.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 21:25:02 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 16.08.2024, 19:57:37

Nesouhlasím. Rozeberu to ano?

Jste liptard, co chce vše regulovat, producírovat se za peníze poplatníků po ulici, hafat, mňoukat s pavím pérem v nahé p.deli, zahalený do tibetské nebo duhové vlajky? Ne? Tak proč vám vadí nazvat idioty idioty? Proboha proč se nesmí nazývat věci pravými jmény? A jsme zase u toho, umíte rozpoznat hnus od dobrého, proboha?!!!

Odporujete si v jediné větě, že dotyčný má sice právo na svůj názor, ale jen když bude nadšeně hýkat nad jinakostí? Regulacemi a buzeracemi? Prostě když má právo na názor, že je NENORMÁLNÍ nějaké chování a považuje ty podivné takylidi, KDYŽ SE CHOVAJÍ NENORMÁLNĚ A VNUCUJÍ TO JAKO NORMU  VĚTŠINĚ za ultralevicové úchyly, tak to má právo si ten názor jen myslet?

Přesně o tom píšu už roky na každém foru. 

Když Ford vyrobil svou ultralevnou plechovou Lízu, nebyla vynalezena žádná jiná rychleschnoucí barva než černá. Proto byly všechny černé. A kdosi vymyslel nádherně vtipnou reklamu, která byla současně kouzelným a jak se ukazuje vewlmi nadčasovým bonmotem: “Náš automobil Ford je nejlepší a my vám ho nastříkáme jakoukoli barvou, kterou si budete přát, pokud bude černá”.

A vy taky sice přiznáváte právo na názor, ale musí být jen liberální, jinak vás uráží, viďte. Možná by to chtělo vyhledat odbornou pomoc, nejvhodnější oddělení pro vás je psychiatrie.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 21:05:33 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 16.08.2024, 19:57:03

Ano pane kolego, rozumím tomu. Ale. To je pak dělené plodiště, je to tak? A dva druhy rámků, jedny s celou dělničinou a jiné jen půlky. A neodpadá zvedání VN, i když lehčího. Ano, to pro míru 24 jen vymýšlíme proto, že si Tom koupil bohužel před tím, než poznasl Blaník několik Lysoňů a přece je nevyhodí (taky je potřeba pořád zkoušet i to, co se moc neosvědčuje). A tak nás napadlo vrátit se na devítirámek, zmenšit Lysoně z 10 na 9 jde snadno. A tím mi došlo, že když by se povedlo najít snadnou provozní metodu s devítirámkovou čtyřiadvacítkou, že by to někteří Adamiti uvítali.

Ovšem co se mi honí hlavou? Zdá se, že vás to zajímá a tak posuďte, prosím, tuto ideu. Už jsem tu o tom psal, možná v jiném kontextu.

Přišel čas, kdy je pro mě nebezpečné zvedat VN. Proč nemít TL na každém vysokém rámku? Pokusy jsem zjistil, že stačí 4 trubčáky 39x15 a to je asi 23 dm2. Kolik by to dělalo na každém z 11 rámků dlouhých 39? Asi 55 mm. A tak se úplně nabízí zavést Sedláčkovu míru 39x34,7x11 a na každém rámku dát vodorovnou dělící loučku a oddělit spodních asi 5 cm pro VS. Co by nastalo? Míra 39x30x11 je dost velká pro dělničí plod, to vím jistě. A taky vím jistě, že podstavený NN 15 je zbytečně moc, ukázalo se, že když jsem dal jako TL NN 39x11x10 (dolů dávám o rámek méně), že to vyhovovalo. Protože jsou jedenáctky menší, dal jsem jich 5-6, zase využily jen 5-6 a tak jim to stačí, přesněji, stačí jim trubčiny mezi 20-25 dm2. Metoda Blaník přece nutně používá jako poslední rámek v plodišti vysoký trubčák (SR) a měl jsem za to, že do první dekády června (6 měsíc). Vloni mě napadlo a zkusil u pár vč, letos jsem už všude vyhodil velký SR už v době rozkvětu řepky. A osvědčilo se. Vč uvítala možnost mít o rámek dělničiny víc (opak OP).

No a plocha jednoho rámku jedenáctky je 4,3 dm2 a tudíž 5 stačí, lépe jich dát 6 a pak je to 21,5 a nebo 25,7 dm2. Vychází vlastně stejný údaj. A tak co nastane, když vč nebude mít k dispozici dělničí buňky v NN 15 nebo 11? To je jediná otázka. Pochopil jste to prosím? Chci zkusit co nastane, když prostě bude mít vč jen těch 150 dm2 (149 přesně). Ovšem s tím, že trubce bude včelstvo chovat od rozkvětu řepky už jen dole.

Pokud se ukáže, že to stačí, pak nemusí mít úl vůbec oddělitelné dno (je ale lepší udělat nástavkáče se dnem oddělitelným). Ovšem už se ani jednou v roce (v normálním roce bez melecitozy) nebude zvedat VN.

Pokud přijde rok s melecitozou, ale až po začátku července a v srpnu a bude potřeba dát “vyčistit” NN s cementem pod VN, bude to možné (zvedák, pomoc někoho). Dosud to ale bylo potřeba jednou za 5-8 let. Jestli bude běžně melecitoza od začátku června, přesněji od konce května, pak se bude muset vymýšlet dál, znova, něco jiného.

Brzy udělám vlákno o TL “nad hlavou”. Tedy nad VN. To má svoje ohromné výhody a hodně bych stál o váš názor a názor dalších. Ale zatím není o čem diskutovat stran TL “na hlavou”.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 17:22:53 xxx.xxx.139.241
Anonymní:

Libtardí nesmysly. Doba plná totality jinakostí, ultra levicových uchylů kteří chtějí všem řídit každý prd, buzerací a daní úplně na všechno. Tak tohle může byt doba plná možností jenom pro zmanipulované pitomce.

Dokonale můj názor a fakt jsem to nepsal já. Jasně, stručně aby to i ti, co nechápou delší texty měli šanci vstřebat.

Dodám, že se jednou z té jinakosti všichni pose..te do vejšky. 

------------------------

Proč jsem dával příklad s rybáři a nutností zkoušek? Dám příběh, který jsem zažil já sám. Ne někdo, ale já.

Aby mohl rybář dodržovat rybářský řád a věděl která ryba je kdy hájená a jakou má zákonem stanovenou míru, musí ryby poznat od sebe. To dá rozum, ne?

Jako politicky vadný jsem v místní muničce za treest dělal na pracovišti s většinou romů a nebo potrestaných. Nikdy jsem nebyl k těm našim rasista a jezdil s nimi na ryby. Jeden byl velký soudruh a jako takový nemusel vychodit kurz a ani udělat zkoušky.

Jednou slyším úpěnlivé volání a přepíšu ho doslova:

"Tómaš, honem choď ku mne, honéééém pobehni! Takého som chudého kapra chytil, ktorý najmenej tri týždně nežral, aký je chudý". 

Kolega soudruh cikán chytil cejna. Jemu ale soukmenovci soudruzi vymohli výjimku a tak nevěděl, že to není kapr. Snad nemusím dodávat proč tvrdím, že včelař, než si pořídí včely, by měl projít kurzem a složit zkoušky. Je to prostě zkušenost.

Jiný npříklad ze stejné fabriky. Pořád si chtěl se mnou o včelaření povídat pán před důchodem, mě nebylo ani 30 a měl jsem úctu ke starším a tak jsem holt musel. Jenom jsem ho často vůbec nechápal. Jednou mi vykládal, jak vyházel mateřáky. Já v duchu žasnul, proč vyvozil na skládku mateřáky - kam jinam se vyhazuje něco? Jenže ten dobrý muž vylámal matečníky. Když mi to došlo děl: “Seš úplně blbej, tohle by pochopil každej”. Měl pravdu, každej třeba jo, já to nepochopil.

Pravda, pointu pochopí jen ten, kdo ví, co je mateřák. A vo tom to je.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 17:01:03 xxx.xxx.139.241

Tak jen tiše sleduju kam se zvrhla debata, od vyhozených včel v popelnici.

Kometa je, jak se mi začalo zdát, asi velmi rozumná. Ano, s ní bych já debatoval rád. Neshodneme se asi, ale ona není ani zapšklá, ani aktivistická, vidí věci realisticky. S lidmi jako ona, drvodělka a asi i áčka by bylo báječné pokecání (i pohádání).

Já jen tvrdím, že čím těžší podmínky od školky, tím líp potom v dospělosti.

Tom50
Tom50 16.08.2024, 12:21:53 xxx.xxx.139.241
drvodelkafialova:

Hele pokud někdo hodí úl pný včel do kontejneru uprostřed města, opravdu reálně ohrozil řadu lidí a dle mého je to obecné ohrožení.  Když je nechce má je vysířit a potom vyhodit. Co když tam půjdou děti vyhodit odpad a ty včely je napadnou?

Roj není agresivní, ale takhle rozsypané včely prostě budou. 

Takže ne, mě to nepřipadá že přeháním.

Ano, a co když někdo nalitej jede po městě? A co když má v sobě 10 zcela legálních energodrinků? A co když je de.il se čtvrtinou mozku a nikdo ho SPRÁVNĚ nevychoval? Přece má každý právo na to, co je a co není správné že? A jak potom víte, že není správné vyhodit do popelnice včely na divočině a nebo mimino?  Co je babybox? No lepší vyhřívaná popelnice, jak to, že taková matka není trestána?

Ano, žijeme v lidském společenství a sdílíme svět se spoustou psychicky vadných lidí, kteří, jak na to první upozornil Sókratés před 2.500 lety, NEUMÍ SAMI OD SEBE ROZPOZNAT CO JE DOBRÉ A CO NENÍ, CO JE SLUŠNÉ A CO NENÍ a tak dále? Ne, je doba, že vše je správně, protože má každý právo na vlastní názor a holt tady měl někdo VLASTNÍ NÁZOR, že dělá dobře, když vyhodí včely do popelnice. Že tím ohrozil jiné? No a co? To je milá zlatá LIBERÁLNÍ blaho, kde má každý právo na individualitu.

Uvědomte si, že se tu mladí přes 30 let masírují bezohledností, že mají nárok být individualitami a že jsou na světě jen oni nejdůležitější a že mají být naprosto bezohlední = LIBERÁLNÍ a vy se tomu teď divíte? Tady máte plody asertivity, kterou vyučují mladé blbečky a manažery podniků a podobně a přitom asertivita není nic jiného než bezohledná drzost. Proč drvodělko nepoukazujete na PŘÍČINU té zhouby? A ano, pak někoho možná ani nenapadne, že dělá něco špatně. A vy spolu s dalšími dámami předvádíte totalitní reskriktivní sešněrování dalšími a dalšími buzeracemi a přitom by stačilo, aby lidi byli jako dřív, i jako byli za posmívaných komunistů. Fakt mě štvou zákony chránící čokly a křečky a tolerující masivní ubližování lidem, třeba dětem inkluzí, zhoubnou reklamou a prapodivnými vzory (Vémola například).

Mě by to mohlo být jedno, mám to za pár. Ale v téhle liberální hrůze budou muset žít moji potomci a já tomu nedokázal zabránit. To je děsivý pocit. A výsledkem budou lidi jako Slovenský poslanec Pročko, který myslel vážně drakonické omezení chovu včel, to byste, dámy chtěly? Neměl by být poslanec po takovém návrhu doživotně v blázinci?

Jádro sdělení je, že ano, že včelami v popelnici došlo k obecnému ohrožení, ale spíš zanedbatelnému ve srovnání s tím, kdo smí jezdit po silnicích a chodit mezi lidmi a propagovat nelidské fantasmagorie typu green deal. Proč nevymýšlíte zákony a buzerace jak omezit zelený ekoterorizmus? Individualistickou bezbřehou bezohlednost čím dál větší části lidí?

Tom50
Tom50 16.08.2024, 11:57:07 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele PETROSMORAVICUM z 16.08.2024, 11:03:22

Moc vám nerozumím. Autoškola se nedělá z přilepování aktivistů k silnici a tak předpokládám, že by zkoušky ze včelařiny neobsahovaly tyhle nesmysly, ale pouze odbornost.

Mám na mysli něco jiného. Dám příklad co mám na mysli od rybářů. Rybařil jsem od dětství. Když přišly děti, přerušil jsem. Asi za trest, za několikaleté neplacení udržovacího poplatku, mě ČRS přinutil opět udělat zkoušky a logicky nejprve dokonce projít povinným školením. Za komančů. To školení bylo o druzích ryb, dobách hájení a obecných zásadách ochrany přírody, o rybářském řádu a zákonu a vyhlášce, ze kterých Řád vychází, taky o přesném názvosloví. Mám na mysli takovéto školení, že by mě nutili k aktivizmu mě nenapadlo a v tom máte asi pravdu, tam bych rozhodně pohořel.

Na druhou stranu. Mnozí mě obviňují na každém foru kde jsem byl z politiky. Jenže, já dobře vím, že se mocipáni snaží zničit možnosti aby lidi spolu mohli hovořit z očí do očí a ona politika a zrůdná oficiální ideologie limituje naše životy a to i ve sféře chovatelství a jiných volnočasových aktivit. Tudíž je nesmyslné a strašně nahrává režimu, zakazovat se o tom bavit. 

Omezování komunikace mezi lidmi začali likvidací hospod, začalo to zákazem kouření například. Ano, jsem polepšený kuřák, ale jsem zásadně proti zákazu kouření v hospodách!!!! To proto, že já si na rozdíl od drtivé většiny lidí uvědomuju, co je za tím - je za tím aby lidi neměli kde se spolu scházet a debatovat. Pak nezbývá než debatovat třeba tady. Dámy se spravedlivě rozhorlily zaníceným hněvem a přitom si neuvědomily, že se jedná o prkotinu a jak píše další, není náhoda že chlap, že co když je za tím nějaký liberální soused jak píše? Co když přišla chovateli obsílka a musel to řešit hned? Co když to byl puberťák, žijící se samoživitelkou a nemají auto aby to dovezli něj kam do lesa a museli to vyřešit ihned?

Prostě nevíme co za tím bylo. Co víme, bylo to bez rámků a tedy to bylo včelstvo aktivistického blba, co podlehl masírce typu organického PŘIROZENÉHO chovu včel a podobně.

Ovšem jádro mého příspěvku nebylo v tom, z čeho by byli lidi zkoušeni, jaksi automaticky předpokládám - a jak mě správně oponent upozornil nejspíš předpokládám nesprávně, že bych byl zkoušen v normálním systému ze skutečné odbornosti a ne z aktivistického bláznovství.

Jádro sdělení je, že se nic tak strašného nestalo a že je pokrytecké litovat včely a nelitovat lidi, děti a nepoukazovat třeba na to, že inkluze ve školách je zhoubnější a útočí na samou podstatu lidské společnosti. Ona inkluze plody teprve přinese. Jeden příklad. Mladé Němky nechtějí mít děti aby nepřibývali ti, co zanechávají uhlíkovou stopu, kterou ohrožují planetu. Ano, takové de.ily vychovává dnešní školství, tedy krpmě mnoha pohpaví a zženštile rozmazelně vystresovaných pitomečků, kteří se psychicky hroutí ze semebemenšího nepohodlí. To bylo jádrem mého sdělení, že je svět nenormální a někteří neumí rozpoznat marginálie (bezvýznamnosti) od skutečných problémů, které ohrožují samotnou lidskou existenci a normální život. Drvodělka promine. Tedy snad.

Dokáže mi někdo rozumnou argumentací, třeba jako předvedl petrosmoravicum, vyvrátit co se domnívám?

Tom50
Tom50 16.08.2024, 10:42:52 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 16.08.2024, 08:55:21

Drvodělka promine, milé dámy děláte z komára velblouda. Denně se ubližuje lidem idiotskými zákony EU, buzeracemi, nucením do nenormálního života a tohle je naprosto marginální. Nikdo nebyl napaden, zraněn, stalo se. Možná denně při kácení stromů v naší zemi padne včelstvo a nic se neděje. A ono se skutečně nic neděje. Přitom větší týrání je chov včel na střechcách a to vás nechává v klidu…

Vaše volání po drakonických trestech by jen vedlo k ještě větší buzeraci, šmírování, evidování všeho, to byste fakt chtěly? Dochází vám, po čem voláte? Co když se toho nějaký debil chytne? A napadlo vás, že třeba někdo, nějaká aktivistická zhoubná neziskovka chce další buzeraci a omezení lidí, mohli tam torzo včelstva nainstalovat aby byl důvod k nějaké restrikci. Já vám tvrdím, že kdo si dá včely do medné krávy, japonského úlu a nebo chová včely sice v úlech, ale bez rámků, dopouští se při medobraní takového masakru, že toto je proti tomu nic. Na obrázku nevidím rámky, to si nějaký blb pořídil včely, nechal je na volné stavbě bez rámků a pak si nevěděl rady co s nimi, tak letěly do popelnice. Mohlo to být pubertální dítě, to vám nedošlo? Nedávno tu byla diskuze a dokonce návrat do starověku radí kdysi odborný časpois Včelařství. Když jsem tu na to poukázal, mladý arogáč mě umyl výkluzem, ale nevysvětlil, jak zvednout několik medníků a jasně tu bylo řečeno, že výkluz by nefungoval kvůli prostavění mřížky a sousedních nástavků v jeden celek.

Jen vám připomenu, že zavilí zlí nelidští komunisti měli zákon o tom, že se včely nesměly chovat v nerozběrném díle. Ihned po revoluci v rámci zrůdného liberaslizmu, že si každej šmejd může dělat co chce, zákon nebo vyhlášku zrušili. To chtějte, opětovné uzákonění o chovu včel jen na rozběrném díle. 

Zkrátka akorát nahráváte liberální totalitě. Já bych třeba uzákonil, že kdo chce včely, musel by složit zkoušky jestli ten obor zná a pak teprve by si je směl pořídit. A každý by měl být povinně členem ve Svazu stejně, jako každý kdo che chytat ryby na VEŘEJNÝCH  vodách, musí být členem rybářského svazu. Bez členství v ČRS může chytat ryby jen na uzavřené soukromé vodě a paralelou by byl chov včel v soukromé voliéře. Kdo by je chtěl vypouštět do veřejného prostoru, musel by být ve Svazu. Když to jde u rybářů, proč ne u včel? A u rybářů musí každý nový rybář projít školením a na konci skládá zkoušku. Každý, kdo chce jezdit po veřejných komunikacích, musí projít školením a na konci skládá zkoušku. A tak dále. Jen u včelařů smí být chaos a výsledkem je pak to, co vás tak pobouřilo. Mělo by vás pobuřovat násilí či bezohlednost k lidem, úřední zvůle, třeba energetické štítky budov. To berete jako ovce čekající na porážku, které vůbec nechápou co se na ně chystá, ale horlíte pro včely? A to samé spalovací motory, hrozba zákazu jít do jakékoli přírody, má se smět být jen ve městech a tak dále - ta zrůdnost je už na papíře a jmenuje se to “patnáctiminutová města”, každý si to může dohledat co se na lidi chystá. 

Z EU se toho na nás řítí neskutečná spousta a šmejdy, co tyhle buzerace vymýšlí, povinně živíme ze svých daní na úkor třeba důchodů a omerzování zdravotní péče a nebo na úkor směšných mateřských dovolených. Na buzerace debilů, co se pak lepí k silnicím například, na to stát má, na munici do cizí války taky a nakupujeme letadla, když stejnou účinnost má dron, kterých je za cenu letadla víc než milion. Podivný svět!

A ještě přidám. Víte jak chrabří hasiči likvidují zalétlý roj? Prostě přijede auto s mohutným vysavačem, roj I S KRÁLOVNOU (vyjadřování jak za krále klacka) vycucne a 20-30 TISÍC životů, i S KRÁLOVNOOU končí a myslím, že taky celkem ohavně nelidským způsobem. To se vám zdá košer a pohození torza včelstva vás pobuřuje? Aha.

A drtivá většina rojů ve městech je ze včel na střechách, balkonech panelkáků a podobně, to vám nevadí? Mě teda jo!

Tom50
Tom50 15.08.2024, 22:04:59 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 15.08.2024, 21:02:54

Martine, moc to řešíte, nyní se my zabýváme tím, zda “vyčistí” melecitozní rámky. Někdy totiž nevyčistí ani 15 a tak 24 asi tuplem ne. Proto je třeba podstavit KK 24 pod VN dřív, třeba o měsíc a to je právě teď.

A letos se ukázalo (ukazovalo se to roky dřív), že 6 N SR je nesmysl, žádné vč je nepostavilo všechny a když, tak zakladlo a odchovalo trubce ve 4, výjimečně v pěti. 

Ovšem některá vč kladla v TL 15 i do dělničiny, ale to vše jen v prvním nejsilnějším vzepětí do konce května. Letos u mě všechny TL jely na pouhé 4 SR, přesněji, vždy se snažím, aby jeden “trubčák” byla hotová trubčina od loňska, nejlépe 1-2 x zakladená. Potom vč obsadí TL velkmi rychle, jak musí trubčinu stavět, některému vč pak pár dní obsazení TL trvá.

No a teorie pokusu s jednou mírou a pouze 9 rámky v nástavku?

Krajní rámky jsou krycí a nebývá v nich plod, bavíme se o dělničině. Jestli tedy vč na 11 rámcích zbývá pro plod 9 rámků, pak u devítirámkáče jen 7. To znamená, že chybí dva rámky. Ty by tedy měly matky zakládat dole a spolu se 2-3 SR je to pořád jen 4-5 rámků. Krajní nepočítejme - krycí bez plodu a je to pak 6-7 rámků. Ovšem dole jich je přece 9 a tak má matka k dispozici o 2 -3rámky víc než v kvadrátu. Úl 39x24x11 se nazývá Kvadrát 39 od čtvercovosti, je to Kamlerům název a moc se neujal, já ho ale kvůli odlišení používám.

Co nastane když matku k “nadměrnému” kladení (zakladení o 2 rámky víc) neodradí nízkost TL? No, myslím si, že se nic nestane - někdy přece, a 24 tuplem, v TL dělničinu zakládají. V horším případě proplodují většinu medu a enormně to hrozí u kmene Singer. Singrovky ale nemáme a tak by to mohlo dopadnout dobře.

Spokojen? Pochopil jsem dotaz správně?

Tom50
Tom50 15.08.2024, 21:29:59 xxx.xxx.139.241

Nějak mi nesedí délka rámku 46 a vnitřek úlu 50,5, to by pak byla včelí mezera  22,5 mm?

Ke vzniku dnešního Dadant-Blattu mám romantickou pověst a je tak hezká, že málo uvěřitelná. Dám jí.

Dadant Francouz a Švýcar Blatt se přátelili a Dadant vymyslel úl, oba v něm včelařili. Pak se Dadant vystěhoval do Ameriky. S kámošem se už do konce života neviděli. Psali si ale. No a Blatt zvýšil rámek na 30 a zkrátil na 43,5 a to má pak vnitřek při čtverci 450 x 450 mm a odpovídá 12 rámkům. Patrně proto zmenšil délku rámku na 43,5 + 2 VM po 7,5 mm.

Dadantovi o tom napsal do Ameriky a ten si to hned vyrobil a zjistil, že je to skvělé, mnohem lepší a ihned předělal svoje úly pode Blattovy modifikace. Blatt měl prý jedinou podmínku, že patent bude na Dadanta a že se bude nazývat a psát jen a pouze Dadant-Blatt. Proto pod pojmem Dadant je cokoli, co má vysoké plodiště a nízké medníky. Avšak pokud to má rozměr rámku 43,5x30x12, pak se to MUSÍ jmenovat Dadant-Blatt.

-----------------

Když hned po vzniku SSSR soudruzi bádali jaký úl zavést, měli mezi sebou jasnozřivého soudruha a dali na něj a zavedli pro celý Sovětský svaz jednotný úl D-B. Jen se nesměl jmenovat “amerikaňsky”. Protože je nástavek v ruštině korpus (v ukrajinštině magacin - to je rusky zase zásobník), úl D-B dostal název podle toho, že může mít víc nástavků (hodně = mnogo) mnogokorpusnyj. My bychom to asi přeložili jako vícenástavkový. Je nutné upozornit na nadčasové uvažování tehdejších vůdců SSSR, protože ten vznikl už roku 1922.

V té době bří Švarcové v Kolči marně propagovali nástavkový úl a nebo aspoň horem přístupný úl, tak zvaný stropovák a když s ním neuspěli - tupí čeští včelaři ho nechtěli kupovat, byli nuceni vyrábět Budečák aby nezkrachovali. Tady je jasně vidět, že je lež o všemocné neviditelné ruce trhu. Jak se to nechá na lidech (liberálně), často (skoro vždycky) se rozhodnou špatně a ne jen u úlů. Díky bolševické totalitě a osvícenému šéfovi přes včelařství nás Sovětský svaz předstihl o víc něž 60 let.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bude%C4%8D%C3%A1k

A pro zajímavost dávám nesmysl z Wiki o Tachováku. V roce 1965 nebylo po Tachováku ani náznaku až do roku myslím 1975-80, nedávno jsem to tu psal. V roce 65 nahrazovaly socialistické velkovčelařské podniky úly Pětiletka a Lesan a začínaly je nahrazovat Moravským univerzálem. I ten se po zavedení Kraňky ukázal jako zoufale malý. Máma v té době pracovala jako včelmistr a když státní staky Vlašim nahradily Pětiletky MU, musela toho nechat, neunesla medník a obsluhovat plodiště zadem byl tak zdlouhavý voser, že by si nevydělala na slanou vodu. Jen medník bez rámků u MU vážil 16,5 kg. Protože byl na 14 rámků, vešlo se do něj přes 30 kilo medu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tachovsk%C3%BD_%C3%BAl

Tom50
Tom50 15.08.2024, 02:40:55 xxx.xxx.139.241

Díky Doron. Mám nápad, zkuste taky včelařit, podívejte drvodělka. Jasně, prvotní investice je drakonická. Ale dá se sehnat třeba z odúmrti něco a s tím začít a postupně přejít na modernější systém. Taky jsou snad pro začátečníky nějaké dotace, v těch se ale nevyznám ani malinko. Ale kdo vynaloží úsilí, dotace nějaké jsou. Bohužel často na kraviny, je nutné mít nějakého mentora.

Tom50
Tom50 15.08.2024, 02:29:38 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 14.08.2024, 20:45:46

Jo, mě naštěstí manželka neporoučela, ale ano, často to v práci za soudruhů (byl jsem na živnosti od 1.2.1990 a tak jsem v tomto režimu zaměstnán nebyl) bylo 10, 11 a klidně i 5. Jen mi nějak nešlo z huby “SLÁVÁÁÁÁ” a když se po mě chtělo abych volal slává, mlčel jsem. Měl jsem s tím strašné potíže.

Ano, za Řeháčkovo bláznovství se stydím, ne za třináctirámkový nesmysl, ale za název Eurodadant. 

A pozlobím vás, nebyl náhodou Drašar a kolektiv u toho, když soudruzi vymysleli Čechoslovák? To mi dodnes rozum nebere a jen doufám, že to nebyla úlitba Brennerovi. Na druhou stranu, Kraňce se soudruzi zuřivě bránili a pro starou včelu byla i délka rámku 39 moc, Brenner blábolil o rámku dlouhém 30 cm a pouhých osmi rámcích ve VN neuvěřitelné velikosti 30x30x8 a k tomu polorámky 30x15x8.

Ale, nevím zda jsem to tu psal, možná to pro vás bude novinka. Jakýsi Škvařil postuloval, že včela (předchůdce Kraňky) potřebuje plodiště velké 150 dm2. Navrhoval úl s výškou 30 a délkou 42,5 myslím na 12 rámků a to by dalo 153 dm2. Jenže to mu neporošlo, bylo to v době zrodu Čechoslováku. Kompromisem tedy byl úl 39x30x12, univerzál s pevným dnem a opravdu měl 12 rámků, ve čtvercovém medníku měl polorámky 39x14,4x11. Akorát soudruzi ignorovali požadavek 150 dm2, univerzál měl 140 dm2. Stejně to byl na svou dobu nejprostornější stropovák v Československu! Ale chybělo mu těch 10 dm2.

Ing. Řeháček aby dosáhl s délkou rámku 39 kýžených 150 dm2 musel zvýšit počet rámků na 13 = Eurodadant, má přesně 152 dm2. Řeháček dobře veděl, že se v celém světě jako optimální pro včelu medonosnou ukázala výška rámku 30, ne víc, ne méně.

Sedláček (neříkal mi to, jen dedukuju) aby dosáhl 150 dm2 a nevzdal se čtvercovosti a tudíž se držel délky rámku 39, musel jít nahoru a porušit pravidlo 30 cm výšky rámku. Tak vznikl jeho úl 39x34,7x11. Plochu má 149 dm2.

Já se chtěl držet čtvercovosti a nechci zaboha nad 30 cm výšky rámku. Tak jsem po 30 letech laborace vyvinul TL. Ten se od Sedláčkova POLštáře (zkratku jsem vymyslel já) a Řeháčkova “manipulačního nástavku” (nešikovný nejednoslovný název) liší tím, že se do spodního NN přesune chov trubců. To proto, aby se neomezila matka ve VN což dělá LBV a Sedláčkovo OP.

Ukázalo se, že spodní TL (ale i POL i Řeháčkovina) parádně zvětšuje včelám pomyslně prostor a přitom jim do nahoru přidaného NN neutíká teplo. A tak se dolů přidaný NN v jarním rozvoji, když je nebezpečné dát nahoru NN kvůli podtržení včelstva, jakoby nepočítá nebo jak to nazvat. Výsledek je rojení blízné nule a nekladení matek v medníku bez použití mřížky. Podotýkám, že v mých podmínkách mřížka znamená o třetinu ale i polovinu méně medu při stejné práci a krmení. Prostě mřížka tady u nás = méně medu.

Jenže. VN původně Škvařilova úlu, já si dovolil ho nazvat Blaník a jasně jsem sdělil, že jsem ten úl nevymyslel, spolu s NN ve funkci TL, dává dohromady 129 + 64 = 193 dm2 a to je moc. Ale protože se u dolů umístěného NN nepočítá jeho velikost celá - je to “gumové”, jak které vč chce a na co má, vyhovuje to i když to dalece přesahuje.

Ovšem optimální je to u 39x24x11 + 39x15x11. To dá dohromady 167 dm2 a to je prostě bomba!!! A tuhle plochu je třeba si zapamatovat!

V případě výslovně projeveného zájmu jsem připravený vysvětlit to dál a hned podepřít výsledky praktických pokusů.

---------------------

A ještě vysvětlím celkem tragický omyl u úlu 39x24x11. Jedna bedna málo, dvě moc. Dvě bedny na sobě mají 206 dm2 a to je prostě moc a z toho pramení všechny potíže českých Adamitů, kterých je pořád asi 80%. A jak k tomu trapnému omylu ze včelařské nevzdělanosti došlo? To je malinko složitější.

Komunisti měli vynikající úly Pětiletka a Lesan, byly na 9 rámků 39x24 a lišily se jen orientací stavby. Medník byl stejný a včele před Kraňkou s průměrnými výnosy do 15 kg medu to bohatě stačilo. Když přiška Kraňka, devítirámkáče byly zoufale melé a nepomohlo ani víc devítirámkových medníků. Jenže státní sektor měl desetitisíce špatných úlů (MU to nezachránil, byl sice větší, ale pořád malý) a statisíce rámků, v některých souše, mezistěny a další a další věci pro míru 39x24. A tak vznikla provozní metoda Tachov a díky ní nástavkový úl Tachovský na 9 rámků v nástavku.

Kdo dočetl až sem, už přijde pointa:

Socialistický včelařský podnik Tachov měl se svým úlem ohromný úspěch, za plodiště považoval dva VN 39x24x9. A proč to Tachovským fungovalo znamenitě? No jen a pouze proto, že dvě bedny Tachováku na sobě mají plochu 168 dm2. Mají prostě tolik, co jsem já jinou cestou objevil a prokázal. 

Snad se na mě Tom4 nerozlobí když vyzradím, co spolu zkoušíme, tedy hlavně on z mého popudu. Zkoušíme zda by jako TL fungovala vysoká bedna Adamce, ale buchtama zmenšená na pouhých 9 rámků stejně, jako plodisková bedna = jen 9 rámků. Mimochodem, asi by odpadlo jarní zužování a dělalo by se jen u slabýcvh oddělků a záložních matek.

Co si od toho slibuju? Toma jsem do toho uvrtal já. Chci vědět, zda je nutná rozdílná výška rámků a nebo zda stačí udělat plodiště 165-170 dm2 ze dvou stejně vysokých prostorů s tím, že chov trubců by byl jen ve spodním nástavku. Zatímní výsledky jsou víc než slibné.

Tyto zkoušky české národní míry běží paralelně s pokusy s úlem s rámkem tak vysokým, při délce 39 a 11 rámky = čtvercovosti, aby odpadl TL a nemusel se nikdy zvedat VN, tedy aby na každém rámku dole byl TL. I tady jsou zatímní výsledky velmi slibné. Abychom nezaváděli další úl zdá se (hlavně díky Tom4), že to bude Sedláčkova míra 39x34,7 (nově udělám 35) x 11. Už zavedený a skvěle osvědčený NN 11 není náhoda, tři na sobě se včelími mezerami dávají Sedláčkův úl. Ano, opět si zavedu Sedláčkovu míru.

Docela bych stál o to, aby uvedené věci zkoušeli i jiní včelaři ve svých snůškových a výškových podmínkách podle jednotné (mojí a to bude kvůli ješitnosti chlapů problém) metodiky. Nemůžu dokázat, ale vše nasvědčuje tomu, že nejvíc úhynů je na míře 24 a Lang 1/1. A nikdo z mocných nemá koule udělat průzkum, na jaké míře je nejvíc úhynů a na jaké míře nejméně. Kvůli posranému liberalizmu, protože jsou přece všechny úly a všechny úly rovnocenné a někdo by měl psychickou újmu že se rozhodl pro blbý úl.

Tak jo Čecháčkové, když se málem zuřivě držíte Adamcovy míry, moderní v roce 1904, pokusíme se přijít na to, jak byste neuseli mít v jednom úle dvě míry. Ale vím jistě, že lidi s touto kvalitou rozumu nezmenší svoje bedny z 11 na 9 rámků, protože to přece nemůže vadit…

Tom50
Tom50 14.08.2024, 17:43:01 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bohemia gall z 14.08.2024, 17:04:32

Aha, jenže mě se zobrazilo něco jiného

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/22949-lisovani-medu/#prispevek219728

Díky. Mě jde o střídání M a VS, ne souší, to je mi jasné. Ale kdysi, když jsem to zkoušel, mi někdo poradil, že aby se vč nezhroutilo je jistota dát jednu souši s mladým plodem a matkou.

Ano, už je pozdě. Pořád nemám výsledek Mg rezonance a proto prodlení. Taky za dva týdny pořád neubylo včel. Opakuju, já takovýhle rok za 60 let nepamatuju a neznám ani z vyprávění předků.

Tom50
Tom50 14.08.2024, 17:23:25 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 14.08.2024, 15:09:26

Děkuju jak Petře tak Tomovi. Ano, tihle nikdy nikomu nic neporadili, nepomohli, a dokoce se ani nesnažili. Jen vědí jistě, že jsem já padouch a nemorální vyvrhel. Inu, nějací musí volit TOP, Piráty a dozimtery a jinou mafii a lidi tohoto typu pak nesnesou nikoho slušného. Já jen neváhám pojmenovat vše pravým jménem.

Připomenu. V jisté době Němcům vadili židi a nechtěli tak zvanou židovskou fyziku, skutečně to tak nazývali. Nevymýšlím si nic, vše si každý může dohledat a dovzdělat se. No tak německý žid Openhaimer dal bombu Američanům a my vlastně měli velké štěstí.

Paralela v mikroměřítku včelařiny v Česku? Někteří fanatičtí liberálové (zase ideologie nad životem a prací) zaboha nechtějí nic od neliberála a snaží se mě vyhnat i odsud, když mě vyštvali z VF (ani na vteřinu nelituju, jen jsou jako obtížní a úplně zbyteční ovádi, kteří nejsou nikomu k ničemu a není kam před nimi prchnout).

Nikdy nemají argumenty, NIKDY, jen nenávidí a já mám jen štěstí, že mě nemůžou (zatím) dostat do basy. Jsou totiž stejní a určitě by udávali jako komunističtí budovatelé, co věšeli odpůrce. Pomalu, plíživě dostali do zákonů, že se zase jinak mluví doma a jinak na veřejnosti, bolševický totalitní teror nahradil teror liberální a naštěstí jako za Hitlera za schvalování něčeho (zatím) nestřílí, ale “jen” zavírají či dávají drakonické pokuty. 

Kdyby mohli, zdejší anonymní hrdinové - bez jediné výjimky všichni čtyři anonymové - udali by mě, nenávidí mě jako každého slušného člověka, co se jim nechce podřídit a hlavně se nechce podřídit zvrácené ideologii. Já nebyl bolševik a tak nebudu ani liberál. A to i když bych se měl líp!!! Já umím rozpoznat co je správné a co ne.

Nebudu na jejich duševní zlostné zvratky reagovat přímo.

Na jednom sjezdu komunistů v šedesátých letech nějaký velesoudruh prohlásil doslova, že “kybernetika je imperialistická pavěda” a že se socialistký svět bude ubírat jiným směrem. Totální zaostání socialistického světa pociťujeme dodnes, prostě se nesmělo v této oblasti bádat z ideologických důvodů. Dnes je v české včelařině paralela v tom, že se nesmí poukázat na zbytečný úl ničemného rozměru a tak dále. Zase posvátná kráva a co je ze Západu a tuplem z Ameriky je prostě nejlepší jako dřív všechno z RVHP a Sovětského Svazu. Nevěřil bych, že se toho dožiju! Já už to zažil, jen se povinně lezlo do prdele SSSR. Škoda, že se tu nezavedl D-B.

Tom50
Tom50 14.08.2024, 16:47:50 xxx.xxx.139.241

Tak jo, já holovětné krátké štěky a odkazy moc nechápu, nevadí, děkuju. 

V odkazu, co jste poslal odpověď není. Ale netrapte se, poradím si. A jako blbec ZADARMO dám všem co funguje a co ne, ale oni se nepřemůžou to celé přečíst - vždycky byla hrstka lidí bystřejších a většina rozumu mdlého a tak se pořád opakují chyby a to i když někdo o svých chybách informuje a snaží se varovat jiné…

Čím dál se mi ale zdá, že to lidi třeba i čtou, ale nechápou, nemají čím.

Tom50
Tom50 14.08.2024, 16:24:48 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bohemia gall z 14.08.2024, 05:13:53

OK, moje snaha o krátký příspěvek, OK, polopatě.

Já nevěděl jak se to má udělat a tak jsem u vč v řadě vyndal 4 rámky se včelami do rojáku, na jednom rámku byla matka.

Pak jsem dal do úlu samé M, ometl rámek a nahradil M a tak až do konce. Vprostřed byl vynechaný plac pro rámek s matkou, pokud možno mladý a musí tam být otevřený plod. Podal větší dávku krmení (zhovadilost, nemají kam ukládat zásoby, neberou roztok a tudíž ani ten řídký). Nicméně vše se povedlo a vč vše postavila a zjara ok.

Za další dva roky 2 vč (to jsem ještě nevěděl, že jsem blbec a že to tak nejde), těm jsem dal pak v září pylové desky - to jsem někde vyčet a jaro stejné, možná lepší než klasika. A od té doby jsem to nedělal a nevím. Život mě naučil, že to třeba opravdu byla náhoda, že to tak vyšlo.

Pak jsem to někde napsal a všichni se chytali za palici, že jsem magor a že tak se to dělat nesmí a že buď lžu a nebo byla náhoda, že to dopadlo dobře. Já to prvně udělal jen u 3 vč. A popravdě, jaro nic moc kvůli tomu pylu.

No ale co nadělám, život mě taky naučil, že sice rozdávám, ale kdaž pak něco chci já, pošlou mě do pr.ele a nebo mlčí jak zařezaní. Jasně, jak jinak, nejsem na světě první den. Vřelé díky přátelé, tolik ochoty mi pomoci asi nebylo ani třeba.

Díky moc, poradím si tedy sám. Jako vždycky.