Aktuálně: 3 770 inzerátů208 898 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 23.08.2024, 23:22:10 xxx.xxx.139.241

Neničit vosíky je správné a vlastně jsou hájení a pro nic za nic to hájení asi není, nevím. Vychovali mě, že nemám ničit nic, co mě neohrožuje.

Spousta opuštěných malých vosích “balónků” je údajně důsledek soubojů vosích královen o teritorium. Možná je ze stejného důvodu ničí i sršně. Nevím ale jak je to doopravdy.

Že vosy nejsou k ničemu si myslím proto, že v letech bez vos se nic neděje. Není méně nějaké úrody, že by jako nezničily nějaké škůdce plodin a tím by nastala nějaká potíž. Ne, vosy jsou prostě zbytečné a roky bez nich jsou důkazem jejich zbytečnosti.

Chápu jak politicky nekorektní je tvrzení, že je něco zbytečné. Mimochodem, poslední bobři byli na našem území vyhubeni za Rožumberka Petra Voka. Co se tak strašně drastického dělo s naší zemí několik set let absence bobra na našem území? Já bych dal ochráncům přírody, kteří sem v 70 letech na Bečvu opět vysadili bobra z Pobaltí, k úhradě všechny zbytečně zničené stromy. Jednou se to stane, že kdo iniciuje a prosadí nějaký zákon, bude trestně zodpovědný za škody, který ten zákon přinese. Dřív klid a pořádek nebude. Sice si to myslím spoustu let, veřejně to ale už říká například profesor Staněk a ten dokonce tvrdí, že jestli se tohle urychleně nezavede, je do pár let s Atlantickou civilizací ámen.

Jen tak naokraj, několik století na našem území nežil vlk, vadilo to něčemu? Stačí se podívat co tropí divočáci a strašné je to na Slovensku s chráněnými medvědy. Koho chrání tyto antilidové zákony? Co je cílem této ochrany? Likvidace lidí? Na Slovensku se to zdá a divočáci u nás ještě neskončili, teprve to pořádně začne!

Tom50
Tom50 23.08.2024, 20:49:00 xxx.xxx.139.241

Na likvidaci vos vosíky nevěřím. Zase nedávejme této havěti aureolu.

Ale že jsou neagresivní je pravda. Musely se tu zbourat takové staré kůlny. Měly střechu z asfaltové lepenky, ovšem položené na prkna bez osámování. Tudíž bylo mezi prkny spoustu místa. Mohla tam vzniknout obrovská kolnie vosíků, snad 500 hnízd. A přitom je vosík chráněný! Byli tu prostě všude, i v kontejnerech na papír a plast, které se vyvážejí snad jen jednou za 2 týdny, lidi se toho báli.

Když chlapi bourali kolny, myslel jsem si, že je vybavím kuklami, ale nebylo potřeba. Neuvěřitelné a kdybych to neviděl…

Od té doby tu vosík sice není vzácný, ale rapidně jich ubylo. Invaze vos tu byla i se spoustou vosíků, když ve starých kolnách měli nadbytek místa na hnízdečka, vloni už vosíci skoro nebyli a nebyly ani vosy. Prostě za 7 let v tomto místě souvislost s počtem vosíků a vos nejde nijak pozorovat.

A i ty mšice a vosíci mi zní dost nevěrohodně, pozorovala jste jak loví vosíci ty mšice nebo jejich vajíčka? Já v životě neviděl vosu, že by nesla housenku, mouchu nebo nějakého jiného hmyzáka. Včelu, ale nic jiného a nebo okusují syrové maso když se k němu dostanou. Vosy jsou údajně užitečné, vědci to tvrdí, ve školách se to učí, ale já žádnou pozitivní vlastnost na existenci vos nevidím.

Tom50
Tom50 21.08.2024, 14:38:12 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.08.2024, 13:57:54

Jako učitelka byste měla vědět, že CO2 je pro život nezbytný a dokonce bez něj by život nebyl, nebo ne takový, jehož součástí jsme i my.

Když to rapidně zjednoduším, tak CO2 je základní “potrava” pro rostliny a bez něj nemůžou žít. Protože.

Když se sloučí uhlík s kyslíkem, uvolní se určité kvantum energie. Aby se ty dva prvky oddělily, musí se dodat stejné množství energie. To umí jen rostliny pomocí chlorofylu a slunečního světla = fotosyntéza. Z uhlíku a vody za přítomnosti minerálů a dalších látek rostliny z produktu metabolizmu živočichů (i jiných zdrojů CO2) vyzískají uhlík, sloučí s vodíkem na tzv uhlovodíky a nepotřebný kyslík vyloučí. Polopatě řečeno, rostliny bez živočichů žít můžou, naopak ne! Pro rostliny je tudíž CO2 životně nezbytný a jeho omezování ve svém důsledku jde proti všemu živočišstvu a tedy i proti lidem. Ne náhodou tato agenda bezostyšně tvrdí, že planeta by byla nádhernější bez lidí. Ano, v roli užitečných idiotů pomáhají majitelům zeměkoule redukovat počty lidí, nejsou války a svět se přelidnil že? Proto mocní války podporují a vždy se najdou lidské zrůdy, které to dělají a jiné neméně hnusné zrůdy to podporují. To my nezměníme, nejsme majitelé zeměkoule. Ale zbývá spousta věcí, které ovlinit lze! Tak se snažme nedbat zištné, VŽDY CIZÁCKÉ ekopropagandy a neberme ty magory vážně jako Grétu už nikdo rozumný vážně nebere. Je třeba nahlas říct, že kdo se lepí k silnici je ducha mdlého a přestat si hrát na bezkulčácký eufemizmus a řekněme to natvrdo, že to jsou debilové na jedné straně a nebezpěční prazákladu lidského života na straně druhé a tudíž by je mělo lidstvo z pudu sebezáchovy eliminovat. Dokud kolem magorů budeme našlapovat po špičkách a bát se, abychom náhodou nezjitřili jejich útlocit, nehneme se z místa. Jde o samu podstau lidského života a servítky už musí jít stranou. Po dobrém se s těmihle nic nesvede, tupci nejde vysvětlit, že je tupec. A to proto mu to nejde vysvětlit, že je tupec. Hlava XXII. (teď jsem to snad napsal správně)

Paní učitelko. Ovlivňujete děti či studenty, tedy pořád blboučké děti. Je nutné si uvědomit, že ani miliarda kusů hovězího a ovcí nevyříhá tolik metanu, jaoko produkuje za záhadných okolností sama planeta přirozenými výrony plynu z den moří a i na souších, důlní plyn není nic jiného, než stejný metan. Nikdo neví kde se ten plyn bere a ve skutečnosti není jisté, zda i ropa nevzniká stále nová. Existují i názory zpochybňující školami vnucovaný vznik fosilních paliv, účinně je tato skupina názorů potlačována a ignorována a kdo to vysloví je posmíván, dehonestován. Stejně, jako kdysi Církev potlačovala názory, co se nehodily do krámu, jen nynější mocní (zatím) za to neupalují.

Ale to bychom se dostali asi už daleko a hlavně, drtivá většina chce jednoduché věci a ne nějaké složité souvztažné působení velkého množství nejrozličnějšícj vlivů. Každý se může přesvědčit, že lidem, zejména mladým, dělá potíž pochopit tři věci v jedné složité větě a hlavně souvislosti z tvrzení a domněnek vyplývající.

Protože jsme v tématu včely a majitel jasně okřikl, bavme se o včelách a co pro ně můžeme dělat ve změněné přírodě a pod vlivem vymožeností, které nelze zrušit.

Tom50
Tom50 21.08.2024, 11:31:52 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 21.08.2024, 08:58:56

Já si ze Seznamu nic nepřečtu a tak netuším na co odkazujete. Seznam patří k progresivistickým, těžce liberálním novinám, hlásná trouba pražské kavárny a tak jim já za vymývávní mozku platit nebudu.

To, co říkáte, že si nejste jistá, zda oteplení způsobuje člověk, učeně se to nazývá antrpogenní příčina,. je to, oč tu běží. Globální oteplování, dnes se to už neříká, teď je moderní Klimatická Změna - mnozí si všimli, že se neotepluje všude, tak tedy oteplení je jisté a na tom se shodnou všichni a i třeba prezident Kalus. Ovšem ti rozumnější bez účelového strašení a nějakého osohu, který tím sledují, rozporují ten základní fakt, že by se oteplilo stejně, protože takových výkyvů má za sebou planeta bezpočet. Jen malý poříklad, proč se největší ostrov planety Grónsko jmenuje česky Zelená Země? Ano, když tam utekl z Norska psanec Erík Rudý se svými podanými před šibenicí, usadili se v doslova zelené zemi a proto jí tak pojmenovali. Dnes je v těch místech kilometr ledu. To jsou fakta, jenže ti, kdo potřebují kšeftovat s uhlíkem, ti podplatí vždy dost vědcostutů, kteří ty bludy o tom, že to způsobuje člověk, “vědecky” potvrdí. A protože já neumím rozpoznat kteří “vědci” jsou podplacení prostituti vědy a kteří nestranní, nevěřím nikdy v ničem žádným a spoléhám se hlavně na to, co vidím a co čtu, že se děje jinde.

Jeden říklad za všechny. Silně se oteplilo na Marzu. Začalo to asi před 30 lety. Ptám se, jaké tam prdí ovce a krávy a jaké kamiony a spalovací auta, která je nutné nahradit elektromobilitou, tam dělají uhlík, který zvyšuje teplotu? Oteplují se všechny planety solárního systému protože Slunce!

Tom50
Tom50 21.08.2024, 11:15:09 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele romaning z 21.08.2024, 08:57:20

Asi by ze mě byl totál norek kdybych měl vypít víčkovici ze všech víček. Kořalku nepiju. Začal jsem to dělat letos a podaroval rodinu a přátele a mělo to úspěch.

Já nemám rád vykusovat plástečkový med, navíc u nás je jen květový a ten rychle ztuhne a pak to při žvýkání nepříjemně skřípe v zubech. Medar jasně píše, že jde o med lipový a akátový. Akát netuhne, lipový med jsem v životě neviděl, nejedl, tady lípa nikdy nemeduje stejně, jako tu nikdy nemeduje akát. Pro mě je to tedy bezpředmětné. Navíc vím jistě, že Češi nemají tradici a kolega jasně píše, že drtivou většinu dodává cizincům do hotelů a nebo jako prezent. No a dárek má impozantně vypadat, udělat radost exotičností a neobvyklostí a že je vlastně nanic nevadí. On pugét kytek je taky vlastně nanic a má jen udělat radost a kytky se pak vyhodí. Pro mě je to info bezcenná, nemám klientelu ochotnou vykusovat med z plástů a plivat vosk. Někde to polykají i s voskem, některé národy, jinde plivou vycucaný vosk. Do čaje ani jinam to nejde použít, možná pomačkat a nechat ustát a sebrat maglajz z vosku s medem a spodek nějak využít. Když jsou v medu úlomky vosku, na čaji a i na kávě to udělá ohavné skvrny podobné oleji na vodě a rozhodně to chuť nebudí, spíš to odpuzuje. Do buchet a koláčů taky nejde dát med s voskem.

Vy ale nemusíte děti ochudit o zázračnou a účinnou látku, jak se až z Gorova článku dozvídám, že je to lyzozym. Med nikdy nijak necedím, jen čeřím, můžu to tu detailně popsat a v medu nemám nic. Staří včelaři jednak také hlavně čeřili a jednak se říkávalo, že med z víček má sníst včelař s rodinou, hlavně jeho děti. I víčkový med se po rozpuštění a opět vyčeření zase rozdělí na med vespod a víčka, malinké úlomky vosku, pylové rousky a nebo spíš jednotlivá zrnka a další nečistoty. Takto získaný med je jen pro rodinu.

Jen připodotknu, že se med ze zakladených tmavých plástů čeří špatně. Totiž, já ani zákazník nevidí mikroúlomky bílého vosku, ale tmavé mikroúlomky vidět ve světlém medu jsou a tak je starým způsobem získávaný med s obsahem výluhu z výkalů plodu taky viditelně znečištěný a tudíž hůř prodejný a nebo neprodejný a musí se cedit uhelonem nebo jinak. Několikrát za život za mnou přišli lidi, že dostali od někoho med a že je v tom vidět nějaká černá nebo tmavá “krupice” a zda to jde nějak přecedit a nebo zda to nevadí. Vždy jsem vysvětlil, že to nevadí a že to jsou jen úlomky vosku. Každý viděl voskovici a nebyla hnědočerná a tak některé moje vysvětlení neuspokojilo a asi med stejně vyhodili. Ale to je už jiný příběh.

Pan Goro jasně píše, že při čeření po rozpuštění kvěťáku vystoupá navrch jak já říkám pěnka s většinou pylových zrn. Ta zrna, tedy bílkoviny, kazí a nebo mohou zkazit med i správné vlhkosti. A proto je med RAW dle mě nesmysl, pouhý módní výstřelek. Navíc nevím přece, jestli ho zákazník sní hned a mohl by se mu zkazit a to zákazník neodpouští. Ano, lidem do medu napadají drobty chleba, vykoupe v něm nůž upatlaný od másla, ale když se mu med zkazí tak viník je včelař.

Tom50
Tom50 21.08.2024, 00:32:57 xxx.xxx.139.241

OK, konečně relevantní názor!

Velmi často říkám, že vývoj se nazastavil a doufám, že se nezastaví! A naším úkolem v rámci Darwinizmu je, zda se dokážeme přizpůsobit. Pokud ne, zanikneme. A proto jsou všechny pokusy o ochranu přírody hloupé a proti vývoji jdoucí. Nebude se to líbit. Ale my prostě musíme, v rámci snahy o přežití, přinutit přírodu aby se v ní dalo žít i s tou spoustou báječných věcí, kterých se už nikdo dobrovolně nevzdá. Jen bychom se asi měli shodnout, za jakou mez už nelze zajít aby to neohrozilo naši podstatu, podstatu našeho žití.

Jenže lidi jsou, shodně s náboženstvím, roky učeni k pokoře a podřizování přírodě a ta je nedotknutelnou modlou stejně jako Bůh. To je ale přístup nesprávný. Příroda, ta skutečná, je ohavná a lidskému životu krajně nepřátelská. Není to žádná a už vůbec milující matka, je to zlá macecha, dnem i nocí připravená nahradit jeden živočišný druh jiným a nebo klidně i milony let ničím. Ona má čas, my lidé ne! Zatím nad zlou nepřátelskou macechou vítězíme. Jednou podlehneme a jako druh skončíme.

Ale tohle nechce nikdo slyšet ani číst kvůli výplachu mozku od dětství.

Proto se bavme hlavně o tom, jak udržet na živu a funkční včely (lidi nevyjímaje) i ve změněných podmínkách. O tom a o ničem jiném já už roky píšu, jenže tohle lidi nechtějí slyšet ani číst.

Když to shrnu. Rozdělme si, každý sám, věci kolem sebe na ty, co lze ovlivnit a na ty, co ovlinit nelze. S chemií v zemědělství, ale i mimo něj neuděláme nic. S mikrovlnami a třeba kamionovou dopravou také ne a ni se zhoubnou leteckou dopravou také ne a nikdo rozumný nechce ani zastavit fabriky. Ani s přelidněním a s pitomými politky nreudělí áme nic, politici si stejně vždy udělají co chtějí a nebo k čemu je jejich mafiánští sponzoři najmuli, a tak se soustřeďme na to, co ovlinit lze. Je toho překvapivě ještě hodně!

Takže, ochránce přírody = nepřítel normálního lidského života v moderní době. Zatím se nám dařilo přinutit přírodu aby nám sloužila, pokusme se v tom pokračovat.

Tom50
Tom50 20.08.2024, 23:32:03 xxx.xxx.139.241

Nebudete ho chtít akceptovat, doufal jsem, že na to tady přijdete sami. Mě jistě označíte, někteří z vás, myslím většina, že věřím na konspirace.

Vždy, když nastane nějaký malér, něco se změní, v duchu ze zastavím a pomyslně se vrátím do doby, než problém nastal a nebo kdy začal nastávat. Samosebou nejrůznější “vědecké” studie a budou jich desítky, tvrdí opak než se DOMNÍVÁM já.

Spousty malých i větších a nyní už i velmi velkých potíží začaly nastávat po zavedení mobilů, GPS a zdokonalení šmírování družicemi. Vše to jsou mikrovlny, jasně, zajisté naprosto bezpečné intenzity. Je to jako se škodlivinami, kdy norma na každé jedno Éčko je bezpečná, ale žádná studie neříká co nastane, když se spousta malých bezvýznamných škodlivostí sejde ve stejnou chvíli. 

Vrcholem škodlivosti mikrovlne obecně jsou sítě 5G. Když se zaváděly, asi před 5 - 6 lety, se o tom hodně psalo na VF. Samosebou se vše vyplnilo, co tehdy jasnozřivější s nevymytými mozky tvrdili. Ale tak už to bývá, nikdo si na to nevzpomene a tehdejším jasnozřivějším protagonistům se nikdo neomlouvá a nepřizná, že měli pravdu. Já se tehdy, u sítí 5G debaty neúčastnil, nevěděl jsem o tom nic a nevím dodneška. Jen si umím všímat, že nejhorší a doslova katastrofa se, JAKÁ NÁHODA, rozvíjí a stupňuje záhadně stejně, jako běží rozvoj 5G. A začaly bezdrátové zvonky u dveří i bezdrátové myši počítačů, ovládače dronů, ale taky osahávání vozovky před autem nacpaným elektronikou, nezapomínejume na šmírovací kamery ve městech a na silnicích a další stovky věcí, které zahlcují prostor elmag vlnami. A výsledek je úbytek nejen hmyzu, ale úplně všeho.

Nemusí to tak být, jistěže ne. Ale nebylo by to příliš mnoho náhod? Já tak zvaným vědcům nevěřím a bohužel nevěřím i kdyby náhodou mluvili pravdu, viz můj nedávný příběh o ovčákovi, ovcích a vlcích. Lhali tolikrát, že i kdyby náhodou měli pravdu, rozumný člověk jin nemůže věřit.

A pokud tedy nejsou na vině “bezpečné” mikrovlny a jiné elmag záření, CO TEDY ZPŮSOBUJE ZMĚNY?

Tom50
Tom50 20.08.2024, 16:44:48 xxx.xxx.139.241

Zase nesmysly. Seká se 30 let, hmyz mizí posledních asi 10 let a letos je to už katastrofa. Podle mě je to začátek. Trávu většina hmyzu k rozmnožování nepotřebuje. A ekoteroristy nepotřebuje hmyz tuplem, ti naopak nadělají víc škody než užitku. Tak zvanou přírodu by bylo lepší nechránit. Ekologové jsou jako přisáté pijavice na slonu a ten, když se vyhrabe z bažiny vlastní silou, tak se pijavice tváří, jako že ho vytáhly. A mnozí pošetilci jim to baští a dokonce těm lidským škůdcům fandí.

Napovím, co je jinak než před 25-30 lety? Co tehdy nebylo a je nyní? A opakuju, kdo seká trávu v lesích? Kdo tam stříká prostředky na ochranu rostlin a jinou chemií? Údajně vadí orba, kdo oře v lese? A v lese hmyz taky zmizel.

Tom50
Tom50 20.08.2024, 12:47:25 xxx.xxx.139.241

Mě adorace sršní nějak zavání. Podobně jako slibování lékařů a inženýrů z východu. V době, kdy mejnstrýmová média lhala tolikrát by mě nepřekvapilo, že adorace našich sršňů je přípprava na zákaz ničení invazních asijských sršní. Vážně bych se tomu nedivil.

Stačí selský rozum a souvislosti, a ty souvislosti je to, co drtivá většina lidí neumí (nebo nechce) vidět.

Například. 25.7. na Jakuba přestanpou naráz ÚPLNĚ zpívat ptáci. OK, to víme a je to tak odjakživa. Ale ptáci měli přestat zpívat, NE ALE ÚPLNĚ ZMIZET!!!!!! Jediné co vidím jsou straky, sojky, havrani a vrány, ve městech holubi a kavky. V zimě se na krmítkách objeví severští pěvci ze Skandinávie, Finska, Pobaltí, Běloruska, Karélie, tedy severního Ruska. Foltýn určitě zakáže krmítka a vykrmování ptáčků od zavilých nepřátel! Ať si je laskavě švábi živí sami.

Rapidně ubylo hmyzu, některé zdroje tvrdí, že až o 90%. Jestli vosy hlavně žerou hmyz a jeho vývojová stadia, pak nemají co žrát a otravují lidi. Mimochodem, drtivá většina pěvců jsou hmyzožravci. 

Postřiky zemědělců za tím nejsou, EU přece omezila množství ze 2 kg/rok na hektar polí o 20% na 1,6 kg. Jen pro úplnost, to naše zemědělce bolelo (vzalo jim to už tak malou konkurenceschopnost) a Německé zemědělce to zabolelo málo, ti měli spotřebu 14 kilo na hektar a tak jim pořád zbylo 11,2 kg chemine na hektar polí. Holandsko spotřebovávalo 24 kg/ha a ti se smějí. Přitom komunisti lili po polích víc chemie a horší, plné balastních, často jedovatých příměsí. A hmyzu bylo za bolševika “správné” množství, i ptactva a ryb plné řeky a potoky. A tak v chemizaci to být nemůže. V čem to tedy je? Co nebylo před cca 25 - 30 lety? Co ničí ptactvo, hmyz v lesích, kde zavilí zemědělci nestříkají? Co ničí vodní život, že ryby pak nemají co žrát? Splachy to být nemůžou, nyní je chemie v zemědělství méně a hlavně je “čistší”. Co se to vlastně děje?

A tak dále, ale zase jsem napsal moc dlouhý článek, který zejména mladší nečtou celý (ne, že by nechtěli, oni to po třech větách přestanou chápat, je to moc složité na jejich mozky schopné chápat jen ANO/NE, kdo chce tak jedničky a nuly) a tak se nedozvědí nic a nezačnou pochybovat o mejnstrýmových pravdách vnucovaných globalisticky progresivistickou agendou. A to jsem nastínil jen maličký segment ze škály palčivých problémů. Vosy jsou jen důsledkem nějakých příčin.

Za povšimnutí stojí, že chemizaci a jiné vlivy přežívají škůdci a zbytečný protivný hmyz, ony kromě vos, protivných pro občany, letos drtily zemědělce třeba dřepčíci, ale o tom Seznam jistě nepíše. Zemědělec je přece ten, na koho se všechno svede, hlavně na jeho postřiky.

A ano, něco je s tak zvanou přírodou špatně a já se domnívám, že vosy jsou doslova sranda proti tomu, co velmi brzy přijde.

Tom50
Tom50 20.08.2024, 11:15:55 xxx.xxx.139.241

Já si to nepřehraju, protože Seznam svoje tendenčně progresivní kavárenské zprávy zpoplatnil, tak ať si je čtou jiní, já platit za vnucování pražskokavárenské propagandy nebudu. Děláte reklamu? Mají po zpoplatnění ekonomický problém, viďte. Asi nejsem sám kdo jim na to po zpoplatnění z vysoka. Je dobře, že zpoplatnili, aspoň mi už podprahově necpou svojí propagandu.

Také patrně nejste včelař, protože bez ohledu na zveličující novináře a okurkovou sezonu ve včelařství vosy problém jsou a nikdo normální nebo zdravý se jich nebojí.

Ono mi je celé toto vlákno podezřelé když je duplicitní, protože vlákno o vosách tu už je -

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/15880-likvidace-vosiho-hnizda/#prispevek174897

Tom50
Tom50 19.08.2024, 21:54:23 xxx.xxx.139.241

Všiml jsem si, že vos rapidně ubylo. Až od letoška (nastudoval jsem si ze zoufalství z vosí invaze), že tu máme 5 druhů vos a teď někdo píše, že do podzima vytrvávají jen dva druhy a ty tři zmizí už v létě. Tak to je skutečná příčina úbytku vos a ne můj boj s nimi.

Za mého dětství u nás a i v jiných vsích, kde jsme navštěvovali příbuzné, byla sršeň velmi vzácná a vosí invaze byla rok co rok. První sršeň v životě jsem viděl snad až tak v 10 letech a možná později. A tak se zdá, že bude pravda to o likvidaci vos sršněmi, když je sršní správné množství. Škody od sršní na včelách jsou marginální.

Tom50
Tom50 18.08.2024, 20:54:23 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.08.2024, 20:21:17

Nedíval jsem se pod česna. Ale tady toho se chytnu. Začátečníci by se měli podívat a kde mrtvé vosy pod česny nejsou a naopak na česně budou křidýlka včel, je nutné takovému vč vyměnit matku. Když to nejde teď, určitě zjara a dávat na to celoročně pozor. Taková matka nese geny malé ochrany vlastního včelstva a je nutné to vymýtit.

Nechápu rapidní úbytek vos. Někdo někde psal, že nepřežily sršně v dostatečné míře a ty jsou prý největšími predátory vos a proto se vosy letos přemnožily. První dvě sršně jsem viděl ve čtvrtek v noci když jsem vyvářel vosk, přiletěly otevřenýn oknem v noci za světlem. Ale na to, aby tak rychle redukovaly vosy se mi jich zdá pořád málo, jinak vůbec vidět nejsou. Nevěřím, že by se najednou sršně namnožily tak moc. A tak budou mít vosy nejspíš ještě jiného nepřítele.

Tom50
Tom50 18.08.2024, 13:08:25 xxx.xxx.139.241
kometa:

Já vám taky nechodím do vláken o čoklech, ještěrkách nebo strašilkách radit jak s nimi máte zacházet.

Ale do drůbežího ano.

Choval jsem drůbež milá paní asi dřív než vy, pocházím ze vsi a vyrostl jsem v tom a dělal jsem to až do sametové revoluce, kdy jsem šel podnikat. A též králíky a také zahradničení. Jinam nelezu, protože o tom nic nevím. 

Opět jste vy a třtina překryli můj odborný článek neodbornými a navíc krajně hloupými plky. Jste xx nebo navedení?

Jádro tohoto vlákna je nakládání se včelami v popelnici, či kontejneru na tříděný odpad. 

Tom50
Tom50 18.08.2024, 12:53:33 xxx.xxx.139.241

Tak nám sem přišli vysvětlit báječný progresivní liberalizmus nevčelařky - feministické aktivistky a třtinový mladík s patrně nevyjasněnou orientací (podle nicku), který se válí v penězích, protože se o něj a jeho nejlepší mozek rvou nadnárodní korporace a on si vybírá. Se.e se do debaty původně o včedlách a včelu jakživ neviděl  - to je podle něj asi ironie, ve skutečnosti je to chucpe. Jeho namachrovaná arogance o tom, jak má na placení nesmyslných účtů za energie, je na přesdržku a nikdo, pokud je slušným člověkem, by tohle neměl tolerovat. Je to stejná sprosťárna, jako radit proti zimě svetry těm, co na předražené energie nemají. Nikdo ho neokřikne? Karel kryl v jedné písni zpíval o katu, co o morálce káže, ano, vždy byli tihle arogáči, nadřazení nadlidé.

Sebevědomí některých je bezbřehé a sprostá drzost je výstižnější, i když jistě politicky nekorektní název pro totéž.

Jeden anonym sem píše pravdu, jiný mu jí vyvrací a pak vyrací i sám svoje tvrzení a tak to nemá v hlavě v pořádku a nebo, a to je horší, má každých pár minut, či hodin, jiný názor.

Je mi trapně, že jsem se nechal vyprovokovat aktivisty a feministkami. Není náhodou, že stejné madam, ač o včelách nevědí nic, nedávno ničily debatu v jiném vlákně o včelařině svými progresivistickými plky. Co k tomu tyhle lidi vede? Asi stejně jako fanatičtí Svědci neustále agitují, snaží se získat další a další progresivce. Proč? Protože dobře vědí a nebo podvědomně tuší, že dělají nesprávnou věc a tak chtějí zlanařit další aby jich bylo víc. Myslí si, že “až nás budou miliony”…

A nejvíc mě baví, jak se do učitelky, která se mi na chvíli zazdála jako partner do debaty a nakonec by vlezla třtině do zadele, tak třtina jí za odměnu utře a i jí poučuje, protože ví, že může a taky ví, že má mozek mnohem bystřejší a kvalitnější než každý, kdo něco dělá nanejvýš 5 let a ví, že ona za celý život učení není tak kvalitní, jako jeho fyzikář. No není báječné jak rychle oplácí tenhleten svět? Ze mě udělá udavače a pak tvrdí, že to byla sranda a kometa mlčela. Tak dostala co jí patřilo. V reálném životě to nebývá takhle bleskurychle.

-------------------

ZPÁTKY KE VČELÁM A ODBORNÉ DEBATĚ

Anonymovi, co by včelami vyhozenými do popelnice posiloval včelstva, připomínám, že to je proti předpisům i zdravému rozumu. Smutné je, že ani včelařský odborník Goro neumravní a nevrátí debatu na odbornou VČELAŘSKOU úroveň.

Tak konkrétně a ryze odborně. Goro myslí, že by to mohl být zalétlý pozdní roj, protože v kontejneru nevidí rámky, ale jen divočinu. Tak přátelé včelaři pozor. Pomiňme Gorův axiom o tom, že by teď měl pozdní roj tak silnou snůšku, aby relativně rychle a hlavně lidmi na sídlišti nepozorovaně postavil tolik plástů. Je tu jiná věc. Roj, jak říká pozdní, tedy po slunovratu a hlavně v červenci a později je pouze ze včelstva velmi nemocného a roj se snaží jakoby prchnout. Vlastně se tak brání původní hostitelská asijská včela původnímu roztoči, k nerozeznání od roztoče Varroa Destuctor a sice roztoči Varroa Jacobsoni Oudemans. Asijská včela, když má plod plný parazita, odletí a nechá plod i zásoby mrchožroutům a roztočům. Ti samosebou zaniknou. Ale na včelách je vždy přisáto více nebo méně dospělých roztočů, ale vždy dost na to, aby invaze začala nanovo. A tak dokola po miliony let. V Asii. Umím si představit, že i naše včela “zkouší” v rámci Darwinistického přírodního výběru systémem pokus-omyl (nic jiného příroda neumí) i to, co se osvědčuje pro přežití včele asijské. 

A jestli se naše včela medonosná vyrojí po 1.7., je NUTNÉ ROJ USMRTIT kvůli reálnému nebezpečí včelích nákaz a to nejenom kvůli varroáze, ale HLAVNĚ kvůli moru, hnilobě plodu a dalším možným onemocněním. To nařizuje stát a to by mělo být jasné každému, kdo je včelař. Vše ostatní jsou jen neodborné angažované a krajně hloupé kecy v oboru nevzdělaných laiků.

I v době, kdy lidi postihoval mor, se část lidí snažila utéci a zanechala na místě své majetky, tedy domy a jiné nemovitosti, pole, lesy a další. Je to přirozené.

Já jen připomenu, že státní hasiči asi porušují zákon o týrání zvířat - včela je dle naší legislativy zvíře, tím, že vysavačem vysají ŽIVÉ včely. Tvrdím, že by je měli nejprve humánně usmrtit. Mě tu poučuje o morálce kde kdo. Ale tenhle prazáklad nikoho z moralistů ani nenapdne. Proto kdo nerozumíte včelám mlčte a “šoupejte bačkorama”! Já vám taky nechodím do vláken o čoklech, ještěrkách nebo strašilkách radit jak s nimi máte zacházet.

Tom50
Tom50 18.08.2024, 11:53:27 xxx.xxx.139.241
kometa:

Hlava XX.

Asi jste měl na mysli Hlava XXII.

Ano, omlouvám se za překlep nebo nedoklep.

Tom50
Tom50 18.08.2024, 11:23:35 xxx.xxx.139.241

Zdá se, že se mi podaří včely zachránit, už vyjedly nad plodem dost placu na nakrmení cukrem, věnce nejméně 5 -7 cm. Plod je převážně zavíčkovaný a tudíž se bude dolíhávat a další už nebudou matky zakládat vůbec a nebo v malé míře. Také už ubylo včel. Zdá se, že ač je podle žní v naší lokalitě příroda asi o 3 týdny napřed, možná i o víc, včely jsou naopak nyní asi jako bývají kolem 10.7. Jsem zvědav jak se bude stav vč vyvíjet dál, co na druhém stan netuším.

Včera byly včely velmi hodné, neslídily. Kupodivu neotravovaly ani vosy. Nad těmi jsem zdánlivě zvítězil na základně, kde jsem měl za to, že jsem jejich počty zdecimoval. Asi je to jinak, protože jich ubylo odhadem na max desetinu množství, jaké otravovalo před dvěma týdny i na stanovišti asi 800 m daleko a nepředpokládám, že na obou místech otravovaly vosy ze stejného hnízda nebo hnízd.

Tom50
Tom50 17.08.2024, 21:07:24 xxx.xxx.139.241

Stran pí Kopové jsem měl na mysli rok 1997, ano, myslím, že je už stará a dávno v důchodu a že je její vliv už malý a nebo žádný. Jestli je ještě naživu. Už se dávno o reformaci ČSV nesnažím (bylo to hloupě pošetilé, byl jsem vlmi naivní).

LBV bez komentáře.

Síta a chodidla není ode mě, tu zkušenost u některých sít má kamarád. Má koupená varroadna před asi 20 lety a kupoval to na etapy a od jednoho výrobce to pozoroval. To byl taky jeden z hlavních důvodů abych neměl síta ve dnech. Jak jsem měl vědět který výrobce má špatné pletivo a který dobré? A díky tomu jsem se sítům vyhnul a dnes vidím, že to bylo dobře bez ohledu zda včelám nohy trhají nebo ne. Jasně, že včela je něco jiného, ale já si jen zkusil představit, že bych měl místo podlahy doma kari síť s oky například 15x20 cm. Když po tom chodit musel, chodil bych, ale byl bych v trvalém stresu a kýženě čekal na první příležitost jak takové obydlí opustit. Jste Slovák a já měl (a mám, jenže vymírají) rád některé vaše herce. Pamatuju jak v nějakém angažovaném seriálu Kvietik říká o stání krav na roštech (pak se ukázalo, že se sice snadno uklízí, mají ale pak chronický zánět vemene z nekonečného průvanu), že je takový kravín “koncentrák pre kravy”. Snad mi rozumíte.

To je možné, ale já pozoruji málo a nebo spíš žádné trubce ve VN a medníku jsem snad trubce ještě neviděl, proboha co by tam dělal? Ano, pokud není mřížka, pak to není 100%. Spíš mi jde o to, zda skutečně je většina VD na trubcích, protože pokud je všechna trubčina v úle v nejchladnější části úlu dole pod VN, na 99% se všichni VD líhnou na trubcích a na dělnicích až když by nebyli trubci, neboli trubčí plod. Z Překladů před r 1960 vím jistě, že to byla běžná praxe v německy mluvících zemích = mřížka mezi plodištěm a česnem. Prostě něco jako varroadno, jenže místo síta mřížka. Radovali se, že i když se včely rojí, vrátí se, protože matka nemůže. Podle mě velmi tupé uvažování a divím se, že se jim to nedusilo.

Tom50
Tom50 17.08.2024, 17:32:44 xxx.xxx.139.241
Anonymní:

Význam slova liberalismus dávno pozbyl smyslu, stejně jako demokracie právě přivlastnenim těchto pojmů extrémními levičáky kteří vládnou současné západní společnosti. Jde tak už dávno o vyprázdněné pojmy které nejsou ani náhodou zdrojem pokroku ale úpadku celé západní společnosti. Úpadku nejen ekonomického ale hlavně mravního. To vede právě k vytváření onoho toxického prostředí. Liberální progresivismus s jeho pojetím demokracie je právě tou zhoubou všech národů a společností do kterých vstoupil. 

Proto ty kteří tento zhoubný režim s totalitními praktikami adoruji nelze nazvat jinak než pomatenými libtardy, kteří nejsou v ničem jiní než zarytí fanatičtí svazáci v létech padesátých při budování komunismu. Je pro mne nepochopitelné že ve společnosti která si totalitou prošla vám podobných může být tolik..

Jistý Mojžíš vodil svůj uprchlý národ z Egypta po poušti, která se i s těhotnými, dětmi i starci a milionem kusů dobytka (šlo o 600.000 lidí) a pící pro něj a lidé byli živeni záhadnou Manou z ještě záhadnějšího zdroje, tak tedy Mojžíš vodil národ po poušti 40 let a přitom se ta poušť dala přejít za necelého půl roku. Kdo poukázal na to, že chodí pořád dokola, byl s celou rodinou popraven.

Dnes uběhlo od Sametovky z potřebných 40 let už 35. Mojžíš potřeboval, aby vymřeli pamětníci starých pořádků v egyptském otroctví (kam se židi přihlásili dobrovolně aby nechcípli hlady). I my si 25.2.1948 zvolili dobrovolně socializmus a ani nebylo potřeba, aby nám hrozilo chcípnutí hlady a naši dnešní kamarádi USA to dopustily že? 

Dnešní mocipáni používají spolehlivou Mojžíšovu fintu. Umocňují to promyšlenou kampaní proti starým lidem a pomocí Sítí a mobilů (a Foltýnů a pytlů s mrtvolou na státním ministerstvu a dalšími nechutnostmi) rozeštvávají mladé a staré. To proto, aby staří neměli důvěru mladých a ti starým nevěřili, že je to teď horší než bylo za komančů. Ne materiáolně, ale morálně a nebo jak vy říkáte mravně. Zamlčuje se, že Husák odevzdal Československo bez jediné Koruny státního dluhu, nynější dluh je astronomický a tak se máme dobře na dluh. Moje máma říkávala, že na dluh umí dělat haura každej a je to na tisíc procent pravda, právě to prožíváme. A mladí - vynechám pojmenování jejich duševní a morální kvality - myslí, že ten dluh nebudou muset vracet. Jak takové nazvat?

A tak dále. Mádl - Issová rozjeli kampaň přemluv bábu “uměleckým” dílem stejného názvu. Od té doby tyhle “umělce” nemůžu ani cítit a to jsem ještě nebyl starý. Lidské kreatury na tu kampaň naskočily a pokračují v ní. Mnozí z tuposti, jiní z vypočítavosti (je na to jadrnější české slovo) kampaně tohoto typu podporují, zdá se jim, že těch 40 let moc dlouho trvá a chtějí liberální nirvánu dřív.

A vaše přirovnání k bolševickým svazákům, schopným někoho udat, je velmi trefné. Rozdíl tu ale je, těch nebezpečně blbých kovaných komunistů byla ve spolkečnosti hrstka a každý si na ně uměl dát pozor a hlavně, když udali, nikdo nic neslyšel, neviděl a světe div, se i za komunistů musela státní zvůle obviněnému dokázat a k tomu musela mít svědky. 

Kdybyste nebyl anonym, šlo by vám napsat SZ a komunikovat mimo štěkání liberálů.

Uklidňuje mě, že za okupace se zdálo, že je národ smířený a loajální s hrůzným režimem. Většina chtěla mít klid a klidně otročila na cizáky a část lidí dokonce využívala klimatu k udávání, vesnickým vendetám a obecnému zlu. Jen hrstička byla v odboji, nebála se a nakonec zvrátila situaci a z někdejších nadlidských arogantně nadřazených pánů se stali štvanci. Tedy jen z některých. A tak dále, vše se neustále opakuje.

Ale končím v tomto vlákně. Chcete-li komunikovat, najděte si způsob. Mě už perly a bláto unavily, stačilo. Je to princip Hlava XX. Hlupákovi nelze vysvětlit, že je hlupák, protože proto, že je hlupák, tak nemá čím pochopit, že je hlupák (slovo hlupák si nahraďte případnějším pojmem). No a jak říká v článku, který jsem sem dal, Ivan Hoffman, nevadí nevzdělaní pitomci. Zhoubní jsou vystudovaní pitomci. Kdo sleduje co já tvrdím roky, dřív než to Hoffman napsal, že někteří dokázali vystudovat na b.bce. Nezmýlil jsem se a vím to už dávno.

Tom50
Tom50 17.08.2024, 16:11:16 xxx.xxx.139.241
kometa:

Pořád dokola stejné převlékání kabátů, mnozí se dožijete doby, kdy bude každý tvrdit, že liberálem nikdy nebyl a a mnozí řeknou, že ani nevědí co to liberalizmus byl…

A kde jsou informace ke včelám v kontejneru? O kterých toto vlákno bylo původně.

Milá dámo. Moje jasné vyjádření i se zdůvodněním proč mám právě ten svůj prezentovaný názor spustilo tuhle ohavnou progresivně liberální tsunami. Najdete ho hned na začátku vlákna. A zkuste mi (budu jistě pod vaši úroveň) vyvrátit jediné moje tvrzení či domněnku a klidně SZ zprávou, abych svými názory nedráždil uštěkané aktivisty bez argumentů a nejitřil jejich přecitlivělá progresivistická nitra. Je na vás kdo je vám bližší.

Mě tu napadají hlavně anonymové, proč asi? Patrně vědí, že hrajou levou. Já tohle duševní zvracení za sebe uzavřu odkazen na názor člověka,  patřícího do zatím malinké skupiny lidí, kam se cítím patřit i já.

Nikomu neublíží přečíst si jen výtah o čem je Huxleyho Statečný nový svět. Dílo je z roku 1932 a myslím, že se autor strefil naprosto přesně. Na všechno došlo, právě v té hrůze žijeme a na nejhorší ještě dojde.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ivan-Hoffman-Jak-dnes-prezit-Rozhodne-nedrzet-krok-s-dobou-760194

A kdo se obtěžoval přečíst si páně Hoffmanův článek, dojde mu, že mě ani tisíc anonymů, feministek a zženštilých křehoučkých třtin nepřesvědčí a raději si budu rozumět s jedním Hoffmanem než s většinou. Ne náhodou mám shodné názory s lidmi jako je Hampl, Kuras, Tomský, Zbořil, Keller, Semín, Žantovský, Jehlička, Sterczik, Zeman, Klaus a mnozí a mnozí další.

Protože se Dr Hampl drží svojí představy, že tuhle hrůzu nikdo neřídí a že se to děje samo a já si to nemyslím a naopak jsem přesvědčený, že to řídí samozvaní Majitelé zeměkoule, v komunikaci s ním jsem se odmlčel. Bude asi dobré komunikaci obnovit, přesněji pan doktor mi píše pořád, třeba jen proto, že mě má v adresáři. Kdybych byl takový hlupák a nelida, jak mi to mnozí přisuzují, mám za to, že bych se do adresářů a pamětí lelefonů těchle lidí nedostal.

Bohužel mi unikly Příčovy, kde se dá zažít ještě normálnost. Mě skutečně stačí uznání hrstky přátel a lidí jako je včelař doktor Marx (ale Jirkou ho nenazývám, vykáme si, ostatně vykám si s každým cizím člověkem) a dost lidí, kterých si lze vážit a kde si lze připadat důstojně v duchu závěru Hoffmanova článku. Někteří z kvalitních lidí stojí o moje názory, volají a ptají se mě. Jiní, nepřekvapivě téměř vždy anonymové, se vymezují. Přežiju to.