Aktuálně: 3 774 inzerátů209 070 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 06.09.2024, 09:36:35 xxx.xxx.139.241
MS:

A co se týká Sedláčka, tak on to svoje OP furt vylepšuje, takže s původním má společnou snad už jen tu základní myšlenku. Těsta, sirupy, aditiva, klíckování to vše jsou jeho “vylepšení”. Nic z toho já osobně nepraktikuju.

Sedláček moc nekrmí, vytáčí i medník včel a na jaro má včely skoro na suchu a leje jim do krmítka sirup s beestrongem. To kdyby viděl tom50, tak ho asi trefí šlak. Radši na ty videa nekoukejte. Ale Sedláček to tak chce, z různých důvodů, je to jeho záměr. A asi mu to funguje, jinak by to nedělal.

Pak ale holenku vlastně neděláte OP, je to tak?

Tak až se obtěžujete, najděte si kompletní popis mojí provozní metody, kterou jsem si dovolil nazvat Blaník (a taky jí v detailech vylepšuji každý rok, ale pořád je to totéž, jen v nepatrných detailech se koncept mírrně mení v čase). Pak by vám mohlo dojít, že děláte spoustu nesmyslných kejklů podle gurua, který sám prvotní OP taky, jak říkáte, už nedělá. A já ho podezřívám, že vše je motivováno jen snahou vylákat z hloupých včelařů peníze za zbytečné produkty.

A ano, já jednou dával odkaz na Sedláčkovo video, kde v březnu otevírá úpně hladové oddělky úplně bez zásob a dával jsem to jako odstrašení. ŽÁDNÁ ODEZVA, O MODLE SEDLÁČKOVI SE ASI SMÍ JEN HEZKY!!!

Jednou jsem na IF dal takhle před vánoci článek s podrobným know-how a jmenovalo se to: “Můj vánoční dárek všem”. Tak až si toto, ne přečtete, ale nastudujete, užasnete kolik zbytečných hloupostí děláte a jak jednoduché včelaření může být. Největší překážkou pro české xxx je, že zaboha nechtějí dvě výšky rámku v jednom úle. S tím vy problém nemáte a tak jste už jen nepatrný krůček k poznání nejlepšího, co zatím lidstvo ve včelařině vytvořilo a to je Dadant systém.

Tom50
Tom50 06.09.2024, 09:25:02 xxx.xxx.139.241

Je to nebetyčný nesmysl. Celá odborná včelařská litereatura od ww2 až do roku asi 1990 řeší pyl a pylové náhražky. Pyl včelstva prostě neměla. Až přišel Klaus, naráz vzal jezedákům a státním statkům štědré dotace na jedy a v tu ránu bylo všude celé léto tolik plevelů, že se nic s pylem řešit nemuselo. A maldí tohle nepamatují a starců se ve své nadutosti na nic neptají a nebo se jim pošklebují. Prostě před Sametovkou nebyl v podletí pyl žádný a byli bychom vděční i za pyl jen z jedné rostliny. Nebyl. Komunisti měli tak strašné herbicidy, že na plích nebyl ŽÁDNÝ plevel. Někdo si třeba vzpomene, jak pěstovali kukuřici TŘI ROKY na jednom poli. To proto, že měli selektivní herbicid, který zabil všechno, jen ne kukuřici. Nevýhoda ale byla, že na poli po postřiku 3 roky nerostlo nic než kukuřice. A tak bičovali jedno pole 3 roky stejnou plodinou.

K tomuto tématu mě inspiroval MS v jiném vlákně. Já žádnou monodietu u svých vč nepozoroval a popravdě, nedisponuji žádnou laboratoří, kde bych mohl analyzovat z čeho je pyl v mých vč. A hlavně bych takovou hovadinu nedělal! Moje včely nemají ŽÁDNÝ problém, který by se dal svádět na pylovou monodietu.

Já tady a teď tvrdím, že pylová monodieta je nesmysl, protože pro včelstvo je lepší pyl z jedné rostliny než pyl ŽÁDNÝ!!!!

A protože namachrovaný samolibý moderní arogáč není pokorný a ani ho nenapadne, že by mohl za svoje ztráty včelstev on sám, hledá příčinu někde vně. A vybral si viníka - zemědělské postřiky. Jak to, že včelstva v Blaníkách žádnou monodietou netrpí? A co to, že netrpí postřiky?

Ovšem pokud někdo nějakou technikou přinutí včelstvo mít pyl na jiných než plodových plástech, možná, že to vč ten pyl, který má v jiných než plodových rámcích, nekonzumuje a nebo ne dost. Odjakživa se v odborné literatuře tvrdí, že kojičky se krmí na plástech těsně vedle plodu a nikam se vykrmovat nechodí a nevrací k plodu. OP by pak vyvracelo nejméně stoletý vědecký názor. Vč jsou pak MOŽNÁ díky včelařově chybě podvyživená, trpí permanentním nedostakem bílkovin. Ovšem pokud včelstva nemají medové (nebo cukr) na plodových plástech a protože zásoby přenášejí jiné včely než kojičky, pak je velmi pravděpodobné, že včelstva v OP trpí podvyživou i stran glycidové složky potravy, protože u Kraňky je známá šetrnost a že vč než by přenášelo zásoby, raději se uskromní. K tomu mělo mířit moje vlákno o podvyživených včelách.

Nic netvdím vážení místní dogmatici a chytači za slovo. Já jen pokládám relevantní otázky. Ty otázky, které si možná kladl vynálezce bagru, když se dřel s krumpáčem a lopatou a říkal si, jestli by to třeba nešlo nějak jinak. Kopáč ale obyčejně bagr nesestrojí, může ale dát inženýrům ten prvotní nápad. 

Tom50
Tom50 06.09.2024, 08:54:26 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 06.09.2024, 00:12:59

Nechápu váš pohrdavý tón a v životě by mě nenapadla taková hloupost, že by tolik kejklů mohli lidi dělat a proč to vlastně dělají? Nevěřil jsem, že OP dělají lidi jen z nedostaku včelařského vzdělání. Posuďte každý sám:

Děláte si srandu, nebo jste tak natvrdlý? Vše už bylo dávno popsáno. Kdybyste se uráčil to pořádně pročíst, nemusel byste se ptát znovu a znovu na hlouposti já to pročet, pochopil, ale nevěřil jsem tomu, co čtu, protože mi uniká důvod, PROČ PROBOHA?. Vy jste si stvořil v hlavě nějaké imaginární OP, ale to je jen Váš problém. A nepleťte sem Sedláčka, já nejsem jeho mluvčí, musíte se zeptat jeho Opět, proč arogance? máte problém se věcně bavit bez snahy ponížit? OP vynalezl Sedláček, nebo snad Maryčka Magdonova? Tak to je důvod proč se o něm zmiňuju, fakt neumíte pojmout tu příčinnou souvislost Sedláček = OP?. Já píšu za sebe. Ale, že jste to Vy a já mám pro Vás slabost, tak Vám to zopakuji. Zásobní rámky plné medu a pylu jsou celý rok jednak za přepážkou v plodišti, jednak nad nad mřížkou v NN (medník včel) No a PROČ proboha tam? Já tam mám taky ty zásoby, co má OP vedle plodových rámků a navíc i ty zásoby z nástavku včel, ale mám je na každém plodovém rámku. Tam, kde je včely potřebují a dělají to tak miliony let . Polopatě: na každém plodovém je část zásob, jak medu tak pylu a MATKA NEMÁ ŽÁDNÝ STRES, tak proč jí zavíráte na několika jinak prázdných rámcích? Mě vychází tedy jediný důvod a to je, že chcete matku a včelstvo maximálně vystresovat a sobě přidělat spoustu práce, když nechcete med z postranních rámků. To celé všechno chápejte jako jedno velké široké plodiště, uvnitř kterého je jedno vlastní malé plodiště jen s plodem a důvod? RROZUMNÝ důvod?. Nic z toho se nikdy nevytáčí tak proč ty kejkle?. Co by se dělo s rámky se zásobami v plodišti? Co asi? Včelstvo je dříve nebo později proploduje! no a proč proboha dříve nebo později? mě je proplodovává hned od února a ušetřím si spoustu práce a včelstvu spoustu nenormálního týrání. A když ne, tak je proplodují oddělky! Aha a oddělky dostanou dva druhy rámků, jednak s čistým plodem bez ničeho a pak zásobními bez plodu. OK, chápu, ale nerozumím, proč týrat i oddělek? Není právě tohle důvod tak mizerrné kvality oddělků, kdy má pak začátečník nebetyčné problémy viz z tady z “naší komunity” Martin? Ty 4 rámky jen (ani to neplatí absolutně) s plodem jsou ve včelstvu jen asi 3 měsíce v roce (od dubna do července) OK, znova se ptám, PROČ?. Uprostřed poslední velké snůšky se přepážka vyndá a plodiště je rázem kompletní Uprostřed snůšky je u nás taky koncem května. Ale i když by hlavní snůška přišla, tak bych měl jít sundat medníky abych překopal plodiště? Když je v úle nejvíc včel? Jasně, spojilo by se to s nějakým odběrem medu asi (ale nástavek včel je práce a dřina navíc, když jsem byl mladý a ne dost, jak to říct slušně, ne dost vzdělaný, taky jsem dělal nesmyslně zbytečné silácké práce) ale pořád mi uniká důvod. Já to celé pochopil, že OP chce ze včel vyždímat med na těch postranních rámcích. Když ale jak tvrdíte vy tohle cílem není, TAK PROČ TO CELÉ DĚLÁTE?. Co se asi tak stane ve snůšce? Co asi? Včely udělají věnce v OP je udělají (a nebo taky ne) ale moje včely je dělat nemusejí, ani v půlce hlavní snůšky ani nikdy, moje včely je tam, ty věmce nad plodem, mají stále. A mají je tam už miliony let, ale v OP je to najednou jinak?. A jak plodování slábne, věnce rostou (jsou živeny z plného medníku včel, odkud včely přenáší) zezhora dolů včely přenáší zásoby až když hladoví, dřív ne, pak samy sebe raději omezí v plodování, jen aby na zásoby “nad hlavou” nemusely sáhnout. I kdyby snůška teoreticky nebyla, stále je plný medník včel no ano, ale já mám ten med z medníku včel přímo na plodových rámcích a včely přes vodorovnou mezeru ZEZHORA nemusí nic přenášet. A pylové zásoby včely nepřenáší, musí je mít tam, kde je plod, tedy v plodových plástech. A tak je nasnadě, že vč v OP trpí pylovou podvyživou celou sezonu. Ale svede se to na tak populární pylovou monodietu zaviněnou, jak jinak, zemědělcem. Ve skutečnosti to zaviňukje b.bý včelař zbytečným nesmyslem s názvem OP! V mém OP (neřešte Sedláčka, nejsem Sedláček) se nikdy nic nezakrmuje. Včely jsou zakrmené stále, celý rok ano, vy včelaříte ve včelařském ráji, kde by v Blaníku metodou Blaník nebylo nikdy pod 100 kilo medu za rok. Psal jsem to tu, že ve včelařském ráji umí včelařit a mít nějaký med i úplný troubelík. V našich drsných podmínkách byste neuspěl. (a s vaší nadutou nepokorou tuplem ne) Pozoruhodné je, že OP zavede koumes (asi aby vnutil pylové náhražky a vytahal z kapes jednodušších prachy), který taky včelaří ve srovnání se mnou v ráji. My tady už roky žádnou snůšku po dvou květových nemáme a když, tak je to PROBLÉMOVÁ medovice, na které se snažíme nezimovat (nikdy ale nepřišla koncem května a začátkem června). A tak je celé OP na většěině území Čech nesmysl. Je to typické pro hloupého začátečníka  - myslet si, že stačí americký úl a budou i Australské a Zélandské snůšky trvající nepřetržitě 10 měsíců ze dvanácti. Tam pak umí včelařit i de.il. Pokud k něčemu dochází, tak jen k pohybu zásob uvnitř úlu. Kapište to? Slovo kapišto je česky chápeš a já to chápu dokonale, vím jistě, že lépe než vy a právě jsem vysvětlil, proč je OP nejen hloupost, ale dokonce zhoubná a navíc pracná metoda.

Tom50
Tom50 05.09.2024, 23:17:27 xxx.xxx.139.241

Proboha ignorujme tu rachomejtli nešťastnou, teda kometu.

Tak znovu, prosím anonyma MS aby nám vysvětlil, že když v plodišti OP není ani med ani cukr, jak a na čem přezimuje včelstvo s OP?

Prostě když je na nějakých rámcích jen plod a na ostatních rámcích vysokého plodiště, tedy rámncích nepanenských, jen med bez plodu, co se dělá s tím medem na černých rámcích plných výkalů včelího plodu? Na jednoduchou otázku prosím jednoduchou odpověď.

Třetí otázka, kdy se dovolí OP včelstvu dát si nad plod zásoby a kam si je dá? Třeba v září? V září mají Blaníkáři v normálních letech už měsíc zakrmeno a vč v půlce září už rapidně omezila plodování a asi třetina vč už neploduje vůbec.

A nedělají náhodou soudruzi z NDR nějakou chybu a nedělají tu chybu i ostatní Zápaďáci? Jak vědí optimalizátoři, že má Západem inspirovaný Miro Sedláček pravdu? Pan Sedláček se nemůže mýlit?

Tom50
Tom50 05.09.2024, 22:05:29 xxx.xxx.139.241
MS:

Tom.50 rozlišujte prosím. Pokud si někdo kutí doma pro sebe, může si to dělat jak chce. Je to jen jeho problém. Pokud to prodává, nabízí k prodeji, měl by dodržovat normy. Je jedno jestli jde o závit, včelí mezeru. Pokud má někdo vlastní soukromý autodrom, může si tam také jezdit podle svých pravidel.

Javali nikde nezmínil, že plánuje úly prodávat.

Většinou mě štvete tak moc, že se s vámi nechci bavit. Ale tohle je tak závažné, co jste napsal, A MÝLÍTE SE, že se vám to pokusím vysvětlit.

Nejsme na světě sami a přesato samosebou si každý může dělat co che. Ale pokud je chytřejší, myslí třeba na to, zda by se pak jeho včelařina dala prodat kdyby náhodou umřel, zabil se v autě a nebo ho nějaký id.ot zmrzačil. Nebo a i to jsem zažil, přišla těžká nemoc a musel by skončit. Taky se může stát, že někdy v budoucnu bude chtít prodat včelstva, oddělky. Kor on, Javali, když má tady exotickou B míru, co když to někdo shání a dobře by mu zaplatil a pak zjistí, že to není kompatibilní a že to B vlastně není…

Dám vám konkrétní příklad co se mi stal.

Před asi 13-14 lety jsme já, bratr a kámoš Petr chtěli Vigorky. Na inzerát jsme našli věhlasného Podřipského včelaře, který je nabízel v oddělkách. Včelaří na míře 39x28x10 + 39x14x10 a tak odd na míře vysoké 28 pro míru 30 nebyl problém. Telefonem jsem se ujistil, že má skutečně míru dluhou 39. Tudíž bude hračka převést to na míru 30.

Na místě jsme zjistili, že se nám jeho rámky nevejdou do našich, dle ČSN  mnou vyrobených nástavků. OK, každý rámek přiřízneme. To by šlo, tedy kdyby nás to napadlo a měli jsme v autě pilku. Pán ale na včelnici pilku neměl a vypadalo to, že budeme mustet odjet, blížila se tma a my si udělali dlouhý výlet pro nic za nic. Včelnice byla toptiž daleko za městem za závorou hlídané rekultivované skládky a na noc se závora zamykala správcem a každý kdo neodjel, počkal si tam do rána až se otevíralo. Naštěstí věhlasný včelař našel pilčičičku svého vnuka, miniaturní hypertupá napodobenina dospělácké sadařské pilky. Jen byla velká asi 6 centimetrů, tedy tak douhý měla úplně tupý list. Tupý proto, že to bylo určeno pro tříleté dítě. Pán neměl na včelnici zahradnické nůžky, kterými by se to asi dalo ustříhat, přebývaly jen asi 3 milimetry. Petr v autě neměl štípačky, těmi by to jistě šlo a pán je taky na včelnici neměl a Petrovýma kombinačkama z auta to nešlo uštípat. Prostě jsme to do tmy pižlali dětskou hračkou, tupě vyrobenou napodobeninou pilky. Naštěstí měla pilka železný list. A pižlali jsme to se živými včelami…

Věřím, že v jádru nejste špatný chlap a tak se jistě vžijete do mojí duše a toho rozčarování ze včelaře, který měl skvělé bohaté webovky, videa, rad milion (lidově by se řeklo: “chytrej jak rádio”), ale rámky měl s dlouhými oušky. Když jsem se podivil a podivil se i míře vysoké 28, podotýkám, že včelař je inženýr TECHNIK!!!!!!, vysvětlil, že tu míru zdědil po tátovi, kterému se 24 ZDÁLO málo a 30 se mu ZDÁLO moc. A na otázku na ouška rámků mi inženýr techniky sdělil, že je dělá od oka a nikomu to nikdy nevadilo (a jen já jsem tedy exot).

Možná jste právě pochopil a možná, že i někdo další, proč tak pedantsky trvám na přesných rozměrech.

Tom50
Tom50 05.09.2024, 21:36:20 xxx.xxx.139.241
goro:

Tome čítali ste vôbec celý môj príspevok?

Javali nevyrába B-čka, on chová včely v Čechách, neviem v akom úli a rozhodol sa používať včeliu medzeru ako sa používa na slovenskom úli B… ja som mu napísal že môže byt bez obáv 10 mm používať, že včely to zvládnu (hoci včely by preferovali medzeru menšiu, ale o tom aká je medzera rozhoduje včelár!)  

Prečo radšej ako kopanie do GORA, NEPORADÍTE JAVALOVI AKÚ VČELIU MEDZERU (JEDINÚ SPRÁVNU) MÁ POUŽÍVAŤ PRE VČELY, AKÁ TEDA JE JEDINÁ SPRÁVNA VČELIA MEDZERA MEDZI BOČNOU LATKOU A STENOU NADSTAVKU V ČR, AKÁ MUSÍ BYT V ÚLI ABY JU ČESKE VČELY REŠPEKTOVALI, AKÚ MÁTE TÚTO MEDZERU V BLANÍKU, …PÍŠTE K VECI PROSÍM!

Pane kolego, klid prosím. Tohle je nedorozumění a vy jste asi přehlédl, že Javali má míru Béček, je na ně pyšný a strašně je chválí. A úspěšně v tom realizoval metodu Blaník a já dokonce nevěřil, že to na tak nízké vysoké míře bude fungovat. On jimi ve své tvořivosti začal už předtím než když jsme se poznali na IF (nesetkali jsme se, tenkrát když ke mě chlapi jeli, on nemohl). Já nevím jaká je normovaná VM Béčka a nadzvedlo mě, že on argumentuje, že SE MU ZDÁ, u Béčka lepší mezera 10 mm a já prostě tvrdím, že VM MUSÍ BÝT TAKOVÁ, JAKÁ MÁ BÝT U BÉČKA a ne jak se JEMU zdá lepší. Chápete?

Já bych stejné napsal takto: “Mám Béčka a protože to jsou skvělé úly a protože mají VM 10 mm a jiní tvrdí, že je VM menší, tak já myslím, že je 10 mm lepší”. Jistě pane kolego cítíte ten rozdíl, je to tak?

To je ta stručnost mladých. Neumí se vyjadřovat jednoznačně. Protože by to bylo moc dlouhý. A pak vznikají nedorozumění. Já si každého vážím a respektuju ho tak moc, že beru doslova co říká. Neumím se domýšlet, co chtěl asi říct, ale zkrátil to, protože se  snažil být stručný.

A Goro, ještě se vracím abych dopsal. Jste pro mě asi nejváženější včelařská osoba tady na tom foru co se týče odbornosti. Neshodnu se s vámi v jiném.

Tom50
Tom50 05.09.2024, 20:09:07 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.09.2024, 15:06:24

Drvodělko, něco vám vytknu. Když dáváte něčí citaci, je nutné to nějak odlišit od vašeho textu, třeba to dejte do kurzivy. Já když četl ty slátaniny tak jsem myslel, že jste se zbláznila.

Ale je tam v té snůšce hovadin jedna perla, která straší lidem v palicích a mělo by se to uvést na pravou míru. Je to tato pasáž:

pokud není extra silné včelstvo ( které si bohužel dost často dotáhne nemoci a padne),

Tak tohle je velmi pozoruhodné a stojí za uvedení na pravou míru. Je tam hned několik bludů.

Z té věty nevyplývá, zda si podle autora “dotáhne” nemoci včelstvo proto, že je silné a nebo není. Mě tu někteří vyčítají délku příspěvků, takovouhle hovadinu já ale nenapíšu nikdy. Já píšu vždy jednoznačně. A na.eru některé, tvrdím, že je jediné správné psaní a to takové, aby bylo bez pochybností jasné, co dotyčný sděluje.

No a ten základní blud je: dost často dotáhne nemoci a padne

Nevím kde jste ten text vzala, na vašem místě bych si někam zapsal autora a už od něj nikdy nic nečet. On ani na milisekundu nepředpokládá, že by sám dělal nějaké chyby a sám zavinil úhyn, ale tvrdí, že si nemoci jeho včely přitáhnou odjinud. Tak především, silné vč se nenakazí a nebo určitě ne tak snadno, jako včelstvo strádající a podtržené. Jestli nějaký blázen omezí matku v půli květu řepky a zavře jí do izolátoru, byl by zázrak aby vč nezkolabovalo a právě tímto si sám sobě vyrobil ne extra silné včelstvo . A když padne ještě v červnu, jedině dobře. Když to náhodou nějak přežije do září nebo října, mizerně brání svůj úl a naopak se ve včelstvu tohoto neumětela nakazí včely nevinných včelařů. Pokud je tlak patogenů velký, nemusí mu odolat ani velmi silné včelstvo. 

Skutečnost je taková, a pozorovat mohl každý, že nejčastěji padnou právě nejsilnější a nejlepší včelstva. Psalo se o tom na IF i na VF. Je jisté, že odd padnou málo kdy, to už musí být včelař opravdový exot, aby umořil oddělek. Podle mě by stálo za to pobavit se právě o tom, jak to, že oddělky problém nemají a kmenová vč ano.

A drvodělko, pochopila jste, když obdivujete OP a stavíte jí na roveň metodě Blaník, pochopila jste vůbec ten nesmírný rozdíl v pracnosti? Neuniklo vám, že tvrdím, že od půli nebo konce dubna, prostě až je plodiště plné, až do konce srpna se v metodě Blaník do včel vůbec nemusí? Jen se tam berou plné bedny a pdsouvají suché, ale žádný nástavek včel se nesundává a nevrací na plodiště při každém lezení do plodiště, fakt to nechápete? Neumíte si to péředstavit?

Naopak, do OP se leze i několikrát týdně. Přimějte Sedláčkovy adoranty ať podrobně popíší kolikát musí do plodiště, ještě ho mají roztahané přes dva nástavky a vždycky, když do toho musí, musí sundat jejich slavný nástavek včel a zase ho tam vrátit. Takže aby bylo jasno. Mají dno, na něm VN, na něm NN s částí omezeného plodiště a na tom NN ve funkci nástavek včel, tudíž mají o bednu víc než Blaník. A furt to rozebírají. Já dám začátkem dubna pod VN TLumič složený ze dvou NN co byly pod VN v zimě. A víc se toho nevšímám a až 15.9. mezi TL a BN strčím KK. Nic víc, za celý rok nic víc nedělám, žádné mřížky, žádné blinovky z každé strany - předpokládá to studenou stavbu a ta je pro včely horší, a tak dále. Ale ano, někdo se rád dře a pracuje hodně rád, já jsem línej jak veš. Prostě nepřinutím se dělat nesmyslné kra.iny když vím, že se stejného a lepšího výsledku dossáhne bez poráce a bez týrání včel.

Nepřehlédl jsem, jak nenápadně mlčí a ani nemukají, třeba o tom, že vč v OP nemá pyl a musí dostat zjara za strašný prachy syntetickou bílkovinovou šmakuládu. Tu by nikdo kupovat nemusel, tak se jednodušším vymyslí OP a už to kupovat musejí. Ne, OP je pracný nesmysl. Ale když se vám tak líbí a jste tak nadšeně workoholická, jak libo…

Jo a mají med pouze z panenského voští? Ne? Ok, pak srovnáváme středověk s 21 stoletím!

Tak to shrnu. Blaník (metoda) má nástavek včel na vysokých plástech a tak vč ani sekundu není nikdy bez zásob a zásoby v nástavku včel, co musí mít OP a musí se zvedat celá bedna, u Blaníku se dosáhne stejného (lepšího) efektu a jen po jednotlivých plástech. To, co má OP nad VN, druhou půlku plodiště a furt tam včelař šoupe přepážkami, ten objem nahrazuje TL, ale nidy se s ním nehýbe, nic nedělá, on tam pouze je, leží a neleze se do něj. Na co by se tam lezlo? Zjasra se vystrojí a příští jaro jde na vyvářku.

Blaník a všechny ostatní metodiky mají na plodových plástech pyl a zásoby a pro vč je nepřirozené, aby nemělo na plodových plástech pyl a zásoby. To je pro něj strašný stres. Pořád čekám kolik má OP úhynů.

Mřížka VŽDY působí stres. Nevěřím, že se vč po omezení matky v “kleci” z mřížky a blinovek nechce rojit. To by bylo proti přírodě. A hlavně, mám za to, že na západ od nás mají včelaři mnohem větší problémy se zdravím včel a tak u nich se já nic učit nebudu.

Ale už mě to nebaví, pro mě za mě, stavte se třeba na hlavu.

Tom50
Tom50 05.09.2024, 19:22:17 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.09.2024, 12:03:44

Jestli nějaká norma jasně stanovuje u B VM 10 mm, je to OK. Jesli někdo dělá VM podle toho, co si myslí, že je lepší než podle toho, CO JE SPRÁVNĚ, já v tom vidím rozdíl.

Vy jako byste zaboha nechtěl pochopit (nevěřím že byste neuměl), že pokud někdo dělá úly B, musí dodržovast normu pro ten úl. Umíte si někdo představit, že by si každý lidový tvořitel dělal například závity podle toho, jak by se to jemu zdálo jako dobré? Tohle přece pochopí i bl.ej.

Zvláštní je, že u silničních pravidel a třeba těch závitů to chápe každý, u jiného to některým dělá potíže. Jsou dvě možnosti, obě špatné - buď je málo zkušený nebo úplně…

Tom50
Tom50 05.09.2024, 10:12:16 xxx.xxx.139.241
Javali:

O včelí mezeře mezi patry se toho píše hodně, ale co mezera mezi boční loučkou a stěnou úlu? Tam jsou asi včely tolerantnější, slovenská Béčka ji mívají 10mm, dělám ji taky tak, abych nepoužíval včely jako kuličkové ložisko když vytahuju rámky. 

Otázka je zda má i velikost této postranní mezery nějaký zásadní vliv na život v úle? 

No a jsme u toho, co já považuju za plíživý konec civilizace. A to, že někdo něco dělá jak si jen on myslí, že je to dobře. Ovšem ona ve skutečné civilizaci existuje tzv unifikace a ta spočívá v tom, že musí u určitého typu nějaké věci být každá součástka stejná kdekoliv na světě. Vy tedy říkáte, že se nedržíte dřívější ČSN pro úl B, ale toho, jak si vy myslíte, že je to lepší. Zde není co dodat, chytřejší vědí a ostatním stejně nic vysvětlit nejde.

A zde máte ten propastný rozdíl vyplývající ze světonázoru. Liberalizmus - jasně, klidně i 10 mm i když by to mělo být jinak, proč ne 10? A já tvrdím (konzervatizmus), že je POUZE JEDINÝ ROZMĚR SPRÁVNĚ a to je unifikovaný rozměr pro úl B. V tom se neshodnu s Gorem nikdy, protože hlavně nechci. Ale Gora bude mít všeumětelský myslitel Javali rád a mě ne. No jo no, přežiju to a myslím si své.

A tak je to v naší tak zvané demokracii. Něco má nějaká pravidla a řád. Levičáci to zničí, rozvolní a prošustrují co se dá. Když už je to neúnosné lid si zvolí pořádek. Konzervy dají vše do pořádku, to ale nejde bez utažení opasků lidu. A tak si lid zase zvolí magory, kteří vše co předešlí našetřili prožerou, zničí pravidla a pak zase znova a pořád dokola…

Češi tomu říkají: “Jak u b.bejch na dvorečku:”

Tom50
Tom50 05.09.2024, 09:44:50 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.09.2024, 19:00:47

Než se začtu do dalších článků, dovolím si stručný rozbor. Děkuju za perfektní popis a když to porovnám s tím, co jste psal v článku v sekci články, tedy co mi utkvělo v hlavě, je  OP ještě horší, než jsem myslel. Hlavně se nikdy nezhlížím v Západu, mám k němu od rodičů vštípený postoj asi jako většina středních a západních Slováků k Maďarům. To stačí na to, abych bral vše, co odtud pochází s velkou rezervou. Obyčejně mě tento instinkt (předsudek jak by řekl liberál) nezklamal nikdy.

Tak k OP a hezkým počtům buněk pro vajíčka a 2.200 položených denně a další hlouposti. Ano, hlouposti. Můj systém Blaník spočívá právě jen a pouze v nepůsobení sebemenšího stresu. Mřížka je u OP nezbytná, je to vždy stres, vždy, když se někam nemůže dostat matka = STRES. Navíc u mě mřížka u většiny vč znamená ztrátu ⅔ možného výnosu + hodně zbytečné práce navíc. 

Sedláčkovi se vč moc nerojí, mě vůbec.

OP musí skladovat pylové desky nebo krmit bílkovinovým těstem, které, JAKÁ NÁHODA právě jeho firma prodává a žádná láce. Stačí jedno balení za třeba 300? Nebo raději dvě? Mám 40 vč x 600 = 24.000 Kč vydaných ÚPLNĚ ZBYTEČNĚ a i kdyby to bylo i jen 300 za zbytečný SYNTETICKÝ šmejd (syntetika = víc úhynů). Takže. OP nemá pyl na plod rámcích, nemá ho pod zimními zásobami, což nemůže nepůsobit stres a ještě to stojí peníze? A ještě je špatná možnost podání, když to je na HL, zvedá se strop, netěsní dekl = utíká všechno teplo. POLTLÉÉÉÉÉÉSK!

OP nemá na plodplástech zásoby, ano i pyl ani med (cukr), což musí působit neskutečný stres a sám popisujete jak pološílená matka klade do polovičních a snad i menších buněk. No, to si asi děláte srandu, že tohle chcete svým včelám udělat?

Váš popis OP je tak složitý, už jen tím, jak se pořád musí sundávat a vracet medník včel (blbej název, nejednoslovný). Já to odhadl na 15 x za sezonu a teď mi došlo, že je to mnohem víckrát. Proboha proč to mám dělat, když můžu mít zásoby na každíém vysokém rámku po celý rok a matka pak holt potřebujer asi 160 dm2 aby se vč nerojilo, nemělo nejmenší stres a vše co je na VN je už medník. Vůbec tam není nesmysl s dvouslovným trapným názvem. I tak mám co dělat se snímáním medníků. A to mi vadilo tak, že je nikdy nesundavám, jen když jdu přidávat další, musí nový pod ty medníky, co tam už jsou. Polopatě. Jakmile je plný VN, jedno zda u míry 24 nebo MNOHEM  lepší 30, pak už až do konce sezony (když bych dával Gabon 1.8. tak tehdy, většinou ho už dávám - pokud vůbec, tak až na devátý měsíc = září) do VN nejdu. Původní metodika Blaník vyžadovala odstranění vysokého SR kolem 20.5. a tedy snímání medníků a letos jsem to dotáhl tak daleko, že vysoký SR jde ven už když je plný VN. Ano, od konce nebo půlky dubna jsem ve vysokých nástavcích dodneška nebyl. Tak až toto dokáže OP, pak mi o něm vyprávějte. Zatímco OP zvedá MEDNÍK VČEL nejméně 15 x a pořád se do toho leze a vyrušují se, já to nezvedám nikdy. Zatímco OP vyžaduje za stejnou dobu spoustu zásahů, já tam celou sezonu nejdu.

A mě stačil odpor vůči všemi Západnímu a kdyby pan Sedláček netajtrdlíkoval nahý u včel a nezabíjel je po stovkách a netřískal do úlů se včelami, patrně bych našel sílu se jeho litaniemi prokousávat.

Takže když to shrnu, moje tvrzení, že tyhle pracné ptákoviny (hodně se krotím u tohoto slova) mám za sebou před 30 a víc lety, bylo by chytré mi věřit.

Hlavně. Nemám úhyny, vyjma toho jednoho roku kdy padlo všem všechno (97% vč v MO Vlašim). Kolik % úhynů má dlouhodobě OP? Kolik má MS?

Moje výnosy jen jarního medu jsou asi 2 bedny = asi 30-31 kg. Když přijde druhá a třetí snůška, u další nejméně třetiny až 40 i víc kilo dalšího medu, ale to je už opravdu vzácná výjimka. není tu slunečnice, nikdy nemeduje lípa a to ani na listu.. Protože ale do průměru počítám i slabochy a záložní matky, nejlepší vč zjara prodám, tak mám každý rok (neznám jalové roky) průměr 30-40 kg medu na vč. Polopatě. Zmimuju 50 jednotek, z toho je 10 lazárků na 4 rámcích. Zjara prodám nebo často i daruju 20 nejsilnějších a zpravidla nepotřebuju záložní matku a tak z toho vypiplám vč a mám tedy 30 ne vč, ale zvykl jsem říkat jednotek, protože jsme si nechal 20 horších + 10 ultraslabých. Výnos těchto vč dělím počtem 40 zazimovaných vč i když vytáčím plnohodnotně od s bídou 20 a zbytek dá tak poloviční výkon na kterém posuzuji kvalitu matky. Takže je to výnos 20 plnohodnotných vč + výnos 10 lazárků, ale na zimu jsem krmil produkčních 40.

Až mi sdělíte, kolik % včelstev padá při OP každý rok, jak počítá průměr výnosu a jaký výnos ve srovnatelných podmínkách dává OP, pak se bavme. Do té doby bych mladým arogáčům radil držet huboústa a šoupat bačkorama!

Svědek je tu Tom4. Má to podobně, jenže on to nedělá roky jako já a ještě vychytává chyby-jedno stan má ale po mě a i včely koupil ode mě. Jsem zvedav, co a zda vůbec tady napíše. Nejsme smluvení, dodneška si vykáme a nechám na něm jak se k tomu postaví.

Co mě ale zajímá enormně jsou nahaté včřely. už se tu o tom psalo a byl bych rád, kdyby Tom udělal vlákno a hodně podrobně o nich všechno popsal. A ještě má jedny včely na Zanderu a i to mě zajímá enormně. Nahaté jsou takový zázrak (a taky jejich úl), že nad nimi jen suše polykám a nemám slov.

Tom50
Tom50 04.09.2024, 21:55:43 xxx.xxx.139.241
Anonymní:

Pánové, to je sice pěkný ale taky bylo napsáno toto:

"Opatření, které uvedu je možné po menších úpravách provádět v jakémkoliv nástavkovém úlu. Budeme potřebovat pouze mateří mřížku, 1-4 Blinovovy (nebo rámkové - je to jedno) přepážky, dostatek souší a mezistěn.

Nebudu nijak mlžit, v podstatě se jedná o Sedláčkovo optimalizované plodiště, jde o princip “omezení/regulace” matky v kladení"

A tohle dělat v koncem podletí je hazard ze včelstvem, je to stres v nevhodné době začátku tvorby zimní generace který může vyústit výměnou matky to v lepším případě. Vic už bylo popsáno dříve. Takže není to tak ber nebo nech být, solidní je upozornit že neni jenom černá a bílá a rozhodně tohle řešení není univerzál vhodný do všech snuskovych podmínek.

No ale hlavně, anonym MS i Goro ignorují, že nikdo (tedy já nejsem) není jasnovidec, aby jinak nesmírně škodlivé OP udělal už v květnu nebo začátkem června. Vy říkáte jasně, že udělat tuto hrůzu v podletí je téměř jistá vražda včelstev. Možná má anonym nějaké jiné klimapodmínky, nevím, já píšu, jak se domnívám, pro většinu našeho území.

A ano, bylo by potřeba udělat vlákno OP, kde bych vysvětlil, že se tahle kra.ina dělala běžně (i bez bílé tabule, fixu a strašně učených keců nahého exhiba) od konce šedesátek když přišla Kraňka. Nikdo z toho nedělal vědu, plod převěšovali i prastaří dědíci, protože jinak se včely v nesmyslně malých úlech udržet nedaly.  Hlavně to nikdo nenazýval vzletným latinským pojmem pro superlativ. Je to zastaralá a dávno překonaná hloupost a ve skutečnosti je 10x jedndušší než Sedláčkovo šílenství. Naskočit na to mohou jen ti, co v 70 a 80 letech nevčelařili a nebo včelařili, ale netušili která bije. A když nevěděli která bije, pořídili si třeba Americký úl (paralela s elektrickou kytarou když dotyčný neumí hrát na španělku).

Ale. Abych byl objektivní. Taky jsem po Langu po Sametovce pošilhával. Měl jsem ale veliké štěstí na “velkovčelaře”, který si pořídil 250 L 1/1 a vysvětloval mi (je ročník 1948 a ještě žije), blahosklonně jako ubohému nýmandovi, že včelaření na míře 39x24x11 je překonané a on má lang 1/1. Protože se nástavky na plástovou plochu liší o jeden jediný dm2 a protože ten mamlas dělal s L to samé, co předtím s Adamcem, docvaklo mi, že láska k Západu asi i hory přenáší a že někomu taky zatěmňuje mozek. A bylo po pošilhávání. A tak jsem tomu mamlasovi vlastně vděčný.

Tím ale neříkám, že jinak je L špatný, má 6 možností výšky rámku - to snad nemá žádný jiný úl a tudíž je univerzální když to s ním někdo chce umět. Moc to ovšem kolem sebe nevidím.

Tom50
Tom50 04.09.2024, 21:14:52 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 04.09.2024, 15:33:33

Já za komančů četl ve Včelařství, že nějaký Ostravák včelařil u nějaké obrovské důlní haldy, celé porostlé zlatobýlem. Tvrdil, někdy v osmdesátkách, že z toho vytočí rok co rok 20 kilo medu na vč. Jak je ten med chutný nevím. Ony jsou zlatobýly dva a nebo snad tři, nerozeznám je.

Drvodělka

Měl jsem na jednom stan, kde už nejsem, jednodruhový med z hlohu a nechutnal mi. Ovšem jiným chutnal, jsme každý jiný.

Cimala na přednášce říkal, že má kolem 20 kilo medu ze starčeku, nevím ale ze kterého. Je to med tak hořký, že je nepoživatelný a snad je i pro lidi jedovatý, ale to nevím jistě. Ale jemu to nakrmí včelstva na zimu skvělým kvěťákem. A tak ano, některé medy jsou nechutné a starčekový je nepoživatelný. Mimochodem, Cimala ve svém Eurodadantu taky produkuje panenský med a taky nevytáčí vysoké rámky a taky podkládá KK pod VN v půlce září - to vše podle Ing. Řeháčka. No a u Cimaly to ani jinak nejde, jemu se nesmí dostat žádný med ze starčeků do medu, má ho na vysokých rámcích, ale hlavně v KK. Nebylo by nic lepšího když by tohle, co má Ing. Cimala, měli všichni a byl by od vytáčení vysokých rámků se zbytky krmení a raubsystémových prasečin jednou pro vždy pokoj.

Tom50
Tom50 04.09.2024, 12:40:57 xxx.xxx.139.241

Je to nesmysl. Z mnoha důvodů nikdy nebudu provozovat OP a tudíž je tahle rada pro mě (a každého rozumného) zbytečná. Po vohni je každej hasič se říkává. Jo, OP by asi dokázalo nemít na vysokých rámcích cement,a le jak to má někdo vědět na konci května? Jak mám někdo vědět, když se to za 60 let ještě nesdtalo, že medovicový med bude cekment už od začátku června? 

Nechápu zkratky anonyma MS. A mám potíž se v tom neztratit, ztrácím se. Protože.

Já mám med v panenském vždy a tudíž mám v panenském díle i med melecitozní. A může to tak mít každý a daleko jednodušeji.

Popisované kejkle sou tak nesmírně pracný nesmysl, z úlu je komín - umí si někdo představit roztahané plodiště přes dvě vysoká patra, úplně zbytečně a nesmyslně? OP je jen raubsystém jak vyždímat, jako nenažraný kapitaista, ze včel do mrtě všechno. Mě se z takové filozofie zvedá žaludek. MS se tu staví jako etalon morálky a na nějaké báby možná dělá dojem jeho uhlazeně úlisný způsob, ale v jádru je to beskutečný rabiját když dělá včelám tohle. A hlavně jak není med nad plodem vč hladoví a strádá a pak uhyne jak píše anonym 13.225.

Ale kdo chce…

Další nesmysl. Jak říkám, vůbec tu hloupost nechápu, jak jsou včelstva nakrmená když v rámcích, kde je plod, není med, ale ani cukr?

Do nynějška jsem si o vás MS myslel, že něco umíte. Ale vy píšete takové nesmysly, s tak úděsnou pracností, které nemůžou vést k dobře živeným včelám, že si větší hloupost neumím představit. Jako bych tohle tušil jsme včera udělal vlákno o hladových včelách, na kterých to není vidět a vy odvedete pozornost ke křovákům. Co na to říct a zůstat slušný?

Mě zajímá jen včelaření s nejnižší pracností za rok a to je nevyvratitelně POUZE systém Dadant, polopatě, mě zajímá jen takový systém, kdy na jedno kilo PANENSKÉHO medu je nejméně práce za rok. Vždy musí jít o včelaření s medem jen z panenského a bez sebemenšího omezení matky a rozhodně bez mateří mřížky. Matka do medníku nejde a navíc se mi už několik let nevyrojilo žádné včelstvo. Vyzkoušel jsem hodně. OP jsem dělal jako mladý a neříkali jsme tomu tak a já tvrdím, že matky omezovat v kladení a tím decimovat vitalitu včelstev jde 10x jednodušším způsobem. Neviděl jsem všechna Sedláčkova videa, na to nemám psychickou odolnost. V žádném jsem ale neviděl, že by se pochlubil kolik % má úhynů a to je pro mě ÚPLNĚ NEJDŮLEŽITĚJŠÍ!!!!

Prozradíte nám vy MS kolik úhynů máte v %?

Tom4 je bohužel introvert a píše málo, není holt “rváč”. Bohužel nepřipomíná fakt, který tu právě on nedávno předestřel, že logicky je úžasná početní síla našich včelstev zapříčiněna jen tím, že měla celou sezonu doslova nadbytek medu a nestrádala ani milisekundu. Ano, věřím, že v OP by tenhle “problém”, tedy že máme v Blaníkách neskutečně silná včelstva, srovnatelná s květnem, u OP rozhodně nebyl.

A možná to problém není, máme nakrmeno, není kam dát cukr. Ano, vč na medovici špatně zimují. Tedy zimovala před 40 a více lety než nastalo oteplení. Tehdy se včely nedostaly (tady u nás) také 4 měsíce i déle ven na vyprášení. Nyní jsou zimy, že se proletí každý měsíc a tak se zimy moc nebojím. Neléčil jsem a dokud je v nich med léčit nebudu a uvidím.

Ano, uvažuju tak složitě, že to patrně dle odezvy lidi nestíhají sledovat. Proč asi jsem sem dával profesora Staňka s černou prognozou, že se už letos začne severní Evropa prudce ochlazovat a že ochlazení pocítíme i my? Vzpománáte jak tam Staněk mluví o Karpatském oblouku a Čechách? Tehdy mi došlo, že je možné, že se letos moje vč vyprášit v zimě nedokážou, pokud má Staněk pravdu. A taky je možné, že od letoška bude třeba cement každý rok, protože klimazměna a jiní producenti.

Nemůžu za to, že většina neumí uvažovat v takto širokých souvislostech. Mě tu nýmandi napadají, že trvám na jediném správném postupu a tudíž že jsem zkostnatělý a neflexibilní. Opak je pravdou, snažím se neustále přizpůsobovat měnícím se podmínkám a neváhám opustit nějakou kmíru i provozní metodu když to bude potřeba. Udělal jsem to za život mockrát a výsledek je Blaník. Nic víc v mých podmínkách není. V ideálních podmínkách může ÚSPĚŠNĚ včelařit každý neumětel, v obtížných jen někdo.

Dokud jsem používal mřížku, převěšoval plod a omezoval matky v kaldení, měl jsme třetinové výnosy. Polopatě, mřížka v mých podmínkách znamená, že je tu pak včelaření těžký prodělek. Ale kdo jak chce, může se klidně vrátit do středověku nebo do jeskyně, jak libo.

Tom50
Tom50 03.09.2024, 23:03:55 xxx.xxx.139.241

Totéž budu muset udělat já, tedy medníky pak dávám poněkud jinak, nemám medníky 24. Nicméně, říkáte to tak jistě, že se zdá, že se zimování na problematickém tuháči nebojíte?

Tom50
Tom50 03.09.2024, 21:15:42 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele MS z 03.09.2024, 20:40:18

Klid, o to, co máme mezi sebou Goro a já se vy nestarejte. Vy mě neokřikujte, zbláznil jste se? Co si to dovolujete? Inteligentní lidi nezahánějí staré, ale chovají se k nim uctivě a to dokonce i tehdy, když by se starší člověk snad i mýlil. Ovšem komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

Spíš nám sdělte, čím krmíte když ne cukrem, možná jste přehlédl, že jste ve včelařině. Ve chvíli, kdy máte prozradit svoje tajemství zaútočíte. Patrně proto, abyste nemusel přiznat, že víte starou belu.

Napadáte osobně, já vždy o morálce, mezilidských vztazích či politice píšu v obecné rovině a holt se někteří poznají, za to já nemůžu. A jestli se tím cítíte dotčený, pak jen ukazujete pravdivost starého přísloví o trefené huse. Počkám tedy, jestli se vzpamatujete a dojde vám, o čem je to tady a o čem je svět kolem nás. Zatím předvádíte hysterické vztekání trucovitého spratka, počkám, snad vám při tom trucovitém záchvatu nepraskne žilka, už to trefilo dost mladých. Byla by vás škoda, vy máte ještě šanci dospět a zmoudřet. Některým se to ale nepodaří, to je pravda…

Tom50
Tom50 03.09.2024, 20:49:55 xxx.xxx.139.241

Jsem téměř na mrtvici. Mám snůšku, kolem úlů to nádherně voní a včely vůbec neslídí. Protože tu nikde nic nekvete, je to tudíž medovice. Doufal jsem, že vyjedí nad plodem aspoň 4-5 cm a že jim tam vnutím trochu cukru. To se asi nepodaří. A že by se snažily přestávat polodovat se nezdá, včel neubylo, snad jen že skoro zmizely brady, ale úly včetně medníků jsou načerno narvané včelami. Za celou kariéru jsem tohle nezažil a přiznávám, že si nevím rady. Celý život jsem snil o dlouhé snůšce. Už se na ní tedy rozhodně netřesu.

--------------------

Během pár dní tu rozkvete křídlatka, možná už kvete, viděl jsem jí z auta a nejde tam zastavit. Která to je nevím, roste jako plevel u silnice. Ony existují na světě tři. Sachalinská a Japonská a Čechům v Pruhonicích se je podařilo skřížit na agresivnější křídlatku Českou. Měl jsem za to, že křídlatka kvetla vždy až v říjnu, vždy zmrzla a včely z ní nic neměly.

Tom50
Tom50 03.09.2024, 20:31:49 xxx.xxx.139.241

MS Nesmysly tu melete vy, ale to je fuk a jsem rád, že se váš kamarád dobře bavil, inu vrána k vráně, vždyť to znáte. Mě mít v oblibě zlostná fanatická aktivistka, děsil bych se a musel se nad sebou vážně zamyslet. A tak je to super, každý si nakonec najde toho svého. 

Podobně nenávistný byl několik let BG a pak patrně prozřel, možná zestárnul a zmoudřel a je to najednou super debatér. Bohužel sem chodí málo a jeho odborné rady jsou vzácné, je to nemluvný morous. Ono se i vám nejspíš rozsvítí a když ne, mě to žíly nerve, každý může být jaký chce, i hloupý když chce, víte jak se to říkalo dřív: “Proti gustu žádnej dišputát.”

Nesedím vám, mě vy nesedíte taky, ale takových troubelíků jsem už za život potkal, a vy zlostných dědíků taky, že mě nepřekvapíte a ani já vás jistě také ne.  Ale jedna věc mě upoutala, čím krmíte když ne cukrem? Prozradíte nám to?

Tom50
Tom50 03.09.2024, 17:43:12 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 03.09.2024, 13:06:16

Nejsem si jistý zda jsem vše co píšete pochopil správně a v zásadě souhlasím. Jen v medníku (schválně si to změřím) podle mě nenechávají mezi zavíčkovanými medovými plásty 9 mm, možná u běžných plástů a asi proto je mezerník 10 mm. Asi jste se dopustil stejné nepřesnosti jako u výšky nástavků = NN vs VN😉 a v medníkách jim stačí menší mezera mezi zavíčkovanými plásty než mezi plásty plodovými. To by i dávala logika, ale opakuju, neměřil jsem to a píšu jen svoje zdání.

Moje nástavky jsou v jednom rozměru - délce, uvnitř větší. Šíře je 405, ale zdéli mají 422 a posledné série dokonce 425. Mimochodem stejně i VN. Někdy zopakuju vysvětlení proč. Aby pochopili i ti, co do našeho pomyslného vlaku včelařského hádání nasedli až později, když byl už rozjetý.

Mám několik starých NN po rodičích a ty mají vnitřky přesně 402x402. Vejde se do nich 11 rámků, do medníku jich dávali ale jen 9 s většími roztečemi (od oka). Já dávám do medníku rámků jen 10. To proto, že je pro mě rozhodující jestli na stejnou váhu medu odvíčkovávám 11 a nebo jen 10 rámků. Co jsme si pořídili odvíčkovací “ořezávátka”, je mírně ztluštělý plást podmínkou aby se nemusely plásty doodvíčkovávat ručně.

Možná proto mi prostavovaly mezi patry, že nebyly medníkové rámky úplně přesně nad plodovými. To šlo vyřešit širokou SL a to jsem udělal a je téměř pokoj, zlepšilo se to tak o 90%. Medníkové rámky mají SL širokou 25 mm a M se zatavuje tak, že se musí dotýkat SL. 

Můj bratr laboroval s užšími HL a to hlavně z pragmatického důvodu, neměl dost pětičtvrtního materiálu na loučky široké 25 mm a tak dal coulku a ta po zhoblování dala 20 mm. A to byla katastrofa stran prostavování mezi patry! Já letos dostal jedlová prkna bez suků, ohoblovaná na 22 a udělal z nich HL a dobré, bez chyby. A tak ty 2 mm u mě rozhodly, co ještě lze a odkdy nastane při práci peklo a pračka nervů. Chápu, že někomu to třeba nevadí, kor když nepoznal pohodlí a nikdy neměl HL široké 25 mm.

Tom50
Tom50 03.09.2024, 17:09:15 xxx.xxx.139.241

Tak postupně. A v první řadě děkuju za zajímavé postřehy. Abych v tom nějak udělal pořádek.

Už Dr. Marx nepochopil přesně co říkám a teď tady asi jen MS. 

Ano, jak jsem Marxovi svůj názor předestřel a je vidět, že komunikují s Gorem, ihned odvedl řeč k tomu, že dlouhověké včely pozná, že mají naducanější zadečky a že nejsou tak štíhlé v pase. OK, ale já ve snaze udělat pilotní článek co nejstručnější, nevypíchnul jsem, že se nechci bavit o včelách dlouhověkých vs letních, ale o včelách podvyživených. Zjevně to pochopil jen MS. A jen tak mimochodem, já baculatost dle Marxe a Gora nevidím ani u zimních včel.

Tome. Je nutné si uvědomit, že čím tmavší barva, tím štíhlejší se věc zdá. Proto oplácané ženské nosí černé punčochy i ošacení aby nebylo vidět, že nejsou líný se nažrat a naopak jsou líný hnout zadkem. Takže zrzavá BF se jeví jako větší a trubec obzvláště. Kraňka se zdá menší kvůli šedé barvě, ale upracovaná Kraňka, co ztratila ochlupení, vypadá maličká, černá, ublýskaná, je to tak? A ano, včela Tmavá a její kříženky byly menší než Kraňka.

No a u dohadů o genetických zákonitostech to je přesně to, kde může kdokoli vyniknout nade mnou, protože mě to nikdy nezajímalo a já nikdy nedokázal (a snažil se) pochopit ani Mendelovy hrášky. V těchto věcech se spoléhám na chytřejší a na odvěkou praxi předků u všeho živého, také na svojí intuici. Proto nelaboruju a každý rok koupím nějakou ušlechtilou matku a naopak jsem zastáncem co největší genetické pestrosti. Zatím jsem s tím vystačil bohatě jak já, tak mí předkové a jejich přátelé.

No a kam má mířit toto vlákno? Prostě k tomu, že včelaři třeba týrají včely kyselinami (nebo jinou léčebnou nebo jinou technikou), nevidí, že jsou v důsledku toho zchátralé, vyhublé a jinak zhuntované - jako je to na první pohled vidět na ženě kuřačce vs nekuřačce, na alkoholickém norkovi, co nejí, snídá panáka a obědvá pivo. Tak o tom mělo být toto vlákno. O tom, že na včele není vidět, že strádá. Když někdo nekrmí dobytek nebo čokla, je to vidět a lidi by byli schopní udávat a volat veterinu, policajty a podobně. Ovšem na strádajících včelách není vidět nic. A nechci to zavést do končin, že co oko nevidí srdce bolet nemusí.

---------------------------

Vysvětlím na příkladu:

Nadnárodní obří firma vyrábějící psí žrádlo, má mimořádné zasedání předstvenstva z důvodu plíživého, ale už obřího propadu tržeb. V důsledku toho akcií atd. Pánové a dámy se radí, vytahují grafy, marketingové studie od renomovaných firem, dělané na zakázku za nemalé peníze, dokládají prokazatelně o desítky % zvýšené náklady na reklamu v prime time všech televizí, osvětovou kampaň v mnoha časopisech a jiných médiích a vše se míjí účinkem. Psí žrádlo jde na odbyt hůř a hůř a každý měsíc se firma propadá. Největší najmuté kapacity na nadnárodní velký byznys nevědí jak nastalou situaci řešit. Přihlásí se úplně v zadu sedící mladičká sekretářka, která tam byla pozvána z části omylem a z části aby nosila kapitalistům kafe a doutníky. Dali jí slovo, asi ze zoufalství. Děvče se strašnou trémou se slabounkým roztřeseným hláskem zeptalo: “A chutnají naše konzevy těm pejskům?”

Zdá se mi, že “špičky” včelařské vědy, klimatologové, ekologové, myslitelé o převčelenosti krajiny a další zbytečníci si podle mě nepokládají správné otázky. Já bych se ptal: “A neubližujeme nějak svým včelám, třeba léčením, nebo syntetickými krmivy a nebo špatnou zootechnikou a dalšími špatnostmi?”

Pokud kolegové a případné kolegyně přistoupíte na tento úhel pohledu, bavme se o tom, zda se vlastně u nás našim včelám líbí (blbá formulace, ale chytrý pochopí) a jestli jim doopravdy dáváme maximum možného. Jestli neděláme celé spousty kejklů, ne, že zbytečně, ale jestli jim tím neubližujeme. Já se o takovouto debatu snažím roky, zatím marně, to je moje uvažování tak hloupé a nebo tak složité, že mi nerozumíte? A nebo dogmaticky, jako Věřící odmítáte připustit, že by posvátné krávy neměly být nikdy nikým zpochybňovány? A už vůbec nějakým Krškou bez titulů, publikací ve věhlasných periodikách? Pokud se vážení kolegové nechcete zkusit podívat na věci jinak, jako to ještě třeba nikoho ani nenapadlo, pak se tu netrapme a můžeme donekonečna klábosit podobně, jako lidi vedou nesmyslné a nekonečnéě zbytečné debaty o počasí. Hlavně se nikoho nedotknout, každého milovat a respektovat jakoukoliv kravinu, zjevnou i méně zjevnou a i úplně neviditelnou. Hlavně ale nepřipustit debatu, že je něco dobré, něco nejlepší a něco úplný škodlivý nesmysl.

Tom50
Tom50 03.09.2024, 16:24:57 xxx.xxx.139.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 03.09.2024, 13:03:35

Jo aha, na to jste myslel, došlo vám, že s rámky nafest v zimě nehnete. 👍