»
Odpověď na příspěvek uživatele
drvodelkafialova z 05.09.2024, 15:06:24
Drvodělko, něco vám vytknu. Když dáváte něčí citaci, je nutné to nějak odlišit od vašeho textu, třeba to dejte do kurzivy. Já když četl ty slátaniny tak jsem myslel, že jste se zbláznila.
Ale je tam v té snůšce hovadin jedna perla, která straší lidem v palicích a mělo by se to uvést na pravou míru. Je to tato pasáž:
pokud není extra silné včelstvo ( které si bohužel dost často dotáhne nemoci a padne),
Tak tohle je velmi pozoruhodné a stojí za uvedení na pravou míru. Je tam hned několik bludů.
Z té věty nevyplývá, zda si podle autora “dotáhne” nemoci včelstvo proto, že je silné a nebo není. Mě tu někteří vyčítají délku příspěvků, takovouhle hovadinu já ale nenapíšu nikdy. Já píšu vždy jednoznačně. A na.eru některé, tvrdím, že je jediné správné psaní a to takové, aby bylo bez pochybností jasné, co dotyčný sděluje.
No a ten základní blud je: dost často dotáhne nemoci a padne
Nevím kde jste ten text vzala, na vašem místě bych si někam zapsal autora a už od něj nikdy nic nečet. On ani na milisekundu nepředpokládá, že by sám dělal nějaké chyby a sám zavinil úhyn, ale tvrdí, že si nemoci jeho včely přitáhnou odjinud. Tak především, silné vč se nenakazí a nebo určitě ne tak snadno, jako včelstvo strádající a podtržené. Jestli nějaký blázen omezí matku v půli květu řepky a zavře jí do izolátoru, byl by zázrak aby vč nezkolabovalo a právě tímto si sám sobě vyrobil ne extra silné včelstvo . A když padne ještě v červnu, jedině dobře. Když to náhodou nějak přežije do září nebo října, mizerně brání svůj úl a naopak se ve včelstvu tohoto neumětela nakazí včely nevinných včelařů. Pokud je tlak patogenů velký, nemusí mu odolat ani velmi silné včelstvo.
Skutečnost je taková, a pozorovat mohl každý, že nejčastěji padnou právě nejsilnější a nejlepší včelstva. Psalo se o tom na IF i na VF. Je jisté, že odd padnou málo kdy, to už musí být včelař opravdový exot, aby umořil oddělek. Podle mě by stálo za to pobavit se právě o tom, jak to, že oddělky problém nemají a kmenová vč ano.
A drvodělko, pochopila jste, když obdivujete OP a stavíte jí na roveň metodě Blaník, pochopila jste vůbec ten nesmírný rozdíl v pracnosti? Neuniklo vám, že tvrdím, že od půli nebo konce dubna, prostě až je plodiště plné, až do konce srpna se v metodě Blaník do včel vůbec nemusí? Jen se tam berou plné bedny a pdsouvají suché, ale žádný nástavek včel se nesundává a nevrací na plodiště při každém lezení do plodiště, fakt to nechápete? Neumíte si to péředstavit?
Naopak, do OP se leze i několikrát týdně. Přimějte Sedláčkovy adoranty ať podrobně popíší kolikát musí do plodiště, ještě ho mají roztahané přes dva nástavky a vždycky, když do toho musí, musí sundat jejich slavný nástavek včel a zase ho tam vrátit. Takže aby bylo jasno. Mají dno, na něm VN, na něm NN s částí omezeného plodiště a na tom NN ve funkci nástavek včel, tudíž mají o bednu víc než Blaník. A furt to rozebírají. Já dám začátkem dubna pod VN TLumič složený ze dvou NN co byly pod VN v zimě. A víc se toho nevšímám a až 15.9. mezi TL a BN strčím KK. Nic víc, za celý rok nic víc nedělám, žádné mřížky, žádné blinovky z každé strany - předpokládá to studenou stavbu a ta je pro včely horší, a tak dále. Ale ano, někdo se rád dře a pracuje hodně rád, já jsem línej jak veš. Prostě nepřinutím se dělat nesmyslné kra.iny když vím, že se stejného a lepšího výsledku dossáhne bez poráce a bez týrání včel.
Nepřehlédl jsem, jak nenápadně mlčí a ani nemukají, třeba o tom, že vč v OP nemá pyl a musí dostat zjara za strašný prachy syntetickou bílkovinovou šmakuládu. Tu by nikdo kupovat nemusel, tak se jednodušším vymyslí OP a už to kupovat musejí. Ne, OP je pracný nesmysl. Ale když se vám tak líbí a jste tak nadšeně workoholická, jak libo…
Jo a mají med pouze z panenského voští? Ne? Ok, pak srovnáváme středověk s 21 stoletím!
Tak to shrnu. Blaník (metoda) má nástavek včel na vysokých plástech a tak vč ani sekundu není nikdy bez zásob a zásoby v nástavku včel, co musí mít OP a musí se zvedat celá bedna, u Blaníku se dosáhne stejného (lepšího) efektu a jen po jednotlivých plástech. To, co má OP nad VN, druhou půlku plodiště a furt tam včelař šoupe přepážkami, ten objem nahrazuje TL, ale nidy se s ním nehýbe, nic nedělá, on tam pouze je, leží a neleze se do něj. Na co by se tam lezlo? Zjasra se vystrojí a příští jaro jde na vyvářku.
Blaník a všechny ostatní metodiky mají na plodových plástech pyl a zásoby a pro vč je nepřirozené, aby nemělo na plodových plástech pyl a zásoby. To je pro něj strašný stres. Pořád čekám kolik má OP úhynů.
Mřížka VŽDY působí stres. Nevěřím, že se vč po omezení matky v “kleci” z mřížky a blinovek nechce rojit. To by bylo proti přírodě. A hlavně, mám za to, že na západ od nás mají včelaři mnohem větší problémy se zdravím včel a tak u nich se já nic učit nebudu.
Ale už mě to nebaví, pro mě za mě, stavte se třeba na hlavu.